Ali se človeško telo vsakih 7 let obnovi?

Kljub nenehnemu obnavljanju celic staranje še vedno terja svoj davek.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

V našem telesu je več trilijonov celic, vendar celice, ki jih imate danes, niso povsem enake, kot ste jih imeli včeraj. Sčasoma se celice starajo in poškodujejo, zato se celice vašega telesa nenehno razmnožujejo in ustvarjajo lastne nadomestke.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Tovrstna nenehna celična aktivnost je sprožila priljubljeno idejo, da se telo vsake sedem let povsem obnovi. Z drugimi besedami, po približno sedmih letih celične replikacije ste popolnoma nova zbirka celic, znotraj in zunaj. Toda ali je to res? Ne ravno. Določene celice v nekaterih organih in sistemih v vašem telesu se popolnoma zamenjajo v nekaj mesecih, druge pa ostanejo skoraj enake, kot so bile na dan vašega rojstva.

Nekatere celice se obnovijo v sedmih letih, druge kasneje

»Večina kože in črevesja se zamenja zelo hitro, najverjetneje v nekaj mesecih,« je povedal Olaf Bergmann, glavni raziskovalec na oddelku za celično in molekularno biologijo na inštitutu Karolinska v Stockholmu na Švedskem. Celice v jetrih se regenerirajo nekoliko počasneje. Za raziskavo je bilo analizirano jetrno tkivo z uporabo radiokarbonskega datiranja in ugotovili so, da se večina jetrnih celic zamenja v treh letih.

image_alt
Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Vendar se celice v drugih organih in sistemih še počasneje razmnožujejo in zaostajajo za sedemletno mejo. »Na primer, človeško srce se obnavlja s precej nizko hitrostjo, saj se samo 40 odstotkov vseh kardiomiocitov (celic, ki so odgovorne za krčenje srca) izmenjajo skozi vse življenje,« pravi Bergmann. Skeletne celice medtem potrebujejo približno 10 let, da posnemajo okostje v celoti, poroča New York Times.

V možganih lahko obnova celic poteka še bolj počasi. Znanstveniki so odkrili dokaze, ki kažejo, da se nekateri nevroni v hipokampusu obnavljajo, vendar le s stopnjo 1,75 odstotkov letno, glede na študijo iz leta 2013 v Cell.

Kljub temu, da se telo nenehno obnavlja, to ne vpliva na to, da bi se prenehali starati. Foto: Thinkstock
Kljub temu, da se telo nenehno obnavlja, to ne vpliva na to, da bi se prenehali starati. Foto: Thinkstock

Glede na študijo v Cell iz leta 2014, se regenerirajo tudi nekatere vrste nevronov v striatumu. Toda druge vrste nevronov ostanejo s človekom vse življenje. Tudi različne celične populacije, ki se lahko pomladijo, se v življenju ne nadomestijo v celoti, ampak le delno.

Če se telo obnavlja, zakaj ne ostanemo večno mladi?

Vse to postavlja drugo vprašanje: če se človeški organi, kot so naša koža, črevesje in jetra, obnovijo vsakih nekaj let, zakaj potem ne ostanemo mladi za vedno?

»Ne glede na to, kako mladi so lahko naša koža, črevesje in jetra, se z leti zaradi biološke starosti počutimo starejši,« je pojasnil Bergmann. Tudi če so človekove celice relativno mlade, njihova biološka starost odraža, kako se njihovo telo odziva na čas.

Četudi organi obnavljajo svoje celice, se še vedno starajo zaradi sprememb v celicah, ki se razmnožujejo, kot so mutacije. Ko se celice razmnožujejo, se DNK neprestano deli in kopira ter sčasoma pride do napak. Mutacije se tako lahko kopičijo in vplivajo na življenje celice ali izražanje določenih genov. Tudi če so celice v delih našega telesa razmeroma nove, zaradi starajoče se, pogosto kopirane DNK čutimo svoja pretekla leta in pri tem tudi to, da se telo obnavlja ne igra teže.

image_alt
Imunologinja: Kako okrepiti imunski sistem?

Več iz rubrike