Odpiramo vrata tujine: ZAE; davčno okolje in poslovne navade (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Združene arabske emirate (ZAE).
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

* Ponavljamo rubriko: Odpiramo vrata tujine: Združeni arabski emirati

 

Davčno okolje v ZAE


Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):
 
Davek na dodano vrednost je leta 2018 nadomestil prometni davek. Plačuje se ga za dobavo blaga in storitev.

Standardna stopnja:  5 odstotkov.

Ničelna stopnja oziroma je izvzeto od plačila DDV: le za nekatero blago in storitve.

Za uvoz blaga: se plača DDV, z nekaterimi izjemami.

Registracija: obvezna za rezidente, katerih obdavčljive dobave presegajo 375.000 AED. Nerezidenti se morajo registrirati za DDV ob prvi obdavčljivi dobavi.

Glavni davčni zakoni: dekreti emiratov.

Davčni sporazumi: ZAE imajo sklenjenih prek 80 davčnih sporazumov, med drugim tudi sporazum s Slovenijo - (RS-MP, št. 6/14).

ZAE so 27. junija 2018 podpisali MLI (večstranska konvencija za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička, znana tudi kot multilateralni instrument - MLI) in ga ratificirali 29. 5. 2019. MLI je za ZAE začel veljati 1. 9. 2019 in se bo začel uporabljati v letu 2020 (od 1. 1. 2020 za davke po odbitku in od 1. 3. 2020 za druge davke).
 


Stopnja davka na dobiček (Corporate tax):

Uvedba davka na dohodek podjetij in višina davčne stopnje je v skladu z zvezno zakonodajo v pristojnosti emiratov. Pet od sedmih emiratov (Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaiwan, Ras Al Khaimah in Fujairah) je sprejelo Uredbo o davku na dohodek podjetij, a ga ni uvedel nobeden od njih. Obstajajo tudi izjeme, a so le – te odvisne od emirata. To pa so podružnice tujih bank, za katere velja do 20-odstotna davčna stopnja, in družbe v sektorju proizvodnje plina in nafte, za katere velja do 55-odstotna davčna stopnja.

Davek po odbitku:
 
Tega davka nima nobeden od sedmih emiratov. A tudi tu so mogoče izjeme, zopet v odvisnosti od posamičnega emirata. To so lahko dohodki podružnic tujih bank in družb v sektorju proizvodnje plina in nafte. Plačuje se davek na promet nepremičnin, in sicer v višini, ki jo določa emirat.
 

Poslovne navade pri potovanju v zae, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom


Državni prazniki in dela prosti dnevi:

V LETU 2021

1. januar novo leto
11., 12. maj Eid-al-Fitr  (dela prosta dneva)
13. maj Eid-al-Fitr
14., 15. maj Eid-al-Fitr  (dela prosta dneva)
19. julij dan Arafata (Hadž)
20. julij Eid-al-Adha, praznik žrtvovanja
21., 22. julij Eid-al-Adha (dela prosta dneva)
10. avgust al-Hijra (islamsko novo leto)
30. november dan spomina
2. december dan državnosti
3. december dan državnosti (dela prost dan)


Vir: www.timeanddate.com, government.ae
 
ZANIMIVOST:

 1. v ZAE je uradni vikend petek in sobota;
 2. datumi islamskih praznikov, ki so vezani glede na gibanje Lune, niso točno določeni in se lahko zamaknejo za en dan.

Priporočena dnevnica znaša: 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/ in https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenskih-predstavnistev-v-tujini/.

 

Električna napetost: je 230V, 50Hz.

 

Vstop v državo: Slovenski državljani prvotno za vstop od obdobja 90 do 180 dni v Združene Arabske Emirate vizuma niso potrebovali, od sprejetja Sporazuma EU - ZAE, UL L 125 z dne 21. 5. 2015, pa ga sploh več ne potrebujejo.

