Odpiramo vrata tujine: ZAE; poslovni bonton (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Združene arabske emirate (ZAE).
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

* Ponavljamo rubriko: Odpiramo vrata tujine: Združeni arabski emirati

Če naredimo kratko analizo vseh držav Zaliva, ugotovimo, da so ZAE od vseh najbolj odprti glede sprejemanja zahodnih kulturnih vzorcev, a vseeno vestno skrbijo za vse svoje tradicije, kar kaže v največji meri spoštovati. Nastopati pred domačini je treba umirjeno in jim vselej dajati vtis, da imate situacijo pod nadzorom. Nestrpnost, značilna za Zahodno evropejce in Američane, ni priporočena.
 
Pomemben je ima intenziven oseben stik. V ZAE poslovneži najraje sklepajo posle osebno. Izhodišče vsakega uspešnega poslovnega odnosa je dober osebni odnos ter zaupanje, ki se lahko zgradita na sestankih osebne narave. Za spoznavanje poslovnega partnerja si je treba vzeti čas. V komunikaciji je zaželeno pogosto hvaljenje poslovnega partnerja.
 
Za vstop na trg ZAE je priporočljivo poiskati povezave z osebami, ki že imajo svoje mreže poznanstev ter preko tretje stranke vzpostaviti prvi stik s potencialnim poslovnim partnerjem. To bo odlična iztočnica, saj arabski poslovneži veliko raje sklepajo posle s tistimi, ki jih dobro poznajo. Ravno zato bo takšna začetna predstavitev neprecenljiva.
 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Na prvo mesto postavljajo družino in prijatelje, kar pomeni, da lahko emiratski poslovneži  prestavijo ali odpovejo sestanek, če imajo družinske oziroma prijateljske obveznosti. Na sestanke je treba priti točno. Po drugi strani je povsem mogoče, da bo emiratski poslovni partner na sestanek zamujal, kar je treba tolerirati, še posebej seveda, če je sestanek predvsem v našem interesu. V ZAE sicer vlada močna vertikalna hierarhija znotraj podjetij. Večina podjetij je v lastništvu in upravljanju ene same osebe, ki sprejema tudi vse odločitve. S to osebo je potrebno ravnati na drugačen način kot s preostalimi zaposlenimi in vse čas z vsem dolžnim spoštovanjem.

Družbeni položaj posameznika določajo starost, finančno stanje in družinske povezave. Kdo si in kdo je tvoj poslovni partner je večkrat bolj pomembno kot to, kakšni so bili njegovi dosežki. Klientelizma je torej precej. Zelo pogosto se dogaja to, da najdemo znotraj enega podjetja več članov iste družine.
 
Ker je družbeni položaj zelo pomemben, ga je treba prepoznati in nato glede na to, pravilno naslavljati osebo. Če nismo prepričani, kakšen je stan osebe, s katero se bomo srečali, se moramo o njemu pozanimati, ali pa o tem vprašati osebo, ki nas bo osebi predstavila.

V primeru srečanja večjega števila ljudi, najprej  s stiskom roke pozdravimo starejše. Običajno ima najstarejša oseba tudi najvišji status, ni pa to nujno, zato se moramo vedno poučiti o statusu prisotnih oseb.
 
Običajen pozdrav je »As-salam alaikum« (mir z vami), kateremu odgovorimo »Wa alaikum as-salam«. Pozdravimo vsako osebo posebej s stiskom rok. Izjemo predstavljajo ženske, saj jim ponudimo roko le, če nam jo sama najprej ponudi.


Začetni sestanki so namenjeni spoznavanju. Potekajo počasi in sproščeno ob skodelici čaja ali kave.
 
