Britanska organizacija opozarja: V maju ne kosite trate

Britanska dobrodelna organizacija za ohranjanje prostoživečih rastlin Plantlife tudi letos poziva vrtnarje, naj v maju kosilnico pustijo v lopi.
Fotografija: Košenje trate. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Košenje trate. Foto: Getty Images / iStockphoto

Namen kampanje 'Brez košnje v maju' je, da bi divje rastline uspevale in tako zagotavljale nektar za žuželke. Po prejšnjih uspešnih kampanjah za ohranitev divjih vrtov se število ljudi, ki ne kosijo trate, povečuje.

image_alt
Neverjetno: Inovativen izum, ki morsko vodo spremeni v pitno

Organizacija Plantlife pravi, da rezultati kažejo na »korenito spremembo v odnosu do urejanja trate«. Po navedbah The Guardiana kar 78,8 odstotka od 2157 sodelujočih v britanski raziskavi lani mesec dni pred sodelovanjem v raziskavi ni kosilo svoje trate. Ljudje, ki so se odločili, da ne bodo kosili, so bili nagrajeni z redkimi rastlinami.

Lani so vrtnarji v Veliki Britaniji sicer zabeležili več kot 250 vrst divjih rastlin na tratah, vključno z divjim jagodičjem, divjim česnom in zelo redkimi rastlinami, kot so zmajski jezik, travniški slezenovec, kačji potočnik in očesnik. Opazili so tudi številne orhideje, povzemajo britanski mediji.

Ian Dunn, vodja organizacije Plantlife, je dejal: »Ti rezultati dokazujejo, da je naš poziv k maju brez košnje pognal globoke korenine. Rezultati poudarjajo, kako je lahko malo več divjine na naših vrtovih koristno za rastline, metulje in čebele,« in dodal, da so navdušeni nad novim trendom.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Osem cvetov regrata za odraslega čmrlja

Dobrodelna organizacija dodaja, da bi morale biti rastline, ki veljajo za plevel, poleti dobrodošle na tratah, zlasti denimo regrat, ki zagotavlja pomemben nektar za opraševalce. Kljub temu, da tovrstne rastline na tipični britanski trati v razmerju 85 proti 1 prekašajo marjetice, proizvedejo devet odstotkov cvetnega prahu. Po podatkih organizacije Plantlife lahko samo osem cvetov regrata proizvede dovolj nektarja, da zadosti osnovnim energetskim potrebam odraslega čmrlja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po njihovi študiji o rastlinah bi 100 kvadratnih metrov nepokošene trate proizvedlo dovolj cvetnega prahu, da bi z njim založili šest matičnih celic čebel, in dovolj nektarja, da bi zadostil potrebam šestih čmrljev na dan. Po maju naj ljudje z vrtovi in zelenicami vse poletje manj kosijo in po možnosti pustijo vsaj del vrta nedotaknjenega, povzema The Guardian.

Oli Wilson, član britanske Nacionalne sheme za spremljanje rastlin, je pojasnil: »Maj je ključen mesec za cvetoče rastline, ki se morajo trdno ukoreniniti, vendar ne zagovarjamo, da se po maju nikoli ne kosi. Navodila organizacije Plantlife za vse leto priporočajo večplasten pristop k košnji vrta, kjer krajšo travo dopolnjujejo območja z daljšo travo. Ta dvostopenjski pristop povečuje raznolikost cvetja ter proizvodnjo nektarja in cvetnega prahu skozi vse leto.«

image_alt
Španski inovator razvil nov sistem pridobivanja energije iz rastlin

Več iz rubrike