Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Češko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Češko.
Fotografija: Praga, Češka, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Praga, Češka, Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Češkem:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
1. januar dan obnove samostojne Češke
2. april veliki petek
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
8. maj dan zmage
5. julij slovanskih apostolov Cirila in Metoda
6. julij dan usmrtitve Jana Husa
28. september dan češke državnosti
28. oktober dan ustanovitve neodvisne Češkoslovaške republike
17. november dan boja za svobodo in demokracijo
24. december božični večer
25. december božič
26. december štefanovo

Vir: www.timeanddate.com
 
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Češkem (1/5)

Vstop v državo: Za državljane EU, torej tudi Slovence, je vstop možen z veljavno osebno izkaznico, medtem, ko je za ostale državljane s potnim listom. Slovenski državljani za vstop na Češko vizuma ne potrebujejo.
 
Opozorilo: Slovenske državljane obveščamo, da se na češko-avstrijski meji izvaja občasna kontrola osebnih dokumentov pri prestopu meje.

Od 1. januarja 2021 se na Češkem za uporabo cest uporablja elektronska nalepka (elektronická dálniční známka) z veljavnostjo 15 dni, 30 dni ali enega leta. Nalepko je mogoče kupiti na spletni strani elektronske vinjete (v angleščini) ter tudi na pošti, Eurooil in v samopostrežnih kioskih.

Vir: gov.si

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: Češka je država članica EU. Vstop v državo je možen z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali letalom.

Z letalom: Število turistov, ki obiskujejo Češko stalno narašča zahvaljujoč vedno večjemu številu novih letalskih linij. Pri mnogih nizkocenovnih letalskih prevoznikih lahko letalsko karto do Prage kupite za manj kot 40 eur. Tudi glavne evropske letalske družbe so bile prisiljene znižati cene svojih letalskih kart, zaradi pritiska nizkocenovnih družb, tako da se je letalski promet do Prage izredno pocenil.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z avtobusom: Češka ima dobre avtobusne povezave. Direktne linije do Prage so možne iz Dunaja, Bratislave in Budimpešte. Možno je tudi priti z avtobusom iz Nemčije ali Poljske. Ker so praški metro in tramvaji zelo učinkovita javna prevozna sredstva, turisti navadno ne uporabljajo avtobusnih linij. Praške avtobusne linije pokrivajo predvsem obrobne dele mesta. Vozijo vsak dan v razmeroma rednih intervalih med 5.00 in 24.00 uro.

Z avtom: Češka ima urejen cestni promet. V državo je možno vstopiti iz vseh sosednjih držav.

Z vlakom: Češka ima dobro urejen železniški sistem. Možen prihod v Češko je iz Slovaške, Nemčije, Avstrije, Poljske, Madžarske, Ukrajine in Rusije.
 

Prehajanje meja in potovanja na in iz Češke

 
Država je povezana s portalom in izdajo zelenih covidnih digitalnih potrdil (PCT). Informacije o „digitalnih certifikatih EU za COVID“, izdanih na Češkem. Uredba EU o digitalnih potrdilih za COVID – 19, je začela veljati 1. julija 2021. Državljani v rezidenčnih državah EU lahko zdaj po vsej EU izdajo digitalno potrdilo covid-19. Za izdajo potrdila so pristojni nacionalni organi. 

Češka zaradi nove Delta različice koronavirusa, zaostruje pogoje za vstop v državo. Od petka bodo morali potniki ob prihodu na Češko predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju ter izpolniti spletni obrazec. V primeru prihoda na Češko z bolj ogroženih območij, bo obvezna karantena, piše v uredbi Ministrstva za zdravje.

Obrazec za lokalizacijo potnikov je obvezen za potnike, ki prihajajo iz oranžnih, rdečih, temno rdečih in sivih držav.

Zdravstveno spričevalo je na voljo ljudem, ki so prebolevniki.

Kontaktna točka za Češko: +420 974 801 801; Ponedeljek - četrtek: 8,00-16,00, Petek: 8,00-12,00

Slovenija je na češkem seznamu zelenih držav. Več informacij dostopnih na: http://www.praga.veleposlanistvo.si/index.php?id=5960. Prav tako je Češka na slovenskem seznamu zelenih držav. Več informacij dostopnih na: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/
 

Aktualne omejitve na Češkem

 
Skupno primerov
1.670.000
Ozdraveli
1.640.000
Smrti
30.312

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson&Johnson.

 

Češka je bila v epidemiji koronavirusa močno prizadeta, saj so sredi letošnjega marca bili primorani nekatere bolnike s težkim potekom bolezni, pošiljati na zdravljenje v tujino, Slovenija pa ji je sredi junija donirala dobrih 10.000 odmerkov cepiva Pfizer.

 

Splošni ukrepi: na voljo na češkem portalu Covid.

Uporaba maske na prostem ni obvezna, če se upošteva medsebojno razdaljo 2 metrov, a je še vedno obvezna v zavodih za zdravstveno varstvo in socialne storitve, javnem prevozu, med potovanjem s podzemno železnico itd. Prav tako je obvezna tudi v vozilih z osebami, ki ne pripadajo istemu gospodinjstvu. Uporaba maske FFP2 je obvezna v zaprtih prostorih maloprodajnih mest, trgovin, mednarodnih letališč, javnih prevozov, vključno s platformami in čakalnicami, ter v zasebnih vozilih (razen v primeru oseb iz istega gospodinjstva).

Kadarkoli je to mogoče, je treba ohraniti fizično razdaljo, z nekaterimi izjemami. V vseh obratih je treba ohraniti razdaljo 2 metrov. Priporočljivo je redno čiščenje in razkuževanje vozil. 

