Na obzorju se kaže brezstična ekonomija

Trend digitalnih rešitvah, ki podpirajo brezstično tehnologijo, je že zoral ledino in bo v kratkem žel rezultate.
Fotografija: Slovensko podjetje Špica resno ora ledino brezstične ekonomije, predvsem pa izstopa z inovativnimi logističnimi rešitvami. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovensko podjetje Špica resno ora ledino brezstične ekonomije, predvsem pa izstopa z inovativnimi logističnimi rešitvami. FOTO: Shutterstock

V redni uporabi so brezstične kartice, povečuje se prodaja brezstičnih polnilnikov za mobilne telefone in tudi sicer se kaže trend brezstične ekonomije. Gre za fenomen, ki bo lažje našel pot do kupcev in bo že po naravni poti bolj prijazen do uporabnikov.



Življenje v izolaciji in socialni distanci bo trajala dovolj dolgo, da nam bodo nove navade postale rutinske in domače, temu pa se bo moralo prilagoditi tudi gospodarstvo. Vse tehnologije, ki bodo omogočale varno in uspešno delovanje na daljavo, bodo zmagovalne.
 

Brezžično naročanje in dostavljanje


Podjetja v trenutnih razmerah prepoznavajo tehnologijo, ki upošteva protokole ponovnega oživljanja gospodarstva, ob tem pa izboljšuje delovne pogoje. Tovrstno tehnologijo razvijajo tudi v podjetju Špica, ki omogoča glasovno skladiščenje večje količine malih naročil in brezstično dostavo, kar je še posebej izrazit trend v času pandemije.

Direktor podjetja Špica Tone Stanovnik izpostavlja, da Špica deluje tudi na področju rešitev za evidenco delovnega časa, ki je skoraj čez noč prevzela ključno vlogo pri iskanju izhoda iz ekonomske krize. Med drugim je med osrednjimi rešitvami pri ukrepih za ponoven zagon nemške industrije navedena fleksibilnost jedrnega delovnega časa, delo na domu in načrtovanje delovnih izmen tako, da so v posameznih izmenah navzoči vedno isti zaposleni. Navedene rešitve so ene izmed osnovnih rešitev, ki jih oblikujejo pri Špici in so v trenutnem času izrednega pomena, pravi Stanovnik.

Direktor podjetja Špica izpostavlja prednosti brezstične ekonomije, ki je zaradi virusa še posebej pomembna v trenutnih razmerah. FOTO: Igor Modic
Direktor podjetja Špica izpostavlja prednosti brezstične ekonomije, ki je zaradi virusa še posebej pomembna v trenutnih razmerah. FOTO: Igor Modic
Špica bo v svojem webinarju v živo predstavila tudi sistem brezstičnega merjenja temperature, ki ga razvijajo pri podjetju. V sistemu deluje termovizijska kamera, ki se jo lahko vpelje v podjetje skozi sistem za evidenco delovnega časa.

Brezstična tehnologija je lahko vpeljana v praktično vsak element vsakdana. Tone Stanovnik pravi, da dandanes poznamo tehnologijo, ki omogoča obrazno prepoznavanje, kar se lahko uporabi tudi pri predmetih, kot so vrata. Tehnološko dovršena vrata osebo prepoznajo, po gestah in smeri gibanja pa se vrata odprejo ali zaklenejo. Odpiranje in zaklepanje poteka brez enega samega dotika, kar izboljša higienske standarde in deluje preventivno, še dodaja Stanovnik.
 

Še vedno strah pred zlorabo osebnih podatkov


Vsaka tehnologija je uporabno orodje, ob enem pa je lahko tudi nevarna, če se jo ne uporablja za pravi namen. Vseeno se dela v smeri, da se uporabnike tehnologije zavaruje pred zlorabami in pouči o pravilni uporabi.

Stanovnik pravi, da je raven zlorab v Evropi bistveno nižja kot v nekaterih neevropskih državah, kar je hkrati prednost Evrope. Trenutno na račun zdravlja ljudi žrtvujemo gospodarstvo in drsimo v obdobje ogromnih socialnih stisk ljudi, pri zaščiti osebnih podatkov pa smo bolj papeški od trenutnega papeža, pravi Stanovnik.

Več iz rubrike