Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Litvo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Litvo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Litvi:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
16. februar dan razglasitve neodvisnosti (1918)
11. marec dan razglasitve neodvisnosti (1990)
4. april velika noč
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj paznik dela
24. junij rojstvo sv. Janeza Krstnika
6. julij kronanje kralja Mindaugasa
15. avgust Marijino vnebovzetje
1. november vsi sveti
2. november verne duše
24. december božični večer
25. december božič
26. december drugi dan božiča
Vir: www.timeanddate.com
 
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: Za Litvo obstajata dve povezani vrsti vtičev, tipa C in F. Vtič tip C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa F pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema zemeljskima objemkama na strani. Litva deluje na 230 V (za gospodinjstva) in 380 (za industrijo) napajalne napetosti in 50 Hz.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Fidži (4/5)

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Litvo vizuma ne potrebujejo.
Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.
 
Obvestilo: obveznih cepljenj za to deželo ni, lahko pa se posvetujete na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana.
 
Priporočilo: svetujemo pitje ustekleničene vode, vendar pa moramo pripomniti, da imajo v Baltskih državah kvalitetno vodo, ki jo lahko pijete.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Litve

 
Pogoj za vstop je EU digitalno potrdilo. V kolikor so bili potniki 2x cepljeni oziroma so covid preboleli v zadnjih 6 mesecih in imajo EU digitalno potrdilo, se lahko prosto gibajo. Potniki, ki ne izpolnjujejo zgornjega pogoja, potrebujejo negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur od vstopa v Litvo oziroma negativen hitri test, ki ni starejši od 42 ur od vstopa v državo. Potrdilo mora biti v angleškem jeziku. V kolikor potniki vstopijo v državo brez zelenega EU Covid potrdila ali brez negativnega testa, je potrebno testiranje na letališču/meji, ki ga potnik ne sme zapustiti 24 ur. Testiranje ni potrebno za otroke mlajše od 12 let.
 
Informacije o „digitalnih certifikatih EU za COVID“, izdanih v Litvi.
 
Najnovejše informacije o tveganju za COVID-19 za Litvo preverite na spletnem mestu TravelHealthPro.
 
Komercialni leti letijo v Litvo in iz nje. Za najnovejše informacije o njihovih storitvah se obrnite na svoje potovalno agencijo oziroma prevoznika. Glejte Zahteve za vstop, da ugotovite, kaj boste morali storiti, ko prispete v Litvo.
 
Na slovenskem zelenem seznamu je celotna Litva. A je treba ob vrnitvi v Slovenijo vseeno obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Češko (4/5)

Aktualne omejitve

 
Skupno primerov
280.000
Ozdraveli
268.000
Smrti
4.408

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, AstraZeneca, Moderna in Johnson&Johnson.
 
Od 1. julija veljajo naslednje omejitve:
  • obrazne maske so obvezne tako za stranke kot za zaposlene v trgovinah ali drugih storitvenih podjetjih (kot so frizerji in kozmetični saloni), z izjemo storitev, ki jih ni mogoče dostaviti v maskah. Podjetja morajo zagotoviti vsaj 10 m2 na stranko
  • Potniki v javnem prevozu morajo sedeti vsaj 1 m od posameznikov, ki niso člani njihovega gospodinjstva. Obrazne maske so obvezne pri vožnji s taksiji.
  • prireditev v zaprtih prostorih se lahko udeleži do 75% zmogljivosti prizorišča, udeleženci pa morajo sedeti. Udeleženci, starejši od šest let, morajo imeti predhodno najavo na dogodek ter ves čas nositi obrazne maske
  • ni omejitev glede števila ljudi, ki se lahko srečajo v javnih prostorih na prostem
  • športni klubi, telovadnice in bazeni morajo omogočati najmanj 10 m² na stranko, prav tako notranji muzeji, galerije, knjižnice in razstave
  • obiski bolnišničnih bolnikov so dovoljeni z dovoljenjem odgovornega zdravnika
  • verskim zavodom svetujejo, da imajo skupinske molitve na daljavo, razen pogrebov, ki se jih lahko udeleži do 50 ljudi
  • vse turistične nastanitve so odprte. Maske za obraz so obvezne v skupnih notranjih prostorih.
  • Zunanja območja in plaže so odprti
Vir: reopen.europa.eu
 

Poslovni bonton


Litovci veljajo za bolj emocionalne, ekspresivne in temperamentne v primerjavi s svojimi severnimi sosedi. Odlikuje jih sposobnost mirnega sožitja z drugimi narodi ter spoštovanje drugih kultur, narodnosti in religij.
 
