Basen o vodenju: V življenju raste tisto, na kar se osredotočaš

Dober vodja sodelavce zna povabiti k (so)ustvarjanju, jih vključevati v reševanje izzivov, navdihniti in opolnomočiti za uspešno delo danes in v prihodnje.
Fotografija: Dober vodja napolni svoj tim z navdušenjem in pozitivno energijo. FOTO: Freebird7977 / Shutterstock
Odpri galerijo
Dober vodja napolni svoj tim z navdušenjem in pozitivno energijo. FOTO: Freebird7977 / Shutterstock


 
V širnih in prostranih prerijah nekoč imenovanega in v mladinskih knjigah Karla Maya tako opevanega divjega Zahoda (kot se je Zahodnega dela Severne Amerike v 19. stoletju prijelo ime) je živel in se s svojo družino in veliko čredo ostalih živalskih sovrstnikov gibal Mustang Janus.
 
Janus in ostali mustangi so zelo cenili in vsak dan prav uživali v tem, da so se lahko neovirano in svobodno gibali po naravi, na svežem gorskem zraku, med zelenimi travniki in raznobarvnimi cvetličnimi polji. V naravi so prosto tekli, uganjali vragolije in skakali čez ovire, se medsebojno šalili in občasno pohladili v senci dreves.
 
Ob večerih pa so se zbrali skupaj v čredi in si pripovedovali zanimive in poučne zgodbe, preko katerih so izkušeni veterani prenašali svoje izkušnje in znanje na mlajše sorodnike.
 
Mustang konj. FOTO: Callipso / Shutterstock
Mustang konj. FOTO: Callipso / Shutterstock
Nekoč je v taki večerni debati beseda nanesla na kavbojce in indijance (op.p. Indijanci so prvotni prebivalci Severne Amerike, ki so dobili svoje ime po »napaki« Krištofa Kolumba, ki je ob njegovem »odkritju« Amerike, misleč da je prišel v Indijo, staroselce pomotoma poimenoval Indij(an)ci, ime pa je ostalo). Mnenja v čredi so se kresala predvsem glede tega, kdo od njih je bil dober in kdo slab ter kdo je imel svoj »prav« v njihovih spopadih in bitkah?
 
Mladi mustangi so odprtih ušes in ust poslušali prerijske zgodbe, ob zaključni misli pred spanjem pa se je oglasil Janus in rekel:
 
»Veste otročički moji dragi: v življenju je tako, da vsak od nas v sebi lahko nosi enega hudobnega, brekompromisno kritičnega in zlonamernega mustanga. In po drugi strani lahko ima v sebi tudi enega zelo pozitivnega, dobrovoljnega in dobronamernega.«
 
»Očka, pa kateri bo potem tisti, ki bo pri nas prevladal, bo preživel in se razvijal?« ga je vprašal mladi mustang Oki.
 
»Tisti seveda, sinko moj, ki ga boš vsakodnevno hranil. Če boš vsakodnevno razmišljal pozitivno, delal dobra dela, gojil konstruktivne odnose z drugimi ... bo prevladal in preživel dobrovoljni in dobronamerni mustang.«
 
In tako so tisti večer mladi divji mustangi spoznali pomembno lekcijo: v življenju raste tisto, na kar se osredotočaš. Oziroma je tvoj zunanji svet in vse kar se ti dogaja, posledica tvojega notranjega sveta, je produkt tvojih misli, vsakodnevnega razmišljanja in delovanja.
 

 
P.S.
Mustang je pasma konja, ki izvira iz španskih berberskih žrebcev in andaluzijske konjske pasme, ki so jih v 16. stoletju Španci pripeljali v Ameriko in tam pobegnili v naravo, ter se po prerijah razmnožili. Pomen imena mustang izhaja iz španske besede »mesteno«, kar pomeni brez lastnika, ki je izpeljanka iz »la mesta«. To pa pomeni nekaj takega kot, ti pripadaš vsakomur in nikomur (vir Wikipedia).
 

Več iz rubrike

kariera

Dodge Brothers: Od družinskega lastništva do korporacijskega podložnika

Ko sta leta 1920 brata Dodge umrla, sta za seboj pustila proizvodnega giganta, ki je imel 161 milijonov dolarjev prodaje. Družba je bila pozneje prodana ter doživela številne spremembe, a ime Dodge j…

kariera

Posel na skupnem vzglavniku

Par v zasebnem in poslovnem življenju lahko niza neverjetne uspehe ali pa se ravno zaradi težav na poslovnem področju razide. Zakaj nekaterim uspeva in drugim ne?

kariera

Pomembna je strast - denar je stranski produkt

Dušan Olaj, Gregor Krušič, Andreja Podobnik, Nina Gaspari In Andrej Miklavc se strinjajo, da je za uspeh pomembna strast – pa naj bo to pri športu ali v poslu.

kariera

Uspešni in zaljubljeni v posel

»Ko boste toliko stari kot jaz, boste svoj uspeh merili v številu tistih, ki vas bodo imeli radi. Ampak samo med tistimi, od katerih si boste to želeli. Če o nekom na starost nihče nima dobrega…

Komentarji: