Odpiramo vrata tujine: Singapur; znamenitosti in zanimivosti (5/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo zadnjega o Singapurju.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Edgar Su
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Edgar Su

Nasvet za potovanje v Singapur: za kratko in sladko doživetje te majhne dežele potrebujete vsaj 3 dni, da si boste lahko v celoti ogledali vsaj Vrt orhidej, botanični vrt, vrtovi v zalivih, singapurski živalski vrt, S.E.A. akvarij, zaliv Marina Bay, Singapore Flyer in Cloud Fores Dome, za popolno spoznavanje države pa boste potrebovali kar dober teden dni.

Vstopnine so razmeroma drage, vendar boste pogosto našli številne brezplačne dejavnosti, v katerih boste uživali v okolici mesta. Mestni in izkušeni popotniki vedo, kako prihraniti denar v Singapurju z izkoriščanjem freebies in popustov.
 

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih morate obiskati

 • National Orchid Garden: Nahaja v središču Singapurja, razstavljeno imajo ogromno število tropskih orhidej. To je raj za oboževalce rož. Našli boste obilico bujnega tropskega zelenja sredi mestnega jedra.
   
 • Singapur Botanic Gardens: Vrtovi so zelo priljubljena turistična destinacija. Tukaj boste našli več kot 10.000 vrst rastlin, številno dediščino dreves, košček deževnega gozda in eno prvih umetnih jezer v Singapurju. Nahaja se manj kot 10 minut hoje od Orchard Road.
   
 • BreakOut Games: Breakout ponuja prave igre pobega za tiste, ki uživajo v ugankah. Igra se odvija s poglabljanjem v fizično okolje. Glede na vlogo protagonista v zgodbi morate s svojimi soigralci delati skupaj kot ekipa. Najti morate namige, reševati uganke in pobegniti iz zaklenjenega prostora, v katerega ste ujeti, še preden zmanjka časa. Igra ponuja tako intelektualne kakor tudi akcijske izzive. Breakout ponuja drugačen, a nadvse zanimiv in zabaven način za preživljanje časa s prijatelji in ljubljenimi.
  FOTO: Edgar Su / Reuters
  FOTO: Edgar Su / Reuters

   
 • Flight Experience Flight Simulator: Tukaj se lahko preizkusite kot pilot potniškega letala Boeinga 737. To je vaša priložnost, da preizkusite pravi simulator letenja, ki je običajno rezerviran izključno za usposabljanje poklicnih pilotov.
   
 • Cloud Forest Dome and Flower Dome: Tu si boste lahko ogledali prikaz rastja vse od 2.000 metrov nadmorske višine pa do obmorskih rastlin. Atrakcija je tudi ogromen 35 - metrski slap. Ko vstopite v Cloud Forest Dome, vas z dvigalom popeljejo na vrh. Sledi spust po urejeni poti skozi različne vegetacije. Pot je razdeljena na 9 motivov: na izgubljeni svet, na sprehod med oblaki,na jamo, na razgled iz slapu, na kristalno goro, na hojo med krošnjami dreves, na trenutno stanje na zemlji in na + 5 stopinj in na skrite vrtove. Vstopnina znaša $28.00 za odrasle ter $15.00 za otroke. Velja pa za ogled obeh vrtov.
   
 • Singapur Zoo: Postavljen je v okolju deževnega gozda. Singapur Zoo je dom več kot 2800 živalim, več kot 300 različnim vrstam sesalcev, ptic in plazilcev. Zabave je neskončno, od zanimivih živalskih predstav, fotografiranj z živalmi in še veliko več.
   
 • Gardens By The Bay: Vrtovi v zalivih se raztezajo na skupaj 101 hektarjev zemljišča v središču Singapurja - v zalivu Marina Bay. Med seboj povezuje tri zalive - zaliv jug, zaliv vzhod in centralni zaliv - vrtovi pa po vsej poti izžarevajo vrtno umetnost.
   
 • Marina Bay: Zaliv Marina Bay slovi predvsem po svojih svetlobnih predstavah. Obisk marine je priporočljiv v večernih urah, saj se takrat začne odvijati pravi svetlobni nastop različno osvetljenih nebotičnikov, laserskih predstav in podobno.
   
 • Asian Civilisations Museum: Muzej Azijske civilizacije, katerega obisk traja 2-3 ure. Vstop je prost. V njem lahko spremljate korenine raznolikega prebivalstva otoka prek interaktivnih zaslonov muzeja. Imajo virtualne gostitelje, ki vas pozdravijo na vsakem od tematskih eksponatov. Vsebina muzeja se osredotoča na populacijo jugovzhodne Azije, Zahodne Azije, Južne Azije in Kitajske. Stalno se vrtijo posebne razstave in imajo tudi fantastično muzejsko trgovino.
   
