Komu prepustiti vodenje podjetja: potomcu ali menedžerju?

Ko se lastniki podjetja znajdejo pred kočljivim položajem ...
Fotografija: SBC
Odpri galerijo
SBC

Nasledstvo oziroma prenos podjetja na naslednjo generacijo je pogosto velik izziv, zlasti v družinskih podjetjih. Prihodnost podjetja je treba skrbno načrtovati, pa naj bo to z naslednikom, ki je potomec, ali z menedžerjem.Za izvedbo uspešnega prenosa podjetja tako ni samo enega recepta in pogosto recepti niso zapisani, so ugotavljali sodelujoči na okrogli mizi v okviru 8. SBC Akademije, ki je danes potekala v NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani in se je je udeležilo 150 vrhunskih slovenskih podjetnikov.
 

VEČ O TEM LAHKO PREBERETE KMALU V SVETU KAPITALA...Nekaj mnenj:
  •  »Lastniki naj se umaknejo v nadzorni svet, v operativi naj bodo drugi.« (Branko Roglić, lastnik podjetja Orbico)
  • »Družinski član ima boljše izhodišče, da bo v podjetju vodil isto kulturo podjetja, kot priučeni menedžer.« (Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora delniške družbe Postojnska jama, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov)
  • »Menedžerja sem dobil čisto po naključju, bil je sin enega izmed mojih zaposlenih, ki se je že kot mlad izkazal za pravi material. Je najboljši trgovec.« (Franc Frelih, direktor in lastnik več podjetij – Dana, Plasta, Gea ...)
  • »Podjetje je potrebno zaščititi, kot eno dediščino in lahko samo upam, da bodo otroci to spoštovali.« (Tomaž Lah, direktor in lastnik podjetja Nektar Natura)
  • »Dobra šola je če gredo otroci lastnikov podjetja najprej za menedžerja v multinacionalko, potem pa se vrnejo vodit družinsko podjetje,« (Denise Kramljak, naslednica in direktorica podjetja Nieros metal)

Ali veste? Ideje VSEH zaposlenih poganjajo podjetje naprej

Več iz rubrike

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

ikonomija

Digitalna koalicija podprla aplikacijo za sledenje okužb

Vodilno slovensko združenje za digitalizacijo Slovenije izraža podporo uporabi mobilne aplikacije Covid 19, ki bi omejila možnosti prenosa okužb. Vse več je tudi pobud za ustanovitev nacionalne skupi…

Komentarji: