Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Južno Afriko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Južno Afriko.
Fotografija: Južna Afrika
Odpri galerijo
Južna Afrika

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Južni Afriki:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
21. marec dan človekovih pravic
22. marec dan človekovih pravic (dela prost dan)
2. april velikonočni petek
5. april dan družine
27. april dan svobode
1. maj praznik dela
16. junij dan mladosti
9. avgust dan žena
24. september dan nasledstva
16. december dan sprave
25. december božič
26. december dan naklonjenosti
27. december dan naklonjenosti (dela prost dan)
 
Državni prazniki Republike Južne Afrike so določeni v aktu Public Holidays Act (Act No 36 of 1994).

Vir: www.gov.za/node/63 in www.timeanddate.com

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 220/230 voltov oziroma 250 voltov v deželi Pretorii, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v državo potrebujemo vizum, katerega je potrebno pridobiti pred pričetkom potovanja. Potrebno je imeti veljaven potni list. 
 
Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju ne zahteva več osebne prisotnosti ob podaji vloge za vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo lahko slovenski državljani pošljejo na veleposlaništvo s kurirsko službo.

Leta 2010 je v Republiki Južni Afriki začeti veljati drugačen vizumski režim. Slovenski državljani od tega datuma naprej potrebujejo tudi tranzitni vizum, če prehajajo to državo. Več informacij pridobite na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Južni Afriki (1/5)

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju je nedavno podalo obvestilo, da slovenski državljani od leta 2015 ne potrebujejo tranzitnega vizuma, če potujejo v sosednje države (Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto in Eswatini)  preko navedenih mednarodnih letališč: OR Tambo International, Johannesburg; Cape Town International, Cape Town; King Shaka International, Durban; Lanseria, Johannesburg.

Za potovanja preko kopenskih meja se še vedno potrebuje tranzitni vizum.

Za informacije o potovanju mladoletnih oseb obiščite spletno stran Veleposlaništva Republike Južne Afrike na Dunaju ali se obrnite na njihov konzularni sektor na naslov vienna.consular@dirco.gov.za.

Obvestilo:

Pojavlja se tveganje za malarijo, zato je pred odhodom na potovanje priporočljivo jemanje meflokvina ali pa kombinacijo atovaquoneja in progvanila.

Nevarnost spalne bolezni (posamezne regije Bocvane in Namibije).
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na podeželju se lahko pojavijo žarišča kolere in trebušnega tifusa.

Okuženost z aidsom' je približno 17%, zato je priporočena pazljivost.

Razširjene so različne spolne bolezni, predvsem pa hepatitis B.
 
Popotniki, ki v Južnoafriško republiko vstopijo iz države, v kateri je rumena mrzlica endemična (npr. Zambija), morajo s seboj imeti uradno potrdilo o opravljenem cepljenju proti rumeni mrzlici. Cepljenje je potrebno opraviti najmanj 10 dni pred načrtovanim potovanjem.

V ruralnih področjih provinc Limpopo, Mpumalanga in na severu KwaZulu-Natal se občasno pojavi epidemija kolere. V primeru potovanja na omenjena področja (vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom in področjem Wetlands v okolici Saint Lucije), svetujemo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom.

V državi sta prisotni tudi šistosomiaza (v bližini rek in sladkovodnih jezer) in rikecioza.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno le za tiste potnike, ki prihajajo iz držav, v katerih je rumena mrzlica endemična.
 
Opozorilo: Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
Tvegana območja:
 • središča mest Pretoria, Johannesburg in Durban, še posebej v nočnih urah in konec tedna. V Johannesburgu se je priporočljivo izogibati naslednjih področij: Berea, Hillbrow in Yeoville.
 • Predmestja. V kolikor se odločite za obisk predmestja (t.i. “township”) in/ ali njegove okolice, priporočamo, da to storite le v okviru organizirane turistične skupine.
 • Luksuzna naselja v nočnih urah.
 • Ulica Long Street v mestu Capetown , ki je sicer priljubljena turistična točka.
 • Samotna področja. Na splošno priporočamo izogibanje samotnim področjem kot so oddaljene plaže in gorske poti.
Če nameravate obiskati Northern KwaZulu Natal in Zululand svetujemo, da se držite glavnih cest in da ne vozite ponoči, saj prihaja do ugrabitev in ropov, še posebno na osamljenih manjših cestah.

