Vaje za sprostitev telesa in uma

Sprostitvene tehnike so namenjene vzpostavljanju ravnovesja med telesom, umom in duhom.
Fotografija: Foto: Ridofranz / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Ridofranz / Getty Images

Sprostitvene tehnike so namenjene vzpostavljanju ravnovesja med telesom, umom in duhom. Iz stanja sproščenosti se razvijejo naša kreativnost, sposobnost razmišljanja ter ustvarjanja novih idej, odločitev, sprememb in vrednot. V stanju ravnovesja pridemo v stik s svojimi globinami bitja, povečamo svoje zavedanje in možnosti ter gradimo opolnomočenje za vsakodnevne odgovornosti.
 
Temelj človekovega zdravja in osebne učinkovitosti v katerikoli aktivnosti je odpornost proti stresu oziroma možnost aktivnega sproščenega delovanja.
 
Redno izvajanje zelo enostavnih in hkrati zelo učinkovitih tehnik za sproščanje omogoča sprostitev, ravnovesje, več energije za uresničevanje naših ciljev ter posledično notranjo svobodo.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Telesne sprostitvene tehnike

 
Cilj: Sproščanje napetosti - harmonija telesa, uma in duha.

Uporaba: Ko postanemo napeti ali nam pade koncentracija (lahko v pisarni).

Trajanje: 5-10 min.

Sledeče tehnike sproščanja napetosti predstavljajo najhitrejši način, da dosežemo jasnost razuma in fizično vitalnost. Telo spravimo v ravnotežje z umom ali strokovno rečeno; koordiniramo mentalne in fiziološke procese tako, da sinhroniziramo aktivnost obeh možganskih hemisfer v želeno smer. Tehnike sproščanja napetosti delujejo avtomatsko, saj temeljijo na osnovi refleksov.

  • Tehnika kratkih poskokov na mestu nas v trenutku preusmeri od preobremenjene glave v telo. Pozornost se usmeri na poskakovanje, hkrati pa se nakopičena napetost v telesu začne sproščati. Izvedemo jo na samem začetku, preden nadaljujemo z drugimi tehnikami. Deluje kot hitri separator, ki preseka predhodno napeto stanje.
Trajanje: 20 sekund
  • Tehnika ploskanje hrbta ali ramen pomaga pri sproščanju notranje napetosti. Uporabite jo lahko pred vsako zahtevno situacijo, saj pomaga pri povečanju ravni energije in samozavest. Vaja je uporabna kot sprostitev, preden se podate v akcijo.
Trajanje: 1-2 minuti
  • Tehniko zasuk lahko uporabite pri osvoboditvi od negativnih čustev. Z njo lahko prav tako dosežemo centraliziranje notranje energije okoli točke Či, ki se nahaja dva prsta pod popkom. Gre za center naše notranje moči. S pridom jo uporabljajo tudi mojstri borilnih veščin.
Izvajanje te tehnike v daljših intervalih je uporabno tudi pri razreševanju problematične situacije. Lahko pa jo uporabite tudi kot pomirjajočo uspavanko, preden greste v posteljo. Pomaga vam namreč, da dosežete boljšo kvaliteto spanca.
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Trajanje: 1- 20 minut.
  • Tehnika predklon, pri kateri sklenemo roki zadaj ter s tem odpremo prsni koš in pljuča, nam pomaga sprostiti in odpreti pljuča. Kadar smo pod stresom, se namreč v zgornjem delu telesa 'zapremo' in s tem onemogočimo globlje in kvalitetnejše dihanje. S predklonom v nadaljevanju dosežemo razteg mišic v ramenskem obroču, ki so med stresom pogosto zelo napete. Istočasno omogočimo pritok krvi in s tem tudi kisika v glavo.
Trajanje: 10 - 20 sekund
  • Brain gym je tehnika, pri kateri z zapletenimi koordinacijskimi gibi prisilimo naš um, da razmišlja samo o tem, kako vajo izvesti, sicer nam ne bo uspela. Vajo je zelo priporočljivo uporabljati v vseh življenjskih obdobjih vse do pozne starosti. Ta namreč uravnava delovanje obeh možganskih polovic in skrbi za to, da naši možgani ostanejo fit.
 
image_alt
Včasih reveži, danes slavni in bogati
  • Simultano kroženje z eno roko naprej in z drugo nazaj (lahko jo izvajamo zgolj z rameni).
  • Simultano prednožimo eno nogo v eno smer, obe roki pa predročimo v drugo smer in strani menjamo za vsak gib.

Trajanje: 1-2 minuti.
 

Več iz rubrike