Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Izrael (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Izrael.
Fotografija: Izrael. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Izrael. Foto: Shutterstock

Aktualne omejitve v Izraelu

 
Skupno primerov
1.210.000
Smrti
7.494
 
Od cepiv sta trenutno na voljo Moderna in Pfizer. Cepljenega je 80,9 % prebivalstva.
 
Izrael je med najbolj precepljenimi državami na svetu, saj je 80,9 % tistih, starih 12 let in več, popolnoma cepljenih, velika večina s cepivom Pfizer. Kljub temu država trenutno beleži eno najvišjih stopenj okužb na svetu, saj je na milijon prebivalcev na dan skoraj 650 novih primerov. 
 
Komercialni leti zdaj obratujejo v Izrael in iz njega na omejenem številu linij. 
 
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Pravila in predpisi v Izraelu počasi postajajo vse bolj sproščeni. Zakon o nošenju mask za obraz na prostem je bil junija 2021 preklican, vendar je nošenje mask v notranjosti še vedno obvezno. Prav tako so avgusta 2021 uvedli zeleno kovidno potrdilo za vse, ki so starejši od treh let za restavracije, trgovine, zbiranja, itd., a so to kmalu ovrgli in mejo dvignili nad 12 let.
 
Izrael bo dovolil majhnim tujim skupinam turistov iz izbranih držav, da od 19. septembra obiščejo Izrael v okviru pilotnega programa za zagon turizma, je nedavno sporočila vlada.
 
To pomeni, da bodo v državo lahko vstopile skupine turistov s 5 do 30 ljudmi iz držav z izraelskih zelenih, rumenih in oranžnih seznamov, če so bili vsi člani skupine v celoti cepljeni proti COVID-19. Projekt se začne oktobra 2021. Trenutno ni določenih datumov, v katerih bodo lahko posamezni potniki vstopili v Izrael brez omejitev. 
 
Ti turisti bodo morali predložiti tudi negativen test PCR, opravljen 72 ur pred prihodom, in opraviti serološki test, ko bodo pristali na letališču Ben Gurion v Tel Avivu.
 
Posamezni turisti, ki Izraela ne smejo obiskati od začetka pandemije koronavirusa marca 2020, razen če so na obisku pri družinskih članih, še vedno ne bodo smeli vstopiti zunaj turistične skupine.
 
Maja je Izrael sredi padca okužb s COVID-19 dovolil majhne skupine turistov. Prišlo je več kot 2000 obiskovalcev, predvsem iz Združenih držav in Evrope, kar je vzbudilo upanje okrevanja v turistični industriji, ki jo je prizadela pandemija.
 
Toda pobuda je bila avgusta zaustavljena, ko se je razširila varianta Delta, kar je kljub vodilnemu uvajanju cepiv v svetu povzročilo porast okužb s COVID-19.
 
Izraelska potovalna industrija je v letu 2019 doživela rekordno leto. Osupljivih 4,55 milijona turistov se je zbralo v Sveti deželi, da bi doživeli nekaj najpomembnejših svetovnih znamenitosti. Turistična industrija je bila enako optimistična glede projekcij za leto 2020. Vendar je pandemija koronavirusa ustavila mednarodna potovanja. 
 
Vir: touristisrael.com
image_alt
Donald Trump se sooča z novimi finančnimi težavami

Poslovni bonton

 
Uspeh na izraelskem trgu je odvisen od tega, kako partnerji dojemajo vas in vaše podjetje. Čeprav je izraelska poslovna kultura zelo močno prisotna na zahodnih trgih, se močno razlikuje od tistega, ki so ga vajeni Evropejci.  Pri poslovanju z Izraelom je pomembno poznavanje nekaterih osnovnih načel, pa tudi zgodovine, razvoja ter vpliva ZDA in evropskih dežel.
 

Ženska vloga

 
Vloga žensk se povečuje. Zaradi religije je imela ženska v izraelski družbi manj pomemben položaj, vendar pa se to v zadnjih letih počasi spreminja in vedno več žensk vstopa na trg dela in dosega enakopraven položaj moškim. Hierarhija v podjetjih je strogo določena. Odločitve so sprejete skupaj. Vsak zaposleni ima pravico do svojega mnenja med rednimi sestanki zaposlenih, kar omogoča zelo odprto delovno okolje. Bolj kot položaj in starost se pri Izraelcih spoštujejo izkušnje.
 