Svetujemo pozornost na cestah, ki vodijo do Krügerjevega narodnega parka, saj prihaja do ugrabitev avtomobilov.

Prav tako svetujemo izredno pozornost v bližini kraja Hazyview, kjer prihaja do ugrabitev otrok, posilstev, vlomov v turistične koče in umorov.

Pred odhodom v Južnoafriško republiko svetujemo, da preverite, ali je vaš potni list nepoškodovan in ali sta v njem vsaj dve strani prazni.

Republika Južna Afrika ima visoko stopnjo kriminalnih dejanj, vključno s posilstvi in umori. Možnost nasilnih kriminalnih dejanj v glavnih turističnih destinacijah je na splošno nizka. Večina nasilnih kriminalnih dejanj se zgodi v predmestjih (t.i. townships). Svetujemo, da se pred potovanjem v predmestje posvetujete s turistično agencijo.
image_alt
Nastaja novi največji in najglobji bazen na svetu

Kraje avtomobilov in iz avtomobilov so pogoste, še posebno v večernih urah. Svetujemo vožnjo po glavnih cestah in parkiranje na dobro osvetljenih parkiriščih.

Veliko je tudi primerov vdorov v avtomobile, ki čakajo na križišču. Svetujemo, da vse vrednejše predmete varno shranite (da niso na vidnih mestih v avtomobilu).

Zaradi tatvin na mednarodnem letališču v Johannesburgu OR Tambo svetujemo, da svojo prtljago vakuumsko zapakirate, vse vrednejše predmete pa imate v ročni prtljagi.

Priporočamo prenočevanje v hotelih višjih kategorij v varnih predelih mest - v Johannesburgu predvsem stanovanjska naselja npr. Sandton, Houghton in Rosebank, v Pretorii predvsem v Pretoria East in South (naselja Brooklyn, Waterkloof, Waterkloof Ridge, Lynnwood); v Cape Townu so varni predeli mesta Waterfront, Fresnaye, Oranjezicht, Gardens, Bishopcourt, Constantia, Camps Bay.

Za vožnjo po Južni Afriki je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.

Cestna infrastruktura ter letalske povezave (tako mednarodne kot interne) so zelo dobre. Železniške povezave so prav tako dobre, posebej znan pa je luksuzni “Blue Train”, ki vozi med Pretorio in Cape Townom. Odsvetujemo uporabo mestnih avtobusov, saj so ti običajno slabo vzdrževani. Med večjimi mesti so dobre avtobusne povezave (moderni in udobni avtobusi).

Za uporabo ali preprodajo drog so zagrožene zelo visoke kazni.

Vir: gov.si

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: v Južno Afriko se lahko prispe na različne načine in sicer:

 

Z letalom: Proti Južni Afriki lahko letite iz najbližjih mednarodnih letališč (Benetke, Milano, Dunaj, Zagreb…). Večina letal iz evropskih letališč pristane v Johannesburgu, na njihovem letališču Tambo International. Pogosti pa so tudi pristanki v južnoafriškem mestu Cape Town.
Z avtobusom: Organizirani prevoz z avtobusom je priročen za pričetek in konec potovanja (prihod na letališče in odhod iz letališča proti domu).
Z avtom: Organizirani prevoz z osebnim vozilom je priročen za pričetek in konec potovanja (prihod na letališče in odhod iz letališča proti domu). Na vseh letališčih lahko rezervirate parkirno mesto v njihovi parkirni hiši, kjer je vaš avto do konca potovanja na varnem. Ceniki so različni, zato si je potrebno predhodno pregledati spletne strani letališč in opraviti rezervacijo parkirnega mesta.
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Južne Afrike:


Na spletnem mestu TravelHealthPro preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi covid-19 za Južno Afriko.

