Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Islandijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Islandijo.
Fotografija: Islandija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Islandija. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Islandiji:

Na veliki četrtek, veliki petek, velikonočno nedeljo in velikonočni ponedeljek so državni prazniki. Dvanajsta noč: 6. januarja praznujejo kot zadnji božični dan. Priložnost zaznamujejo različni ognjemeti in kresovi; Bóndadagur: Prvi dan starodavnega norveškega meseca Thorri se začne z bóndadagurjem ali "dnevom moža"; Konudagur: Mesec Thorri se konča z dnevom žena, dnevom praznovanja žensk.;Sprengidagur: razpočen dan. Praznuje se na pustni torek, ko uživajo močno nasoljeno jagnjetino s prilogo grahove juhe.; Öskudagur: Pepelnico v glavnem praznujejo otroci na Islandiji. Tradicionalno so pepel zbirali v majhne vrečke za pepel. Izziv je bil nato vrečko pripeti na nedolžne mimoidoče.; Velika noč: Verski praznik na Islandiji, ki ga zaznamujejo dajanje in prejemanje velikih čokoladnih jajc, napolnjenih s sladkarijami.; Sumardagurinn fyrsti:Prvi dan poletja na Islandiji praznujejo s praznikom tretji četrtek v aprilu. Tradicionalno je vreme vse prej kot poletno.;Sjómannadagur:Ta praznik je posvečen islandskim mornarjem in ga praznujejo prvo nedeljo v juniju z razstavami rib in zabavo ter igrami za otroke.; Dan islandske republike: Na državni dan Islandije, 17. junija, se spominja ustanovitev Islandije kot republike leta 1944. Dan je rojstni dan junaka neodvisnosti države Jóna Sigurdssona.;Jónsmessa: Kresna noč, najdaljši dan v letu, je obdarjena z velikimi mističnimi močmi. Po islandskem ljudskem izročilu krave dobijo moč govora, tjulnji pa imajo lahko človeško obliko.;Verslunarmannahelgi: Ta praznik, prvi ponedeljek v avgustu, slavi trgovce.;Dagur Íslenskrar tungu: dan islandskega jezika praznujejo 16. novembra, na rojstni dan pisatelja Jónasa Hallgrímssona iz 19. stoletja, da bi simbolizirali pomen zaščite islandskega jezika.;Dan neodvisnosti: Ne gre zamenjati z uradnim dnevom neodvisnosti 17. junija, praznujejo ga 1. decembra, da priznajo razglasitev neodvisnosti Islandije od Danske leta 1918. To ni uradni praznik.; Þorláksmessa: 23. decembra, je dan sv. Lorlákurja; božič: praznujejo 24. decembra takoj ob 18. uri zvečer. Več  o islandskem božiču; Silvestrovanje.
Vir: iceland.is

Priporočena dnevnica znaša:  55 USD

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Islandijo vizuma ne potrebujejo (sporazum z dne 14.10.1992-Ur.l.RS št.58/92). Slovenski državljani lahko na Islandijo potujejo s potnim listom ali osebno izkaznico in na podlagi tega dokumenta tam bivajo do treh mesecev. Za mladoletne otroke, ki na Islandijo potujejo sami ali s tretjo osebo, dovoljenje staršev ni potrebno, je pa priporočljivo.

Pristojno veleposlaništvo: Ministrstvo za zunanje zadeve Islandije, Reykjavík

Naslov: Utanríkisráðuneytið, Rauðarárstígur 25, 105 Reykjavík, Phonesland
Telefon: (+354) 545 9900
E-pošta: utn@utn.is
Veleposlanik: Kristín A. Árnadóttir (2018)
Spletno mesto: http: //www.utn. je
 
Sendiráð Slóveníu (Veleposlaništvo Republike Slovenije)

Naslov: Amaliegade 6, 2. Nadstropje, DK-1256 Copenhagen K
Telefon: (+45) 3373 0120/22
E-pošta: sloembassy.copenhagen@gov. si
Spletno mesto: www.copenhagen.embassy.si

Izredni in pooblaščeni veleposlanik, njegova ekscelenca Edvin Skrt (2019): Kjörræðismaður Slóveníu á Íslandi / častni konzul Slovenije na Islandiji

Častna konzulka: Ásta Sigríður Fjeldsted (2019)
Pisarna in dom: Háteigsvegur 16, IS-105 Reykjavík, Islandija
Mobilni: (+354) 696 0230; E-pošta: slovenianconsulateiceland@gmail.com
Priporočilo: Potovanje in gibanje je na nekaterih območjih omejeno, zato je potrebno upoštevati priporočila in navodila. Ko potujete na Islandijo se je dobro vnaprej seznaniti z informacijami, ki jih objavlja mednarodno letališče v Reykjaviku. Informacije dobite na spletni strani letališča Kefairport.

