Zabavni 'team buildingi' za krepitev odnosov med sodelavci

'Team buildingi' dvigujejo delovno klimo, omogočajo pa tudi boljšo povezanost in posledično lažjo komunikacijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Del uspešnega vodenja podjetja ali podjetništva so tudi dogodki, pri katerih se lahko zaposleni (sodelavci / soustvarjalke) bolje spoznajo. Ti dvigujejo delovno klimo, omogočajo pa tudi boljšo povezanost in posledično lažjo komunikacijo.
 
Vsak kolektiv je na neki ravni specifičen. To pomeni, da so načini povezovanja različni. Za ene je to lahko zabava do jutranjih ur, za druge pogostitev ob hrani, spet tretji gredo raje na rafting ali treking. Lahko gre tudi za kombinacijo več dejavnosti.
 
Gradnja odnosov znotraj delovnega tima lahko poteka na več nivojih. Dogodki so lahko organizirani mesečno, tedensko ali letno. Spoznal sem različne oblike in v praksi videl, kako se kombinirajo.
 
Danes se bom osredotočil na mesečni 'team building'. Takšnega smo pri nas prvič izvedli prejšnji teden. Uradni del je trajal tri ure, neuradni del pa se potem lahko tudi podaljša.
 
image_alt
Empatija: ključna komponenta novodobnega vodenja

Predvsem bom predstavil procese / vaje, ki smo jih izvedli na formalnem delu. Te lahko uporabimo v kakršnemkoli socialnem okolju. Mesečno druženje razbije monotonost vsakotedenskega dela. Ustvari boljšo klimo in da elan za nekaj nadaljnjih dni. Idej, katere naloge lahko uporabimo pri povezovanju skupin, je neskončno. Predstavil bom tiste tri, ki so enostavne, zastonj in imajo hkrati velik učinek. Naša izkušnja z opravljenimi nalogami je bila zelo dobra. Po uradnem delu druženja smo imeli vsi zelo pozitivne občutke. Te naloge so bile:
  • Najti primerno besedilo in glasbeno podlago za slogan podjetja.
  • Naključno izbrati sodelavca in povedati, kako ga vidimo kot žival.
  • Narediti krog pozitivne pohvale.
Poglejmo si podrobneje vsako nalogo posebej:
 

Najti primerno besedilo in glasbeno podlago za slogan podjetja

 
Vsako podjetje ima svoj slogan, neko vodilo, ki na kratko predstavi njihovo misijo. Neko lesno podjetje bi na primer lahko imelo slogan: »Prek naših izdelkov v vaš dom prinašamo naravo in toplino.« ali kaj podobnega. Naš slogan se glasi: »Podjetništvu odpiramo vrata za ustvarjanje odnosov z ljubeznijo«.
 
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

To je nekaj, kar naj bi vsak zaposleni znal povedati sredi noči, če bi ga zbudili. Kakorkoli; prek igre se tako kot otroci tudi odrasli lažje naučimo stvari. Lažje jih ponotranjimo. Naša naloga je bila sila enostavna. Razdelili smo se v dve ekipi. Vsaka ekipa je imela 25 minut časa, da na podlagi slogana podjetja napiše kratko besedilo. Potem naj bi našla ustrezno glasbeno podlago, na katero bo celotni ekipi zapela (predstavila) slogan.
 
Lahko samo rečem, da se je prek vaje pokazala naša velika kreativnost. Predvsem pa smo se zelo nasmejali in zabavali.
 

Naključno izbrati sodelavca in povedati, kako ga vidimo kot žival

 
Ta vaja je bila meni najljubša, saj zajema iznajdljivost, prepoznavanje sočloveka in veliko zabave. Naloga se začne tako, da vsak anonimno izžreba sodelavca. Nato v njem prepozna žival, ki bi ga najbolj okarakterizirala. Vsak je torej izbral žival, ki bi najbolje opisala sodelavca/ko. Naštel/a je njene pozitivne lastnosti in tudi lastnosti, skozi katere se lahko ta oseba izboljša. Na podlagi opisa je nato cela skupina ugotavljala, katera žival je bila opisana in o kom je izbrana oseba govorila. Povem lahko samo, da je vaja iz nas izvabila veliko smeha, veselja pa tudi vsesplošne dobre volje.
image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Narediti krog pozitivne pohvale

 
Zadnja vaja je nekakšno nadaljevanje predhodne. Pri njej je dobil vsak priložnost deliti pozitivne pohvale vsem sodelavcem/kam. Vsak je izpostavil dve pozitivni lastnosti, ki jih ceni pri svojem/i sodelavcu/ki. Kdor je želel, je lahko izpostavil eno osebo, ki mu še posebej pomaga ali ceni njen doprinos. Podobno vajo lahko naredimo tudi za celoten tim. Vsak pove, kaj je pozitivnega in kje je prostor za izboljšavo.
 
To so bili kratke ideje in utrinki z našega mesečnega druženja v podjetju. Kot ekipa verjamemo, da pomaga takšna oblika druženja graditi pozitivno klimo. Treba se je le odločiti, da se taki sestanki izvajajo mesečno in določiti, kdo jih bo vodil.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

 

Več iz rubrike