Bodo kmalu nastala mesta iz gob?

Leta 2014 je bila v New Yorku zgrajena stavba iz materiala gob in odpadkov koruznega stebla, ki je pokazala potencial uporabe gob za trajnostno gradnjo.
Fotografija: Bodo kmalu nastala mesta iz "gob"? Foto: Time Out
Odpri galerijo
Bodo kmalu nastala mesta iz "gob"? Foto: Time Out

Gobe so vsestransko uporabne. Nekatere so okusne, druge smrtonosne, obstajajo pa celo tako »čudežne«, da se boste po zaužitju lahko pogovarjali s tlemi. Po zadnjih znanstvenih dognanjih so gobe uporabne celo kot gorivo v vozilih, za gradnjo domov in filtriranje onesnažene vode.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Uporabnost gob v gradnji

Ideja o izdelavi materiala iz gob je vse bolj uveljavljena. Tehnologija že obstaja in posvečeno ji je celotno strokovno področje, ki se imenuje »mikoarhitektura«. Leta 2014 je newyorški muzej moderne umetnosti naročil gradnjo stolpa iz 10.000 opek, ki vsebujejo mešanico živih gob in odpadkov koruznega stebla. Zgrajena struktura imenovana Hy-Fi sicer ni bila bivalna (kasneje so jo odstranili in kompostirali), toda pokazala je potencial uporabe gob gliv za trajnostno gradnjo.

Material iz micelija je lahek in odporen na ogenj 

Znanstveniki, ki delajo s tovrstno tehnologijo, tehnično ne uporabljajo gob, ampak podgobje imenovano micelij, ki je vegetativni del glive. Ta lahko zraste zelo kompleksne, natančne in močne strukture, zaradi česar je zelo uporaben in prilagodljiv gradbeni material. Najmočnejši argument za gradnjo iz micelija je verjetno ta, da so glive popolnoma obnovljive in veliko bolj okolju prijazne kot običajne gradbene metode, ki močno prispevajo k podnebnim spremembam in vlivajo na naravne vire, navaja Time Out.

Material iz micelija je lahek in odporen na ogenj. Foto: Ecovative
Material iz micelija je lahek in odporen na ogenj. Foto: Ecovative

Eben Bayer, soustanovitelj gobarske tehnologije podjetja Ecovative Design pravi: »Možnost zamenjave plastike in drugih okolju škodljivih materialov in procesov z nečim, kar je popolnoma naravno, bo spremenilo načine gradnje.«

»Rad si predstavljam prihodnost, v kateri vse, kar potrebujemo za gradbeni projekt, izdelujejo glive,« pravi Maurizio Montalti, soustanovitelj italijanskega podjetja za proizvodnjo micelijev, Mogu. Glive imajo potencial, da nadomestijo materiale, kot so plastika in kamni.

image_alt
Veliki kitajski zid: največji gradbeni dosežek v zgodovini človeštva

Podjetje Mogu, ki je tudi del vseevropskega skupnega projekta, imenovanega Fungal Architectures (FUNGAR), želi preizkusiti meje tega, kar je mogoče doseči s tovrstno  tehnologijo. FUNGAR trenutno dela na zgradbi iz gliv, ki reagira na svetlobo, temperaturo in onesnaževanje zraka. Tako rekoč ustvarja zgradbo, ki je tudi živa, dihajoča struktura.

Nasa meni, da bi »gobe« lahko postale idealen gradbeni material za hiše tudi na Luni in Marsu

Micelij je tako prilagodljiv, da NASA meni, da bi lahko nekega dne postale idealen gradbeni material za hiše tako na Luni kot tudi na Marsu. Teoretično bi lahko osnovo micelija odnesli na Mars in ji ob zagotovitvi ustrezne hrane in pogojev nudili možnost, da zraste v polnomočno strukturo. Raziskave so še v najzgodnejših fazah, toda glive bi lahko nekega dne bile osnova za bolj zeleno in trajnostno medplanetarno bivanje.

Stenske plošče iz micelija. Foto: Mogu
Stenske plošče iz micelija. Foto: Mogu

Tehnologija z gobami rešuje tudi težave na področju onesnaženih voda

Gobe so uporabne tudi na drugih področjih. Eno izmed njih je »mikofiltracija«, kjer so  znanstveniki ugotovili, kako uporabiti glive za filtriranje onesnaženja iz rek. Te miko-filtre je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prvi uvedel ameriški mikolog Paul Stamets, ustanovitelj podjetja Fungi Perfecti. 

V zadnjih letih so bili mikofiltri uvedeni po vsem svetu in s tem so bile dosežene mnoge koristi. Raziskave so pokazale, da mikofiltracija učinkovito odstrani mikrobne patogene, kot je E. coli, pa tudi težke kovine iz kontaminiranih virov pitne vode. Mikofiltracijo bi lahko uporabili tudi kot alternativo za čiščenje gospodinjskih odpadnih voda v okoljih s slabimi viri, s čimer bi zagotovili trajnostno sanitacijo. Z drugimi besedami, ta stroškovno učinkovita tehnologija lahko reši tudi mnogo težav z onesnaževanjem vode.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike