Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Peru (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Peru.
Fotografija: Peru. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Peru. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Peruju

 
     
1. jan petek Novoletni dan
6. jan sreda Dan treh modrih
     
     
20. mar sobota Marčevsko enakonočje
     
1. apr četrtek Veliki četrtek
2. apr petek Dober petek
4. apr nedelja velikonočna nedelja
     
1. maj sobota Praznik dela / prvi maj
9. maj nedelja Materinski dan
     
7. junij ponedeljek Dan zastave
20. jun nedelja Očetov dan
20. jun nedelja Junijski solsticij
24. jun četrtek Dan kmeta
24. jun četrtek Dan Inti Raymi
29. junij torek Svetega Petra in Pavla
     
28. jul sreda Dan neodvisnosti
29. jul četrtek Dan neodvisnosti (2. dan)
     
30. avg ponedeljek Santa Rosa De Lima
     
22. sep sreda Septembrsko enakonočje
24. sep petek Dan oboroženih sil
     
8. okt petek Bitka pri Angamosu
     
1. nov ponedeljek Dan vseh svetih
2. nov torek Dan vseh duš
     
8. dec sreda Praznik Brezmadežnega spočetja
21. dec torek Decembrski solsticij
24. dec petek božični večer
25. dec sobota božični dan
31. dec petek novo letni večer
 
Vir: timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

Električna napetost: Peru uporablja 220-voltno elektriko, zato bodo obiskovalci potrebovali pretvornik za 110 voltne naprave.
 

Vstop v državo

 
Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi. Dovolj je, da imate potni list, ki je veljaven vsaj šest mesecev po vašem izhodu iz države in vsaj dve prazni strani v poglavju za vize. Turistično vizo oziroma vstopno štampiljko pridobite na državni meji ali na letališču. Predhodno je potrebno urediti zgolj delovno in študentsko vizo.

Ko se odpravljate v Peru, vzemite s sabo osnovno zdravstveno opremo / prvo pomoč vključno s sprejem proti insektom. Čeprav so perujske lekarne dobro založene, je težko razložiti, kaj potrebujete, če ne govorite špansko. Če se podajate v odmaknjene predele, je pomembno, da imate s sabo predpisana ali alergijska zdravila ter tablete za čiščenje vode. Če uporabljate kontaktne leče, ne pozabite vzeti s sabo tekočine za leče. Sončno sevanje je na visokih nadmorskih višinah lahko zelo močno, zato vzemite pokrivalo ter sončno kremo z visokim faktorjem zaščite. Da se izognete pikom komarjev, nosite dolge rokave ter dolge hlače. Perujski zdravstveni sistem je razmeroma dober, v Limi je precej kvalitetnih bolnišnic; tako zasebnih kot javnih. Tudi v manjših mestih so bolnišnice in klinike, toda v primeru resnih zdravstvenih težav pojdite v Limo, kjer so storitve na precej višji ravni.
 
Skoraj vsi, ki obiščejo Arequipo, Cuzco in Puno, podležejo neki vrsti višinske bolezni. Nekateri od skupnih simptomov vključujejo kratko sapo, utrujenost, glavobol, izgubo apetita, nespečnost in slabost. Rešitev je v tem, da se umirite in počivate, dokler se ne privadite visoki nadmorski višini. Jejte lahko hrano, pijte veliko vode, izogibajte se intenzivnemu gibanju ter ne pijte alkohola in ne kadite. Če se akutni simptomi v 24 urah ne umirijo, se ob prvi priložnosti spustite na nižjo nadmorsko višino ter takoj poiščite zdravniško pomoč. Simptomov ne smete ignorirati, saj se lahko nekatere višinske bolezni razvijejo v višinski pljučni edem, ki povzroči nabiranje tekočine v pljučih. To lahko povzroči tudi cerebralni edem, pri čemer začnejo otekati možgani. Oba primera lahko postaneta zelo resna, zato je potrebno biti posebej pazljiv. Potovanje ali pohod lahko nadaljujete, ko prenehate jemati vsa zdravila in po temeljitem počitku. Pomagajo kokin čaj, ustekleničen kisik ter acetozolamid, domačini pa priporočajo tudi Sorojchi tablete za višinsko bolezen. Pametno jih je kupiti, preden se odpravite v območja na visokih nadmorskih višinah.
 
Peru. Foto: Shutterstock
Peru. Foto: Shutterstock

Bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot so malarija, rumena mrzlica in mrzlica denga, so v Peruju precej pogoste. Malarija je najbolj razširjena v deževnem gozdu v severnem delu države, zato je za obiskovalce Amazonskega nižavja priporočljiva uporaba antimalarikov. Uporabljajte močna sredstva za zaščito proti komarjem, ponoči pa mrežo proti komarjem.

Večina potovanj poteka brez težav, kljub temu svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuzcu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka.
 
Območja, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala, so: v Limi, še posebno na obrobju mesta, v starem delu mesta in v predelu pristanišča (Callao). Odsvetujemo vam, da te predele obiščete v večernih urah. Popotnikom svetujemo prenočevanje v hotelih, ki se nahajajo v naselju San Isidro ali Miraflores, kjer je varnost na zadovoljivi ravni.
 
Popotnikom na splošno svetujemo previdnost pri potovanju po mestu in uporabo izključno uradnih taksijev. Lahko se namreč zgodi, da voznik lažnega taksija oropa potnike. Še posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer se lažni taksisti in tatovi izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od treh uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču.
 
Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuzcu, Machu-Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).
 
Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih. Če je možno, se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.
 
image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana, zaradi česar prihaja do nesreč, zato popotnikom odsvetujemo uporabo teh letal.
 
Zaradi občasnih lokalnih protestov lahko pride do blokad cest, železniških in letalskih povezav.
 
Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Teroristična skupina Sendero luminoso je aktivna vzdolž pohodniške poti do kraja Espiritu Pampa v regiji Cuzco.
 
Iz varnostnih razlogov je v določenih krajih v veljavi izredno stanje. V teh krajih oborožene sile skupaj s policijo skrbijo za red in mir. Če načrtujete obisk kraja, v katerem veljajo izredne razmere, svetujemo, da upoštevate navodila vojske in drugih uradnih oseb.
 
Popotnikom svetujemo, da se izogibajo nedovoljenim drogam. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni. Minimalna zaporna kazen znaša osem let. Razmere v zaporih so zelo skromne in se močno razlikujejo od evropskih.
 
Svetujemo, da prtljago sami zapakirate in je ne pustite brez nadzora. Svetujemo tudi, da ne nosite ničesar namesto nekoga drugega čez carinsko kontrolo. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.
 
Vir: gov.si
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije


Z letalom: V pristaniškem mestu Callao se nahaja Limsko mednarodno letališče Aeropuerto Internacional Jorge Chávez. Najbolj so aktivne letalske povezave znotraj Amerike ter dve redni direktni povezavi z Evropo; iz Madrida in Amsterdama. Številni leti se izvajajo v nočnih urah, zato si zagotovite prenočišče s predhodno rezervacijo. Edino drugo letališče z mednarodnimi prevozi se nahaja v Cuzcu.

Z avtobusom ali avtom: Vožnja čez mejo iz sosednje Bolivije, Brazilije, Čila, Kolumbije in Ekvadorja zahteva precejšnjo logistično načrtovanje. Ormeño je eden izmed glavnih mednarodnih avtobusnih prevoznikov, ki vozijo v Čile, Ekvador, Kolumbijo, Bolivijo in Argentino.

Z vlakom: Edina železniška povezava, ki prečka perujsko mejo, je vlak, ki vozi med Arico v Čilu in Tacno na južni obali Peruja.

Z ladjo: Prihod z ladjo je možen po Amazonki iz Brazilije ter po reki Leticia iz Kolumbije. Pristaniška mesta se nahajajo tudi na perujski obali.
 
