Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Fidži (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Fidži.
Fotografija: Fidži, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Fidži, Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Fidžiju:  
 
1. Novoletni dan Petek, 1. januarja 2021
2. Veliki petek Petek, 2. aprila 2021
3. velikonočna sobota Sobota, 3. aprila 2021
4. velikonočni ponedeljek Ponedeljek, 5. aprila 2021
5. Dan ustave Torek, 7. september 2021
6. Dan Fidžija Nedelja, 10. oktober 2021
7. Rojstni dan preroka Mohameda Ponedeljek, 18. oktober 2021
8. Diwali Četrtek, 4. november 2021
9. božični dan Ponedeljek, 27. december 2021
10. boksarski dan Torek, 28. decembra 2021
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir: fiji.gov.fj

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Na Fidžiju so vtiči in vtičnice tipa I. Standardna napetost je 240 V, standardna frekvenca pa 50 Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Fidži vizuma ne potrebujejo.
image_alt
Arabci sejejo oblake in se hladijo z umetno ustvarjenim dežjem

Priporočilo: Potnikom priporočamo cepljenje proti tetanusu in hepatitisu B. Za vstop v državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države. Za določene skupine potnikov se priporoča cepljenje proti hepatitisu A.

Opozorilo: Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in
pridobitev podatkov iz drugih virov.
 
Zaradi poročil o spolnih napadih, ženskam, ki potujejo same, svetujemo previdnost.

Svetujemo vam, da se izogibate političnih zborovanj in se v javnosti ne pogovarjate o političnem stanju v državi. Javna zborovanja in svoboda govora so namreč zakonsko omejeni.

Vir: gov.si
Fidži, Foto: Shutterstock
Fidži, Foto: Shutterstock

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: na Fidži se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Na Fidžiju je več letališč. Glavno letališče je Nadi. Letališče Nausori se nahaja 23 km severovzhodno od mesta Suva, ki večinoma služi domačemu transportu. Pomembno je tudi letališče, ki se nahaja na drugem največjem otoku, in sicer na Vanua Levu, letališče pa se imenuje Labasa Airport. AFL (Airports Fiji Limited) Dve od teh letališč sta mednarodna in sicer zgoraj omenjena Nadi in Nausori. Ostalih 13 letališč pa se nahaja še po drugih otokih Fidžija. Glavna letalska družba se imenuje Air Pacific, znana pa je tudi pod imenom Fiji Airways.

Z avtobusom: Potujemo lahko z avtobusi, ki imajo zelo dostopne cene. Z njimi lahko potujemo med glavnimi otoki in po otokih. So glavno prevozno sredstvo po Fidžiju za turiste.

Taksiji so na voljo za potovanje po Fidžiju.
 

Prehajanje meja in potovanja na in iz Fidžija


Cepivo je povzročilo velik in pomemben korak k normalnosti življenja na Fidžiju z upanjem, da se bodo njihove mednarodne meje odprle za obiskovalce, s čimer si bo na deset tisoče prebivalcev, ki so odvisni od turističnega sektorja, obnovilo življenje. Trenutno za vse potnike še vedno veljajo mejne omejitve. Kdor trenutno vstopi na Fidži, mora v obvezno karanteno. 

Glejte Zahteve za prijavo, če želite izvedeti, kaj morate storiti, ko prispete na Fidži.

Necepljeni potniki se morajo izogibati nebistvenim potovanjem na Fidži. Zaradi trenutnih razmer na Fidžiju so vsi potniki v nevarnosti, da dobijo in razširijo različice covid-19. Glejte priporočila za  popolnoma cepljene  potnike. Glejte  priporočila za  necepljene  potnike. Popotniki morajo slediti priporočilom in zahtevam na Fidžiju, vključno z nošenjem maske in medsebojno oddaljenostjo 6 metrov. Kratek vodnik za popotnike.

Mednarodni potniški leti so do nadaljnjega prekinjeni. Fidži Airways je med 13. In 30. junijem 2021 opravljal številne posebne lete, da je tujcem in odobrenim osebam omogočil odhod s Fidžija. Ti posebni leti so nadomestili predhodno načrtovane mednarodne lete za repatriacijo potnikov, ki bili odpovedani. Kdor želi potovati s temi leti, mora na spletnem mestu Fiji Airways preveriti razpoložljivost in zahteve potnikov za potovanje. Več informacij o  spremembah letov in dopolnilnih voznih redih najdete na spletni strani Fiji Airways tukaj.
image_alt
To so najlepše plaže na svetu
 
Na spletnem mestu TravelHealthPro preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi COVID-19 za Fidži
 
Vstop na Fidži iz Slovenije je omejen: Potnikom ni dovoljen vstop na Fidži. Komercialni leti so začasno ustavljeni. Potniki morajo zahtevati dovoljenje za vstop na Fidži po e-pošti: borderrequest@immigration.gov.fj ter imeti natisnjen negativni rezultat testa COVID-19 RT-PCR. Test je treba opraviti največ 72 ur pred odhodom.

