Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Češkem (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Češko.
Fotografija: Praga, Češka, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Praga, Češka, Foto: Shutterstock

Država piva, visoko izobraženega prebivalstva in hokeja. To je Češka, uradno Češka republika. Njene dežele so bile v srednjem veku ene najbogatejših v Evropi, vladarji so ustanovili vrsto mest, plemiči čudovite gradove. Glavno mesto Praga leži ob reki Vltavi in velja za eno najlepših evropskih mest. Sedanje ime izhaja iz endonima Čeh, izposojenega iz poljščine in po legendi njihovega voditelja Čeha, ki jih je pripeljal na Češko. Njena pestra zgodovina je pustila velik pečat v svetu. Karlovy Vary vsakoletno gostijo filmski festival in že od 16. stoletja dalje slovijo po zdravilnih vrelcih, tudi pivski kopeli. Čeprav je njihova hrana kalorična in nezdrava, Čehi uživajo življenje z zvrhano žlico »knedlikov« in veselja!
 

Osnovne značilnosti države


Češka, prej znana kot Bohemija, je država v Srednji Evropi, brez izhoda na morje. Na jugu meji na Avstrijo, na zahodu na Nemčijo, na severovzhodu na Poljsko in na vzhodu na Slovaško.

Država je nastala leta 1993, potem ko je Češkoslovaška razpadla na Češko in Slovaško. Razdeljena je na 14 regij, vključno s prestolnico Prago.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Južni Afriki (1/5)

Njeno glavno in največje mesto, z 1,3 milijona prebivalcev, je Praga.

Država je bila tradicionalno razdeljena na tri dežele, in sicer Češko (Čehi) na zahodu, Moravsko (Morava) na jugovzhodu in Češko Šlezijo (Slezsko, manjši, jugovzhodni del zgodovinske Šlezije, od katere je večina v sodobni Poljski) na severovzhodu. Znana kot dežela Češke krone že od 14. stoletja, je imela številna druga imena za državo, tudi Češka, Češka krona in Dežela krone svetega Vaclava. Ko je država ponovno pridobila svojo neodvisnost po razpadu Avstro-Ogrske leta 1918, je bilo novo ime Češkoslovaška skovano iz združenja narodov Češke in Slovaške v eni državi.

Na splošno je Češka gričevnata planota, obdana z razmeroma nizkimi gorami. Sem spadajo Karpati, Ore, Sudeti in Sumarva. Najvišja točka države je gora Sněžka, z nadmorsko višino 1602 metrov, je del Krkonošov.

Elegantna vrtnica je narodna roža ne le Anglije, temveč tudi Luksemburga, Češke in Slovaške. Divje živali v državi so obsežne in raznolike. Med velike sesalce spadajo medvedi, volkovi, risi in divje mačke (Felis sylvestris). Manjši sesalci, kot so svizci, vidre, kune in kune, naseljujejo tudi gozdove in mokrišča. Pogoste so divjadi, zlasti fazani, jerebice, divje gosi in race.

Češka ima štiri glavne reke in njihovi številni pritoki se izlivajo v Črno morje, Baltsko morje in Severno morje. Reka Vltava je najdaljša reka na Češkem in meri 435 km. Črno jezero v Češkem gozdu je največje in najgloblje naravno jezero v državi. To trikotno jezero, obdano s smrekovim gozdom, leži približno 6 km severozahodno od Železne Rude pod 300 metrov visoko pečino na Jezerní gori (1343 m).

Ima zmerno podnebje, ki se nahaja v prehodnem pasu med oceanskim in celinskim podnebnim tipom, s toplimi poletji in hladnimi, oblačnimi in snežnimi zimami. Razlika v temperaturi med poletjem in zimo je posledica geografske lege, ki nima izhoda na morje. Višek padavin pade v poletnih mesecih. Zaradi taljenja snega spomladi se raven vode v rekah poviša, zato se pojavljajo občasne poplave. Povprečna temperatura v januarju je okrog -1, v juliju pa od 15 ° C do 30,5 ° C. Najbolj ustrezen čas za obisk je zgodnja jesen, poletje ter pozna pomlad.