Za vse oblike prevoza v glavnem velja, da je ceneje kupiti vozovnico do meje in na drugi strani meje novo, je pa lažje, hitreje in varneje, če kupite vozovnico za vožnjo, ki vključuje prečkanje meje.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Prehajanje mej ter potovanje v in iz Peruja

 
Popotniki morajo pred potovanjem poiskati https://travel.state.gov/ podatke o potovanju za posamezno državo.
Perujska vlada je 19. septembra 2021 začasno ustavila vstop potnikom nerezidentom, ki potujejo iz Južne Afrike (ali potnikom, ki so tja prišli v zadnjih 14 dneh).
 
Perujska uprava za priseljence (Migraciones) je objavila, da je v okviru stalnih prizadevanj za zmanjšanje tveganja širjenja covida-19 začasno ustavila žigosanje potnih listov ob prihodu in odhodu z mednarodnega letališča Jorge Chávez.  Več informacij najdete tukaj (v španščini).
 • Ali je za vstop v državo potreben negativen test na covid-19 (PCR/HGT)? 
 • Perujci, tujci rezidenti in tujci nerezidenti, ki vstopijo na perujsko državno ozemlje morajo ne glede na državo izvora pred vkrcanjem na prihodnji let v Peru predložiti dokazilo PCT; to je o cepljenju ali molekularnem testu (v 72 urah) z negativnim rezultatom ali prebolelosti v skladu z veljavnimi zdravstvenimi predpisi. Otroci, ki so mlajši od 12 let, lahko namesto negativnega testa predložijo zdravstveno spričevalo, ki ga je izdal zdravnik. 
 • Vsi potniki morajo izpolniti tudi zdravstveno izjavo (najdete jo tukaj: https://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/ ). 
 • Te zahteve se lahko spremenijo, zato vam svetujemo, da se dan pred letom obrnete na letalsko družbo, da zberete ustrezno dokumentacijo in se glede najnovejših navodilih pozanimate na spletni strani: https://www.lima-airport.com/eng/for-passengers/covid-19-protocol/arrival-protocol.
 • Ali so predpisani postopki zdravstvenega pregleda na letališčih in v drugih vstopnih pristaniščih? 
 • Vsi necepljeni potniki morajo predložiti negativen test PCR, opravljen 72 ur pred prihodom v državo. Test lahko opravite tudi po pristanku. Tukaj lahko najdete mesta za testiranje na COVID v Peruju.
 • Zaprisežena zdravstvena izjava je še vedno potrebna pred vstopom v državo. Kako jo izpolniti, preberite tukaj.
 • Potnikom iz Brazilije in Južne Afrike je ponovno dovoljen vstop v Peru.
 
Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
 

Aktualne omejitve v Peruju

 
Skupno primerov
2.170.000
Smrti
199.000
 
Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca in BBIBP Sinopharm. Cepljenega je približno 30 odstotkov prebivalstva.
 
jezero, Peru. Foto: Shutterstock
jezero, Peru. Foto: Shutterstock

Peru ima v svetovnem merilu najvišjo smrtnost zaradi koronavirusa, saj beležijo kar 5935 smrti na milijon prebivalcev.
 • Obstajajo omejitve medkrajevnih ali meddržavnih potovanj.
 • Na voljo so notranji leti, vendar pred potovanjem potrdite pri svojem letalskem prevozniku ali potovalni agenciji.
 • Mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi ostaja odprto, domači kopenski in letalski promet pa se še naprej zmanjšuje v vseh drugih regijah države.
 • Perujsko ministrstvo za promet in zveze (MTC) in ministrstvo za zdravje (MINSA) sta določila zdravstvene in varnostne smernice za letalske prevoze. Popotnike pozivamo, da upoštevajo spodaj povzete smernice. Za več informacij obiščite: https://www.lima-airport.com/eng/for-passengers/covid-19-protocol/before-you-travel.
 • Na 13. marca 2021 je perujska vlada prekinila zahteve glede testiranja na covid-19 za domače letalske prevoze.
 • Cepljenim potnikom od 19. septembra 2021 ni treba več predložiti negativnega testa PCR. 
 • Machu Picchu ponovno deluje s 100-odstotno zmogljivostjo.
 • Na prostem vedno nosite zaščitno masko. Perujska zakonodaja zahteva obrazne maske. Če je ne nosite ali če ne upoštevate policijske ure in karantene, boste lahko kaznovani. Za cepljene posameznike trenutno ni izjem.
 • S seboj vedno nosite osebni dokument s fotografijo.
 • Za informacije o razmerah v Peruju obiščite spletno stran veleposlaništva COVID-19 .
 • Obiščite stran CDC Travelers Health:  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html .
 • Če želite prejemati posodobitve, se vpišite v program za vpis Smart Traveler (STEP): https://step.state.gov/ .
Zmerna stopnja opozorila: Policijska ura od 1. do 4. ure zjutraj:

