Zavrnitev ne povzroča občutka razočaranja, naše misli ga

Osnovna izobrazba o delovanju človeškega uma lahko posamezniku omogoči dostop do več mentalne jasnosti, zdrave pameti, svobode in kapacitete za nova spoznanja.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Le redko pogledamo vase in se vprašamo kako nastaja naša izkušnja in kakšna je naša vloga pri tem. Večino časa se nam zdi, da imamo razmeroma objektiven pogled na svet in se odzivamo na to, kar doživljamo.
 
Pogosto zgleda, kakor da drugi ljudje, okoliščine ali situacije povzročajo naše občutke, dejanja ali reakcije. To preprosto ni res. V enem trenutku smo lahko jezni na nekoga zaradi njegovih dejanj, naslednji trenutek pa imamo lahko sočutje za isto osebo, ko denimo ugotovimo, da je njeno mentalno stanje krivo za njeno obnašanje. Razlika je v našem razmišljanju.
 
Okoliščine in drugi ljudje ne morejo ustvariti naše izkušnje življenja. Čeprav se nam včasih to ne zdi res.


Recimo, da imamo dober dan v službi, vse lepo teče, nato prejmemo telefonski klic, da bo dostava zamujala, da je bila ponudba zavrnjena, ali pa sodelavec ni opravil svoje naloge, ki je ključnega pomena - naše počutje se nenadoma spremeni. Počutimo se razdraženo, razočarano, jezno, zaskrbljeno ali frustrirano.

Kako hitro postane popolnoma prepričljivo, da je dogodek ali obnašanje druge osebe ustvarilo spremembo našega počutja. Ko pa pogledamo podrobneje, začnemo videti dejanski razlog za spremembo počutja. Ne moremo misliti eno, čutiti pa nekaj drugega.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Neprijazni ljudje ne povzročajo stresa, naše misli ga. Nedržanje obljub ne povzročajo frustracij, naše misli jih. Pod vsako izkušnjo v življenju je naša misel.
 
Ko to resnično vidimo, izpuhti zmeda glede dejanskega dogajanja. Izgovori, racionaliziranja in razlage, ki nas spravljajo v boljše počutje več niso smiselne. Naš um se razjasni, postanemo bolj mirni in reflektivni. Posledično smo z novim razmišljanjem usmerjeni v odkrivanje rešitev situacije in v akcijo.
 
Sposobnost za generiranje novega razmišljanja je naravni mehanizem človeškega uma in nam prinaša kreativnost v vseh možnih oblikah. Z novim razmišljanjem se naša slika sveta razvija in mi se lahko odzovemo bolj inteligentno. Bolje se razumemo med seboj in se počutimo povezane.
 
Čeprav je sveže razmišljanje vedno na voljo, sta lahko naš zaposlen um in reaktivno razmišljanje v napoto tej naravni sosobnosti. Razumevanje principov nam pomaga razjasniti naš um in stopiti v naravni tok uvidov in kreativnosti.

Več iz te teme:

Več iz rubrike