10 najvišjih gorskih vrhov na svetu

Ste vedeli, da naj bi bilo na svetu približno 108 gorskih vrhov, ki so več kot 7200 metrov visoko nad morsko gladino?
Fotografija: Mount Everest. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Mount Everest. Foto: Getty Images / iStockphoto

Večina najvišjih gorskih vrhov na svetu leži na robovih indijske in evrazijske tektonske plošče v Nepalu, Indiji, Pakistanu in na Kitajskem. Najvišja in najbolj znana gora na svetu je seveda Mount Everest, ki je tudi najznamenitejša med 10 gorskimi vrhovi, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Mount Everest

Gore so opredeljene kot dvignjen del zemeljske skorje, ki se nenadoma dvigne iz okoliške ravnine in doseže visoko nadmorsko višino glede na sosednjo nadmorsko višino. Gore zavzemajo približno 26,5 odstotka svetovnega kopnega in v hribovitem svetu živi več kot 50 odstotkov svetovnega prebivalstva, navaja spletna stran WorldAtlas, kjer je predstavljenih 10 najvišjih gorskih vrhov na svetu.

image_alt
Najlepše alpske vasice

Mount Everest je z 8848,86 metri nadmorske višine zagotovo najbolj znana in najvišja gora na svetu. Leži v podgorju Mahalangur Himal, ki je del Himalajskega gorovja na meji med Nepalom in Tibetansko avtonomno regijo Kitajske. Domačini v Tibetu goro imenujejo ' Čomolungma', lokalni prebivalci Nepala in nepalska vlada pa 'Sagarmatha'. Himalaja v sanskrtu sicer pomeni 'bivališče snega'.

Najvišji gorski vrh na svetu Mount Everest. Foto: Tim Chong / Reuters
Najvišji gorski vrh na svetu Mount Everest. Foto: Tim Chong / Reuters

Na pobočjih Mount Everesta je več ledenikov iz katerih izvirajo številne velike reke. Ker je Mount Everest najvišji vrh sveta, privablja številne turiste in plezalce z vsega sveta, zabeleženo pa je, da se vsako leto na vrh gore poskuša povzpeti več kot 5000 ljudi. Do leta 2017 je vrh Mount Everesta doseglo več kot 7600 ljudi, približno 300 ljudi pa se je pri poskusih vzpona smrtno ponesrečilo.

V zgodovino slovenskega alpinizma se je 13. maja 1979 vpisal Andrej Štremfelj, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva državljana nekdanje Jugoslavije stopila na vrh Mount Everesta.

Mount K2

Mount K2, znan tudi kot Mount Godwin-Austen, se dviga 8611 metrov nadmorske višine in je druga najvišja gora na svetu. Gora je del gorske verige Karakorum, ki leži deloma v Tadžikistanski avtonomni regiji Taškurgan na Kitajskem in deloma v regiji Baltistan v Kašmirju pod pakistansko upravo. Mount K2 ima vzdevek »Divja gora« in med alpinisti velja za eno najnevarnejših gora na svetu za plezanje, navaja WorldAtlas. Po zapisih na gori umre približno vsaka četrta oseba, ki doseže vrh.

Mount K2 se vidi v daljavi. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Mount K2 se vidi v daljavi. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Kangčendzenga

Gora Kangčendzenga, ki se dviga do višine 8598 metrov, je tretja najvišja gora na svetu in najvišja gora v Indiji. Nahaja se v himalajskem predelu ob meji med Indijo in Nepalom. Trije od petih glavnih vrhov Kangčendzenge ležijo na meji med indijsko zvezno državo Sikim in vzhodnim delom Nepala, druga dva vrhova pa sta v nepalskem okrožju Taplejung.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Prebivalci Sikima in okrožja Dardžiling v Zahodni Bengaliji goro že od nekdaj častijo kot »sveto«. Za zaščito in ohranitev edinstvenega ekosistema Kangčendzenge so bila ustanovljena številna zavarovana območja in nacionalni parki.

Lotse

Gora Lotse je visoka 8516 metrov in je četrta najvišja gora na svetu. Nahaja se v himalajski gorski verigi, ob meji med regijo Khumbu v Nepalu in tibetansko avtonomno regijo na Kitajskem. Je del gorskega masiva Everest in je z Mount Everestom povezana prek strmega grebena.

Makalu

Gora Makalu se dviga do višine 8485 metrov in je peta najvišja gora na svetu. Makalu je najbolj znan po svojem vrhu v obliki piramide, vsebuje pa tudi dva pomembna pomožna vrhova.

image_alt
Hrvaški Valamar kupil hotel v znanem avstrijskem smučišču

Cho Oyu

Gora Cho Oyu je pri 8188 metrih nadmorske višine šesta najvišja gora na svetu. Cho Oyu v tibetanščini pomeni 'Turkizna boginja'. Velja za »najlažji« osemtisočak, na katerega se je mogoče povzpeti, navaja spletna stran WorldAtlas.

Himalaja, najvišja gorska veriga v Aziji. Foto: Desmond Boylan / Reuters
Himalaja, najvišja gorska veriga v Aziji. Foto: Desmond Boylan / Reuters

Daulagiri

Gora Daulagiri je sedma najvišja na svetu in se dviga do višine 8167 metrov nad morsko gladino. Je tudi najvišja gora, ki se v celoti nahaja znotraj meja države Nepal.

Manaslu

Pri 8163 metrih nadmorske višine je gora Manaslu osma najvišja na svetu. Ime Manaslu izhaja iz sanskrtske besede 'Manasa', ki pomeni 'duša' ali 'razum' in se nanaša na 'goro duha'. Od leta 2008 se je na goro Manaslu povzpelo približno 297 ljudi, pri se jih je 53 smrtno ponesrečilo.

image_alt
Mega projekti, ki bodo preoblikovali Afriko

Nanga Parbat

Gora Nanga Parbat je visoka 8126 metrov in je deveta najvišja gora na svetu. Šerpe, lokalni prebivalci Himalaje, jo imenujejo »Hudičeva gora« ali »Gora ubijalka«, navaja Wikipedija.

Anapurna

Deseta najvišja gora na svetu je Anapurna in se dviga do 8091 metrov nadmorske višine. Masiv Anapurna je del himalajskega gorskega masiva in se nahaja v severnem in osrednjem delu Nepala. Gora Anapurna je izjemno zahtevna za vzpon in ima najvišje razmerje med smrtnimi žrtvami in številom osvojenih vrhov od vseh drugih osemtisočakov na svetu, navaja WorldAtlas.

Več iz rubrike