Formula za uspeh in srečo

Če želite v vaše življenje vpeljati dobre navade in pozitivno mišljenje, potem je mentalni trening prava rešitev.
Fotografija: Foto: designer491 / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: designer491 / Getty Images

Če ste prebrali naslov in se odločili brati naprej, sem prepričana, da ste vsaj odlični v tem, kar počnete, in imate za sabo nekaj let delovnih izkušenj, na katere ste ponosni.
 
Verjetno vodite tim uspešnih strokovnjakov ali vodij, kar vam je v izziv. Hkrati pa se s pomočjo svojega tima tudi sami razvijate. Pri tem vam vsak izziv prinese tudi zadovoljstvo, občasno tudi stres in v določenih situacijah še strah, frustracijo ali jezo.
 
Nedvomno dosegate zastavljene cilje in okolica vas občuduje zaradi vsega, kar zmorete in dosegate.
 
Kljub temu čutite, da ste nemirni. Ob vaših osebnih ali kariernih uspehih in dosežkih ne prepoznate ali čutite pravega zadovoljstva.
 
Pa vendar; če dobro pomislite, ste za svoj razvoj že veliko naredili. Redno spremljate trende na področju strokovnega in vodstvenega razvoja. Se izobražujete in verjamem, da ste že uporabljali coaching ali pa o tem vsaj razmišljate.
 
image_alt
Bill Gates za nov projekt nabral milijardo evrov

Kljub vsemu postopoma vse znanje izpuhti in se ne odraža v vaših rezultatih, kaj šele v osebnem zadovoljstvu. Posledično spet uporabljate stare, dobre vzorce vedenja in vodenja, ki vas sicer pripeljejo do rezultatov, ne predstavljajo pa vam dolgoročnega zadovoljstva in sreče.
 
Ker pogosto delam z uspešnimi direktorji in vodji, sem opisane situacije zaznala tudi pri svojih klientih. V iskanju učinkovitega pristopa sem začela raziskovati področje ne zgolj fizičnega, ampak tudi mentalnega in čustvenega zdravja.
 
S pomočjo lastnih raziskav in veliko prebranih člankov sem ugotovila, da formula uspešnega in srečnega življenja meri 17 centimetrov.
 
V obdobju preteklega pol leta sem veliko brala in raziskovala področje miselnosti in občutka zadovoljstva izjemno uspešnih ljudi. Ugotavljala sem, kaj je tisto, kar jih na dolgi rok osrečuje, naredi ponosne, mirne, fokusirane, kreativne, odločne in zbrane.
 
Rekli boste, da vse hkrati ni mogoče in da uspeh velikokrat zahteva odrekanja in težavne izzive. Tudi to je res, pa vendar trdim, da nimate prav.
 
Vemo namreč, da uspešni ljudje in vodje učinkovito, avtentično in vključujoče ne vodijo le drugih, ampak tudi sebe. Imajo neverjetno notranjo motivacijo, da cilje in uspehe dosegajo skupaj s svojim timom in ob tem usmerjajo, spodbujajo in znajo pohvaliti svoje sodelavce.
 
image_alt
Hrvaška: kaj se bo po uvedbi evra podražilo?

Pri tem ne pozabite, da sem omenila 17 centimetrov dolgo rešitev, ki pa se ne meri v številu uporabljenih črk.
 
Med odkrivanjem učinkovitega coaching pristopa ali metode, ki bi jo lahko uporabila pri delu s strankami, sem ugotovila, da so za uspeh in zadovoljstvo pri delu in vodenju potrebne najmanj tri sestavine:
 
Fizično zdravje
 
Poudarjam, da morate, če želite nizati dolgoročne uspehe, razviti eno ali več rutin. Te doprinesejo k organizaciji in vam dajo občutek obvladovanja vašega časa in prostora. Ob tem seveda ne pozabite, da tako kot planiranje vašega urnika ter postavljanje prioritet in ciljev med rutine spadata tudi zdrava prehrana in redno gibanje.
 
Emocionalno zdravje
 
Družite se ljudmi, ki vas navdihujejo in mislijo drugače. Četudi se ne strinjate vedno z njimi, vedite, da spodbujajo vaš razvoj in inovativnost, če seveda znate prepoznati tovrstno priložnost. Določite čas, ki bo namenjen samo vam. Takrat počnite vse, kar vas pomirja, osrečuje, navdihuje, in tisto, za kar vam je zmanjkalo časa ali česar si že dolgo želite.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mentalno zdravje
 
Namenite čas treningu pozitivnega mišljenja. Na tak način boste lažje oblikovali stalne navade in našli čas zase. V vsaki situaciji boste prepoznali priložnost zase in tako nizali uspeh za uspehom, ob čemer boste neizmerno zadovoljni in srečni; torej ne le uspešni.
 
Kako razviti navade in vedenja, ki bodo postali stalnica v vašem življenju? Kako v vsaki situaciji prepoznati priložnost zase in za svoj napredek?
 
Odgovor je mentalni fitnes. Gre za delo na predelu približno 17 centimetrih širine vaše glave. Formula uspešnega in srečnega življenja se namreč skriva v vaših možganih.
 
image_alt
Elon Musk si je premislil - svojih nepremičnin vendarle ne bo prodal

Vaši možgani so mišica. Zanje veljajo podobne zakonitosti kot za trebušne mišice. Bolj kot jih trenirate, bolj jih utrdite. Če želite v vaše življenje vpeljati dobre navade in pozitivno mišljenje, potem je mentalni trening prava rešitev.
 
Deluje, preverjeno. Tudi zato, ker potrebujete za umirjeno, fokusirano, kreativno, odločno in uspešno vodenje in vedenje le 10 sekund časa.
 
Če vas zanima več, poiščite informacije o pozitivni psihologiji in pozitivni inteligenci prek spleta ali pa mi pišite.
 
Obvladujte svoje možgane in obvladovali boste svoje življenje.
 
Bodite uspešni in srečni.
 

Več iz rubrike