Odpiramo vrata tujine: Singapur; potovanje in poslovni bonton (4/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo četrtega od petih o Singapurju, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Singapur velja za eno izmed držav, ki sodi med najuspešnejše v boju proti širjenju novega koronavirusa. Čeprav so bili sprva po hitrosti širjenja takoj za Kitajsko, so imeli marca  (mesec in pol pozneje) le 226 primerov okužb in nobene smrti. Za zgled jih je postavila celo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Marca 2020 so se odzvali hitro, med prvimi na svetu so zaprli meje za obiskovalce iz Kitajske, testirali so veliko ljudi in sledili bližnjim stikom okuženih. Vsem obolelim so omogočili brezplačno zdravljenje.
 
Sprejeli so nekatere omejitvene ukrepe, kot na primer zaprtje gostinskih lokalov in nočnih klubov, niso pa uvedli strogih omejitev gibanja.
 
Tako kot nekatere druge azijske države je bil Singapur bolje založen z zaščitno opremo kot države v Evropi in drugod po svetu.
 

Aktualne omejitve v Singapurju


Trenutno imajo 60.000 primerov okužb s koronavirusom.

FOTO: REUTERS/Vivek Prakash 
FOTO: REUTERS/Vivek Prakash 
Zadnje novice poročajo o zgolj 9 novih primerih okužb s covidom-19, vsi naj bi bili uvoženi. To predstavlja najnižjo dnevno številko v več kot 6 tednih.
 
Singapur posameznike intenzivno opozarja, naj vklopijo svojo aplikacijo TraceTogether ali pa, da naj ves čas nosijo svoj žeton TraceTogether, da bodo lahko hitro prepoznali in izolirali tesne stike primerov COVID-19 ter omejili nadaljnje okužbe.
 

Poslovne navade pri potovanju v Singapur, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

 
Državni prazniki in dela prosti dnevi v Singapurju: Praznike v večini praznujejo enake kot pri nas, z izjemo Kitajskega novega leta (12. in 13. februar), Kurbanbajrama (20. julij), Ramazanskega bajrama (13. maj), Diwali (4. november) in Dneva neodvisnosti in samostojnosti (9. avgust).

Ker je v Singapurju velika mešanica etničnih skupin, se posledično ves čas praznuje različne praznike in festivale. Različne skupine imajo številna budistična, islamska, hindujska, taoistična in krščanska praznovanja.

Vsi veliki kitajski prazniki se v Singapurju praznujejo s čudovito glasbo, zlasti s kitajskim novim letom, kitajskim festivalom Mooncake in Festivalom lačnih duhov . Cene namestitve se bodo med temi prazniki povečale.

Glede na kitajski lunin koledar se začetek pisanega festivala vsako leto spreminja. Tradicija petnajstdnevnega praznovanja izvira iz običajev starih kitajskih kmečkih družin. V tem času so kmetje za dalj časa pustili delo in si privoščili zaslužen oddih. Življenje v Singapurju pa teče prehitro, da bi si prebivalci takšno razkošje še lahko privoščili. Kljub temu si vzamejo nekaj dni počitka, med katerim življenje v nakupovalnem in poslovnem delu mesta domala zamre. Takrat si ulice lastijo številni levji plesalci, ki so glavna zanimivost za oči pisanih in ušesa hrupnih prireditev.

Ramadan praznuje muslimansko prebivalstvo Singapurja. Singapurski dan je 9. avgusta in se letno praznuje z veliko parado in domoljubnimi svečanosti.

Priporočena dnevnica znaša:  65 EUR.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: Večini državljanov pred potovanjem v Singapur ni treba poskrbeti za potovalni vizum. Potnikom iz Združenih držav Amerike in Evropske unije (Slovenija) je dovoljeno brezplačno 90 - dnevno bivanje. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Singapur. Vsi tujci, ki vstopajo oz. zapuščajo Singapur, morajo ob mejni kontroli podati tudi prstne odtise.

