Nastaja novi največji in najglobji bazen na svetu

Bazen bo večji od skupne površine 17 olimpijskih bazenov. Njegova prostornina bo znašala 42.500 kubičnih metrov.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Bazen bo sicer zgrajen v okviru novega vodnega centra, vrednega 165 milijonov evrov. Blue Abyss oziroma modro brezno, kot so ga poimenovali, bo namenjen usposabljanju astronavtov, hkrati pa bo služil kot pomoč pri razvoju morske robotike.

Visokotehnološki obrat, ki ga bo vodilo istoimensko podjetje, bo lociran v bližini letališča Cornwall v Newquayu v Združenem kraljestvu. Bazen bo v dolžino meril 50 metrov, v širino pa 40 metrov. Na najgloblji točki bo njegova globina znašala 50 metrov. Trenutno kot najgloblji bazen na svetu sicer slovi potapljaški bazen na Poljskem, ki je globok 45 metrov.
image_alt
V tem sektorju se pričakuje 40-odstotno rast delovnih mest

Pri podjetju Blue Abyss pravijo, da bo načrtovan bazen večnamenski. Uporabljal se bo za simulacijo odsekov Mednarodne vesoljske postaje, za podvodna filmska snemanja, preizkušanje podvodnih vozil in usposabljanje potapljačev, ki se nameravajo potapljati v globinah morja.

Foto: Blue Abbys
Foto: Blue Abbys

Bazen bo estetsko dovršen in uporaben v različne namene


V sklopu upravljanja z bazenom bo možno nadzorovati temperaturo in slanost vode, omogočena pa bo tudi simulacija različnih ekstremnih razmer. V njem bo možno ustvariti vodne tokove na različnih globinah. Nad bazen bo možno razprostreti drsno streho. Ob njem se bo nahajal tudi 33-tonski žerjav, ki bo omogočil spuščanje plovil in opreme v vodo.

Bazen je sicer zasnoval arhitekt Robin Partington, ki je po navedbah Blue Abyssa poskrbel tako za estetski videz kot za uporabnost. Po izračunih naj bi podjetje z uporabo bazena vsako leto ustvarilo približno 10 milijonov evrov dohodkov. Bazen bo uporaben tudi kot prostor za izvedbo številnih raziskav na različnih področjih.

»Bazen Blue Abyss bo predstavljalo veliko dodano vrednost tako za vesoljsko industrijo, podvodno robotiko, človeško fiziologijo, obrambo, prosti čas in pomorsko industrijo. Hkrati bo imelo funkcijo izjemnega izobraževalnega središča za otroke in študente,« je razložil John Vickers, izvršni direktor podjetja.
image_alt
Podkast: Vojko Golmajer - kakšen je danski pristop k poslu

Gradnja bazena naj bi trajala 18 mesecev. Zaključek del in njegovo odprtje lahko pričakujemo leta 2023, navajajo projektanti. 
 

Več iz rubrike