 • MacRitchie Nature Trail: Nekaj korakov iz središča mesta leži MacRitchie rezervoar. Je del Singapurskega vodnega sistema. Zajema meteorne vode in zagotavlja vodo prebivalcem otoka. Poti obkrožajo park, ki ima center za obiskovalce, dvignjen nad samim parkom. V sklopu centra se nahaja kavarna, toalete in info točka. Najboljši pogled doživite iz 250-metrskega visečega mostu med krošnjami deževnega gozda. Priporočljiva sta pohodniška obutev in voda.
  FOTO: GettyImages
  FOTO: GettyImages

   
 • Kranji War Memorial: Pokopališče umrlim vojakom med drugo svetovno vojno. Zelo lepo urejeno. Zanimiva znamenitost za tiste, ki jih zanima zgodovina.
   
 • Singapore Flyer: Singapore Flyer, največje opazovalno kolo na svetu. 360 stopinjski panoramski pogled na Singapur, iz katerega se vidi Marina Bay. Ta se iz minute v minuto preoblikuje, prav tako pa se vidi otoke Malezije in Indonezija. To je najboljši način za opazovanje in občutenje živahnosti in pisane lepote mesta Singapur. Uživanje v 30-minutni vožnji na 165 metrov visokem Singapur Flyer. Cena: Odrasli SGD33.00, otroci SGD21.00, upokojenci SGD24.00.
   
 • S.E.A. Aquarium: Odkrijte skrivnosti življenja v oceanu v največjem akvariju na svetu. Sprehodite se po čarobnem morskem svetu, kjer lahko vidite več kot 800 vrst različnih morskih živali.

Skriti kotički

 • Little India / Racecourse RoadLittle India Singapur je idealen kraj zlasti za tiste, ki si želijo pobližje razumeti njihovo kulturo. Poln trgov, začimb, lepih templjev in neverjetne hrane. Prav tako je dobra točka opazovanja njihovega tradicionalnega načina oblačenja. Ponuja neskončne trgovine z oblačili, obiskovalci lahko poskusijo saris in sarongs, ter izvejo kako se pravilno obleče in nosi njihovo tradicionalno oblačilo.

 Zanimivosti
 • Singapur slovi predvsem po svoji spektakularni osvetlitvi nebotičnikov, živalskih vrtovih, botaničnih vrtovih, svoji kulinariki, parkih ter svojo bogato zgodovino.
   
 • Ne verjemite lokalnim legendam, ki pravijo, da dežuje vsak dan in včasih tudi mesece brez konca. Singapur ima namreč v povprečju le polovico deževnih dni na leto. Dež pa je običajno kratek, a močan, kot je to tipično za tropsko območje.
  FOTO: Edgar Su / Reuters
  FOTO: Edgar Su / Reuters

   
 • Ker je Singapur zelo blizu ekvatorja, je dan vedno dolg 12 ur. Sonce vzhaja ob 7h in zahaja ob 19h.
   
 • Tujca, ki pričakuje kaotičnost azijskih mest, presenetita urejenost in čistoča Singapurja. 
   
 • V Singapurju, kjer so cene višje, kot v okoliških državah, je bungalov za štiri osebe z zajtrkom za okrog 80 EUR prej izjema, kot pravilo in tudi 86 EUR za dvoposteljno sobo z lastnimi sanitarijami ni visoka cena za Singapur.
   
 • Ob spodnji postaji vzpenjače pa Singapur ponuja še Podobe Singapurja (Images of Singapore), kjer doživite zgodovino Singapurja in pa muzej vzpenjače, kjer lahko vidite tudi, kako so vzpenjačo gradili.    
   
 • Otok Sentosa pa ponuja tudi enega izmed štirih tematskih parkov Universal Studios (le ti se nahajajo še v Hollywoodu, Orlandu in na Japonskem), kjer lahko uživate v adrenalinskih vožnjah ali pa se zgolj sprehajate med filmskimi junaki. Vstopnina je sicer visoka, v primeru, da ste v Singapurju z manjšimi otroci, pa je to ena izmed atrakcij, ki jim bo še dolgo ostala v spominu. 
   