Najprej dobri odnosi, nato posli

 
Izraelska družba temelji na vzpostavitvi dobrih odnosov, medtem ko zahodne (evropske, severno ameriške) družbe stremijo k vzpostavitvi pravil in reda. Pri vzpostavitvi odnosov v Izraelu so najbolj pomembna čustva ter občutki, medtem ko sta intuicija in objektivna dejstva sekundarna. Izraelska (poslovna) kultura deluje kot velika družina, kjer so formalnosti opuščene in posameznik lahko deluje sproščeno in direktno.
Tel Aviv, Izrael
Tel Aviv, Izrael

Poslovne obleke? Redko.

 
Izraelci so seznanjeni ter navajeni, da so poslovneži, ki prihajajo iz Evrope in ZDA, na sestankih oblečeni formalno. Istočasno to ne pomeni, da bodo sami sledili enakim smernicam. Še posebej v poletnih mesecih bodo vaši izraelski poslovni partnerji oblečeni manj formalno, brez suknjiča in kravate. Formalne obleke so primerne za sestanke z VIP, z določenimi privatnimi podjetji ter starejšimi državnimi uradniki. Na splošno pa velja načelo, da je oblačenje na dokaj nižjem nivoju, kot je to običaj v Evropi. V vsaki pisarni v Tel Avivu je ves čas vklopljena klimatska naprava, zato je dobro, da s seboj vzamete lahek pulover ali jakno, čeprav je zunaj vroče.
 

Nekaj hebrejščine ne bo škodilo


Večina izraelskih poslovnežev in državnih uradnikov govori angleško, vendar pa znanje vsaj nekaj besed osnovnih besed hebrejščine (predvsem pozdravov) ni odveč in naredi dober vtis na vaše poslovne partnerje. Če ne govorite jezika, je priporočljivo, da s seboj pripeljete prevajalca. S tem si omogočite, da ste vedno na isti strani kot vaši partnerji ter da ne zamudite morebitnih pogovorov med vašimi partnerji. Prevajalec vam lahko pomaga tudi pri morebitnih kulturnih razlikah, ki ovirajo dobro poslovanje.
 

Delovnik in rokovanje

 
Večina vladnih pisarn je odprta 40 do 45 ur na teden, od nedelje do četrtka, od 9.00 do 18.00. Izjemoma se je možno dogovoriti za poslovni sestanek v petek zjutraj, vendar pa sestanki ob sobotah niso običaj. Nedelja je v Izraelu delovni dan, za razliko od sobote, judovske sobote. Ne pričakujte, da se bodo Izraelci v petek popolnoma odzvali, čeprav je uradno delovni dan.
 
Izraelci so se navajeni rokovati v pozdrav, a če komunicirate z versko osebo, je pomembno vedeti, da se ne smete rokovati z nasprotnim spolom. Ne bodite užaljeni in najbolje je, da se tega običaja zavedate.
 

Prijazni in topli

 
Kulturne razlike med Izraelom in Evropo na področju poslovanja morajo biti vzete na znanje, saj v nasprotnem primeru lahko pride do velikih nesporazumov. Izraelci so zelo prijazni in topli ljudje. Če vas povabijo na poslovno večerjo (k njim domov ali v restavracijo), za njih to ni le prijazna gesta, ampak tako izkazujejo prijateljstvo. Sprejmite povabilo in ga izrabite za postavitev dobrih in osebnih poslovnih odnosov. Vsebina in ne stil je tisto, kar šteje med poslovneži v Izraelu.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Obdarovanje

 
Ko pridete na večerjo, s seboj vedno prinesite darilo (rože, čokolado ali steklenico dobrega vina). Pri poslovnih obiskih v pisarni, lahko prinesete kulturno knjigo iz vaše države, pisala z logotipom vašega podjetja ali namizno uro. Okvirjene fotografije vas in vašega izraelskega poslovnega partnerja so dobrodošle in izvrstno darilo, ki lahko okrasi pisarno.
 