Priporočila: LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE IN POTOVANJA NA SAMI DESTINACIJI: v Singapur se lahko prispe na različne načine in sicer:
 • z letalom
 • z ladjo
Z letalom

Singapur je eno izmed največjih in najpomembnejših prometnih vozlišč Jugovzhodne Azije, kar pomeni, da vas do tja pripelje praktično katera koli pomembnejša svetovna letalska družba. Seznam letalskih družb, ki letijo v Singapur, si lahko ogledate v spletnem mestu singapurskega letališča Changi: https://www.changiairport.com/.

Če le imate možnost leteti s Singapore Airlines, potem jo izkoristite, kajti singapurski nacionalni letalski prevoznik ponuja izjemen standard storitev in fantastičen elektronski sistem za razvedrilo potnikov. Poleg tega na medcelinskih letih s Singapore Airlines nikoli ne boste lačni, saj vam bodo med rednimi obroki z veseljem postregli z raznovrstnimi prigrizki. Ta letalska povezava namreč v sodelovanju z Malaysia Airlines med Kuala Lumpurjem in Singapurjem ponuja tudi shuttle service. Vozovnice po znižanih cenah prodajajo na letališčih po principu kdor prvi pride, prvi leti. Glede na veliko število letov med omenjenima mestoma vam po vsej verjetnosti ne bo potrebno čakati dlje kot uro ali dve: https://www.singaporeair.com/en_UK/sg/home#/book/bookflight.

FOTO: REUTERS/Edgar Su 
FOTO: REUTERS/Edgar Su 
SilkAir ali tako imenovana 'regionalna krila Singapore Airlines' ponuja lete v razne eksotične kraje jugovzhodne Azije. Njihovo spletno stran se splača obiskati, če iz Singapurja načrtujete nadaljevanje poti: https://www.singaporeair.com/silkair-redirect.html.

V Singapurju so se dodobra zasidrali tudi nizkocenovni letalski prevozniki. Največji nizkocenovni prevozniki, ki letijo v Singapur, so AirAsia, JetStar Asia/ValuAir in Tiger Airways. Vozovnice za vse tri lahko kupite preko spleta.

V Singapur lahko letite tudi iz ljubljanskega letališča: https://www.letimzbrnika.si/tag/singapur/ ali pa preko drugega letalskega prevoznika: http://www.bookingpoint.net/sl/letalske-karte/ljubljana-singapur-4772LK4.html.

Z ladjo

Singapur ima eno izmed najprometnejših pristanišč na svetu, v katerem pristajajo supertankerji, kontejnerske in potniške ladje več kot 600 ladijskih družb.

Potovanje z avtobusom

Singapur ima zelo dobro medkrajevno avtobusno povezavo do večjih malezijskih mest. Največje malezijsko avtobusno podjetje z najboljšimi avtobusi in dobrimi vozniki je Transnational:  http://www.singaporemalaysiabus.com/transnational.html.

V voznem parku imajo tudi avtobuse poslovnega razreda z velikanskimi sedeži, ki potnikom ponujajo izjemno udobje. Če načrtujete nočno avtobusno vožnjo, ne pozabite na topel pulover – klimatske naprave so vedno nastavljene na najnižjo možno temperaturo. Pot večine medkrajevnih avtobusov iz Malezije se konča na postaji Lavender Street. Od tam se lahko do centra Singapurja odpeljete s taksijem ali pa se peš sprehodite do kakšnih 700 metrov oddaljene postaje MRT Lavender.

Iz najjužnejšega malezijskega mesta Johor Bahru se v Singapur lahko odpeljete tudi z lokalnim, ne klimatiziranim avtobusom številka 170. Vozovnico shranite do konca vožnje, saj boste morali na malezijski meji iz avtobusa izstopiti, opraviti mejno kontrolo in počakati na naslednji avtobus št. 170, ki vas bo odpeljal do singapurske mejne kontrole. Tam zopet izstopite, opravite mejno kontrolo in počakate na naslednji avtobus št. 170. Vozovnica velja za kateri koli avtobus št. 170. V Singapur se na opisani način ni priporočljivo podati ob jutranjih prometnih konicah – razen, če želite izkusiti prerivanje med tisoči malezijskih delavcev, ki se vsako jutro vozijo na delo v Singapur, vračajo pa se zvečer, po peti uri.