Prebivalce ZAE bomo prepoznali po značilnem konservativnem stilu oblačenja, zato je potrebno paziti, kaj bomo oblekli. Ženske imajo oblačila, ki pokrivajo telo. Turistke morajo spoštovati ta pravila oblačenja in se posledično odpovedati kratkim hlačam in zelo kratkim majicam, razen na plažah ali pa doma. Moški se oblačijo odvisno od priložnosti. Če ima sestanek, je potrebno imeti poslovno obleko, enako velja tudi za poslovno žensko. Pomembni so modni dodatki, ki naj bodo vrhunski.
 
Prepovedano je konzumiranje alkohola v javnosti.
 
Ženske je prepovedano fotografirati, moške pa pred fotografiranjem vselej povprašamo po  dovoljenju.

V zalivskih državah se daje velik pomen islamski religiji, dostojanstvu, ponosu, družbenemu stanu, časti in slovesu. Zvestoba družini predstavlja najvišjo vrednota in družinski interesi imajo prednost pred individualnimi.
 

Prvič v združene arabske emirate

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
 

Marhaba pozdravljeni
As-salam àlaykum mir z vami (običajni islamski pozdrav)
Wa àlaykum as-salam in z vami mir (odgovor na običajni pozdrav)
Shukran hvala
Àfwan prosim (kot odgovor na zahvalo)
Na'am da
La'a ne
Ma'assalama na svidenje

 
Zdravje: Obveznih ali priporočljivih cepljenj za potovanja po Združenih arabskih emiratih ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila je pomembno imeti potrdilo zdravnika. Svetujemo tudi zdravstveno zavarovanje za tujino.
 
Vreme in podnebje: Puščavsko, subtropsko podnebje z milimi zimami in vročimi poletji. Povprečna temperatura pozimi je okoli 23° C (januarja in februarja lahko ponoči doseže le 10 °C), poleti pa okrog 42° C (julija in avgusta lahko na obali doseže tudi 48 °C in takrat piha tudi vlažen jugovzhodni veter, poznan kot Sharqi). V ZAE le malokrat dežuje. Obala je nagnjena k občasnim, a silnim nevihtam prahu, ki lahko močno zmanjšajo vidljivost. ZAE nima rek, so pa značilni t. i. vadi, ki označujejo suho rečno dolino.
 
Hrana in pijača: Prevladuje mednarodna kuhinja, najbolj libanonska, perzijska, arabska ter indijska. Pitje alkohola je prepovedano, lahko pa ga dobite v boljših restavracijah in nekaterih hotelih. Ker voda ni pitna, priporočamo ustekleničeno vodo. Jedi, ki so del kuhinje Združenih arabskih emiratov sicer vključujejo arabski kruh, kamelje meso, datlje, ribe, kebab in ovčje meso. V ZAE pijejo še posebej tradicionalni čaj in kamelje mleko.
 
Varnost: Združeni arabski emirati veljajo za varno deželo. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub prijaznim in poštenim ljudem, vseeno priporočamo pazljivost.
 
Kreditne kartice, bankomati: Z vsemi mednarodno uveljavljenimi kreditnimi karticami lahko plačujete v (skoraj) vseh trgovinah. Denar lahko dvigujete na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Priporočamo tudi nekaj gotovine.
 
Telefon, internet:

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

V Slovenijo: 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
V Združene arabske emirate: 00971 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni in internet so na voljo povsod, razen v puščavah.
 
Rastlinje: Puščavski predel mesta Abu Dabi obsega dve glavni oazi s količino podzemne vode, ki ustreza stalnim naseljem in poljedelstvu. Tu rastejo pravi datljevec, akacija in evkaliptova drevesa. V puščavi je rastlinstvo zelo redko in je sestavljeno iz trav in trnja. Domorodno živalstvo je skoraj izumrlo zaradi intenzivnega lova. Obalne ribe in sesalci so predvsem skuše, ostriž in tuna, kakor tudi morski psi in kiti.

