5 neverjetno lepih jezer v Evropi

Poleg Gardskega jezera v Italiji, Ženevskega med Francijo in Švico ter Blejskega v Sloveniji, Evropa premore še mnogo krasnih jezer.
Fotografija: Bodensko jezero, Nemčija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bodensko jezero, Nemčija. Foto: Shutterstock

V Evropi se nahaja veliko različnih čudovitih jezer. Za večino popotnikov, ki potujejo v Evropo se sicer zdi se, da so najbolj znana in najbolj obiskana Gardsko jezero v Italiji, Ženevsko jezero med Francijo in Švico ter Blejsko jezero v Sloveniji. V nadaljevanju pa vam predstavljamo še nekaj drugih krasnih evropskih jezer, ki so vredna obiska.  

image_alt
Čudoviti manj znani evropski otoki, ki jih je vredno obiskati

Züriško jezero, Švica

Začnimo z  jezerom, za katerega ste zagotovo že slišali: Züriškim jezerom. Jezero je najbolje raziskati s čolnom. Obstajajo redni trajekti, s katerimi se lahko peljete do ljubkega srednjeveškega mesta Rapperswil-Jona z gradom, ki ima čudovito marino ter letni festival bluesa in jazza.

Züriško jezero, Švica. Foto: Shutterstock
Züriško jezero, Švica. Foto: Shutterstock

Lahko se odpravite na tematska križarjenja po jezeru ali turistične izlete, katerih prednost je, da vam posredujejo zanimive informacije o okolici in njeni zgodovini. Züriško jezero sicer spada med najčistejše vode v Evropi.

Bodensko jezero, Nemčija

Bodensko jezero je Nemcem dobro poznano, vendar mu tuji obiskovalci pogosto raje odrečejo obisk v korist bolj znanih primerov, kot sta Starnberško jezero ali Kimsko jezero. Vendar ima tudi Bodensko jezero veliko za ponuditi - na primer odlično plavanje in  možnosti za vodne športe. Je celo dovolj veliko za spodobno jadranje.

image_alt
6 čudovitih skritih plaž v Italiji

Mondsee, Avstrija

Avstrija je še ena država, prepredena s kristalno čistimi alpskimi jezeri. Med najbolj dih jemajočimi je Mondsee ali »Mesečevo jezero«. Voda jezera je kristalno čista, napaja se iz potokov, ki tečejo z okoliških zasneženih alpskih gora, zato je sveža in ledena. Toda ironično, Mondsee domnevno velja za eno najtoplejših jezer v Avstriji, ki je znano po svoji topli vodi.

Mondsee, Avstrija. Foto: Shutterstock
Mondsee, Avstrija. Foto: Shutterstock

Jezero Como, Italija

Pogosto ljudje obiščejo Gardsko jezero, največje severnoitalijansko jezero ali jezero Maggiore s svetovno znanim hotelom Eden Roc. Toda Italija skriva še mnogo biserov, med katerimi je tudi jezero Como. Majhne vasice so ugnezdene ob obali poleg luksuznih vil z vrtovi s palmami in lastnimi privezi. Medtem ko je turističnih znamenitosti manj, so tiste, ki so tam, spektakularne, navaja spletni portal Trawel Awaits. Vredno si je ogledati na primer čudovito baziliko Sant'Abbondio iz 5. stoletja našega štetja ali ruševine Forte di Fuentes.

Jezero Como, Italija. Foto: Shutterstock
Jezero Como, Italija. Foto: Shutterstock

Plitvička jezera, Hrvaška

Hrvaška je čarobna, naravna dežela. Nacionalni park Plitvice kot največji in najstarejši na Hrvaškem, je obdan z jezeri in slapovi. Narodni park, ki obsega okoli 30.000 hektarjev, ni le poln naravnih lepot, gozdov in kamnitih formacij ter rek, potokov, jezer in slapov, temveč je tudi dom divjim medvedom, volkovom in neštetim drugim vrstam rastlin in živali, zaradi česar je divji dragulj.

Plitvička jezera, Hrvaška. Foto: Shutterstock
Plitvička jezera, Hrvaška. Foto: Shutterstock

Če želite resnično pogledati vse naravne lepote, si boste morali vzeti dovolj časa za sprehod skozi park po določenih poteh, pri tem pa ne pozabite na fotoaparat. Park je čudovit in primeren za obisk v vseh letnih časih.

image_alt
8 najcenejših mest za obisk v Evropi

Več iz rubrike