Ancash, Apurímac, Arequipa, Cajamarca, Cusco, Huancavelica, Huánuco, San Martín, Tacna, Callao, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima Loreto, Moquegua, Pasco, Piura, Tumbes, Ucayali, Amazonas (Bagua , Bongará, Condorcanqui,
Rodríguez de Mendoza, Utcubamba), Ayacucho (Huanca Santos, Huamanga, Huanta, Lucanas, Parinacochas, Sucre, Víctor Fajardo, Vilcashuamán), Madre de Dios (Tambopata, Manu), Puno (Melno, San Antonio de Putina, San Román).
 • Od ponedeljka do nedelje je policijska ura od 1.00 do 4.00.
 • Vse dni v tednu lahko restavracije dostavijo od 4.00 do 1.00. Dostava iz lekarn je na voljo 24 ur. Dovoljena je vožnja s taksijem in javnim prevozom.
 • Od ponedeljka do nedelje so supermarketi in trgovine z živili odprti pri 60-odstotni zasedenosti. Restavracije so odprte pri 60-odstotni zasedenosti. Banke so odprte pri 60-odstotni zasedenosti. Saloni, zdravilišča in brivnice s 60-odstotno zasedenostjo po dogovoru. Igralnice, telovadnice, kinodvorane, cerkve so odprte pri 50-odstotni zasedenosti.
Visoka stopnja opozorila: Policijska ura od 23. ure do 4. ure zjutraj

Amazonas (Luya, Chachapoyas),Ayacucho (Cangallo, La Mar, Páucar delSara Sara), Madre de Dios (Tahuamanu), Puno (Chucuito, El Collao, Huancané, Lampa, Sandia, Azángaro, Yunguyo, Carabaya).
 • Policijska ura od ponedeljka do nedelje je ob 23.00. do 4:00 ure zjutraj.
 • Vse dni v tednu lahko restavracije dostavijo od 4.00 do 12.00. Dostava iz lekarn je na voljo 24 ur. Dovoljena je vožnja s taksijem in javnim prevozom.
 • Od ponedeljka do nedelje so supermarketi in trgovine z živili odprti s 50-odstotno zasedenostjo. Restavracije so odprte pri 50-odstotni zasedenosti. Banke so odprte pri 60-odstotni zasedenosti. Saloni, zdravilišča in brivnice s 40-odstotno zasedenostjo po dogovoru. Igralnice, telovadnice, kinodvorane, cerkve so odprte pri 40-odstotni zasedenosti.
Vir: pe.usembassy.gov
 

Poslovni bonton

 

Pozdravljanje

 
Perujci so vljudni in nekoliko formalni. V poslovnem okolju je tipičen pozdrav trden stisk roke, ki ga spremlja neposreden stik z očmi. Rokujejo se na začetku ter na koncu snidenja. Ljudje, ki se med seboj poznajo, se pozdravijo z enim poljubom. Ko naslavljajo osebe, uporabljajo njihov naziv (señor, señora, señorita / gospod, gospa, gospodična) ali strokovni naziv.
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Točnost da, osebni prostor ni nujen