Vir: airheart.com

Slovenija je Fidži označila kot območje s  poslabšano epidemiološko sliko in jo uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni, da se vsem osebam, ne glede na državljanstvo in prebivališče, ki pripotujejo iz teh delov, ob vstopu oziroma povratku v Slovenijo odredi desetdnevna karantena, razen če predloži pogoj PCT. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del evropskega digitalnega covid potrdila ali digitalnega covid potrdila tretje države, kar Fidži tudi je. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če predloži negativni rezultat testa PCR in nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vir: gov.si
 

Aktualne omejitve na Fidžiju

 
Skupno primerov
12.032
Ozdraveli
2.221
Smrti
59

Cepivo, ki je trenutno v uporabi je AstraZeneca. Cepljene je 23,6% populacije.

Omejitve potovanja na Fidžiju veljajo od 26. aprila dalje, ko se je povečalo število primerov COVID-19. Mednarodni in domači potniški leti so bili začasno ustavljeni in uvedene so bile omejitve za javne prostore in storitve. Fidžijska vlada še naprej zapira območja, kjer je veliko okužb. Prav tako ostaja prekinjen prevoz z ladjo do Viti Levu.

Na javnih prevozih je dovoljena samo 50% zasedenost sedišč. Fidžijska vlada spodbuja ljudi, naj delajo od doma in zapuščajo hiše le, če je to nujno. Državna policijska ura velja vsako noč od 18. do 4. ure zjutraj. Več informacij o najnovejših omejitvah je na voljo na spletnem mestu vlade Fidžija.
 

Namestitev


Nekateri hoteli in najemniške nastanitve so odprti, s protokoli COVID-19, vključno z veljavnimi ukrepi za socialno distanciranje.
 

Javni kraji in storitve


Večina javnih mest v Viti Levu je zaprtih, razen bistvenih podjetij, vključno s supermarketi in lekarnami. Nočni klubi ostajajo zaprti in spoštovati morate državno policijsko uro.

Vir: fiji.gov.fj
Fidži, Foto: Shutterstock
Fidži, Foto: Shutterstock

Poslovni bonton


Domačini se v precejšnji meri držijo tradicionalnih navad, ki jih je treba spoštovati tudi med turisti.

Obdarovanje, sezuvanje ter osebna vprašanja

Običaj je, da se ob prihodu v vas glavnemu domačinu, glavi vasi, izroči v njegovi hiši kot darilo posebna fidžijska kava. Med obredom turiste po navadi čaka veliko vprašanj o tem, od kod ste, ali ste poročeni, koliko otrok imate in kako sta vam všeč Fidži in obiskana vas. Eden izmed običajev, ki naj jih turisti nikar ne prekršijo, je tudi ta, da se pred vstopom v hišo vedno sezujemo. Prav tako pa je žaljivo dotikanje po laseh in glavi.

Sestanki

Bodite točni, vendar ne pričakujte, da bo vaš fidžijski kolega tudi. Srečanja se pogosto začnejo pozneje, kot je bilo pričakovano. Na množičnih dogodkih lahko ljudje zamujajo tudi do 30 minut. Običajno se ljudje smejijo poznemu prihodu nekoga. Sestanki in odločanje običajno napredujejo precej počasi. Bodite potrpežljivi in ​​popustljivi, da si omogočite najboljše delovne odnose. Če je oseba, s katero se sestankujete, indo-fidžijskega izvora, lahko pričakujete nekoliko težja pogajanja. Upoštevajte, da lahko "da" na sestankih preprosto pomeni le "razumem" in ne že pozitivnega odgovora na vaše vprašanje/predlog.
 
Obleke

Najbolje je, da se oblečete ležerno. Preveč formalna obleka in kravata se zdita Fidžijcem nekoliko zastrašujoča.

Pred sestankom, družaben in umirjen pogovor
Vzemite si čas, da se pred začetkom sestanka prepustite družabnemu pogovoru. Cenili bodo, če se boste zanje zanimali kot ljudje in ne le kot formalni poslovneži . Na splošno želijo Fidžijci v pogovor vključiti vse prisotne in bodo prisluhnili prav vsem mnenjem. Ko vsi izrazijo svoje ideje, običajno sprejme končno odločitev navzoča starejša oseba. V idealnem primeru se ta odločitev sprejme po doseženem konsenzu.

Spoštovanje hierarhije in tišina

Zaznajte starostno hierarhijo in bodite posebno pozorni na mnenje prisotnih, ki so starejši od vas. Nekateri starejši Fidžijci so med sestanki večinoma tiho. To ne pomeni nujno nezainteresiranosti, temveč, da opazujejo in analizirajo, preden karkoli sklenejo.

Poslovno – zasebni odnosi

Indo-Fidžijci na splošno predstavljajo večji delež poslovne skupnosti na Fidžiju. Če ste povabljeni na obisk svojega poslovnega partnerja, pojdite. To je dobra gesta spoštovanja in bo okrepila vajin odnos.

Vir: culturalatlas.sbs.com
image_alt
Strast do avtomobilov jo je pripeljala do 14,4 milijona evrov

Prvič na Fidži?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:

 

Pozdravljeni - bula.
Ja - io.
Ne - zdaj.
Prosim - jalo vinaka, mada.
Hvala - vinaka.
Najlepša hvala - vinaka vakalevu.
Dobro jutro - (ni sa) yadra.
Oprostite - tulou.

Več iz rubrike