Serija prispevkov: Resnice in miti o 5G

Svet kapitala z novo serijo prispevkov, v kateri iščemo resnice o tehnologiji 5G in razbijamo mite, ki krožijo okoli te tehnologije.
Fotografija: Kako verodostojne so raziskave o nevarnosti tehnologije 5G? Kako vse se lahko uporablja nova tehnologija in komu ta na ustreza? Odgovori v novi seriji prispevkov o tehnologiji 5G. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kako verodostojne so raziskave o nevarnosti tehnologije 5G? Kako vse se lahko uporablja nova tehnologija in komu ta na ustreza? Odgovori v novi seriji prispevkov o tehnologiji 5G. FOTO: Reuters

V tem tednu začenjamo z novo serijo prispevkov, ki sledi seriji prispevkov na temo digitalizacije in tehnologij, ki bodo oblikovale našo prihodnost. Slednja je bila izpeljana v začetku maja, gostili pa smo vodilna slovenska podjetja, ki s svojimi produkti vplivajo na vsakdanje navade in soustvarjajo novo realnost po epidemiji. Spregovorili so Tone Stanovnik (Špica International), Primož Zupan (mBills), Željko Puljić (Iskratel), Andrej Mertelj (Datalab) in Dejan Turk (A1 Slovenija). V odgovorih so si bili različni, a vendar se je ena tema ponavljala in nekoliko izstopala: tehnologija 5G.

Tehnologijo 5G že od začetka spremlja polarizacija mnenj o nevarnosti sevanja. FOTO: Reuters
Tehnologijo 5G že od začetka spremlja polarizacija mnenj o nevarnosti sevanja. FOTO: Reuters
Tehnologija 5G je pridobila na pomembnosti v času povečanega prometa na spletu ter dela in učenja od doma. Pred dobrim tednom dni je tehnologiji 5G strateško pomembnost pripisal tudi slovenski svet za nacionalno varnost, medtem ko EU jasno podpira razvoj le-te že od leta 2014.

Ameriški Qualcomm, Intel in Apple nekoliko zaostajajo na področju tehnologije 5G v primerjavi s skandinavsko Nokio in Ericssonom. Svojo bitko z ZDA bije tudi kitajski Huawei, razvoj 5G pa je zelo pomemben tako za evropska podjetja, kot za celotno EU. Ta lahko postane bolj pomemben igralec na področju IKT in se po koronakrizi jasno zariše na svetovnem zemljevidu.



V prispevkih bodo sodelovala vodilna slovenska tehnološka področja, ki sodelujejo s Slovensko digitalno koalicijo in pa strokovnjaki iz področja IKT. Ta skrbi za koordinirano in nemoteno digitalizacijo celotne države, začrtane več letne cilje digitalne transformacije pa zdaj zaradi pandemije dosegajo izjemno hitro.

Več iz rubrike