 
Točnost se v poslovnem okolju spoštuje in pričakuje. Vendar pa ni redkost, da Perujci prihajajo pozno. Na splošno je treba čakati dlje, odvisno od starosti osebe, s katero se srečujejo. Zato zaradi sproščenega odnosa do časovnega zamika v Peruju ne pričakujte, da bodo vaši perujski poslovni sodelavci, partnerji ali odvetniki pravočasno prišli na sestanke. Ne jezite se nanje, če zamujajo. To je pomemben del perujske kulture in ga je treba pričakovati in tolerirati. Ob tem pomislite, da si čim bolj ohlapno razporedite svoj delovni dan.
 
Osebni prostor ni nekaj najbolj spoštovanega, tako na avtobusih, kot na ulicah je gneča.
 

Obleke

 
Nošenje odprtih oblek ali kratkih hlač v cerkvah je razumljeno kot nespoštovanje. Kopanju zgoraj brez se je potrebno izogibati. Poslovna obleka je tako kot v večini držav sveta konzervativna. 
 

Prepovedano fotografiranje

 
Bodite pozorni na oznake, ki prepovedujejo fotografiranje; prepovedano je fotografiranje letališč, vojaških baz, prostora v bližini visokonapetostnih stolpov in policijskih postaj. Tudi nekateri avtohtoni prebivalci ne marajo fotografiranja, zato najprej vprašajte za dovoljenje.
 

Gradnja odnosov je izrednega pomena

 
Ne pozabite, da Perujci dajejo velik poudarek gradnji odnosov - in to sega tudi v poslovni svet. Ne bodite presenečeni, če vas vaše perujske stranke želijo spoznati, preden dosežejo dogovor.
 

Delovni čas

 
Običajni delovni čas je od 8. do 18. ure - to se morda zdi dolgo, vendar Perujci skoraj vedno pojedo podaljšano kosilo (tako kot v večini latinskoameriških držav) od približno 13.00 do 15.00.
 

Jezik

 
Poslovanje bo skoraj vedno potekalo v španščini. Tega se morate zavedati, če vam znanje jezika ni povsem na mestu. V tem primeru uporabite tolmača, če si ga lahko privoščite.  
 

Vizitke

 
V zvezi s podeljevanjem in prejemanjem vizitk ni posebnega rituala, vendar bodite pripravljeni predstaviti vizitke vsem na sestanku. Priporočljivo je, da eno stran vizitke prevedete v španščino. Predložite svojo vizitko tako, da bo španska stran obrnjena proti prejemniku.
 

Poslovni sestanek in pogajanja

 
Začetek s površinskimi temami pomaga vzpostaviti osnovo za odnos, nato pa se lahko začne razprava o poslovnih zadevah. Dovolite gostitelju, da začne poslovni pogovor.
 
Izogibajte se trdi prodaji in kakršnimkoli konfliktom ali spopadom. Perujci se na mehko prodajo odzivajo veliko bolje. Obrazna mimika je v Peruju zmedena, zato ne bodite presenečeni, če se bo zdelo, da se vaš nasprotnik strinja z vsem, kar govorite, vendar pogodba ni podpisana. Končne odločitve običajno sprejemajo najvišji uradniki, zato je najbolje, da so prisotni na sestanku, če je to mogoče.
 

Darila

 
Če ste povabljeni v perujski dom, je primerno, da s seboj prinesete rože (izogibajte se črno - vijoličnim barvam), vino, kakovostne pijače ali čokolado. Prepričajte se, da so darila lepo zavita in pričakujte, da jih boste lahko takoj odprli. Izogibajte se daril, kot so odpirač pisem, noži ali škarje, saj lahko pomenijo prekinitev odnosov.
 

Tabu teme

 
Izogibajte se pogovorom o politiki, veri, teroristih in človekovih prednikih. Primerne teme vključujejo nogomet, družino, kraje za obisk v Peruju in lokalno hrano.
 
Vir: justlanded.com 

Več iz rubrike