Obvestilo: Če potujete na Islandijo se ni potrebno dodatno cepiti. Zelo dobro imajo urejeno zdravstvo, odlične zdravnike in dostopne lekarne. Zdravstveni domovi ali bolnišnice so v vseh večjih krajih. 24 ur na dan lahko pokličete številko za nujne primere 112. Če predložite obrazec E111, ste na Islandiji zdravstveno zavarovani. Največjo nevarnost predstavlja vreme, saj pride do nenadnih neviht in viharjev tudi sredi poletja. Tudi zaradi dežja lahko manjše reke poplavijo in je območje nemogoče prečkati z avtom.

Opozorilo: Potnikom, ki letijo v ali iz Islandije, svetujemo, da se vnaprej seznanijo z informacijami, ki jih objavlja mednarodno letališče v Reykjaviku na spletni strani.

Hallgrimskirkja cerkev v mestu Reykjavik. Foto: Shutterstock
Hallgrimskirkja cerkev v mestu Reykjavik. Foto: Shutterstock

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: na Islandijo se lahko prispe na različne načine in sicer:
Z letalom: Keflavik je mednarodno letališče na jugozahodu države in je približno 40 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Islandije, Reykjavika. Od letališča do prestolnice vas pripelje avtobus imenovan FlyBus, v približno 45 minutah. Na voljo je tudi taksi, ki pa je veliko dražji. Vožnja s taksijem od letališča do Reykjavika stane približno 9500 ISK. Letalski prevozi na in po Islandiji so zaradi pomanjkanja konkurence dragi.
Letalski prevozniki, ki letijo v Keflavík:  Icelandair, SAS, Finnair, Air Baltic, Aeroflot, JetBlue, Wizzair, United
Z ladjo: Če potujete z ladjo so vaše možnosti omejene, saj je potovanje dolgo. Če se vseeno odločite za ta način je dobro, da imate svoj avto ali se odločite za obisk Ferskih otokov. Trajekti Smyril Line tedensko vozijo iz Danske, Norveške in Švedske in pripeljejo v pristanišče Seyðisfjörður na Islandiji. Potovanje traja 8 dni v času od sredine aprila do sredine oktobra.
Vir: gov.si
 

Prehajanje meja in potovanja na in iz Islandije


Islandija je pripravljena na uporabo digitalnega potrdila EU za COVID-19.
Potrdilo EU o digitalnem COVID (na voljo od 1. julija 2021 ) pomeni, da ima oseba:
 • Potrdilo o cepljenju proti COVID-19 (vrsta in izdelovalec cepiva, število odmerkov, datum cepljenja);
 • je prejela negativen rezultat testa , PCR ali hitri antigenski z imenom testa, datum in časom testa, testnim centrom in rezultatom (testi za samotestiranje niso veljavni);
 • potrdilo o prebolelosti COVID-19 (pozitiven rezultat testa PCR velja 180 dni).
Skupno primerov
6.555
Ozdraveli
6.476
Smrti
29

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson&Johnson.

Več in formacij na spletni strani: https://www.icelandair.com/blog/iceland-is-open-faq/

Od 5. junija 2021 je Islandija na slovenskem seznamu zelenih držav, kar pomeni, da za vrnitev iz nje ni potrebno predložiti ničesar, kar zadeva dokazilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.
Vir: gov.si
 

Aktualne omejitve na Islandiji


Masko za obraz je treba uporabiti za javni prevoz, v trgovinah ter kadar ni mogoče vzdrževati razdalje 2 metra, kot so zdravstvene ustanove, taksiji, skupni avtomobili, notranji leti, frizerski saloni in kozmetični saloni ter podobne ustanove. Ta obveznost ni veljavna za otroke, rojene od leta 2015.

Največ dovoljeno število oseb na isti lokaciji je 50 oseb, z določenimi omejitvami, tako na javnih kot zasebnih lokacijah. Vendar ta omejitev ne velja za osebe v istem gospodinjstvu. Posebna pravila veljajo za prireditve, za katere so gostom dodeljeni rezervirani sedeži (do 200 oseb, pod strogimi pogoji).Več informacij o srečanjih Letalski prevozniki, ki nudijo storitve Islandiji, sprejemajo preventivne ukrepe v skladu s smernicami EU. Smernice za izvajanje zdravstvenega varstva se določijo v skladu z EASA v ECDC COVID-1. Na verskih obredih lahko sodeluje do 150 oseb. 