 • Po legendi je Sumatrski princ Sang Nila Utama pristal na otoku. Pred očmi je zagledal skrivnostno bitje za katero je mislil, da je lev. Odločil se je, da ustanovi novo mesto, ki ga je  poimenoval Singapur. Žal ni nikoli bilo nobenih levov nikjer v bližini. To skrivnostno bitje je bilo verjetno tiger ali pa divja svinja.
   
 • Pozornost pritegne sloviti hotel Raffles. Nekdaj je bil središče britanske vladajoče družbe in v njem je počitnice preživljal tudi veliki pisatelj Hemingway. Cene prenočišč v Rafflesu so še vedno visoke, čeprav je v Singapurju mogoče najti tudi precej dražje hotele.
  FOTO: REUTERS/Pablo Sanchez
  FOTO: REUTERS/Pablo Sanchez

   
 • Singapurja se drži oznaka mesta prepovedi, a na koncu vse te prepovedi, pravila in kazni le dosežejo svoj smisel, saj je Singapur ena najčistejših in najvarnejših držav na svetu. To seveda ne pomeni, da ni kriminala, le stopnja kriminala je tako nizka, da se lahko tako podnevi, kot ponoči brezskrbno sprehajamo po vseh predelih mesta. 
   
 • Osnovnošolsko izobraževanje je brezplačno, stopnja pismenosti (93,2 %) pa med najvišjimi v Aziji.
   
 • Na majhnem prostoru živi dobre štiri milijone ljudi, kar pomeni, da je Singapur ena izmed najgosteje naseljenih držav sveta.
   
 • V mestu je na prvi pogled opazna dediščina Britancev, pa naj si gre za jezik, saj je angleščina jezik sporazumevanja, ali pa za disciplino pred poštnimi in bančnimi okenci, pri vstopanju v mestni avtobus ali v vrsti za taksi. Med mestna prometna sredstva spadajo tudi rdeči nadstropni avtobusi, ki jih poznamo iz Londona in drugih večjih angleških mest.
   
 • V Singapurju je ogromna izbira ponudnikov hrane, vse od uličnih stojnic do finih restavracij. Alkohol je lahko dostopen vendar zelo drag zaradi visokih davkov nanj. Odpravite se do Three Quays-ladje, Vlarke and Robertson ob rečnem nabrežju (Riverside), za živahne bare, klube in popularne karaoke bare. 
   
 • Za pravo izkušnjo mesta se ga morate odpraviti raziskovati peš. Singapur je svet razgledov, zvokov in vonjav, ki jih lahko izkusite samo od blizu. Singapur je prijazen do pešcev, vendar je tudi zelo natrpan, zato je potrebno biti previden kadar prečkate cesto. Nekaj primernih mest za sprehode: Chinatown, Little India, Three Quays in 9km dolga pešpot preko južnih grebenskih gora. 

 • Singapur si je že drugo leto zapored prislužil naziv najdražjega mesta na svetu (na čelo lestvice se je uvrstil, ker na primer osnovna špecerija stane 11 odstotkov več kot v New Yorku, obleke pa kar 50 odstotkov več. Zaradi sistema certifikatov o upravičenosti lastništva avtomobila pa so stroški transporta v Singapurju skoraj trikrat višji kot v New Yorku).
   
 • Nekateri mu rečejo tropska Švica.
   
 • V resnici se mesto dejansko ponaša z bogatim zelenim prostorom in je presenetljivo prijazno kolesarju.
   
 • Prijetna obala se ponoči spremeni v epicenter za prehranjevanje in druženje.
  FOTO: Nicky Loh/Bloomberg
  FOTO: Nicky Loh/Bloomberg

   
 • Na prvi pogled se lahko zdi, da Singapurci živijo samo, da bi jedli in kupovali! Toda v mestu je veliko kulturnih in ustvarjalnih vrhuncev, ki jih najdemo stran od centrov. 
   
 • Muzeji svetovnega razreda v Singapurju bi vas lahko zadrževali dneve.
   
 • Kazni obstajajo za številne kršitve: denimo za vožnjo s kolesom na pločniku, za prinašanje hrane ali pijače na javni prevoz, za kajenje na napačnih mestih, za ne spuščanje stranišča.
   
 • Kaznujejo vas lahko tudi, če ste na kamero nezakonito posneli film. 
   
 • Voda iz pipe je varna za pitje. Higienski standardi so zelo visoki. Singapur je vroča in vlažna tropska država. Priporočljivo je uživanje veliko vode. Najnižja temperatura doslej zabeležena v Singapurju je bila davnega leta 1934, ko je dosegla najnižjo vrednost 19,4°C.
   