Prvi kontakt

Sestanki se usklajujejo predhodno in se pisno potrjujejo po elektronski pošti oziroma faksu. Priporočljivo je, da se sestanki ne dogovorijo na dneve državnih praznikov. Litovci so točni, kar pričakujejo tudi od svojih poslovnih partnerjev. Pri poslovnih pogajanjih so usmerjeni k obravnavi konkretnih tem in pričenjajo pogovore z vnaprej pripravljenimi in usklajenimi vprašanji, ne spuščajo se v pogovore o vsakodnevnih stvareh. Priporočljivo je zagotoviti enak nivo sogovornikov ter v naprej posredovati seznam udeležencev in kratko obvestilo o njihovih pristojnostih v okviru podjetja. To bo gostitelju omogočilo, da bo zagotovil ustrezne sogovornike tudi na svoji strani.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Južno Afriko (4/5)

Pozdravi

Sestanki se po navadi začnejo in končajo z daljšim stiskom roke, pri čemer je pomemben tudi očesni kontakt, kar je v Litvi znak kredibilnosti in iskrenosti sogovornika, ter prijazen nasmešek. S stiskom roke se pozdravi vse udeležence sestanka tako ob prihodu kot ob odhodu. Vsak udeleženec se predstavi s polnim imenom in navedbo službenega položaja. V Litvi se uradno poslovneži kličejo po priimku in službenem položaju, v kolikor se ne dogovorijo drugače.
 
Vizitke in plačilni bonton
 
Tako kot v večini razvitih držav tudi v Litvi velja običaj izmenjave vizitk pri prvem poslovnem stiku. Prepričajte se, da imate na razpolago zadostno količino vizitk, na katerih mora biti nujno navedena funkcija v podjetju, katerega zastopate.     
 
V začetku poslovanja je priporočljivo avansno plačilo ali vsaj delno predplačilo. Po direktivi EU 2011/7/EU, ki se je v Litvi uporabljala od leta 2013, najdaljši rok plačila ne sme presegati 60 dni. Običajni plačilni rok je 30 dni, a je odvisen od posameznih sektorjev. Daljši plačilni roki od 30 - 60 dni se pogosteje uporabljajo le v podjetjih javnega sektorja.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Poslovno oblačenje
 
Za Litovce je značilen uraden, celo konservativen stil poslovnega oblačenja. Poslovneži so običajno oblečeni v obleko s srajco bele ali pastelne barve in kravato, ki se ujema s srajco. Poslovne ženske nosijo elegantne obleke oziroma kostime, ki ne smejo biti zelo vpadljivi oziroma ekstravagantni.
 
Obnašanje
 
Zelo pomemben je splošen vizualni vtis in prvi stik, ob tem, da neposredni fizični kontakti niso običajni. Tudi v primeru, ko se Litovci ne strinjajo s sogovornikom, se poskušajo izogniti zavrnitvenim odgovorom in nadaljujejo pogovor v prijateljskem duhu. Nevljudno je sogovorniku segati v besedo. Poslovneži se pri pogovorih nahajajo na razdalji stegnjene roke ne glede na to ali sedijo ali stojijo. V Litvi velja za nevljudno imeti roke v žepih ali žvečiti žvečilko na javnih krajih.
 
Obdarovanje
 
Ob koncu sestanka je priporočljivo sogovornikom izročiti simbolično darilce – nekaj, kar je povezano s podjetjem. Šopek rož je vsesplošno uveljavljeno darilo za žensko, bodisi poslovno partnerico bodisi ženo poslovnega partnerja, vendar rože ne smejo biti rumene barve (ker ta simbolizira skorajšnje slovo). Prav tako je priporočljivo sprejeti morebitno vabilo na neformalno večerno druženje, saj je to lahko dobra priložnost za pogovor v bolj sproščenih pogojih.
 
Poslovna komunikacija
 
Poslovna komunikacija v Litvi običajno temelji na angleščini, vendar starejši podjetniki še vedno dajejo prednost ruščini. Vse korake poslov je priporočljivo zapisati v pisni obliki, zlasti v zvezi s finančnimi sporazumi.
Vir: bizbon.com
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Islandijo (4/5)

Prvič v  Litvo?


Nekaj osnovnih besednih zvez:
 
Pozdravljeni / Zdravo - Labas
Dobro jutro - Labas Rytas
Dober večer - Labas Vakaras
Hvala - Ačiū
Zbogom - Viso Gero
Adijo - Sudie.
Oprostite / Oprostite - Atsiprašau
Prosim - Prašau
Da - Taip
Ne - Ne
Mogoče - Gal
V redu - Gerai
 
 

Več iz rubrike