Če ste dovolj mazohistični, da se v Singapur z avtobusom pripeljete direktno s Tajske, boste svojo pot najverjetneje zaključili pri velikem in kaotičnem Golden Mile Complex na Beach Road. Do postaje MRT Lavender se od tam lahko odpravite peš.


Potovanje z vlakom

Singapur je najjužnejša postaja Malezijskih železnic. Zanimivo je, da je ozemlje, po katerem potekajo tračnice in na katerem je singapurska železniška postaja, v lasti Malezije, kar je eden izmed virov stalnih prepirov med državama. Dobra stran potovanja z vlakom je, da boste v nasprotju s potovanjem z avtobusom morali na meji vlak zapustiti samo enkrat in sicer na singapurski strani, na kontrolni točki Woodlands, ki je veliko manj kaotična od cestnih mejnih prehodov. Malezijski obmejni policisti kontrolo opravijo na vlaku.

Na ekspresni vlak do Singapurja lahko vstopite v malezijskih mestih kot so Kuala Lumpur, Ipoh, Butterworth, Jerantut in Wakaf Baru. Za podrobnosti in nakup vozovnic preko spleta obiščite spletno mesto Malezijskih železnic: https://www.ktmb.com.my/.
 

Poslovni bonton


Če se znajdete v Singapurju, boste zagotovo dobrodošli, če se boste podali po vrsti preprostih pravil v kulturi vedenja in bontona, ki se jih morate držati za vaše bivanje ali za sklenitev posla.

Singapur je država, ki ima raznoliko kombinacijo kultur in ljudstev. Zaradi tega je lahko bonton vedenja v tej državi včasih precej zmeden in zapleten. A ob predpostavki dobre vzgoje, spodobnosti in zavedanja sveta okoli sebe se boste zagotovo zelo dobro odrezali v novem okolju, ki vam je morda na prvi pogled tuje.

Pri poslovanju so zelo natančni, pravil se striktno držijo in jih popolnoma spoštujejo. O bližnjicah (t. j. 'hvatanju krivin') v Singapurju ni govora. Vsi posli morajo potekati skladno s predpisi in zakoni.

Singapur je država migrantov, kjer je več kot 75% kitajskega etničnega prebivalstva. To pa ima kar velik vpliv na obnašanje družbe.

Pozdravi

Ko človeka srečate ali pozdravite, ga pozdravite s prisrčnim nasmehom in dobrim stiskom roke. Stisnite si roko z vsemi prisotnimi v sobi.

FOTO: REUTERS/Marina Bay Sands
FOTO: REUTERS/Marina Bay Sands
Zavedajte se, da se nekateri morda ne želijo rokovati. Paziti je namreč treba, da se moški muslimanske veroizpovedi ne rokuje z osebo nasprotnega spola, in ko se srečata dve ženski muslimanske veroizpovedi, bosta vznak pozdrava pogosto le prikimali z glavo.

Pri rokovanju med moškim in žensko si je treba zapomniti, da je treba ženski dati prednost pri podajanju roke ob pozdravu.

Komunikacija

Tujec bi si moral zapomniti in upoštevati naslednje norme komuniciranja:
 • Pri Singapurcih so od besed pomembnejši mimika in geste
 • prekomerna čustvenost in vsak poskus vztrajanja pri podajanju mnenju je nedopustna
Če je treba organizirati pogajanja s poslovnimi partnerji, je treba upoštevati:
 • čas konference ne sme spadati v okvir kitajskega novega leta;
 • vsak partner, vključen v pogajanja, mora vnaprej prejeti seznam prisotnih, ki označuje položaj in naziv organizatorja;
 • neodločnost je nedopustna;
 • vsak vabljeni udeleženec mora na pogajalski mizi imeti določen prostor.
Bonton za mizo

Naj gostitelj naroči obrok v restavraciji. Pričakujte tudi veliko pojedino med kosilom ali večerjo. Ne začnite jesti, preden gostitelj prvi postavi jed na vaš krožnik. Nevljudno je obedovati z levo roko, če ste za mizo v družbi z Malajcem ali Indijcem.
Če želite zavrniti hrano, položite roko na krožnik in jim recite: "Ne, hvala." Žlico in vilice položite eno na drugo na krožnik, da boste vedeli, da ste končali z obrokom.

