Twitter bo z Muskovim prevzemom postalo zasebno podjetje

Twitter je v ponedeljek, 25. aprila, objavil, da je z Elonom Muskom sklenil dokončni sporazum o prevzemu družbenega omrežja za približno 44 milijard dolarjev.
Fotografija: Elon Musk, 2. marec 2019. Foto: Mike Blake / Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk, 2. marec 2019. Foto: Mike Blake / Reuters

Trenutno najbogatejši Zemljan, Elon Musk, bo za 54,2 dolarja na delnico kupil priljubljeno družbeno omrežje Twitter, ki ga želi »izboljšati, kot še nikoli«. To namerava storiti tako, da bo omrežje nudilo nove funkcije, premagalo nezaželene objave in dejavnosti t. i. 'spam botov' in da bodo algoritmi postali odprtokodni ter tako povečali zaupanje v omrežje.

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Nadzor nad vplivno medijsko platformo

Gre za prelomni trenutek za 16 let staro podjetje, ki je vzpostavilo eno izmed najvplivnejših javnih družbenih omrežij na svetu, zdaj pa se sooča z vrsto izzivov. Razprave o poslu, ki so se prejšnji teden zdele negotove, so se konec tedna okrepile, potem ko je Musk delničarje Twitterja navdušil s finančnimi podrobnostmi svoje ponudbe. Twitter se je pod pritiskom začel pogajati z Muskom o nakupu podjetja po predlagani ceni.

»Svoboda govora je temelj delujoče demokracije, Twitter pa je digitalni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključne za prihodnost človeštva,« je Musk dejal v izjavi. Delnice so se po novici podražile za šest odstotkov na 51,9 dolarja. Posel predstavlja skoraj 40-odstotno premijo glede na zaključno ceno delnice dan pred Muskovim razkritjem, da je kupil več kot devetodstotni delež. Kljub temu je ponudba nižja od razpona 70 dolarjev, v katerem je Twitter trgoval lani.

»Mislim, da bi, če bi podjetje dobilo dovolj časa za preoblikovanje, zaslužili bistveno več, kot Musk trenutno ponuja,« je dejal Jonathan Boyar, direktor družbe Boyar Value Group, ki ima svoj delež v Twitterju, vendar je dodal, da 2ta transakcija utrjuje naše prepričanje, da če javni trgi ne ocenijo podjetja pravilno, ga bo sčasoma ocenil prevzemnik.«

image_alt
Roboti, ki ustvarjajo slike, pripovedujejo šale in pišejo članke

Muskova poteza sicer nadaljuje tradicijo milijarderjev, ki kupujejo nadzor nad vplivnimi medijskimi platformami. Med tovrstne prevzeme sodijo prevzem časopisov New York Post leta 1976 in Wall Street Journala leta 2007 s strani Ruperta Murdocha ter prevzem časopisa Washington Post s strani Jeffa Bezosa leta 2013.

Bela hiša zaskrbljena

Twitter. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Twitter. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Transakcijo je sicer odobril upravni odbor, o njej pa bodo zdaj glasovali še delničarji, vendar analitiki menijo, da ni pričakovati nobenih regulativnih ovir, navaja Reuters. Daniel Ives, analitik pri družbi Wedbush, je dejal, da je bil upravni odbor družbe postavljen pred odločitev, ko je Musk podrobno opisal svoj način financiranja in se niso pojavili drugi ponudniki. Podjetje je v pripravljeni javni izjavi sporočilo, da je Musk zagotovil 25,5 milijarde dolarjev dolžniškega financiranja in kritnih posojil ter zagotavlja 21 milijard dolarjev lastniškega kapitala.

Twitter je sicer, kljub relativni majhnosti v primerjavi s Facebookom, močan glas politikov, političnih nasprotnikov in aktivistov. Pripisujejo mu zasluge za nastanek vstaje arabske pomladi in ga obtožujejo, da je imel vlogo pri vdoru v ameriški Kapitol 6. januarja 2021.

Potem ko je Twitter ukinil račun nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi pomislekov glede spodbujanja nasilja po lanskem napadu njegovih podpornikov, je Musk tvitnil: »Veliko ljudi bo zelo nezadovoljnih z visoko tehnološkim podjetjem z zahodne obale kot 'de facto' razsodnikom za svobodo govora.« Trump je sicer v intervjuju za Fox News dejal, da se ne bo vrnil na Twitter.

image_alt
Kako se na krizo v Ukrajini odzivajo družbeni mediji?

Bela hiša v včeraj ni želela komentirati Muskovega posla, je pa povedala, da je predsednik Joe Biden že dolgo zaskrbljen zaradi moči platform družbenih medijev, navaja Reuters. »Naša zaskrbljenost ni nova,« je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše in dodala, da je treba od platform zahtevati odgovornost. »Predsednik že dolgo govori o svoji zaskrbljenosti zaradi moči platform družbenih medijev, vključno s Twitterjem in drugimi, pri širjenju napačnih informacij.«

Več iz rubrike