Šele ko odpravite stres boste v nepopolnosti zaživeli popolno

Stres je lahko zunanjega izvora (zaradi okoljskih, socialnih ali psiholoških situacij) ali notranjega izvora (zaradi bolezni ali zdravstvenega posega).
Fotografija: Vzrok za našo telesno in mentalno napetost so naše misli o neki negativni okoliščini. FOTO: fizkes / Shutterstock
Odpri galerijo
Vzrok za našo telesno in mentalno napetost so naše misli o neki negativni okoliščini. FOTO: fizkes / Shutterstock

Ena od mnogih definicij stresa pravi takole: v medicinskem in psihološkem kontekstu je stres fizični, mentalni ali emocionalni sprožilec, ki je vzrok za telesno ali mentalno napetost.
 

Nobena okoliščina sama po sebi ni stresna

 
Običajno ljudje rečemo, da zunanje okoliščine povzročajo stres v nas. V resnici stres ni stvar okoliščin, niti nekaj kar samo po sebi obstaja, kot neko dejstvo ali »stvar«. Stres ni nekaj, kar se nam zgodi, proti čemur nimamo vpliva. Dejstvo je, da nobena notranja in zunanja okoliščina nimata absolutno vgrajenih lastnosti, da sta stresni. To lahko enostavno preverimo tako, da vprašamo ljudi v isti situaciji kaj doživljajo. Ugotovimo, da ima vsak človek zelo unikatno izkušnjo, ker unikatno misli in čuti.
 
Vsak od nas ima namreč unikatno percepcijo, saj misli in občutki niso direktno povezani s situacijo. Zato lahko nekdo v napetih primerih pri delu misli zelo jasno in ustvarjalno, je odziven, nekdo drug pa se ustraši in otrpne. Situacija je ista, doživljanje popolnoma drugačno.
 
Ključni element, ki določa našo izkušnjo je naš mentalni-notranji svet, ki je tesno povezan s telesom. Če imamo stresne misli, bomo občutili stres in napetost tudi na telesni ravni. Če imamo sproščene, ustvarjalne misli, pa te telesno občutimo kot sproščenost in navdušenje.


 
Pomembo je vedeti, da ljudje ne doživljamo sveta in življenjskih okoliščin direktno, da se naši čuti ne odzivajo direktno na dogodke zunaj ali znotraj nas, ampak sporočajo kaj se dogaja v našem mentalnem svetu, saj čutimo skozi filtre naše psihologije in trenutne interpretacije.
 
Torej stres sam po sebi ne obstaja. Obstaja pa notranji svet, človeške misli, ki so v danem trenutku povezane s situacijo, ki se nam dogaja. Obstaja tudi zavest, ki nam te misli osvetli in omogoči, da se jih zavemo in tako postanejo naša resničnost. Denimo, če so misli o situaciji zaskrbljene, polne strahu in jeze se bo telo na to situacijo odzvalo s stresnim odzivom, ki se rezultira v telesni ali mentalni napetosti.
 
Za bolj mirno in zadovoljno življenje in ustvarjanje je pomembno vedeti, da vsi živimo življenje lastnih misli in ne resnice, ki se dogaja zunaj nas.
 
V kolikor opažate, da imate večino časa veliko zaskrbljenih misli, si lahko za ozaveščanje in s tem zmanjšanje tega početja pomagate z beleženjem tega ponavljajočega miselnega krogotoka, ki se imenuje ruminiranje (več o tem tukaj).
 

Telesna in mentalna napetost sta rezultat naših misli

 
Če imamo stresne misli, bomo občutili stres in napetost tudi na telesni ravni. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Če imamo stresne misli, bomo občutili stres in napetost tudi na telesni ravni. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Če smo v prejšnji točki ugotovili, da v resnici stres sam po sebi ne obstaja potem tudi telesnih stanj, kot sta telesna in mentalna napetost ne moremo neposredno povezati s »stvarjo«, ki ji rečemo stres, ker nobena okoliščina sama po sebi v resnici ni stresna. 
 
Vzrok za našo telesno in mentalno napetost so naše misli o neki negativni okoliščini. Torej naš miselni tok, oziroma vsebina teh misli povzroči nato v telesu določene občutke. Naši občutki so v resnici zelo dober navigator do resnice o tem kaj se dogaja v našem notranjem svetu.
 
Ljudje, ki so pretežni del časa v pozitivnem čustvenem stanju se tudi pretežni del časa posvečajo mislim, ki so kreativne, optimistične, pozitivne. Napetost je namreč samo občutek, ki ga imamo v danem trenutku v telesu, kakor sta na primer prijetnejša občutka hvaležnost in radost. To so torej občutki, ki naše telo prevevajo in so neposredno povezani z našimi mislimi tik preden smo te občutke občutili.
 
Nekdo lahko ob enaki situaciji doživlja pozitivne občutke in se celo zabava, medtem ko lahko za drugo osebo lahko ta situacija prinese občutek strahu ali napetosti.
 

Stres se zmanjša, ko razumemo izvor občutkov

  
Običajno si mislimo, da moramo stres upravljati in kontrolirati. V resnici pa potrebujemo več razumevanja o pravem izvoru stresa.
 
Ko začnemo gledati na vse situacije, ki jih doživljamo kot stresne v luči zgoraj povedanega se začne oblikovati postopoma nova miselnost in marsikatera situacija, ki se nam je prej zdela stresna postane sedaj »samo« situacija.

Ko prepoznamo mehanizem delovanja uma in moč, ki jo imajo določene misli na naše počutje (naše misli so naše počutje), v resnici ni potrebno izvajati tehnik za sproščanje, da bi se počutili mirne. Začnemo spoznavati, da je mir že v nas, vedno bil in vedno bo. Edini problem, ki smo ga imeli, da ga nismo občutili prej so bile naše »stresne« misli. To postane naš nov pogled in odnos do sveta. Sveta, ki nima vgrajenih lastnosti v situacijah in je v resnici zelo preprost in popoln v svoji nepopolnosti.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike