Elise Wortley – raziskovalka, ki razbija stereotipe

Ko pomislimo na pustolovce, si običajno predstavljamo belega moškega s klobukom ali 'safari' čelado, podobnega liku iz filma Indiana Jones.
Fotografija: Elise Wortley. Foto: Elise Wortley
Odpri galerijo
Elise Wortley. Foto: Elise Wortley

Britanska raziskovalka Elise Wortley želi s svojim projektom razbiti stereotip, da obstajajo samo moški raziskovalci in pustolovci. Skozi zgodovino je sicer obstajalo mnogo raziskovalk, ki so bile v primerjavi s svojimi moškimi kolegi na splošno spregledane.

Pozabljene pustolovke

Elise je bila stara 16 let, ko je prvič prebrala knjigo belgijsko-francoske raziskovalke Alexandre David-Néel. Kot opisuje v knjigi, je bil Aleksandrin cilj izvedeti več o budizmu in brez dostopnih virov, kot je danes internet, je bil v začetku 20. stoletja najboljši način, da to stori, potovanje in lastno odkrivanje. Štirinajst let je raziskovala severno Indijo, da bi prišla v Tibet, in postala ena prvih zahodnih ljudi, ki so obiskali glavno mesto Tibeta. Alexandra je bila tudi prva zahodnjakinja, ki je spoznala Dalajlamo.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

»To me je popolnoma osupnilo in nisem mogla razumeti, zakaj se v šoli nisem nikoli učila o ženskah, kot je bila Alexandra,« je za Euronews Travel dejala Elise. Pojasnila je, da je večkrat prebrala njeno knjigo in se odločila, da bo storila podobno ter šla po njenih stopinjah. Da bi v celoti razumela, kakšna so bila ta potovanja takrat za ženske, Elise na svojih odpravah nosi in uporablja samo oblačila in opremo, ki bi jih raziskovalke imele v tistem času. Aleksandrina odprava v Tibet je sicer potekala med letoma 1911 in 1925.

Alexandra David-Néel in Elise Wortley. Foto: Elise Wortley
Alexandra David-Néel in Elise Wortley. Foto: Elise Wortley

Sodobna pustolovka je našla Aleksandrino fotografijo in po njej zasnovala celotno obleko. Elise je poustvarila velik plašč iz jakove volne, ročno pleten klobuk in tradicionalni nahrbtnik. Več mesecev je raziskovala škornje, vrste oblek, volnene nogavice in druge dodatke za svoje potovanje. Po sledeh teh raziskovalk, ozaveščanja o njihovih zgodbah in navdihovanja današnjih žensk se je Elise odločila, da bo sodelovala s popolnoma žensko ekipo.

»Ženske ne opravljajo tega dela«

»Mislim, da se vzpostavi neverjetna vez, zlasti z lokalnimi ženskami, ki jih srečaš na poti, če je to ženska ekipa, se počutijo veliko bolj udobno,« pojasnjuje Elise. Za svoje potovanje po Himalaji do Tibeta je potrebovala tudi gorskega vodnika. Po več mesecih iskanja, ko so ji rekli, da »ženske ne opravljajo tega dela«, je na koncu našla Jangu, specializirano vodnico za himalajske pustolovščine iz severne Indije.

Ekspedicija je Elise vodila po območju severne Indije, imenovanem Sikim. Tu je iskala dve znamenitosti, ki ju je Alexandra opisala v svoji knjigi: posebno jamo in tretjo najvišjo goro na svetu, Kangčenjungo. Visoko v gorah se je Elise spopadala z mrazom, saj so se temperature spustile do -15 stopinj Celzija. Pogosto je bilo premrzlo, da bi lahko spala v šotoru, namesto tega je ponoči spala pod zvezdami in ležala čim bližje ognju.

image_alt
10 najvišjih gorskih vrhov na svetu

Na svoji drugi odpravi je Elise ostala nekoliko bližje domu in se odpravila na sever Škotske. Navdihnila jo je Nan Shepherd, škotska raziskovalka in pisateljica, Elise pa je nato tri tedne raziskovala gorovje Cairngorms. Eno od Shepherdinih ključnih prepričanj, ki ga je delila v svojih zapisih, je, da pustolovščina ne pomeni priti na vrh gore, temveč si je treba vzeti čas in doživeti goro kot celoto.

»To je nekako res surovo, neverjetno območje, za katero si ne bi mislili, da ga boste spoznali v Združenem kraljestvu, zlasti ne jaz, ki sem iz Londona,« je pojasnila Elise. Tako kot v Himalaji je bil tudi v tej odpravi eden najtežjih vidikov mraz. »Ko sem prišla na planoto, je deževalo s strani, pihal je veter, oblačila so se popolnoma premočila in približno štiri dni me je zelo zeblo.«

Plemenit namen

Elise na svojih odpravah najema lokalne vodnice, poleg tega pa svoja potovanja uporablja tudi kot priložnost za zbiranje denarja in podporo lokalnim dobrodelnim organizacijam, navaja Euronews Travel. Na svoji prvi odpravi je ves zbrani denar podarila organizaciji Freedom Kit Bags, ki ženskam v revnih skupnostih zagotavlja higienske sanitarne izdelke za večkratno uporabo.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Na svoji škotski pustolovščini je Elise zbirala sredstva za dobrodelno organizacijo Scottish Women's Aid, ki si prizadeva za preprečevanje nasilja v družini. Britanska raziskovalka že načrtuje naslednjo ekspedicijo po zgledu Freye Stark, ki je bila prva ženska, ki so jo sprejeli v britansko Kraljevo geografsko društvo (RGS). »Vedno jo imenujem ženska Indiana Jones, ker je tako kul,« je Elise dejala za Euronews Travel.

Elise namerava slediti nekaterim Freyjinim originalnim zemljevidom po Iranu, in čeprav je Freya prvotno uporabljala moške vodnike, je Elise našla skupino lokalnih strokovnjakinj, ki jo bodo spremljale na njeni odpravi. »Zato je zame zelo zanimivo in zelo pomembno, da v teh deželah dobimo ženske vodnice, skoraj kot nasprotje. Zelo pomembno je, da dobim njihov prispevek in mnenje o tem, kakšno je zdaj življenje žensk v tej državi,« je pojasnila.

Več iz rubrike