Za nadaljnje nasvete o potovanju v tujino in zmanjšanju širjenja dihalnih virusov med pandemijo covid-19 obiščite spletno stran TravelHealthPro.
 
Glejte Zahteve za vstop, da ugotovite, kaj morate storiti pred in ob prihodu v Južno Afriko.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izvajajo se nekateri notranji leti. Na javnih površinah morate nositi masko, tudi če uporabljate javni prevoz, ki vozi s strogimi higienskimi zahtevami in zmanjšanim številom potnikov. Otrokom, starim šest let ali mlajšim, ni treba nositi obrazne maske. Neupoštevanje južnoafriških vladnih predpisov, lahko rezultira v denarni kazni ali celo v aretaciji.

Od 3. julija 2021 je Južna Afrika na slovenskem seznamu temno rdečih držav, kar pomeni, da se vsem osebam, ne glede na državljanstvo in prebivališče, ki pripotujejo iz teh delov, ob vstopu oziroma povratku v Slovenijo odredi desetdnevna karantena (ne glede na to, ali ima test, je cepljena ali testirana). Tujcu, ki nima prebivališča v Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli.
 

Aktualne omejitve v Južni Afriki

 
Skupno primerov
2.020.000
Ozdraveli
1.770.000
Smrti
61.507

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, AstraZeneca in Johnson&Johnson.

Republiko Južno Afriko je med vsemi afriškimi državami pandemija najbolj prizadela. S cepljenjem prebivalstva so v manjši meri začeli že februarja 2021 in ga bodo v večjem obsegu nadaljevali v drugem četrtletju 2021. Zaradi pomanjkanja oskrbe s cepivom in logističnih izzivov je stopnja precepljenosti v Južni Afriki še vedno zelo majhna in sicer pod 1 odstotkom. 

Trenutno so v Južni Afriki vsa srečanja prepovedana, med 21.00 in 04.00 uro pa je policijska ura. Vsa nebistvena podjetja se morajo zapreti do 20. ure. Prodaja alkohola je prepovedana. Pred začetkom policijske ure se prepričajte, da ste v svoji nastanitvi. Cestne zapore se ponekod uporabljajo za izvajanje policijske ure. Mednarodna in med regijska potovanja ostajajo dovoljena v skladu s previdnostnimi ukrepi COVID-19, čeprav je potovanje v turistične namene v provinco Gauteng in iz nje prepovedano (Johannesburg in Pretoria sta v Gautengu).

Upoštevati morate predpise južnoafriške vlade.

Hoteli, gostišča in zasebne nastanitvene enote se lahko odpirajo z veljavnimi zaščitnimi ukrepi. Po prihodu v nastanitev boste običajno podvrženi temperaturnemu testu in testu, da nimate simptomov koronavirusa. Nekateri ponudniki nastanitev bodo zahtevali vašo zgodovino potovanja. Za več informacij se obrnite na ponudnika nastanitve.

Južnoafriške oblasti so objavile smernice in nasvete za COVID-19 in uvedle številne ukrepe za omejevanje širjenja virusa. Če jih ne spoštujete lahko pride do globe ali celo aretacije.

Vir: gov.si
 

Poslovni bonton


Obleke ter obnašanje v lokalih in hotelih

Kodeks oblačenja v Južni Afriki se uvršča med »casual«, z izjemo, da v nekaterih boljših klubih in restavracijah zahtevajo formalna oblačila. Na poslovnih sestankih, še posebej če so bolj uradni, se za moške priporoča kravata, poslovna obleka ni nujna, za ženske pa obleka ali poslovna obleka. Vendar je, tako kot v mnogih delih sveta, je tudi to odvisno od panoge. Kar je lahko formalno oblačilo v bančni industriji, v IT-industriji morda ni potrebno. Kajenje je prepovedano v javnih prostorih, vlakih, letalu in avtobusih. Restavracije in klubi imajo prostore, namenjene tudi kadilcem. Natakarjem, hotelskim uslužbencem, voznikom taksijev, uslužbencem na bencinskih črpalkah in uslužbencem na golf igriščih se pušča napitnina.
 