Zanimivo je, da v službi v času delovnega časa  potekajo resne debate, kam bi šli in kaj bi jedli za kosilo.

Kretnje

Ne dotikajte se glav drugih, kajti slednja velja za sveto in se je v nobeni komunikaciji ne sme  dotikati. Ne pokažite nog, saj veljajo za umazane in zato nosite zaprte čevlje. Ne kažite s prstom, saj se ta gesta šteje za izredno nesramno.

Izražanje ljubezenskih kretenj ali pozornosti na javnem mestu lahko povzroči tudi ogorčenje.


Dajanje in prejemanje daril

Darila ne odpirajte takoj po prejemu. Če ga že želite odpreti in se zanj zahvaliti, potem nekoliko počakajte na primeren trenutek ob koncu pogovora ali druženja.

Darilo držite z obema rokama in ga ne zavijte v bel papir. Bela barva v tem delu sveta simbolizira žalost, zato se zavedajte, da se bonton razlikuje glede na narodnost posameznika. Bodite previdni pri obdarovanju daril kitajskega, indijskega ali malezijskega porekla:

Kako zamenjati darila z osebo kitajskega porekla?
 • Nikoli ne podarjajte kompleta nožev ali škarij. Takšno darilo je napaka.
 • Ne podarjajte ur ali robčkov. Povezani so s smrtjo.
 • Ne darujte rož. Cvetje je tradicionalno rezervirano za bolnike in za pogrebe.
 • Darilo zavrnite vsaj trikrat, preden ga sprejmete, da pokažete, da niste pohlepni.
Izmenjava daril z nekom, ki je malezijskega rodu
 • Nikoli ne podarjajte alkoholne pijače. Ne podarite ničesar iz prašičje kože, saj je večina Malezijcev muslimanske vere.
 • Darilo je dostavljeno ob odhodu in ne takoj ob prihodu. Pri dajanju ali prejemanju daril uporabite desno roko.
Izmenjava daril z nekom, ki je indijskega porekla
 • Ne dajte gostitelju ničesar iz usnja.
 • Ne podarjajte alkohola, razen če ste stoodstotno prepričani, da prejemnik rad pije pijačo.
Tabu teme

Zavedajte se, da lahko zaradi nekaterih tabu tem celo končate v zaporu. Nikoli ne žvečite žvečilnih gumijev in ne kadite v javnosti. Prav tako ne govorite o politiki ali religiji in se ne šalite na račun nekoga drugega.
 

Nakupovanje


FOTO: REUTERS/Edgar Su 
FOTO: REUTERS/Edgar Su 
Sodobno velemesto je nakupovalni paradiž. Nakupovanje je za prebivalce eden izmed najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Po otoku je namreč posutih več kot 150 nakupovalnih središč, tako da turistični obisk brez nakupov ni popoln. Samo po sebi je umevno, da lahko najnovejše kolekcije vrhunskih svetovnih modnih kreatorjev kupite praktično istočasno kot v Parizu, Milanu ali New Yorku. Tudi cenejše trgovine, kot so Mango, Zara, Benetton in podobne, nikoli niso daleč. Splača pa se obiskati tudi lokalne butike. Nakupovalni centri imajo veliko izbiro trgovin, ki med seboj tekmujejo za najugodnejše cene. Bodite pozorni na veliko Singapursko razprodajo (Junij - Julij), če želite kupiti dobre stvari poceni. Oblačila, blago, elektronika in seveda hrana so popularne izbire obiskovalcev Singapurja.

