Twitter ne bo več brezplačen

V preteklosti so za glavno lokacijo razpravljanja o aktualnih temah in širjenju novic veljali mestni trgi, ki so tako postali del javne sfere.
Fotografija: Foto: Kakšne spremembe čakajo uporabnike Twitterja? Foto: DADO RUVIC/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Kakšne spremembe čakajo uporabnike Twitterja? Foto: DADO RUVIC/Reuters

Najbogatejši Zemljan in lastnik mega uspešne tovarne električnih avtomobilov Elon Musk je prejšnji teden sklenil pogodbo o nakupu Twitterja za 44 milijard dolarjev, kljub njegovim besedam, da želi platformo izboljšati z novimi funkcijami, so se številni začeli zgražati nad idejo, da bi milijarder v celoti nadzoroval družabno omrežje.

image_alt
Twitter bo z Muskovim prevzemom postalo zasebno podjetje

V preteklosti so za glavno lokacijo razpravljanja o aktualnih temah in širjenju novic veljali mestni trgi, ki so tako postali del javne sfere.

S prihodom interneta in družbenih medijev pa je javna sfera ponovno zaživela. Ljudje lahko svoje ideje delijo ne le s svojo neposredno skupnostjo, temveč tudi z drugimi po vsem svetu. V primerjavi s prejšnjimi prizorišči javne razprave se zdi internet bolj vključujoč, saj omogoča sodelovanje vseh ne glede na spol, narodnost in družbeno pripadnost, ne le višje priviligiranih.

Eno najpomembnejših družbenih omrežij, ki je postalo priljubljeno mesto za javne razprave tudi med politiki, je Musk v nedavni objavi označil za »digitalni mestni trg«.

Prvo omrežje, ki bo zaračunalo komunikacijo

»Na koncu je bil propad prostozidarjev v tem, da so svoje kamnoseške storitve dajali zastonj.« S tem skrivnostnim tvitom je sprožil val vprašanj, kako globoko namerava poseči v samo delovanje družabnega omrežja.

Musk je že napovedal, da bo omilil cenzuro, Twitter pa naj bi po novem preveril vsakega uporabnika. Objave naj bi bile za zdaj brezplačne, z izjemo za podjetja in državne agencije. »Twitter bo vedno brezplačen za občasne uporabnike, a morda bo nekaj stal komercialne in državne uporabnike,« je zapisal v včerajšnjem tvitu.

Če bo novi lastnik svoje napovedi uresničil, potem bo Twitter prvo veliko družabno omrežje, ki bo podjetjem zaračunalo komunikacijo z uporabniki.  

image_alt
Srečni bogataši

Z napovedjo o nekaterih spremembah pa je razveselil uporabnike Twitter Blue (naročniško različico omrežja z dostopom do ekskluzivnih funkcij in ugodnosti), saj namerava znižati trimesečno članstvo, hkrati pa članom omogočiti plačevanje v kriptovaluti Dogecoin.

Številni kritiki Muskovega prevzema Twitterja menijo, da ne razume javne sfere ali vloge Twitterja v njej, zato morda ne bo sprejel pravih ukrepov za njeno zaščito in izboljšanje, zlasti ko gre za pravice manjšin, navaja Geo News.

image_alt
Kako Jim Carrey porablja svoje bogastvo?

Več iz rubrike