Cene energije iz obnovljivih virov znatno upadajo

Nedavni podatki kažejo, da se cene zelene električne energije znižujejo veliko hitreje od pričakovanj.
Fotografija: Polje sončnih panelov v Veliki Britaniji, 26. april, 2021. Foto: Matthew Childs / Reuters
Odpri galerijo
Polje sončnih panelov v Veliki Britaniji, 26. april, 2021. Foto: Matthew Childs / Reuters

Kljub trenutnim vrtoglavim cenam na trgu energentov, se stroški pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov iz leta v leto znižujejo in so danes že najcenejši vir energije. To je dobra novica za globalna prizadevanja glede doseganja ničelnih emisij do leta 2050 in ohranjanja povprečne globalne temperature ozračja v mejah podnebnega cilja 1,5 stopinje Celzije, ki ga določa Pariški sporazum.

To je hkrati tudi dobra novica za gospodarstva, saj predstavljajo poceni obnovljivi viri energije državam finančno privlačno možnost za odmik od fosilnih goriv. Obnovljiva energija lahko zadovoljuje naraščajoče povpraševanje po energiji, hkrati pa znižuje stroške, prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest, pospešuje rast in izpolnjuje podnebne cilje.

S prehodom na zeleno energijo bi prihranili ogromno denarja

Svetovni energetski sektor ima impresivne rezultate glede večanja obsega obnovljivih virov energije, vendar ni tako dober pri napovedovanju gibanja cen čiste energije, navaja World Economic Forum (WEF). Raziskovalci Inštituta za novo ekonomsko razmišljanje na Univerzi v Oxfordu menijo, da so dosedanji modeli za napovedovanje cen vedno podcenjevali, kako zelo se lahko znižajo stroški obnovljivih virov energije in kakšne bodo koristi pospešenega prehoda na čisto energijo.

image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Raziskovalci so v študiji ugotovili, da dosedanje napovedi niso upoštevale znatnega izboljšanja infrastrukturnih stroškov tehnologij. Letne cene sončne energije naj bi se na primer v desetletju po letu 2010 v povprečju znižale za 2,6 odstotka, vse napovedi pa so predvidevale manj kot 6-odstotno znižanje cen. Vendar so se cene sončne energije v tem obdobju znižale za 15 odstotkov, kar je več kot petkrat več od napovedane letne stopnje.

Vetrne turbine v Franciji, 17. oktober 2021. Foto: Pascal Rossignol / Reuters
Vetrne turbine v Franciji, 17. oktober 2021. Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Študija je analizirala pretekle in sedanje podatke industrijskih organov, kot sta Mednarodna agencija za obnovljive vire energije (IRENA) in Mednarodna agencija za energijo (IEA). Raziskovalci so jih primerjali skupaj s trenutnim tehnološkim razvojem na področju obnovljivih virov energije, da bi napovedali prihodnja gibanja cen več kot 50 tehnologij čiste energije.

image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Ugotovitve kažejo, da bi hiter prehod na 'zeleno' energijo glede na današnji sistem fosilnih goriv lahko prinesel skupne neto prihranke v višini več tisoč milijard evrov, navaja WEF. Tehnološke inovacije še naprej pomagajo zniževati stroške nekaterih obnovljivih virov energije, kar so prejšnji modeli napovedovanja cen spregledali, meni Matthew Ives, višji raziskovalec na Oxfordski univerzi in soavtor poročila.

Se bo cena čiste energije še naprej zniževala?

Zaradi energetskega prehoda se je povečalo povpraševanje po trajnostnih virih energije, kot sta sončna in vetrna energija na morju in na kopnem, ter njihova uporaba. Te tehnologije lahko v večjem obsegu ustvarijo cikel, v katerem večji obseg uporabe znižuje cene, kar spodbudi večje povpraševanje.

Delavec pregleduje sončne panele na sončni 'farmi' na Kitajskem, 16. september 2013. Foto: Carlos Barria / Reuters
Delavec pregleduje sončne panele na sončni 'farmi' na Kitajskem, 16. september 2013. Foto: Carlos Barria / Reuters
Inovacije, ki znižujejo ceno proizvodnje sončnih kolektorjev in vetrnih turbin, znižujejo tudi ceno električne energije, ki jo proizvajajo. Leta 2010 je znašala cena sončne električne energije 325 evrov na MWh, leta 2019 pa se je znižala na 58 evrov na MWh, kar pomeni več kot petkratno znižanje stroškov sončne energije. Tudi pri vetrni energiji na morju in na kopnem je prišlo do dramatičnega znižanja cen.

Kljub temu, da gre za največji svetovni vir električne energije, pa se je v istem obdobju globalna cena električne energije, ki jo dobivamo iz novega premoga, znižala s 95 na 93 evrov na MWh. Cena električne energije iz premoga se je torej v devetih letih znižala za slaba dva odstotka, cena vetrne energije za 70 odstotkov, cena sončne energije pa za kar 89 odstotkov, navaja WEF.

image_alt
Energetska kriza: Jo bo Rusija rešila ali jo je povzročila?

Čeprav nihče ne more natančno napovedati, kaj se bo v prihodnje dogajalo s cenami, se stroški številnih tehnologij obnovljivih virov energije iz leta v leto znižujejo. In čeprav se bo nižanje cen v prihodnjih letih morda upočasnilo, postaja obnovljiva energija sčasoma nižja od cene za fosilna goriva, navaja nedavno poročilo agencije IRENA.

To je dobra novica za gospodarstvo in za globalna prizadevanja glede doseganja ničelnih emisij do leta 2050. S tem je namreč možnost, da bo povprečna globalna temperatura našega ozračja ostala v mejah podnebnega cilja 1,5 stopinja Celzije, ki ga določa Pariški sporazum, bistveno večja.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

»Danes so obnovljivi viri najcenejši vir energije,« je dejal generalni direktor agencije IRENA Francesco La Camera. »Obnovljivi viri energije so za države, ki so vezane na premog, ekonomsko privlačen program postopnega opuščanja, ki jim zagotavlja zadovoljitev naraščajočega povpraševanja po energiji, hkrati pa prihrani stroške, prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest, pospešuje rast in izpolnjuje podnebne ambicije.«

Sicer pa so se cene energentov za dobavo v letu 2022 v zadnjem letu občutno povišale, je navedbe Petrola povzela Slovenska tiskovna agencija (STA). Električna energija se je podražila za več kot 175 odstotkov, cene plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za približno 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov. Po navedbah Petrola bodo cene električne energije v Sloveniji s 1. decembrom višje za okoli 30 odstotkov, cene zemeljskega plina pa za 12 odstotkov.

Več iz rubrike