Vstop preko Dubaja - letališči DXB in DWC:

 • Vsi potniki (imetniki dovoljenj za prebivanje v ZAE in turisti) potrebujejo test COVID-19 z negativnim rezultatom pri vstopu v Dubaj, ki ne sme biti starejši od 96 ur pred načrtovanim prihodom v ZAE. Glede na objavo Nacionalnega urada za krizne razmere in obvladovanje nesreč (NCEMA) lahko te teste izvajajo vsi slovenski laboratoriji, ki jih uporabljajo javne bolnišnice v Sloveniji;
 • Tudi ob povratku iz Dubaja v Evropo morajo državljani Republike Slovenije pred vkrcanjem na letalo ponovno opraviti PCR test na covid-19. Test je samoplačniški in ga morate opraviti dva dneva pred nameravanim povratkom. V kolikor bi bil PCR test na covid-19 pozitiven, se potniku ne dovoli vkrcanja na letalo;
 • Imetniki dovoljenj za prebivanje v ZAEki jih ni izdal Dubaj, morajo za dovoljenje za vstop zaprositi na spletni strani Zveznega organa za identiteto in državljanstvo (ICA);
 • Informacije o predpisih o vstopu in izstopu ter zahtevah iz Dubaja v tujino in obratno za osebe, ki imajo dovoljenje za prebivanje ZAE, izdano v Dubaju, so na voljo na spletni strani urada za medije Dubaja (Abu Dhabi Media Office).;
 • Dodatne informacije dostopne na straneh Federal Authority for Identity & Citizenship (ICA) in Tawajudi Service.

Vstop preko letališča Abu Dhabi:

 • Imetniki dovoljenj za prebivanje v ZAE potrebujejo pri vstopu test na covid-19 z negativnim rezultatom, ki ne sme biti starejši od 96 ur pred načrtovanim prihodom v ZAE. Glede na objavo Nacionalnega urada za krizne razmere in obvladovanje nesreč (NCEMA) lahko teste izvaja vsi slovenski laboratoriji, ki jih uporabljajo javne bolnišnice v Sloveniji;
 • Ob prihodu na letališče Abu Dhabi bo izveden nov test na covid-19. Tudi če bodo rezultati testa negativni, je treba izvesti 14-dnevno karanteno. Potniki bodo ob vstopu na letališče Abu Dabi prejeli sledilni zapestnico, ki jo je treba nositi. Kršitev karantene se kaznuje. Če je rezultat pozitiven, lahko organi ZAE dodelijo nastanitev v posebni bolnišnici ali kampu na stroške potnika;
 • Informacije o predpisih in zahtevah za vstop in izstop iz Abu Dabija v tujino in obratno za državljane ZAE in rezidente v ZAE lahko najdete na spletni strani Vrhovnega sveta ZAE za nacionalno varnost, nacionalno upravo za krizne razmere in upravljanje ob nesrečah (UAE The Supreme Council for National Security, National Emergency Crisis and Disaster Management Authority).


POMEMBNO:

 • Spremljajte informacije o ukrepih, ki so jih ZAE sprejeli v zvezi z epidemijo Covid-19, saj se nenehno spreminjajo.
 • Državljane Republike Slovenije pred potovanjem v ZAE pozivamo, da so v stiku z letalskim prevoznikom, saj ti na dnevni bazi pridobivajo obvestila oblasti v ZAE glede pogojev za vstop v Dubaj in Abu Dhabi.
 • Pogoje za vstop v ZAE spreminjajo tedensko.
 • Za podrobnejše informacije se morajo državljani Republike Slovenije obrniti na pristojne organe ZAE.
 • Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (Instagram in Twitter). Organizirajo se tudi dodatna izobraževanja za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.
 • Brezplačna telefonska številka za dodatne informacije: 800 11111.

Splošni nasveti Ministrstva za zdravje in preventivo ZAE: https://www.mohap.gov.ae/en/AwarenessCenter/Pages/HealthTips.aspx
Zadnje novice Emirates News Agency o COVID-19: https://www.wam.ae/en/occasion/coronavirus_updates
 

Testiranje na covid-19 za potovanje v ZAE:


Seznam laboratorijev, ki v Sloveniji izdajajo rezultate testiranj za Covid-19 in katerih testi v ZAE veljajo kot priznani:

 • Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo/Institute of Microbiology and Immunology, Faculty of Medicine, University of Ljubljana.
 • Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano/National Laboratory of Health, Environment and Food.
 • Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik/University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases.

Trenutna situacija je taka, da morajo vsi državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Dubaj in Abu Dhabi, letalskemu prevozniku ob vkrcanju predložiti tudi potrdilo o negativnem rezultatu na Covid-19. Za ostale podrobnejše informacije o pogojih za potovanje v Združene arabske emirate se obrnite neposredno na vašega letalskega prevoznika in pristojno Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju.

Vir: https://www.gov.si/drzave/zdruzeni-arabski-emirati/

 

Več iz rubrike