Žal nakupovanje v obljubljeni deželi ni nič kaj prijetno in še zdaleč ne tako zelo poceni kot nekoč. Trgovci so silno prijazni, le če se jim obeta dobra kupčija, za varčnejše kupce pa nimajo pretiranega posluha. Pri nakupovanju je potrebna previdnost, saj tudi v razkošnih nakupovalnih središčih cene navadno niso fiksne, zato je pametno vedeti, kakšne so cene drugje po svetu. Spretni trgovci so se pripravljeni pogajati tako za ceno kosa oblačila kot drage tehnične opreme.

Kreditne kartice, zlasti Visa in Mastercard, so široko sprejete v hotelih Singapurja, restavracijah in nakupovalnih središčih. Bankomati so dobesedno povsod po mestu - dobra stvar, saj jih boste potrebovali.

Tipping ali napitnina ni običajna praksa v Singapurju , vendar obstaja nekaj izjem. Pri taksistih denimo morate ceno zaokrožiti navzgor.

Hrana
 
Potnikom, ki niso vajeni azijske hrane, ni potrebno skrbeti, saj v mestu cveti kulinarika iz vsega sveta. Na vsakem koraku vas vabijo kitajske, indijske, vietnamske, francoske, korejske, japonske, italijanske in druge restavracije. Uživali bodo tudi vegetarijanci, saj je na voljo veliko vrst sadja in tofuja. Prav tako je Singapur raj za ljubitelje rib. Če imate tanjšo denarnico, brez skrbi, saj je hrana cenovno dostopna in izbire na pretek. Kuhinja nonya (tako jo imenujejo) je variacija kitajske in malajske kuhinje ter indonezijske in zahodne, britanske kulinarične tradicije. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Uživali boste v izvrstnih mešanicah kitajskih sestavin z začimbami, kot so kokosova krema, limonska trava, ghee, tamarind in sambala. V izobilju je tudi tropskih sadežev in zelenjave, morskih plodov, perutnine, rib in riža. Vse je precej začinjeno. V Singapurju je prehranjevanje nacionalni hobi. Na voljo imate ogromno možnosti iz celotnega sveta. Če želite poskusiti lokalne specialitete vam priporočamo t.i. »satay« z arašidovo omako, »kayo« oz. rak s čilijem in jajce z kokosovim namazom na toastu.

Tipične jedi singapurske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:
 • Nasi Lemak - riž z ribo, perutničkami, jajci in kumaro;
 • Satay - govedina, jagnjetina ali perutnina na ražnju ali roštilju z omako iz arašidov
 • Rendang - goveji ali jagnječi curry s kokosovim mlekom
 • Mee Goreng i Char Kuey Teow - jela od rezanaca, povrća i začina.
 • Riževa torta
 • Durian - kraljevsko sadje zelo intenzivnega in tipičnega okusa
 • Bubur cha cha ali Bobochacha - sladica iz kockic yama (sladek krompir) v kokosovem mleku in sagu (palmovem rižu).
 • Razne jedi iz morskih sadežev
 • Chwayja Khwaya - Kway Chap je ena najbolj znanih vegetarijanskih jedi med vsemi singapurskimi živili. Meso  je potopljeno v pikantno tekočino, ki ima ročno izdelano chili omako. Kje poskusiti: Tian Ci Vegetarian Food
   
 •  Laksa  - velja med singapursko hrano za  značilno jed v vseh pogledih, pa naj gre za okus ali predstavitev. Laksa pasta je kuhana z rezanci dokler se sok popolnoma ne zlije z rezanci. Kje poskusiti: YWQ Vegetarian Bistro
   
 • Rojak - Z fižolom, kalčki, ananasom, kumaricami in arašidi, ki se topijo v ustih, vaši okusni okusi ne bodo mogli presoditi, ali je slana, sladka, kisla ali grenka. Kitajske začimbe dodajajo indijski pridih in rdečo barvo omaki. Kje poskusiti: Kmalu Heng Rojak
   
 • Fish Head Curry V laičnem jeziku je to samo glava v juhi. V resnici pa  vsebuje okusne ribe, namočene v čilijev kari in se jedo z rižem ali kruhom. Kje poskusiti: Samy's Curry Restaurant
   
