Karierna vprašanja, ki si jih morate zastaviti pred iztekom leta

Pred iztekom starega leta je prav, da se ozremo nazaj in pregledamo kateri karierni uspehi in neuspehi so nas najbolj zaznamovali.
Fotografija: Katera karierna vprašanja si moramo zastaviti pred iztekom leta? Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Katera karierna vprašanja si moramo zastaviti pred iztekom leta? Foto: GettyImages

V zadnjih dneh decembra si po navadi vzamemo čas za razmislek, kaj smo dosegli v preteklem letu in kaj bi lahko izboljšali. Med drugim se ozremo tudi na karierno področje, da bi ugotovili, kateri uspehi in neuspehi so nas najbolj zaznamovali.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Strokovnjaki menijo, da je razmišljanje o preteklem letu zelo produktiven način za zastavljanje kariernih ciljev. Spletna stran World Economic Forum povzema nasvete različnih strokovnjakov katera vprašanja si je pred iztekom leta pametno zastaviti za lažje načrtovanje karierne prihodnosti.

Kako bi opredelili karierni uspeh?

Najprej se morate vprašati kaj je vaša prioriteta. Je to denar, dobra pokojnina ali je prosti čas tisti, ki vam trenutno največ pomeni. Pri napredovanju v karieri je bistvenega pomena razumeti katere stvari vam pomenijo največ in na kakšen način si v karieri želite nadaljevati.

Predvsem pa se zavedajte, da je uspeh proces in ne dosežek, poudarja Diane Barth, avtorica številnih strokovnih člankov in knjig o psihologiji.

»Bistvo uspeha ni v doseganju enkratnega cilja po katerem se boste do konca življenja počutili dobro,« pravi Barthova in dodaja, da bi vas namesto tega moral motivirati občutek, da ste že nekaj dosegli.

image_alt
Katera vprašanja zastaviti na razgovoru za službo

Kdaj sem bil letos najbolj produktiven?

Vprašanje o produktivnosti je zelo pomembno, saj boste tako dobili vpogled v najboljše trenutke v svoji karieri, hkrati pa boste boljše razpoloženi, menijo poznavalci.

Razmišljanje o izjemnih trenutkih in pozitivnih izkušnjah je po mnenju nekaterih strokovnjakov odličen način, da ugotovite vrsto projektov, ki vam najbolj ustrezajo in v katerih najbolje delujete.

»Ko poznate te informacije, lahko optimizirate srečo, pretok in produktivnost v prihodnjem letu,« meni Meloday Wilding, strokovnjakinja na področju človeškega vedenja.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Kaj želim v službi narediti več?

D Sangeeta, ustanoviteljica Gatore, platforme za karierno rast meni, da je prednovoletni čas idealen za kreiranje načrta na kakšen način boste naredili več za svojo kariero. Odločite se katere nove veščine se želite naučiti, na katerih projektih želite sodelovati in s katerimi ljudmi se želite povezati.

Kdo mi lahko pomaga pri napredovanju?

Karierna trenerka Phoebe Gavin priporoča, da se vprašate kako bi bilo preteklo leto drugačno, če bi imeli na voljo profesionalno podporo, ki bi vam pomagala reševati težave, se učiti, rasti in napredovati.

Podporna skupina v službi je zelo pomembna za karierni razvoj. Foto: Shutterstock
Podporna skupina v službi je zelo pomembna za karierni razvoj. Foto: Shutterstock

Podporna skupina, bodisi sodelavcev ali pa strokovnjakov na tem področju, lahko pomembno vpliva na sposobnost izpolnjevanja kariernih ciljev, meni Gavinova.

Osredotočite se na to kdo lahko zagotovi podporo znotraj podjetja in poskusite zgraditi podporno infrastrukturo.

»Najbolj pomembno je, da se naučite prositi za pomoč. Presenečeni boste koliko lahko napredujete, če si dovolite, da vam drugi pomagajo,« še meni strokovnjakinja.

image_alt
Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

Več iz rubrike