Hrvaški parlament zaradi suma korupcije odstavil šefa HRT

V hrvaškem saboru so odstavili nedavno prijetega glavnega direktorja hrvaške radiotelevizije (HRT) Kazimirja Bačića.
Fotografija: Kazimir Bačić. Foto: CROPIX
Odpri galerijo
Kazimir Bačić. Foto: CROPIX

Bačića sumijo podkupovanja v enem od primerov, ki so povezani s preiskavami proti pokojnemu zagrebškemu županu Milanu Bandiću.
image_alt
Mate Rimac: Zagreb bo prvo mesto na svetu z robotaksiji

Postopek odstavitve Bačića so sprožili nadzorniki HRT. Kljub domnevi nedolžnosti so ocenili, da je zaradi aretacije in suma korupcije škodil ugledu javne medijske hiše. Parlamentarna večina pa je danes s 116 glasovi odstavila Bačića.

Kazimir Bačić. Foto: PIXSELL
Kazimir Bačić. Foto: PIXSELL
Dosedanji direktor programov HRT Renato Kunić bo vršilec dolžnosti šefa HRT do izbire novega glavnega direktorja, kar se bo predvidoma zgodilo jeseni. Za potrditev Kunića je glasovalo tudi 77 poslancev vladajoče večine v 151-članskem saboru.

Med ponedeljkovo razpravo o razrešitvi Bačića je opozicija ostro nasprotovala imenovanju Kunića za vršilca dolžnosti direktorja HRT. Med drugim so dejali, da bodo odstavili Bačića, ki je zet nekdanje vplivne urednice na HRT Ksenije Urličić, da bi na njegov položaj imenovali Kunića, ki mu je bil soprog hrvaške ministrice za kulturo in medije Nine Obuljen Koržinek poročna priča. Izpostavili so, da bo Kunićevo imenovanje pomenilo nadaljevanje politike, ki je uničila HRT.
image_alt
Hrvati se bojijo, da se bo končalo, še preden se dobro začne

Hrvaško tožilstvo sumi Bačića, da je lani Bandiću osebno prinesel 50.000 evrov, da bi Bačićevemu prijatelju, podjetniku Milanu Lončariću odobril dovoljenje za gradnjo poslovno-stanovanjskega kompleksa na območju nekdanje tovarne žarnic v Zagrebu. Lončarić naj bi Bačiću kot povratno uslugo dal stanovanje v središču Zagreba.

Več iz rubrike