 • V samem Singapurju ni malarije. Singapur ohranja strog nadzor nad komarji. Nadzor se vrši sicer le v mestih, ne seže pa v naravne rezervate na otoku. Če načrtujete sprehode v naravo, prinesite s seboj sredstvo proti komarjem.
   
 • Singapur ima odlično zdravstveno oskrbo in je priljubljena destinacija za zdravstveni turizem. Kljub nižjim cenam so standardi tako dobri kot tisti na zahodu.
   
 • Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.
   
 • Taksisti uporabljajo taksimetre in so relativno poceni. Edini problem tega načina prevoza je, da je v Singapurju premalo taksijev, zato so včasih nedosegljivi tudi po več ur. Cene med tednom ne presegajo 10SGD, izlet čez cel otok pa ne bo presegel meje 35 SGD. Če ste skupina recimo štirih oseb, je dosti ceneje uporabiti taksi kot podzemno železnico.
   
 • Za Singapur so značilni tako imenovani "trishaws" - trikolesni taksiji, ki so namenjeni predvsem turistom. Najdemo jih okoli reke Singapur in v kitajskih četrtih. Kratke vožnje vas bodo stale med 10-20 SGD, enourni ogledi pa približno 50 SGD na osebo.
   
 • Vozniki taksijev, motoristi in dostavne službe niso dovolj pozorne do kolesarjev v prometu.
  FOTO: Edgar Su / Reuters
  FOTO: Edgar Su / Reuters

   
 • Velik problem je tudi kakovost zraka. Po podatkih singapurskega LTA ima Singapur več kot 178.000 dizelskih avtomobilov, taksijev, avtobusov in tovornjakov. Takšna gneča na cestah je lahko za kolesarje v Singapurju zelo neprijetna. Ko se iz Indonezije začne valiti proti Singapurju debel dim, se kakovost zraka še poslabša. To obdobje je v sredini leta, ko Indonezija opravlja takoimenovano "slash and burn" metodo. Gre za požig odpadnih pridelkov.
   
 • Stopnja brezposelnosti je zelo nizka - samo 2,6 %.
   
 • Singapur ima zelo cenjene univerze. Izmenjava študentov poteka iz bližnje in daljne okolice (npr. National University of Singapur - ena najboljših univerz v Aziji), Nanyang Technological University,Singapur Management University, itd.). Številne tuje univerze, poslovne šole in specializirani inštituti imajo tudi nameščene svoja univerzitetna središča v Singapurju.
   
 • Visoke stanovanjske zgradbe, ki v svetu dobivajo negativen prizvok, so v Singapurju še vedno priljubljene, verjetno tudi zaradi omejenega prostora. Kljub visokim cenam stanovanj ima večina državljanov stanovanja, v katerih prebivajo, v lasti. To jim omogočata sistem državnih subvencij in namensko varčevanje, v katerega se morajo vsi zaposleni obvezno vključiti. Vsem zaposlenim pri izplačilu odbijejo 20 odstotkov prisluženega denarja, ki se vlaga v zakonsko določen pokojninski sklad. Tega vodijo racionalni ekonomski strategi, ki z razpršenostjo naložb skrbijo za njegovo plemenitenje in varnost. Ljudje z denarjem, kljub za ta del Azije dobremu zaslužku, skrbno ravnajo. Vlada si na vso moč prizadeva, da bi uredila sleherni kotiček malega otoka. To ji dobro uspeva, saj starejše hiše vztrajno izpodrivajo stekleni nebotičniki in velika nakupovalna središča.
   
 • Etnične četrti počasi bledijo, saj je  še vedno ohranjen del stare indijske četrti, kjer je še mogoče kupiti sari in si privoščiti vegetarijansko hrano. Tu so tudi najcenejše trgovine, kjer pogosto nakupujejo tudi vzneseni kupci iz nekdanjih vzhodnoevropskih socialističnih držav. Nedaleč je muslimanski predel s stojnicami, ki pričarajo vzdušje arabskih dežel. Najbolj zanimiva pa je stara kitajska četrt, kjer na ulicah še prevladuje utrip, značilen za južnoazijske dežele.
   
 • FOTO: GettyImages
  FOTO: GettyImages
  Značilna kitajska hiša ima dve stanovanjski nadstropji, ki si ga praviloma delita vsaj dve družini. Spodnji, na ulico obrnjen prostor, je najpogosteje spremenjen v trgovino ali delavnico. V kitajskem delu je še vedno najprimernejše prevozno sredstvo rikša, primerna tudi za nakupe na bližnjih tržnicah.
   
 • Tudi različni umetniki, od rezbarjev do kaligrafov in lepopiscev, ki upodabljajo kitajske pismenke, tu še vedno služijo denar na tradicionalen način.
   
 • Po ocenah se je 43 % prebivalcev države rodilo izven Singapurja.
   
 • Singapur se uvršča na tretje mesto na svetu po kriteriju  gostote prebivalstva,  presegel je celo Hongkong.
   
 • Največji bankovec na svetu je prav singapurski. Vlada je leta 2014 prenehala proizvajati denominacijo in jih aktivno odstranjuje iz obtoka. ki potrebujejo poslovanje, se govori angleško povsod, kljub temu, da približno 20 % prebivalcev ni sposobno brati ali pisati v angleščini. Celo Singapurska ustava je napisana v angleščini.
   
 • Singapursko letališče Changi (letališče: SIN) je dobesedno umetniško delo. Pozabite na tradicionalna letališča z drobnimi lučmi in nesrečnimi potniki; Changi ima ambient velikega nakupovalnega centra. Na voljo je šest vrtov na prostem, vrt z metulji, otroška igrišča, telovadnica, tuši, kinodvorane in celo plavalni bazen.
   
 • Singapore Airlines dosledno zmaguje na lestvicah najboljših letalskih družb na svetu.
 • Singapur je mestna država in nima medkrajevnih letov.

 • Najem avtomobila ni najbolj priporočljiv način raziskovanja Singapurja. In niti ni potreben, saj javni promet pokriva vsa področja otoka. Cene dnevnega najema pri večjih izposojevalnicah se gibljejo od 100 $ navzgor za najmanjše vozilo. Pri kakšnih lokalnih manjših izposojevalnicah so cene ugodnejše. Najem ne vključuje goriva, ki je približno 1.80 SGD /liter. Če nameravate po Maleziji z avtomobilom, je veliko bolj smiselno, da se odpravite čez mejo v Johor Bahru, kjer sta najem avtomobila in bencin polovico cenejša, in imate še možnost, da avto vrnete drugje v državi. S tem se boste izognili tudi nezaželeni pozornosti tatov in pohlepnih policajev, ki v Maleziji čakajo na avte z registrsko tablico Singapurja. Podjetje smove ponuja najem vozil na električni pogon. S plačilom pristojbine v višini 19 SGD, boste lahko električni avto najeli za 15 minut ali pa cel dan. Ker so avtomobili polnjeni na baterije, boste privarčevali na strošku goriva. Svoje storitve ponujajo na področju Buona Vista Singapur.
   
 • Ceste v Singapurju so v odličnem stanju in vozne navade so na splošno dobre. Namreč zaradi strogih kazni se večina drži prometnih pravil. V primerjavi z drugimi večjimi mesti po vsem svetu je parkirne prostore v mestnem središču precej lažje najti, razen seveda ob prometnih konicah. Tuja vozniška dovoljenja v angleškem jeziku so veljavna eno leto, zatem jih je potrebno zamenjati za singapurskega. Če vaše vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje (IDP).
  FOTO: GettyImages
  FOTO: GettyImages

   
 • Prebivalci Singapurja vozijo po levi strani. Omejitev hitrosti je 90 km/h na avtocestah in 60 km/h na ostalih cestah.
   
 • Domačine in tujce na vsakem koraku spremljajo opozorila z zagroženimi visokimi kaznimi za različne prekrške. Kazen je treba plačati na primer, če vas dobijo z malico v bleščeče urejenem metroju, drastično se kaznuje kajenje v javnih prostorih, svarilom pa ni mogoče uiti niti v javnih straniščih, kjer vas lahko kaznujejo, če po opravljeni potrebi ne potegnete vode.
   
 • Kljub neobičajnim prepovedim kazni niso simbolične. Kršitelje čaka tudi vzgojna kazen, ki predvideva nekajdnevno čiščenje okolice, kar je okusilo že več sto domačinov. Tovrstni kazni se lahko izognejo le s plačilom globe ali pa morajo nekaj dni prebiti v zaporu, čeprav se sliši nenavadno, na primer zaradi malomarno odvrženega papirja. Oblast bije pravo vojno tudi z žvečilnimi gumiji, katerih prodaja je v državi prepovedana. Precej uspešna je tudi v boju z resnejšimi prestopniki, zato število kriminalnih dejanj v zadnjem času vztrajno nazaduje.
   
 • Veliko ljudi je nezadovoljnih z vladno priseljensko politiko, veliko imajo povedati čez Kitajce in Filipince, ki delajo po bolnišnicah in gospodinjstvih.

Več iz rubrike