Glasba: Izhaja iz glasbene tradicije Eastern Arabia. Plesne pesmi ribičev na tem območju so tudi dobro poznane. Liwa je vrsta glasbe in plesa, ki se je razširila pretežno v skupnostih, v katerih so potomci Bantu ljudstev iz regije Afriška velika jezera.
 
Šport: Zelo razširjen in priljubljen. Najbolj priljubljen je nogomet. Drugi priljubljeni športi so še tenis, namizni tenis, kolesarstvo, golf, badminton, kriket, košarka, dirke s kamelami in rugby.

Književnost: poezija iz Združenih arabskih emiratov ima velik vpliv na kulturo. Stil in obliko antičnega pesništva v ZAE je močno spremenil arabski učenjak Al Khalil Ahmed bin v VIII. stoletju.


 
Cene in življenje v Abu Dabiju:
 

Restavracije:
 
Obrok, poceni restavracija
 
 
 
5,75 EUR
 
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 39,10 EUR  
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 6,90 EUR  
Domače pivo (0,5 litra) 9,20 EUR  
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 10,35 EUR  
Kapučino (navaden) 4,13 EUR  
Pepsi (steklenica 0,33 litra) 0,74 EUR  
Voda (0,33-litrska steklenica) 0,32 EUR  
 
Trgovine:
 
Mleko (običajno), (1 liter)
 
 
 
 1,39 EUR
 
Štruca svežega belega kruha (500g) 1,07 EUR  
Riž (bel), (1 kg) 1,89 EUR
Jajca (navadna) (12) 2,22 EUR
Lokalni sir (1 kg) 7,70 EUR
Piščančji fileji (1 kg) 5,79 EUR
Goveje meso (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 8,42 EUR
Jabolka (1 kg) 1,75 EUR
Banana (1 kg) 1,50 EUR
Pomaranče (1 kg) 1.62 EUR
Paradižnik (1 kg) 1,28 EUR
Krompir (1 kg) 0,80 EUR
Čebula (1 kg) 0,79 EUR
Solata (1 glava) 1,57 EUR
Voda (1,5-litrska steklenica) 0,52 EUR
Steklenica vina (srednje kakovosti ) 13,80 EUR
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 3,17 EUR
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 3,59 EUR
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 5.06 EUR
 
Prevoz:
 
Enosmerna vozovnica (lokalni avtobusni prevoz)
 
 
 
0,46 EUR
Mesečna vozovnica (redna cena) 18,40 EUR
Taksi štartnina (običajna tarifa) 2.76 EUR
Taksi 1 km (običajna tarifa) 0,46 EUR
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 6.90 EUR
Bencin (1 liter)  0,51 EUR
   
   
 
Pripomočki (osnovno):
 
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 110,54 EUR
1 min. lokalnih predplačniških tarif za mobilni telefon (brez popustov) 0,13 EUR
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 84,75 EUR
   
 
Šport in prosti čas:
 
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo
 
 
 
 
65,88 EUR
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 28,52 EUR
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 9,20 EUR
 
Varstvo otrok:
 
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 451,03 EUR
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 8.871,33 EUR
 
Oblačila in obutev:
 
1 par kavbojk (Levi's 501 ali podobno) 55,43 EUR
1 poletna obleka v trgovinI (Zara, H&M, ...) 45,24 EUR
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 75,01 EUR
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 71,90 EUR
 
Najemnina na mesec:
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 1.064,00 EUR
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 842,00 EUR
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 2.153,00 EUR
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 1.697,00 EUR
 
Nakup stanovanja Cena:
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 2.724,00 EUR
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 2.194,00 EUR
 
Plače in financiranje:
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 2.426,27 EUR
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero

 
3,98 

 
Vir: Numbeo.com

Druge zanimivosti:

 
DUBAJ:

 • Nima sistema naslovov ter nima poštne kode. Če želi pošiljatelj pravilno poslati paket, mora na pismu nakazati pravilno smer do cilja omenjenega paketa.
  Dubaj. FOTO: Shutterstock
  Dubaj. FOTO: Shutterstock
 • Nima kanalizacijskega sistema, namesto tega uporabljajo tovornjake, ki vozijo iztrebke celega mesta daleč naokrog.
 • Če želite piti alkohol doma, morate pridobiti dovoljenje.
 • Igrišče za golf, ki zahteva 4.000.000 litrov vode na dan.

