Nekdanji olimpijec Ryan Lochte: od milijonarja do reveža

Nekdanji olimpijec Ryan Lochte je razkril, kaj se je naučil po bolečem finančnem padcu.
Fotografija: Z osvojenim sedmim mestom je moral priznati poraz. Foto: JEFF HAYNES/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Z osvojenim sedmim mestom je moral priznati poraz. Foto: JEFF HAYNES/REUTERS Pictures

Nekdanji dobitnik olimpijske zlate medalje, plavalec Ryan Lochte je nedavno izkusil, kako hitra in boleča je lahko pot od milijonarja do reveža.

Lochte je prvič postal olimpijski zmagovalec pri rosnih 20 letih. Po prvi zlati medalji jih je osvojil še 12 in tako postal plavalec z največ osvojenimi medaljami v zgodovini.
image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Glavni sponzorji odšli


Skupaj s športnim uspehom sta prišla denar in slava, pa tudi škandali. Leta 2016 si je prislužil 10-mesečno suspenzijo zaradi incidenta med poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru, dve leti kasneje pa je bil suspendiran zaradi prejema intravenske infuzije vitamina B-12. Po obeh incidentih so vsi takratni glavni sponzorji prekinili pogodbo z njim.
 
image_alt
Strast do avtomobilov jo je pripeljala do 14,4 milijona evrov

Po poročanju Celebrity Net Worth naj bi Lochte vsako leto s sponzorskimi pogodbami zaslužil 2,3 milijona dolarjev. »Biti moraš pameten,« je povedal za CNBC. Denar je treba porabljati racionalno, meni nekdanji plavalec. »Takrat se tega nisem držal in sem zapravljal vsepovprek. Ker nisem imel družine, sem živel brezskrbno in kupoval nepomembne stvari,« je potarnal Lochte.
image_alt
Ponekod cepljenje že obvezno; sosedje začenjajo s tretjim odmerkom

Prodati je moral Porscheja


Ko se je Lochte poročil, sta z ženo uspela poravnati večji del dolgov. Prodal je svojega Porscheja, za katerega je moral vsak mesec plačevati 835 dolarjev. Iz 4200 kvadratnih metrov velikega doma so se preselili v 180 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Lochte je prepričan, da bi se lahko zanj drastičnim ukrepom izognil, če bi v mlajših letih bolj pametno ravnal z denarjem.
Ryan Lochte večkratni dobitnik zlate medalje. Foto: DAVID GRAY/REUTERS Pictures
Ryan Lochte večkratni dobitnik zlate medalje. Foto: DAVID GRAY/REUTERS Pictures


»Tako kot sem denar zaslužil, tako sem ga zapravil,« je povedal Lochte. In dodal, da je ves čas denar odtekal nenadzorovano in to je tisto, kar ga je pripeljalo do tega, da živi od plače do plače. Tak stil življenja je primeren, dokler si samski, ko pride družina, pridejo drugačni stroški, ki jih ne moreš zanemariti. Lochte vsem svetuje, da začnejo čim prej varčevati, za primer, da se jim zgodi isto kot njemu, ko denar praktično izpuhti. 
image_alt
Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Na kvalifikacijah sedmo mesto


Lochte je padel tako finančno kot tudi poklicno. Pred kratkim se je namreč 36-letni plavalec želel vrniti na olimpijske igre. Z osvojenim sedmim mestom na kvalifikacijah je priznal poraz in zaključil plavalno kariero.
image_alt
Hrvaški parlament zaradi suma korupcije odstavil šefa HRT

Več iz rubrike