 • Chili Crab Pikantni paradižnikov curry in slan jogurt vas spominjajo na indijski curry. Navdušenci z rakovicami bi ga imeli radi z mini žemljicami. Ko je ta postrežena, je povprečen čas za dokončanje te jedi samo 10 minut. .Kje poskusiti: Restavracija Roland
   
 • Piščančji riž To ni tipičen piščančji riž, o katerem razmišljate, to je nacionalna hrana Singapurja. Naj bo to živilska stojnica, sokolar, luksuzni hotel ali živalski center, ta jed pa je na voljo na vsakem vogalu v državi. Precej primerno imenovano kot hitra hrana v Singapurju, je dobro pražen piščanec, namočen v sojino omako s česnom in ingverjem, ki ga razlikuje od običajnega piščančjega riža, ki je na voljo povsod. Prefinjenost je v singapurski kuhinji prinesla piščančji riž -  "hrano za revne moške". Kje poskusiti: Tian Tian Hainanese Chicken Rice
   
 • Wantan Mee sočno meso - suho in rdeče, z okusno zelenjavo. Najboljši okus dobi, ko je ta tradicionalna singapurska hrana kombinirana s svinjino. Kje poskusiti: Dajie Niang Dou Fu
   
 • Chai Tow Kuay To je najbolj čudno in drugačno korenje, ki bi ga kadarkoli  poskusili. Morda razmišljate, zakaj  ni rdeče barve? Zato, ker je korenček stisnjen med belo moko in med plasti pogače. Korenčkovo torto narežemo na koščke in  prazne dele zapolnimo z  rezanci, ki so namočeni s sojino omako. Kje poskusiti: Song Zhou Luo Bo Gao
   
 • Ice Kachang Desert - ledena obrnjena gora s sadjem, fižolom in kremno koruzo. Ena skodelica zajema le 10 kalorij, zato lahko ljudje, ki pazijo na zdravje, privoščijo, da jo jedo tudi do dvakrat na dan.Kje poskusiti: Jin Jin vroče / hladne
Pijača

Najbolj znani pijači sta sojino mleko in čaj iz krizantem, ki ju lahko kupite v pločevinki. Zanimivi so sok od ličija, ječmenova pijača, pijača iz vodnega kostanja in lotosovega gomolja. Ne smemo pozabiti na Singapurski Sling - koktejl iz gina, češnjevega likerja in pomarančnega soka

Telekomunikacije

Singapur ima mednarodno kodo +65. Obstajajo trije glavni ponudniki telekomunikacijskih storitev v Singapurju:
 • SingTel
 • StarHub
 • MobileOne
Vsi trije ponudniki storitev imajo sisteme. ki delujejo na GSM 900/1800 in 3G ( W- CDMA ) omrežjih. Mednarodno gostovanje morda ni mogoče, zato preverite pri svojem operaterju, preden odpotujete. Predplačniške SIM kartice se prodajajo v 7- Eleven trgovinah, trgovinah z mobiteli in menjalnicah.
 

Telefon

Singapur ima zelo malo telefonskih govorilnic, najdemo pa jih predvsem na postajah podzemne železnice. Delujejo na kovance ali pa telefonske kartice, ki jih lahko kupite za 3,5,10,20 ali 50 SGD. Telefonske kartice so na voljo na vseh poštah. Telefoni na kovance so bolj za lokalne klice, saj sprejemajo le manjše apoene. Telefoni na kreditne kartice se običajno na voljo na letališču ali v nekaterih večjih hotelih.

Za mednarodni klic iz Singapurja morate najprej poklicati dostopno kodo 001 (za SingTel), 002 (M1) in 008 (za StarHub). Nato sledi klicna številka države, področna koda in šele nato klicna številka kličočega.

Internet

Internetne kavarne računajo okoli 2 SGD na uro. Singapur jih ima raztresene po celotnem otoku, vendar niso posebej pogoste. Skoraj vsi prebivalci imajo dostop do interneta doma, na delu ali v šoli. Druga možnost so javne knjižnice ki ponujajo poceni dostop do interneta (SGD 0.03/min ali S$ 1.80/uro). Potrebna je registracija za dostop.

