Polna prisotnost

»Jeze se ne premaga z jezo, ampak samo z ljubeznijo.Postani pozoren na odpor znotraj sebe in uporabi protistrup v obliki prakticiranja ljubeče prijaznosti.«
Fotografija: Prakticiranje čuječnosti ima mnogo koristi. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Prakticiranje čuječnosti ima mnogo koristi. Foto: Getty Images / iStockphoto

Polna prisotnost ali čuječnost (ang. mindfulness) je zmožnost posvečanja pozornosti sedanjemu trenutku, kar delamo namenoma, zavedno in brez podajanja sodb. Popolnoma se zlijemo z dogajanjem in smo pretočni. Ne zatikamo se v lastne vzorce in vnaprej zamišljene scenarije. Odzivamo se samo na to kar je in smo v stiku s trenutkom, v katerem se odvija resničnost. Vse to poteka na treh nivojih hkrati; na umskem, fizičnem in čustvenem.

Prakticiranje čuječnosti

Na prakticiranje čuječnosti je treba gledati v smislu igre in sestavljanja posameznih koščkov, ki prispevajo k celoti. Začnemo z enim majhnim delom našega življenja, denimo kako se javimo na telefon. Vsakič, ko zazvoni telefon se ustavimo, da zajamemo tri dolge in počasne vdihe preden dvignemo telefon. To ponavljamo teden ali dva, dokler to ne postane navada.

image_alt
Vaje za sprostitev telesa in uma

Nato dodamo novo vajo čuječnosti, kot na primer čuječe uživanje hrane. Ko tudi to integriramo v življenje dodamo novo, in tako naprej. Tako korak za korakom postajamo vedno bolj prisotni in se v polnosti zavedamo vedno več in več trenutkov v dnevu in življenju.

Na ta način se pričenja prebujati občutek zavednega in prebujenega življenja. Povečata se nam učinkovitost in osredotočenost na dani trenutek. Imamo miren um ter v sebi čutimo notranji mir in stabilnost. Koristi prakticiranja čuječnosti so še:

  • Zmanjšan stres in povečana zmožnost obvladovanja stresa
  • Povečan fokus
  • Boljše upravljanje s čustvi; manj impulzivnosti, dobro obvladovanje jeze
  • Povečana čustvena inteligenca in izboljšane veščine reševanja konfliktov
  • Več empatije in spoštovanja z boljšim razumevanje ter sprejemanjem drugih
  • Povečana sposobnost premagovanja ovir in izzivov
  • Izboljšano psiho-fizično počutje ter bolje izvedena fizična aktivnost
  • Več kreativnosti in sodelovanja ter izboljšano izražanje kreativnosti

Jeza. Foto: Shutterstock
Jeza. Foto: Shutterstock
Za ta mesec poskusite krepiti polno prisotnost z opazovanjem odpora, ki se pojavlja znotraj vas. Bodite pozorni na občutek odpora, porast negativnih občutij proti nečemu ali nekomu. To so lahko blagi občutki, kot je razdraženost ali močni občutki, kot sta jeza in sovraštvo. Vse to so različice notranjega odpora.

Poskušajte zaznati, kaj se je zgodilo tik preden ste neko različico odpora zaznali v vsebi. Pozorni bodite kateri čuti ali katere misli so bile ob tem prisotne. Opazujete tudi do česa se odpor najprej pojavi v vašem dnevu.

image_alt
Notranji mir je le eno misel stran

Odpor ali potiskanje od sebe je eno od treh bolečih mentalnih stanj opisanih v budistični tradiciji. Ostali dve sta še oprijemanje in zanikanje. Boleča se imenujejo zato, ker nas prizadanejo tako, kot nas prizadane virus; ne povzročajo stresa in bolečine samo nam temveč tudi tistim blizu nas. Odpor je skriti vir jeze in agresije. Izhaja iz ideje, da če se le uspemo nečesa ali nekoga znebiti, potisniti od sebe stran, nas bo to osrečilo.

En od najbolj znanih Budovih izrekov pravi: »Jeze se ne premaga z jezo ampak samo z ljubeznijo. Postani pozoren na odpor znotraj sebe in uporabi protistrup v obliki prakticiranja ljubeče prijaznosti.«

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Več iz rubrike