Dogodki v zaprtih prostorih lahko potekajo z največ 500 udeleženci (v 50% največji zmogljivosti). Dogodkov na prostem se lahko udeleži do 1000 oseb (v 50% največji zmogljivosti).

Verska srečanja se lahko organizirajo in množično petje je dovoljeno, pod pogojem, da so pevci ali zborniki ločeni od drugih udeležencev. Poleg tega se lahko na porokah, pogrebih v podobnih dogodkih udeleži največ 15 ljudi. Nekatere cerkve uvajajo tudi možnosti obiskovanja virtualnih storitev.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Tuniziji (1/5)

Nebistvene trgovine so odprte z omejitvami. V nakupovalnih centrih se je potrebno izogibati množičnim srečanjem.

Nastanitveni objekti so odprti. Ob prihodu mora gost predložiti negativni PCR test, ki ne sme biti starejši od 5 dni/ hitri antigenski test, ki ni starejši od 72 ur/potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolevnosti v zadnjih 180 dneh. Otroci, mlajši od 6 let, so izvzeti iz vseh teh zahtev. Po 7. dneh bivanja je treba vse skupaj ponoviti.

Bari in restavracije so odprti. Masko je treba nositi in jo je mogoče odstraniti samo za prehrano in pitje. Upoštevati je treba najmanj 1,5 metra med mizami. Največ 4 gostje lahko sedijo za isto mizo (razen članov istega gospodinjstva).

Gledališča, kinodvorane in koncertne dvorane so odprte. Prav tako frizerji, brivnice in podobne storitve. Morajo pa stranke predložiti enega izmed pogojev PCT.

Obratovanje žičnic je dovoljeno le za posebne bistvene namene, npr. za zagotavljanje storitev javnega prevoza. Poleg tega se lahko smučarske žičnice uporabljajo za zagotavljanje oskrbe ali delovanja kritične infrastrukture ali za potrebe delov integriranega reševalnega sistema, vključno z gorskim reševanjem.

Vir: Reopen.europa.eu
Jezero Lipno, Češka, Foto: Shutterstock
Jezero Lipno, Češka, Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

 
Počasi, a vztrajno

Ko začnete s poslovanjem na Češkem, si je vredno zapomniti, da je poslovne odnose potrebno graditi počasi. Pustite, da vas Čehi sami predstavijo potencialnim poslovnim partnerjem, saj si tako lahko hitro zgradite mrežo poslovnih kontaktov. Češki poslovni partnerji vas morajo najprej spoznati, spoznati zgodovino vašega podjetja, in šele potem, če imajo glede vas dober občutek, se boste začeli resno pogovarjati o poslih in potencialnih naknadnih sestankih. Večina čeških poslovnežev ceni dvostranski in dolgoročen poslovni odnos, in ne marajo agresivnega prodajnega poslovanja ali neosebnega pristopa.

Točnost je lepa čednost

Na sestanke prihajajte točno, lahko tudi kakšno minuto prezgodaj. Priporočljivo je, da se začnete dogovarjati za sestanke nekaj tednov pred vašim prihodom, saj hitri, nenapovedani sestanki niso dobrodošli.
 
Obleke

Za poslovni obisk je primerna formalna obleka, večinoma temna.

Poslovne partnerje nagovarjajte s priimki

V navadi je, da se poslovni partnerji nagovarjajo s priimki, vsaj dokler ni vzpostavljeno bolj sproščeno okolje.

Poslovna kosila

Poslovna kosila so na Češkem običajna, in redko trajajo manj kot dve uri. Tudi če kosite v dvoje, je v navadi da naročite več jedi (od predjedi do glavne jedi in posladka). Poslovni zajtrki niso v navadi.
image_alt
Podjetniške zgodbe: družinsko podjetje MIGI

Osladnosti ne marajo, konservativnost pa

Vljudnostno smehljanje ni značilno za Čehe, smejijo se, ko jih nekaj zabava oziroma so zadovoljni z rezultatom. Zaradi tega so Čehi velikokrat predstavljeni kot neprijazni, kar je na splošno napačna opazka. Čehi so formalni narod, in resno vedenje odraža njihovo spoštovanje do drugih ljudi in poslovnih partnerjev. Pri sklepanju novih poslovnih partnerstev češki poslovneži (oz. osebe na odgovornih položajih) veljajo za dokaj konservativne. Če imajo za kakšen produkt/storitev že uveljavljenega poslovnega partnerja, bodo glede morebitne zamenjave relativno zadržani. Novostim in spremembam v utečenih oblikah poslovanja niso pretirano naklonjeni. Tudi če je novi proizvod boljši ali cenejši, to avtomatično ne pomeni sklenitve posla, potrebnega je še kar nekaj dodatnega prepričevanja.

Tabu teme

Češka ima bogato zgodovino, v določenem obdobju je bila tudi ena industrijsko najbolj razvitih držav na svetu. Na to so Čehi še posebej ponosni, zaradi napak storjenih v preteklem režimu včasih tudi občutljivi. Pri vzpostavljanju kontaktov in vodenju poslovnih pogovorov je to vredno imeti v mislih oz. temu izkazovati ustrezno spoštovanje.
 

Prvič na Češko?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
DA = ANO (ano)
NE = NE (ne)
PROSIM = PROSÍM (proseem)
HVALA = DEVKUJI VAM (dyekooyi vam)
DOBRO JUTRO = DOBRÉ RÁNO (dobrye rano)
DOBRO POPOLDNE = DOBRÉ ODPOLEDNE (dobrye odpoledne)
LAKO NOČ = DOBROU NOC (dobroh nots)
POZDRAV = DOBRY 'DEN (dobree den)

Več iz rubrike