Gradijo t. i. Masdar City, mesto, ki se bo v celoti vzdrževalo na osnovi sončne energije in drugih obnovljivih virov energije. Bo trajnostno, brez ogljičnega odtisa in brez odpadkov.

 • V tem mestu se nahaja kar 20,25 % vseh operativnih žerjavov na svetu.
 • Ljudje, ki živijo v Dubaju v 80. nadstropju najvišje stavbe na svetu Burj Khalifa, morajo počakati 2 dodatni minuti pred prekinitvijo svojega posta v svetem mesecu Ramadan, saj bodo lahko videli sonce dlje kakor tisti, ki so na cesti.
 • Perzijski zaliv je znan tudi kot Obala Piratov. Do leta 1853 naj bi plemena, ki so tam živela ropala trgovske ladje iz Indije. Rodovi istih družin, ki so vladale nad tistimi plemeni, so danes v vladi v Združenih arabskih emiratih.

ABU DABI:

 • Ima četrto najdražje uvoženo pivo (0,33-litrsko steklenico) na svetu (od 584 mest). 
 • …in osmi najdražji internet (60 Mbps ali več, neomejeno podatkov, Cable / ADSL) (Utilities (Mesečno)) od 617 mest na svetu.
 • 24. najdražji kapučino (restavracije) od 615 mest na svetu.
 • Peto najdražje domače pivo (0,5 litra) v restavracijah od 595 mest na svetu.
 • Združeni arabski emirati so podarili prenosni računalnik vsakemu študentu v ameriški zvezni državi Missouri, potem, ko je tiste kraje opustošil tornado.
  Abu Dabi. FOTO: Shutterstock
  Abu Dabi. FOTO: Shutterstock
 • Znani nebotičnik Chrysler Building na Manhattnu je skoraj v celoti v lasti emirata Abu Dabi. Ferrari ima v Abu Dabiju v lasti največji pokriti tematski park na svetu. Imenuje se Ferrari World.

Splošna opozorila

 • Zaradi nenehnih napetosti v srednjevzhodni regiji in protestov v arabskem svetu, ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.
 • ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).
 • Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem, še posebno tistim ob petkovih molitvah.
 • Posebno pozornost svetujemo popotnicam, ki potujejo same ter staršem, ki potujejo z otroki ali najstniki.
 • Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.
 • Področja, kjer se svetuje pozornost: vojaška področja, mošeje (v katere smejo vstopiti le muslimani), naftne ploščati in polja, tržnice in kraji, kjer je veliko ljudi. Moški se morajo izogibati mest, ki so namenjena le ženskam.
 • Za vožnjo po Združenih arabskih emiratih je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.
 • Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da je zavarovalna polica razveljavljena.
 • Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.
 • Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalne količine) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi.
 • Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno. Za roko se lahko drži le poročen par.
 • Poseben problem predstavljajo primeri, ko neporočena ženska rodi v Združenih arabskih emiratih. Lahko se zgodi, da tamkajšnji organi ne izdajo rojstnega lista za otroka, tako žensko lahko tudi aretirajo in zaprejo. Za pridobitev rojstnega lista je torej potrebno imeti poročni list. Tamkajšnji organi lahko primerjajo datum rojstva z datumom poroke.
 • Nezakonito je bivati z osebo nasprotnega spola v isti hotelski sobi, v kolikor osebi nista poročeni ali v tesni sorodstveni vezi.
 • Homoseksualna razmerja so nezakonita.
 • Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Vir: https://www.gov.si/drzave/zdruzeni-arabski-emirati/
 


 

Več iz rubrike