Kako do harmonije v današnjem kaotičnem svetu

Ali je ravnovesje res tako nedosegljiv cilj v teh hektičnih življenjih, ki jih trenutno živi večina populacije?
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kadar pomislimo na zdravje sta predvsem naravna in uravnotežena prehrana ter telesna aktivnost prvi misli, ki ju dobimo povezani s tem. Vendar je pomembno zavedanje, da dobro zdravje ni povezano samo z našim telesom. Naš um in telo sta prepletena in tako vplivata en na drugega.

Na primer: stresna situacija, ki je rezultat negativnih misli nas lahko vodi celo do fizične bolečine ali bolezni. Zato je potrebno in pomembno vzdrževati zdravo ravnovesje med umom, telesom in duhom tako, da negujemo celostnega sebe vključno z fizičnimi, mentalnimi, čustvenimi in duhovnimi potrebami.

Obstaja veliko ritualov, ki jih lahko izvajamo na dnevni ravni, ki nam pomagajo do celostnega dobrega počutja. 
 

25 preprostih načinov, ki pomagajo pričeti in nato tudi vzdrževati harmonijo uma, telesa in duha

 
 1. Beri in se uči. Naše izobraževanje se ne sme končati, ko končamo z formalnim šolanjem. Pomembno je odpreti um za nove možnosti, prepričanja in zanimanja tako, da prebiramo literaturo, spremljamo on-line predavanja, gledamo dokumentarne serije ali se udeležujemo delavnic.
 2. Redno meditiraj. Meditacija pomaga izboljšati spomin, pozornost, razpoloženje, izboljša imunski sistem, spanje in kreativnost. Potrebnih je le nekaj minut na dan in že začnemo uživati njene koristi. Vodena meditacija (tukaj) je odličen način za začetnike.
 3. Prakticiraj jogo. Joga je izjemno učinkovit sistem vaj za naše celostno zdravje. Pomaga nam pri izgradnji moči, fleksibilnosti, koordinaciji, gibljivosti, ob vsem tem pa istočasno pomaga umiriti tudi um. Prav tako zajema tudi povezavo uma, telesa in duha.
 4. Izogibaj se dolgotrajnemu sedenju. Tudi med delovnikom se poskušajmo sprehoditi, če se le da. Predolgo sedenje oziroma zasedenost pripomore k srčnim obolenjem, diabetesu in nasploh h krajši življenjski dobi.
 5. Dnevno izvajaj vsaj 15 minut vadbe. Živite blizu službe? Sprehodite se ali se peljite s kolesom, kadar vreme dopušča. Telesna aktivnost je pomembna za zdravje srčno-žilnega sistema, telesno vzdržljivost, kot tudi naše razpoloženje.
 6. Pojdi v naravo. Sedaj je idealen letni čas za pohodništvo, čolnarjenje, piknike, zunanje športe, nabiranje zelišč ali gobarjenje, kampiranje in še veliko več.
 7. Uživaj veliko živil rastlinskega izvora. Uživanje velikih količin zelenjave in sadja pripomore k preventivi pred kroničnimi obolenji. Nakupujmo sveže in sezonsko pridelke pri lokalnih in ekoloških dobaviteljih.
 8. Pridruži se prostovoljni ali aktivistični skupini. Uporabimo svoj glas in talente za prispevek k višjemu dobremu na tem planetu. Vsi smo povezani in občutiti to povezanost je izjemna izkušnja, sploh kadar delamo za skupen višji cilj.
 9. Hrani svoje strasti. Vzeti si čas vsak dan za karkoli hrani dušo in jo razveseli.


   
 10. Pogosto poslušaj glasbo. Zraven pašeta tudi petje in plesanje.
 11. Bodi hvaležen. Vzeti si nekaj trenutkov vsak dan in pomisliti ali si zapisati stvari za katere smo hvaležni, kot na primer; družino, prijatelje, domače ljubljenčke, hrano, dom, zdravje ali lepoto narave.
 12. Bodi prijazen do vsakogar. Tudi do samega sebe.
 13. Vsako noč se dovolj naspi. Nikoli nismo prestari ali premladi za krajše dremeže tudi čez dan.
 14. Razstrupi svoje lepotne rutine. Preklopimo se na naravne produkte.
 15. Odstrani agresivna kemična čistila iz svojega doma. Nakupujmo zelena čistila ali naredimo svoja.
 16. Sledi tisti karieri in poti, ki ti veliko pomeni.  Sledimo sanjam, ne bogastvu.
 17. Izpusti majhne stvari. Če nekaj jutri ne bo več pomembno naj ne uniči današnjega dne.
 18. Upočasni se in ujemi ritem življenja. Nekaj malega počitka in sprostitve kadar preživimo veliko časa v delovanju pomaga napolniti um in telo.
 19. Ne trudi se ugajati vsem ljudem. Obstaja razlika med prijaznostjo in uslužnostjo. Če nas pogosto pretirano skrbi kaj si bodo drugi mislili, lahko izgubimo stik s sabo, svojim pravim jazom in se pričnemo počutiti odtujene in prazne.
 20. Odstrani iz svojega življenja večje vire stresa. To vključuje nepotrebno zapravljanje, kopičenje stvari, službo, ki jo ne maramo ali nezdrave odnose.
 21. Izogibaj se obrekovanju in drami. Če obrekujemo sodelavca ali soseda nas to ne naredi bolj vredne; je samo pokazatelj, da nismo vredni zaupanja.
 22. Smej se pogosto. Če jemljemo življenje preveč resno, bomo zamudili veliko lepih in čarobnih trenutkov.
 23. Potuj in se uči o drugih kulturah. To počnimo pogosto.
 24. Odpusti si za pretekle napake. Učimo se iz preteklih dogodkov a ne pustimo, da nas uničijo.
 25. Izberite naravna zdravila, kadarkoli le lahko. S pomočjo navodil holističnega terapevta, zelišč, naravne in prave hrane ter esencialnih olj, se da marsikdaj preprečiti marsikatero nevšečnost in resno bolezensko stanje še preden posežemo po farmacevtskih zdravilih.
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Dandanes je ekstremno pogosto, da ljudje živimo stresno in raztreseno življenje. Pogosto se znajdemo v drvenju in stremimo k doseganju tako veliko stvarem in ciljem; od balansiranja med zasebnim in poslovnim življenjem, ukvarjanjem z kariero, družino, vsakodnevnim vrvežem, socialnim življenjem, telesno aktivnostjo in še in še, kar nas lahko pripelje do trenutkov, ko se počutimo utrujene od lastnega življenja. Kot, da bi nas življenje potegnilo vase. Na drugi strani obstaja trenutno v naši držbi še en fenomen, ki je ideja, da bi morali občutiti pretežni del časa na vseh področjih svojega življenja srečo in izpolnjenost.
 

Kako nasloviti ta nasprotujoča si dejstva?


Za začetek je dobrodošel temeljit razmislek kako vnesti holistični-celosten pristop za obnavljanje in vzdrževanje našega telesa, uma in duha. Se uglasiti na ritem življenja in se čutiti bolj povezane z naravo, kot si to priznamo. Začnemo lahko z resnim razmislekom o kvaliteti hrane in hranil, ki jih vnašamo v svoje telo, času, ki ga namenimo počitku in razvajanju sebe ter nenazadnje občasnemu izklopu iz vse tehnologije.
 
 

Več iz rubrike