Koliko bodo zaslužili naši in tuji olimpijci?

Preverili smo, koliko so kolajne naših olimpijcev in vse ostale letošnje kolajne finančno ovrednotene ob »povratku v domovino«.
Fotografija: Zlati slovenski olimpijci: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc, 8. februar 2022. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
Odpri galerijo
Zlati slovenski olimpijci: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc, 8. februar 2022. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Smo v zaključni fazi letošnjih zimskih olimpijskih iger, na katerih te dni z navdušenjem spremljamo naše športnike, ki drug za drugim osvajajo odlične uvrstitve in medalje. A te ne prinašajo le vpisa v zgodovino in v njihov portfelj uspehov, ampak prinašajo tudi finančne nagrade.

Pisalo se je leto 1913, ko je Pierre de Coubertin zasnoval olimpijski znak, osnovno moč olimpijskega gibanja, ki je danes poznan po celem svetu. Med seboj povezani olimpijski krogi predstavljajo zvezo petih celin in srečanje športnikov s celega sveta. Pomenijo povezanost, sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov petih celin. Vsaka barva ima svoj pomen. Modra predstavlja Evropo, črna Afriko, rdeča Ameriko, rumena Azijo in zelena Avstralijo z Oceanijo.

image_alt
Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

Vsakdo bi pomislil, da vsaj med tistimi športniki, ki vsi dosegajo uspehe na istem tekmovanju, ne prihaja do razlik, a to ni res. In razlike so precejšnje; v finančnem smislu pa tudi v drugih, pogosto slišimo.

Ker so nas ta teden naši olimpijci ponovno razveselili z novimi medaljami, smo preverili, koliko so te in vse ostale letošnje kolajne finančno ovrednotene ob »povratku v domovino«.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Koliko so vredni slovenski olimpijci v primerjavi z olimpijci drugih držav?

Večina športnikov v svoji karieri nikoli ne izsanja olimpijskih sanj. Tudi med tistimi, ki se na to veliko tekmovanje prebijejo, jih le peščica poseže po največjih uspehih. A pot do tja je trnova. Skromne štipendije, ne prav pogosta sponzorstva, ki niti stroškov dolgoletnih treningov, opreme in zdravstvene oskrbe, kaj šele potnih stroškov ne pokrijejo, so njihova stalnica.

Ne glede na vse in ne glede na to, da se zavedajo, da morda ne bodo prejeli bonusa, morda tudi zato, ker pač »niso iz prave države«, dajejo vse od sebe. Za višje cilje. A preživeti morajo in nagrade so tiste, ki lahko vsaj delno odtehtajo tudi pretekle (ne)uspehe in borbe.

Več deset držav, ki si prislužijo eno od 327 medalj v 15 športih na letošnjih olimpijskih igrah, je pripravilo bonuse za nosilce kolajn. Na tekmovanju se letos predstavljajo športniki iz 91 držav in pokrajin, med njimi pa jih bo zagotovo izplačalo nagrade za najboljše uvrstitve 32.

image_alt
To so najdražja živila na svetu

V Hongkongu zlato za kar 624 tisoč dolarjev

Za katero državo morajo torej nastopati športniki, če želijo dobiti najvišje nagrade?

Na prvem mestu je Hongkong, ki nastopa neodvisno od Kitajske. Svojim športnikom so obljubili kar 624.000 dolarjev nagrade. Na drugem mestu je Turčija, ki je za zlato medaljo pripravljena plačati približno 380.000 dolarjev. Po drugi strani pa na primer ZDA plačajo za zlato medaljo 'zgolj' 37.500 dolarjev.

Kje se nahaja Slovenija?

Vrednost zlate medalje. Vir: Forbes
Vrednost zlate medalje. Vir: Forbes

Kot je razvidno iz spodnje slike, smo nekje v zlati sredini.

Do leta 2021 so bile slovenske olimpijske medalje vredne od dobrih 15.000 pa do nekaj več kot 31.000 evrov, vendar so lani vrednost medalj zvišali. Tako naši olimpijci zdaj dobijo za:

  • zlato medaljo nagrado v višini 55.000 evrov,
  • srebrno medaljo nagrado v višini 45.000 evrov in
  • bronasto medaljo nagrado v višini 38.000 evrov.

image_alt
Najbogatejši športniki na svetu in njihovo premoženje

Za medalje, ki jih osvojijo ekipe v individualnih športnih panogah (na primer mešana ekipa naših zlatih skakalcev), prejme posamezen član ekipe nagrado v višini 75 odstotkov nagrade, ki je predvidena za nosilce olimpijskih medalj v posamični konkurenci. V tem primeru prejme posamezen član ekipe za zlato medaljo 41.250 evrov in tako naprej.

Lahko bi pisali še o tem, koliko dobijo športniki, ki tekmujejo v kolektivnih športih ter trenerji in drugi člani ekipe, vendar ni bistveno, kaj dobijo, ampak kako bodo zaslužek unovčili.

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Pomembno je sodelovati, ne zmagati …

… je sam slogan olimpijskih iger, vendar pa kariera vrhunskih športnikov ne traja večno, zato je finančna stabilnost še kako pomembna. Načrtovanje prihodnosti in skrb za premoženje sta ključna, v kolikor želijo po končani karieri živeti brez finančnih skrbi. In ni precej drugače za vse nas, ki smo delovno aktivni. S svojim premoženjem moramo ravnati tako, da bomo od njega lahko živeli.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Več iz rubrike