Nenujne trgovine, gostinski obrati, kinematografi, osebna nega, lepotni saloni so odprti z omejitvami. Kampi in smučišča so odprti s 75% zmogljivostjo, plaže pa 50%.Zdravstveni protokoli za turizem.
Vir: Reopen.europa.eu
 

Poslovni bonton


Izjemno prijazni in zamudniki

Turisti vidijo islandski narod kot nedostopen in osoren, vendar so v resnici zelo prijazni in ustrežljivi. Točnost na Islandiji ni vrlina, tako kot v drugih evropskih državah. Pogosto zamujajo vsaj 15 minut, lahko tudi veliko več.

Kako vam je všeč tukaj?

Ko pridete na Islandijo vas domačini takoj vprašajo za vaše mnenje o Islandiji. Njihovo standardno vprašanje je: "Kako vam je všeč Islandija?" Na vprašanje odgovorite pozitivno, saj je to za njih velikega pomena.

Tradicija je na prvem mestu

Islandski narod spoštuje tradicijo in ohranja starodavna prepričanja. Veliko jih verjame v skrite ljudi, imenovane huldufólk, nekateri pa trdijo, da so jih celo srečali. Skriti ljudje so palčki in v Reykjaviku imajo tudi muzej, ki jim je namenjen.

Obleke in prehranjevanje

Islandci se radi lepo oblačijo in so družabni. Ni strogih pravil ali formalnih običajev. Neformalni družabni dogodek, kot je poslovna večerja, še vedno zahteva suknjič in kravato.  Moški v vladnih, bančnih ali poslovnih krogih običajno nosijo obleke. Poslovne večerje so najprimernejša oblika zabave.

Reykjavik. Foto: Shutterstock
Reykjavik. Foto: Shutterstock

Sestanke dogovorite vnaprej, k poslu takoj

Ker je Islandija majhna skupnost, je dostop do ključnih ljudi razmeroma enostaven, vendar je priporočljivo, da se sestanke dogovorite vnaprej. Ker so tudi največje islandske korporacije sorazmerno majhne, ​​boste morda na svojem sestanku našli odločevalce. Poslovna srečanja so običajno neformalna in sproščena, pomembna pa je dobra priprava.  Razširjen klepet ni potreben, v navadi je hitri prehod k bistvu. 

Prevajanje ni potrebno, prijatelji = sodelavci, morate razumeti islandska imena, g. in ga nista v uporabi

Na voljo so storitve simultanega prevajanja, ki pa običajno niso potrebna, razen če gre za zelo podrobna ali tehnična dela. Večina Islandcev, ki poslujejo na določenem področju, bo razumela ustrezen angleški besednjak, vendar bo morda treba prevesti pogodbe. Islandci radi združujejo posel z užitkom, zato je vzpostavljanje prijateljskih in osebnih odnosov dober pristop. Razumevanje islandskih imen je pomembno za poslovne in družabne priložnosti. Le majhen delež prebivalstva ima družinske priimke, pogosto tujega izvora. Večina ljudi ima patronim, ki je nastal iz očetovega imena s koncem "–son" ali "–dóttir" (npr. Arnar Jónsson (Arnar je Jonov sin) ali Anna Jónsdóttir (Anna je Jonova hči). Islandci med seboj ne uporabljajo "gospoda" in "gospe". čeprav to lahko storijo med tujci.

Rokovanje in vizitke

Vedno si je treba zagotoviti rokovanje z islandskimi poslovnimi partnerji na začetku in na koncu poslovnega srečanja. Priporočljivo je, da je rokovanje trdno, se vzpostavi stik z očmi in, da nihče ne ostane brez stiska. Običajna je tudi izmenjava vizitk ob srečanju poslovnih znancev.
Vir: privacyshield.gov
 

Prvič na Islandijo?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
Imajo nekaj svojih črk:
 • á se izgovori "ow"
 • í se izgovori "ee"
 • é se izgovori "vi"
 • æ se izgovori "i" kot hi
 • ú se izgovori "oo"
 • þ se izgovori "th"
 • ð se izgovori "th"
Nekaj fraz, ki se jih lahko naučite, če obiščete Islandijo:
 • Takk = hvala
 • Bless = nasvidenje
 • Hallo = zdravo
 • hvar er = kje je
 • hvað kostar = koliko stane
 
 

Več iz rubrike