Sestankovanje

Sestanki se sklicujejo po nam poznanih običajih. Izogibajte se sklicem sestankov v času od srede decembra do srede januarja ter v času velikonočnih praznikov, saj je takrat večina ljudi na počitnicah. Prvi sestanek je načeloma namenjen vzpostavitvi odnosa med strankama. Večina sestankov se bo začela s kramljanjem, vendar pa bo beseda hitro prešla na poslovne zadeve. Na sestanke prihajajte dobro pripravljeni in če je le možno, pošljite dnevni red sestanka partnerjem pred vašim prihodom. Ne glede na to, da imajo vaši sogovorniki v rokah plan sestanka, ne smete pričakovati, da se bodo strogo držali načrta.

Predstavitve

Predstavitve naj bodo kratke in jedrnate. Odločitve so sprejete na podlagi dejstev in ne na podlagi intuicije. Uporabljajte statistiko, grafe in tabele. Čeprav je večina poslov sklenjenih v angleškem jeziku, lahko naredite dober vtis na vašega sogovornika, če določene dokumente prevedete v afrikanščino, še posebno v predelih Pretorie in Bloemfonteina.

Pozdravljanje

Čeprav se stili pozdravljanja razlikujejo - odvisno od etnične skupine - je običajni zahodni stisk roke najpogostejši med poslovneži . Stik z očmi se vzdržuje med rokovanjem. 
 
Roki in obdarovanje

Upoštevanje rokov je za južnoafriške poslovneže pomembno, zato, če se zavežete roku dostave, obvezno izpolnite svojo obveznost. Podjetniki ne pričakujejo daril od ljudi, s katerimi poslujejo. Če pa ste družabno povabljeni na dom  k vašemu poslovnemu kolegu, velja, da lahko prinesete dobro južnoafriško vino, cvetje ali čokolado.
image_alt
Mate Rimac: »Preveč pozornosti sem namenil mnenju drugih.«

Poslovno srečanje

Sprejemljivo je, da poslovno srečanje opravite med kosilom ali večerjo v dobri južnoafriški restavraciji, ki jih je veliko. Nekatere restavracije skrbijo za poslovni trg tako, da ponujajo zasebne jedilnice, kjer se lahko poslovneži sestajajo. Ko predstavljate južnoafriškega poslovnega kolega, bi na splošno uporabili njegovo ime in priimek. Nato bi rekli, iz katerega podjetja je oseba in morda tudi, kaj oseba počne v podjetju. Predstavitev nekoga samo z imenom v poslovnih krogih ne zadošča, potrebno je nekoliko več podatkov. Če poslujete z ljudmi iz bolj tradicionalnih plemenskih kultur, ki te kulture še vedno izvajajo, bi bilo pametno ugotoviti, kakšen bonton velja. Čeprav obstaja veliko tehnoloških načinov izmenjave kontaktnih podatkov, Južnoafričani še vedno dajejo prednost tradicionalni vizitki, zato jih je najbolje vzeti s seboj, še posebej, če se udeležite konference. 

Vir: southafrica.net
 

Prvič v Južno Afriko?

 
NEKAJ OSNOVNIH BESEDNIH ZVEZ:

 

Howzit - tradicionalni južnoafriški pozdrav, ki se približno prevede kot »Kako si?« ali preprosto »Hello«.
Heita - urbani in podeželski pozdrav, ki ga uporabljajo Južnoafričan
 
Afrikaans (afrikanščina):
 • Da - Ja je izgovoril Yah
 • Ne -  Nee   izgovarja koleno
 • Hvala -  Dankie je  izgovoril dunkey
 • Prosim -   Asseblief  izgovarja asserbleef
 • Zbogom - Totsiens izgovarja totseens
Zulu:
 • Hamba Kahle - dobro pojdi, adijo; se vidimo (Kahle se izgovarja kašle)
 • Sawubona - Pozdravljeni
 • Ukudla - hrana
 • Isiphuzo - pijača
 • thenga - kupi
 • hvala - siyabonga

Več iz rubrike