Njena skupna površina meri  78.871 km2 in ima 10,65 milijonov prebivalcev, večina je etnično in jezikovno gledano Čehov (95 %). Druge etnične skupine vključujejo Nemce, Rome in Poljake. Po razdelitvi leta 1993 je nekaj Slovakov ostalo na Češkem in predstavlja približno 3 % sedanjega prebivalstva. Trenutno se 39,8 % Čehov šteje za ateiste; 39,2 % je rimokatolikov; 4,6% je protestantov, 1,9 % v češki ustanovi Husitske reformistične cerkve, 1,6 % v evangeličanski cerkvi češkega bratstva in 0,5 % v šlezijski evangeličanski cerkvi; 3 % je pripadnikov pravoslavne cerkve in 13,4 % je neodločenih. Uradni nacionalni jezike je češčina, ki je zahodnoslovanski jezik. Zaradi skupne zgodovine jo dobro razumejo tudi na Slovaškem. Tudi slovaški jezik je uradno priznan. Nemščina in angleščina sta najbolj uporabljena druga jezika, prvi med starejšo generacijo, slednji pa med mlajšimi. Znanje tujih jezikov ni samoumevno, v povprečju je na nekoliko nižji ravni kot v Sloveniji. Domačini ne govorijo francosko, italijansko in špansko. Valuta je češka krona (CZK), ki je 0,039 evra. Mednarodna oznaka je CZ/CZE. Himna se imenuje »Kde domov můj«, geslo pa »Resnica prevlada«, domena .cz,  klicna številka pa se glasi +420 , medtem, ko je številka za nujno pomoč 112. So v enakem srednje evropskem časovnem pasu kot Slovenija.
Češka, Foto: Shutterstock
Češka, Foto: Shutterstock

Glavno in največje mesto je Praga, ki se nahaja v osrčju češke kotline, ki ima obroč gorskega okolja. Plodna tla, naravni vodni tokovi in ​​viri so imeli ključno vlogo v zgodnjem razvoju mesta. Reka Vltava teče skozi mesto in vpliva na čudovito pokrajino in naravne parke.

Današnjo Češko so Kelti prvič naselili v 4. stoletju pred našim štetjem. Keltsko pleme Boii je državi dalo latinsko ime - Boiohaemum oziroma Bohemija. Kelte so pozneje nadomestili z germanskim plemenom, okoli leta 100 n. št. in slovanskimi narodi v 6. stoletju. Leta 1945 so jo osvobodile sovjetske in ameriške sile. 1918 sta se Češka in Slovaška združili v Češkoslovaško. Komunistična partija Češkoslovaške je leta 1946 zmagala na volitvah. Po državnem udaru leta 1948 je Češkoslovaška postala enostrankarska komunistična država, pod sovjetskim vplivom. Leta 1968 je naraščajoče nezadovoljstvo z režimom doseglo vrhunec v reformističnem gibanju, znanem kot praška pomlad, ki se je končala z vpadom Sovjetske zveze. Češkoslovaška je ostala zasedena do leta 1989 - do žametne revolucije, ko je komunistični režim propadel in je bila ustanovljena večstrankarska parlamentarna republika. 1.januarja 1993 pa se je zgodil razpad Češkoslovaške na samostojni državi - Češko in Slovaško.

Ustava Češke republike je pisna ustava, objavljena v uradni reviji Zbirka zakonov.  Nanjo je močno vplivala češkoslovaška ustavna listina iz leta 1920. O tem je bilo dogovorjeno v političnem procesu.

Češki pravni sistem je sistem civilnega prava. Lahko ga uvrstimo v germansko celinsko pravno kulturo. Pomembna pravna področja so kodificirana.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Luksemburgu (1/5)

Češka je enotna parlamentarna ustavna republika, v kateri je predsednik vodja države, izvršno oblast pa ima predsednik vlade.  Trenutni ponovno izvoljeni predsednik države je Miloš Zeman. Naslednje volitve bodo leta 2023. Izvršilno oblast izvaja vlada Češke republike, ki poroča poslanski zbornici. Ima večstrankarski sistem. Zakonodajna oblast je dvodomna – poslanska zbornica kot spodnji dom in senat kot zgornji dom.

Češka za svojo valuto uporablja češko krono. Sprva je načrtovala uvedbo evra v letu 2010. Evro naj bi bil sprejet po »big bang« scenariju, kar pomeni, da bi bila zamenjava izvedena v enem dnevu. Ta načrt se je kasneje izjalovil.

Je članica Evropske unije, Nata, OECD, OVSE, Sveta Evrope, Višegrajske skupine, WTO in CEFTA. 1999 se je priključila k NATU, 1. Maja 2004 pa k EU. Članica Schengenskega območja je od 21. decembra 2007, nazadnje je predsedovala Svetu EU junija 2009.

Vir: EIU; Factiva, februar 2021.
 

Več iz rubrike