Brezplačno WiFi omrežje deluje in obiskovalci lahko brezplačno uporabljajo wifi dostop. Potrebno se je le registrirati. Preko e-pošte ali mobilnega telefona prejmete geslo za dostop. Singapur ponuja možnost priklopa na WiFi v McDonaldsu, StarHubu, Starbuck kavarnah in podobno.

Obstaja tudi možnost za predplačniški 3G/HSPA internet. Cene pa se gibljejo od 12SGD pa vse do 30SGD za nemoten dostop od 3 do 5 dni.

Mobilni dostop do interneta je na voljo preko različnih telekomunikacijskih omrežij. Vendar raje uporabite prost dostop do WiFi-ja, če je le mogoče.
 
Pošta

Singapur ima pošto imenovano SingPost. Pisarne ima po celem otoku, na splošno odprte 08:30-17:00 med tednom, 08:30-13:00 v sobotah, nedelje zaprto. Storitev je hitra in zanesljiva. Razglednica kamorkoli po svetu stane 50 centov. Znamke lahko kupite povsod, najdemo pa jih tudi v postajah podzemen železnice ali na samopostrežnih terminalih.

Hoteli in nastanitve

FOTO: REUTERS/Edgar Su 
FOTO: REUTERS/Edgar Su 
Namestitve v Singapurju so nekoliko dražje kot v sosednjih državah jugovzhodne Azije.

Hoteli
Singapur ponuja možnost nočitve le v hotelih in hostlih. Kampi, apartmaji in druge vrste namestitev ne obstajajo. Cene nočitve v hotelih se gibljejo med 15 EUR pa vse do vrtoglavih 1.700 EUR v luksuznih hotelih s štirimi ali petimi  zvezdicami.

Hostli
Hostle najdemo predvsem v predelih Little India, China Town, Bugies, Clarke Quay in v East Coastat. Cene se gibljejo med 15 EUR in 24 EUR. Najnižja cena je 9 EUR za nekaj ur počitka, nočitev pa stane 24 EUR.

Zlasti priljubljen je hostel na Otoku Sentosa »Youth Hostel Costa Sands Resort«, ki je le nekaj stopnic od plaže, opremljen pa je tudi z lastnim bazenom.

Varnost

Singapur je eno od najvarnejših velikih mest na svetu. Večina ljudi, vključno z ženskami ne bo imela težav sprehajati se ponoči same po ulicah. Od poznih 80. let dalje ne obstajajo ne tolpe ne zločini povezani s tolpami.

Čeprav je Singapur popolnoma varen, se popotnice običajno držijo glavnih cest. Izogibajo se hoji skozi "lorongs" v Geylang, to je Red Light District Singapurja. Ne izogibajo pa se območja v celoti, saj je med drugim znano tudi po svoji nočni lokalni živilski tržnici. Če ste primerno oblečeni (da vas ne bi zamenjali za spolno delavko) ali pa izgledate kot turist, ne boste nadlegovani.


OPOZORILO: Singapur obravnava kazniva dejanja na področju drog zelo resno. Smrtna kazen obstaja za trgovino z ljudmi, proizvodnjo, uvoz ali izvoz več kot 15 g heroina, 30 g morfina, 30 g kokaina, 500 g konoplje, 200 g hašiša in 1,2 kg opija. Če posedujete karkoli od tega, boste takoj obsojeni. Za nedovoljeno uporabo grozi največ 10 let zapora ali denarna kazen 20.000 SGD. Lahko pa tudi oboje. Za nedovoljeno porabo se šteje, dokler so vidne sledi uporabe prepovedanih drog v vašem telesu in to celo, če dokažete, da so bile uporabljene zunaj države. Za trgovino pa se šteje, če drogo najdejo v vrečkah, ki so v vaši lasti ali v vaši sobi. Tudi če niso vaše, in ne glede na to, ali ste seznanjeni z njimi. Bodite torej pozorni na vašo lastnino.
 

Prvič v Singapur?

 
Cene in življenje v Singapurju (vzorčni primer): 1 SGD = 0,62 EUR
 
Restavracije
Obrok, poceni restavracija 14,00 S $
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 70,00 S $
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 8,00 S $
Domače pivo (0,5 litra) 10,00 S $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 12,00 S $
Kapučino (navaden) 5,52 S $
Kokakola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 1,86 S $
Voda (0,33-litrska steklenica) 1,42 S $
 
Trgovine
Mleko (običajno), (1 liter) 3,03 S $
Štruca svežega belega kruha (500g) 2,26 S $
Riž (bel), (1 kg) 2,81 S $
Jajca (navadna) (12) 3,10 S $
Lokalni sir (1 kg) 26,25 S $
Piščančji fileji (1 kg) 10,25 S $
Goveje okroglo (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 23,50 S $
Jabolka (1 kg) 4,78 S $
Banana (1 kg) 3,29 S $
Pomaranče (1 kg) 4,23 S $
Paradižnik (1 kg) 2,89 S $
Krompir (1 kg) 2,52 S $
Čebula (1 kg) 2,61 S $
Solata (1 glava) 2,28 S $
Voda (1,5-litrska steklenica) 1,68 S $
Steklenica vina (srednja) 30,00 S $
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 5,15 S $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 6,41 S $
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 14.20 S $
 
Prevoz
 
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 1,90 S $
Mesečna vozovnica (redna cena) 120,00 S $
Začetek taksija (običajna tarifa) 3,70 S $
Taksi 1 km (običajna tarifa) 0,79 S $
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 18,90 S $
Bencin (1 liter) 2,17 S $
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 120.000,00 S $
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 105.769,40 S $
 
Pripomočki (mesečno)
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 154,95 S $
1 min. lokalnih predplačniških tarif (brez popustov ali načrtov) 0,20 S $
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 46,17 S $
 
Šport in prosti čas
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 141,78 S $
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 13.30 S $
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 12,75 S $
 
Varstvo otrok
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 1.337,84 S $
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 29.493,75 S $
 
Oblačila in obutev
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 87,05 S $
1 poletna obleka v verigi (Zara, H&M, ...) 54,01 S $
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 122,43 S $
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 137,09 S $
 
Najemnina na mesec
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 2.854,29 S $
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 1.809,23 S $
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 5.244,12 S $
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 3.119,53 S $
 
Nakup stanovanja Cena
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 25.536,07 S $
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 12.877,67 S $
 
Plače in financiranje
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 4.965,87 S $
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 2.21
Vir: Numbeo.com
 

Kultura 


V kulturni sferi se Singapur poskuša otresti svojega na tem področju dolgočasnega, zategnjenega ugleda in skuša privabiti več umetnikov in predstav, vendar z mešanim uspehom. Kadar se boste želeli umakniti od nakupovanja in prehranjevanja vas bo vedno čakalo gledališče Esplanade teater v Marina Bay. Predstavlja zvezdo na kulturnem nebu te prestolnice. Objekt je v svetovni špici uprizoritvene umetnosti in pogosto prizorišče Simfoničnega orkestra. Možnosti pop kulture so bolj omejene, čeprav sta lokalni zvezdnici Stefanie Sun in JJ Lin imeli nekaj uspeha na kitajski pop sceni. Po drugi, pozitivni plati, pa vsi DJ-i in glasbeniki na turnejah po Aziji zagotovo nastopijo tudi v Singapurju.

Med domačini je priljubljen obisk kina, vendar pazite na oceno R21 (21 let in več), če vam niso všeč neprimerni prizori. Največje kinodvorane so Cathay, Golden Village in Shaw Brothers. Cenzura je še vedno prisotna na lokalni filmski sceni.

V poletnih mesecih ne zamudite Singapore Arts Festivala. Vstopnice v predprodaji dobite za skoraj vsak kulturni dogodek. Kupite jih lahko od SISTIC, bodisi na spletu ali na kateremkoli od prodajnih mest, prav tako tudi pri singapurskem Centru za obiskovalce.
 
 
 

Več iz rubrike