Zgolj intuicija in ne dejstva

 
Kultura sklepanja poslov v Izraelu je dokaj hitra. Pri sprejemanju odločitev je za Izraelce bolj pomembna intuicija in občutki kot po gola dejstva. Izraelci imajo radi stvari narejene hitro in takoj. Dolgotrajni in počasni posli niso dobro sprejeti, saj dajejo vašim poslovnim partnerjem občutek, da zavlačujete. Poskušajte najti srednjo pot in poskušajte govoriti o časovnih okvirjih, ki trajajo v dnevih in mesecih.
 

Spontanost in zamude

 
Sestanki so večinoma spontani in ne planirani, prav tako točnost na sestankih večinoma ni nujna. Vedno dajte vašemu poslovnemu partnerju 15 do 20 minut, preden vas začne skrbeti za njegovo zamujanje. Vendar pa se na tem področju stvari hitro spreminjajo, saj se v današnjem hitrem poslovnem svetu Izraelci trudijo biti kar se da točni. Četudi oni radi zamujajo, bodite vi pravočasni.
 

Sendvič + pijača ter poslovne večerje

 
Delovni zajtrki in kosila niso v navadi, saj Izraelci vidijo čas kot nekaj neprecenljivega. Predlagajte, da se na sestanek prinese sendviče in pijačo. Poslovne večerje so v navadi in so tudi izvrstna priložnost, da vzpostavite bolj osebne stike z vašimi poslovnimi partnerji. Rezervirajte mizo v halal ali košer restavracijah. Tema lahko nanese na družino, kulturo, zgodovino, šport, ipd, ter se nadaljuje v poslovne pogovore. Izogibajte se tem, kot so izraelska politika, vlada in vera. Pri izbiri restavracije upoštevajte verske omejitve Izraelcev glede hrane.
Tel Aviv, Izrael
Tel Aviv, Izrael

Naj vas klici med sestanki ne vznemirjajo

 
Ne bodite presenečeni, če vaši poslovni partnerji med sestanki prevzemajo telefonske klice ali dovolijo drugim, da pridejo v sobo. Omenjene prekinitve so običajne in del njihove poslovne kulture. Izmenjava vizitk ni običajna, čeprav je vse bolj pogosta.
 

Vero je potrebno spoštovati

 
Izrael je na splošno zelo sproščena država, ki je zelo zahodno usmerjena. Zaradi verske »občutljivosti« je potrebno upoštevati nekatere omejitve pri vstopih v cerkve in mošeje. Vstop v nekatere sinagoge, cerkve in mošeje se ne dovoli tistim, ki nosijo kratke hlače ali kratka krila. Obvezno je potrebno pri vstopu v verske objekte nositi dolge hlače in dolga krila. Prav tako ženskam, ki imajo oblečene kratke majice ne dovolijo vstop v verske objekte. Vse ženske morajo imeti pokrite nadlakti. Ženskam se lahko zgodi, da bodo od njih pred vstopom v verske objekte zahtevali, da se oblečejo (običajno ženskam posodijo obleko, ki jo nato po ogledu vrnejo). V vseh mošejah se je potrebno obvezno sezuti, vstop s čevlji v mošeje ni dovoljen. Moški pa morajo imeti obvezno pokrivalo na glavi, ko obiščejo sinagogo in pri molitvi pri zahodnem zidu. Zunaj verskih središč ni posebnih omejitev glede oblačil.
 

Tabu teme 

 
Norčevanje iz religij je v Izraelu zelo nespoštljivo in se lahko zelo hitro zelo slabo konča. Prebivalci Izraela imajo navado, da turiste vprašajo neposredno in iskreno, kar jih v tistem trenutku zanima. Neposredna in iskrena vprašanja Izraelci turistom zastavljajo zato, ker jim želijo pomagati, da bodo čim bolj občutili in si zapomnili Izrael. Izraelci zelo zagovarjajo svoje pravice, in svoje mnenje vedno zagovarjajo pred pritiski družine, religije, vojske in drugimi Izraelci. Glasne in burne razprave z argumenti so v Izraelu družbeno sprejemljive in jih nihče, ki obišče Izrael ne sme jemati kot znak sovražnosti. Izraelci so zelo previdni ljudje in si ne želijo, da bi jih kdorkoli razumel narobe in jih poimenoval »frier« oz. v prevodu »naivnež«. Frier pomeni nekoga, ki plačuje preveč, nekoga, ki stoji mirno in tiho v vrsti ter opazuje druge, kako se prerivajo naprej in ga/jo drugi izkoriščajo, namesto, da bi se postavil/a za sebe. Če se partner o tem ne načne pogovora sam, se ne začnite pogovarjati o temah, kot sta holokavst ali arabsko-izraelski konflikt. Ti dogodki so za Izraelce še vedno občutljivi.
 
