Neverjetno: Inovativen izum, ki morsko vodo spremeni v pitno

Raziskovalci Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT) so razvili prenosno napravo za razsoljevanje, ki tehta manj kot 10 kilogramov.
Fotografija: Raziskovalca Junghyo Yoon (levo) in Jongyoon Han (desno). Foto: M. Scott Brauer / MIT News
Odpri galerijo
Raziskovalca Junghyo Yoon (levo) in Jongyoon Han (desno). Foto: M. Scott Brauer / MIT News

Napravo v velikosti kovčka, ki za delovanje potrebuje manj energije kot polnilec za mobilni telefon, lahko poganja tudi majhen prenosni solarni panel, ki ga je mogoče kupiti na spletu za manj kot 50 evrov. Naprava s preprostim pritiskom na gumb, samodejno in brez filtrov, iz slane vode proizvaja pitno vodo, ki presega standarde kakovosti Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Vrhunec desetletnega potovanja

Za razliko od drugih prenosnih naprav za razsoljevanje, pri katerih mora voda skozi filtre, ta naprava za odstranjevanje slanih delcev iz pitne vode uporablja električno energijo. Odpravljanje potrebe po zamenjavi filtrov tako močno zmanjša dolgoročne zahteve po vzdrževanju. Napravo bi denimo lahko uporabili na oddaljenih območjih z omejenimi viri, kot so skupnosti na majhnih otokih ali na krovu pomorskih tovornih ladij

image_alt
Dosežek: Pridobivanje vode iz zraka brez energije in 24 ur na dan

»To je res vrhunec desetletnega potovanja, ki smo ga opravili s skupino. Dolga leta smo se ukvarjali s fiziko posameznih postopkov razsoljevanja, vendar je bilo to, da smo ves ta napredek spravili v škatlo, zgradili sistem in ga demonstrirali v oceanu, zame resnično pomembna in koristna izkušnja,« pravi starejši avtor Jongyoon Han, profesor elektrotehnike in računalništva ter biološkega inženiringa. MIT News, uradni spletni portal bostonskega inštituta, navaja še druge avtorje raziskave, ki je bila prvotno objavljena na spletnem portalu Environmental Science and Technology.

Komercialno dostopne prenosne naprave za razsoljevanje običajno zahtevajo visokotlačne črpalke za potiskanje vode skozi filtre, ki jih je zelo težko minimizirati, ne da bi ogrozili energetsko učinkovitost naprave. Namesto tega se enota raziskovalcev MIT zanaša na tehniko, imenovano polarizacija koncentracije ionov (ICP).

Postopek ICP namesto filtriranja vode uporablja električno polje na membranah, ki so nameščene nad in pod kanalom z vodo. Membrane odbijajo pozitivno ali negativno nabite delce, vključno z molekulami soli, bakterijami in virusi, ko tečejo mimo. Nabiti delci se stekajo v drugi tok vode, ki se na koncu odvaja.

image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Ker je potrebna le nizkotlačna črpalka, postopek ICP porabi manj energije kot druge tehnike. Vendar ICP ne odstrani vedno vseh delcev soli, ki plavajo po sredini kanala. Zato so raziskovalci vključili drugi postopek, znan kot elektrodializa, da bi odstranili preostale ione soli, povzema MIT News.

Zasnovana za običajne ljudi

Raziskovalci so ustvarili tudi aplikacijo za pametni telefon, ki lahko napravo krmili brezžično in v realnem času sporoča podatke o porabi energije in slanosti vode. Po laboratorijskih poskusih so raziskovalci napravo preizkusili tudi na plaži v Bostonu, kar si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Iz morske vode pridobljena pitna voda je presegala smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za kakovost. Njihov prototip proizvaja pitno vodo s hitrostjo 0,3 litra na uro in potrebuje le 20 vatov energije na liter. »Zdaj si prizadevamo, da bi povečali hitrost proizvodnje,« je pojasnil Junghyo Yoon, raziskovalni znanstvenik in glavni avtor raziskave.

image_alt
Naključno, toda revolucionarno odkritje, ki lahko spremeni naš svet

Yoon upa, da bo z zagonskim podjetjem, ki ga namerava ustanoviti za komercializacijo tehnologije, napravo naredil uporabniku prijaznejšo ter izboljšal njeno energetsko učinkovitost in stopnjo proizvodnje.

Več iz rubrike