Komu prepustiti vodenje podjetja: potomcu ali menedžerju?

Ko se lastniki podjetja znajdejo pred kočljivim položajem ...
Fotografija: SBC
Odpri galerijo
SBC

Nasledstvo oziroma prenos podjetja na naslednjo generacijo je pogosto velik izziv, zlasti v družinskih podjetjih. Prihodnost podjetja je treba skrbno načrtovati, pa naj bo to z naslednikom, ki je potomec, ali z menedžerjem.Za izvedbo uspešnega prenosa podjetja tako ni samo enega recepta in pogosto recepti niso zapisani, so ugotavljali sodelujoči na okrogli mizi v okviru 8. SBC Akademije, ki je danes potekala v NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani in se je je udeležilo 150 vrhunskih slovenskih podjetnikov.
 

VEČ O TEM LAHKO PREBERETE KMALU V SVETU KAPITALA...Nekaj mnenj:
  •  »Lastniki naj se umaknejo v nadzorni svet, v operativi naj bodo drugi.« (Branko Roglić, lastnik podjetja Orbico)
  • »Družinski član ima boljše izhodišče, da bo v podjetju vodil isto kulturo podjetja, kot priučeni menedžer.« (Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora delniške družbe Postojnska jama, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov)
  • »Menedžerja sem dobil čisto po naključju, bil je sin enega izmed mojih zaposlenih, ki se je že kot mlad izkazal za pravi material. Je najboljši trgovec.« (Franc Frelih, direktor in lastnik več podjetij – Dana, Plasta, Gea ...)
  • »Podjetje je potrebno zaščititi, kot eno dediščino in lahko samo upam, da bodo otroci to spoštovali.« (Tomaž Lah, direktor in lastnik podjetja Nektar Natura)
  • »Dobra šola je če gredo otroci lastnikov podjetja najprej za menedžerja v multinacionalko, potem pa se vrnejo vodit družinsko podjetje,« (Denise Kramljak, naslednica in direktorica podjetja Nieros metal)

Ali veste? Ideje VSEH zaposlenih poganjajo podjetje naprej

Več iz rubrike

Komentarji: