Hrvaška: kaj se bo po uvedbi evra podražilo?

Hrvaška pričakuje z vstopom v evroobmočje dvig cen. Katere storitve se bodo podražile in za koliko?
Fotografija: Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS Pictures

Polemika o uvedbi evra izvira predvsem iz razprave o tem, za koliko se bodo podražile storitve in cene blaga na Hrvaškem. Jutarnji list namreč poroča, da je po podatkih Hrvaške narodne banke (HNB) mogoče pričakovati višje cene nekaterih izdelkov. Vsaj tako kažejo statistični podatki, ki temeljijo na izkušnjah drugih držav članic evroobmočja.
Htrvaška se bo od kun poslovila leta 2023. Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Htrvaška se bo od kun poslovila leta 2023. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Za države, ki so šle skozi proces uvedbe evra v preteklem obdobju, se je pokazalo, da se je največje povišanje cen zgodilo v gostinstvu, natančneje v restavracijah in kavarnah, poročajo lokalni mediji. Povišanje cen pa je moč pričakovati tudi v drugih storitvenih sektorjih, menijo poznavalci.
 

Podražila se bo tudi avdiovizualna oprema


Izkušnje Nizozemske kažejo, da so se cene v restavracijah po uvedbi evra povišale za 3,5 odstotka. Na Finskem so se cene zvišale za dva odstotka, v Avstriji in Grčiji pa so v segmentu gostinstva zabeležili nekoliko manjšo rast, in sicer od 0,2 do 0,5 odstotka, je za Jutarnji list povedala Andrea Pufnik s Hrvaške narodne banke.
 
image_alt
Hrvaška vstopa v evroobmočje

Razlog za dvige cen naj bi bil po mnenju strokovnjakov v veliki meri povezan s tako imenovanim 'stroškovnim modelom menija'. Natančneje; večina restavracij bo prisiljena tiskati nove menije, ta strošek pa se bo v obliki dviga cen prelil na potrošnike.
 
Statistični podatki prav tako kažejo, da bi lahko prišlo do povišanja cen v segmentu čiščenja, popravil in izposoje oblačil, čemur so bili na primer priča državljani Francije, Nemčije in Estonije. Ob vstopu Hrvaške v evroobmočje se pričakuje tudi podražitev frizerskih in kozmetičnih storitev na splošno, zvišale pa naj bi se tudi cene audiovizualne in fotografske opreme, poročajo hrvaški mediji.
 
Nekateri izdelki bodo dražji zaradi 'zaokroževanja' cen, kar naj bi bilo najbolj opazno pri pekovskih izdelkih in časopisih, meni Pufnikova.
 
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Zaokroževanje cen je namreč eden najpogostejših razlogov za zvišanje cen. Najbolj izrazito je pri izdelkih, ki so imeli na začetku nekoliko nižje cene, mednje spadajo časopisi in pekovski izdelki.
 

Slovenija zabeležila višje cene predvsem v gostinstvu

 
Po napovedih HNB naj bi se na Hrvaškem od leta 2023 dalje časopisi in knjige podražili za 2,06 odstotka, finančne storitve za 1,9 odstotka, nastanitvene storitve za 1,7 odstotka, obutev za 1,6 odstotka, športne storitve za 1,5 odstotka in gostinske storitve za 1,2 odstotka, poročajo lokalni mediji.
Podražile se bodo tudi frizerske storitve. Foto: Gettyimages
Podražile se bodo tudi frizerske storitve. Foto: Gettyimages

Nekatere države članice evroobmočja so po uvedbi evra zabeležile tudi povišanje cen sadja, čeprav je mogoče, da se je to zgodilo tudi zaradi klimatskih razlogov. Na Irskem so najbolj poskočile cene športnih in rekreacijskih storitev, na Slovaškem so se najbolj zvišale cene hrane in brezalkoholnih pijač, medtem ko je Slovenija zabeležila višje cene v restavracijah in kavarnah, pri obutvi in gospodinjskih aparatih ter v prevoznem sektorju.
 
Različne raziskave podajajo različne ocene učinkov pretvorbe nacionalnih valut v evro. Eurostat ugotavlja, da je bila rast v evroobmočju v letih 2000 in 2001 v povprečju med 0,1 in 0,3 odstotka, medtem ko nekatere druge raziskave kažejo na 0,34-odstotno povišanje cen.
 
Normalno je, da se učinki razlikujejo od države do države, pojasnjujejo strokovnjaki. Tveganje za zvišanje cen je manjše v državah z umirjeno rastjo potrošnje in v tistih državah članicah, ki pred uvedbo evra v trgovinah uvedejo obvezno oblikovanje cen v obeh valutah.
 
image_alt
Švica najdražja, Turčija najcenejša, Slovenija v zlati sredini

»Ne pričakujemo znatnega dviga cen, vendar pa se lahko zgodi, da se bodo nekateri izdelki in storitve malce podražili,« je povedal guverner HNB Boris Vujčić.

Več iz rubrike