Španski inovator razvil nov sistem pridobivanja energije iz rastlin

Bioo biološke baterije so zmožne proizvodnje elektrike iz energije, ki se sprosti ob razgradnji organske snovi.
Fotografija: Pablo Vidarte. Foto: Nacho Larumbe
Odpri galerijo
Pablo Vidarte. Foto: Nacho Larumbe

Iskanje novih načinov, kako pridobivati energijo na okolju prijazen način, je čedalje bolj v porastu. Podjetje Bioo je eno tistih, ki je naredilo pomemben korak naprej na tem področju. Zasnovalo je namreč biološko baterijo, ki je zmožna proizvesti elektriko iz rastlin; natančneje iz zemlje, v kateri te uspevajo, piše na spletni strani Euronews.

image_alt
Plimovanje: Bogat in zanesljiv, vendar neizkoriščen vir energije

Španec Pablo Vidarte je začel svojo nadarjenost izražati že v zgodnjih letih. Tako je že pri osmih letih programiral video igre, pri 16 letih pa si je zadal, da bo izpopolnil sistem, ki ga je leta 2002 izdelala NASA in je namenjen pogonu avtomobilov. To mu je tudi uspelo. Zmogljivost sistema je uspel izboljšati za več kot 60 odstotkov. Pri svojih 18 letih se je nato podal na samostojno pot in ustanovil podjetje, ki se je ukvarjalo z umetno inteligenco. Eno leto kasneje je ustanovil startup Bioo, ki se ukvarja s proizvodnjo energije iz rastlin.

Danes 25-letni izumitelj je dejal, da smo kot človeštvo spoznali, kako škodljiv vpliv imamo na naš planet, zato smo izumili inovacije, kot so sončne celice, s katerimi skušamo preprečiti poslabšanje stanja. Po njegovih besedah pa je naslednji korak, da obrnemo celotno enačbo in začenjamo oživljati svet, ki ga začenjamo izgubljati.

Vidarte se je pri snovanju inovativne rešitve zanašal na inženirje nanotehnologije in biologe, ki so zasluženi za to, da je ideja o bioloških baterijah zaživela. Po enem letu je bil izdelan prototip, nato so pridobili še investicijska sredstva, zaradi česar je lahko projekt zaživel.

Bioo biološke baterije proizvajajo elektriko iz energije, ki se sprosti ob razgradnji organske snovi. Tako kot tradicionalne baterije so sestavljene iz katode in anode. Ob tem, ko mikroorganizmi razgradijo organsko zemljo, se sproščajo elektroni. Ti se transportirajo od anode do katode, pri čemer se ustvari električni tok. Baterije se enostavno vkoplje v zemljo, kjer rastejo rastline. Te so zmožne proizvesti 200 Wh energije na leto.

Bayer bi lahko z novim sistemom prihranil 1,5 milijarde evrov letno

Veliki pridelovalci hrane si pri delu velikokrat pomagajo s sistemom senzorjev. Ti jim podajajo informacije o rastnih pogojih, kot so vlažnost tal, pH tal in temperatura zraka. Senzorje v pretežni meri poganjajo kemične baterije, ki jih je treba vsako leto zamenjati. Po besedah Vidarteja je to zapleten in proces, pri katerem nastajajo visoki stroški, saj je vanj vključenih veliko ljudi.

»Rešitev, ki jo ponujamo, potrebuje za svoje delovanje zgolj rodovitno zemljo. Cena take baterije je enaka ceni kemičnih baterij. Investicija se tako povrne v roku enega leta,« je za Euronews razložil Vidarte.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Bioo je nedavno sklenil sodelovanje z Bayerjem, vodilnim kmetijskim proizvajalcem. Inovativen sistem pridobivanja elektrike bo tako preizkušen na 50 milijonih hektarjev kmetijskih površin. Če bo testiranje uspešno, bi lahko Bayer z novim sistemom prihranil 1,5 milijarde evrov letno.

Bioo baterije se sicer za razsvetljavo uporabljajo tudi v nakupovalnih središčih, v poslovnih prostorih in bolnišnicah. Vidarte pa načrtuje širitev njihove uporabe tudi v druge segmente.

Več iz rubrike