Več informacij: Izraelsko-slovenska trgovinska in industrijska zbornica
 
Vir: conbiz.eu
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Prvič v Izrael

 

Nekaj osnovnih besednih zvez

 
Shalom: Pozdravljeni, nasvidenje in mir.
Lehit-raot: Se vidimo kasneje.
Ken in Lo: "Ken" pomeni Da in "Lo" pomeni Ne.
Slicha: Oprosti ali oprostite. .
Bevakasha: prosim.
Ma-yim: Voda.
 
Cene in življenje v Izraelu (vzorčni primer):
1 ILS = 0,27 EUR
Restavracije
Obrok, poceni restavracija 60,00 ₪
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, tri jedi 250,00 ₪
McMeal v McDonaldsu (ali enakovrednem kombiniranem obroku) 50,00 ₪
Domače pivo (0,5 -litrski preliv) 29.00 ₪
Uvoženo pivo (0,33 -litrska steklenica) 28.00 ₪
Navaden kapučino 12,43
Coca -Cola/Pepsi (0,33 -litrska steklenica) 9.00 ₪
Voda (0,33 -litrska steklenica) 7.00 ₪
 
Tržnice
Mleko (običajno), (1 liter) 5,92
Štruca svežega belega kruha (500 g) 7,47
Riž (bel), (1 kg) 9.00 ₪
Jajca (navadna) (12) 12,96
Lokalni sir (1 kg) 47,61
Piščančji fileti (1 kg) 34,31
Goveje okroglo (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso na hrbtnih nogah) 68,35
Jabolka (1 kg) 10,33
Banana (1 kg) 7,82
Pomaranče (1 kg) 6,39
Paradižnik (1 kg) 5,75
Krompir (1 kg) 4,61
Čebula (1 kg) 4,04
Solata (1 glava) 5,56
Voda (1,5 -litrska steklenica) 4,54
Steklenica vina (srednje kategorije) 40,00
Domače pivo (0,5 -litrska steklenica) 8,91
Uvoženo pivo (0,33 -litrska steklenica) 10,81
Paket cigaret 20 (Marlboro) 35,00
 
Prevoz
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 5,90
Mesečna vozovnica (redna cena) 213,00
Taxi Start (običajna tarifa) 13,50
Taksi 1 km (običajna tarifa) 4,00
Taksi 1 ura čakanja (običajna tarifa) 98,40
Bencin (1 liter) 6,14
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 134.000,00
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 136.022,80
 
Komunalne storitve (mesečno)
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanje 751,47
1 min. lokalnih predplačniških mobilnih tarif (brez popustov ali načrtov) 0,39
Internet (60 Mbps ali več, neomejeno število podatkov, kabelski/ADSL) 94,10
 
Šport in prosti čas
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 244,01
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 67,46
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 40,00
 
Varstvo otrok
Predšolski (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečno za 1 otroka 2.974,92
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 29.797,14
 
Oblačila in čevlji
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 314,17
1 poletna obleka v verižni trgovini (Zara, H&M, ...) 204,02
1 par tekaških copat Nike (srednje kategorije) 410,02
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 450,04
 
Najemnina na mesec
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 3.374,17
Stanovanje (1 spalnica) Zunaj centra 2.732,44
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 5.223,94
Apartma (3 spalnice) Zunaj centra 4.292,16
 
Nakup stanovanja Cena
Cena kvadratnega metra za nakup stanovanja v centru mesta 24.215,02
Cena za kvadratni meter za nakup stanovanja izven centra 19.527,65
 
Plače in financiranje
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 8.528,66
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 3,56

Vir: Numbeo.com


 

Več iz rubrike