Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Italijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Italijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Italiji:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

6. januar

sveti trije kralji

17. april

velikonočna nedelja

18. april

velikonočni ponedeljek

25. april

dan osvoboditve

1. maj

praznik dela

2. junij

dan republike

15. avgust

Marijino vnebovzetje

1. november

dan spomina na mrtve

8. december

Marijino brezmadežno spočetje

25. december

Božič

26. december

Štefanovo

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša: 55 EUR

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Italijo obstajajo trije povezani tipi vtičev, tipi C, F in L. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa F je vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvama na strani in vtič tipa L je tip vtikača, ki ima tri okrogle zatiče. Italija deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Iran (4/5)

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Italijo vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Obvestilo: Italija in Slovenija imata podpisano konvencijo, po kateri so slovenski državljani v Italiji brezplačno deležni storitev iz nujnega zdravstvenega varstva. Storitve se uveljavljajo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki si jo priskrbimo na ZZZS. Ob morebitnem zdravljenju je pomembno, da shranimo vso dokumentacijo za morebitno poznejše obračunavanje stroškov.

Milan aerial view at sunset of the Porta Volta renovation with Unicredit tower, Bosco Verticale skyscraper and the Garibaldi railway station in the business district. Foto: Shutterstock
Milan aerial view at sunset of the Porta Volta renovation with Unicredit tower, Bosco Verticale skyscraper and the Garibaldi railway station in the business district. Foto: Shutterstock

Čeprav se zdijo italijanske bolnišnice na prvi pogled morda malo površne in so vrste čakajočih lahko dolge, pa je kakovost oskrbe in zdravljenja visoka. Za zdravnika lahko povprašamo tudi v hotelu, za manjše težave pa lahko obiščemo kar lekarno. Rešilni avto (ambulanza) pokličemo na številko 113, v bolnišnici pa, če potrebujemo prvo pomoč, poiščemo nezgodni oddelek (pronto soccorso) najbližje bolnišnice (ospedale).

Cepljenje za vstop v Italijo ni potrebno, razen če prihajate iz območja, ki je znano kot okuženo.

Opozorilo: Dne 29. 11. 2018 je stopil v veljavo nov italijanski zakon o varnosti, ki določa, da morajo vsi, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Italiji, v roku 60 dni registrirati svoje vozilo v Italiji. Kršiteljem zakona sledi visoka kazen, začasni zaseg prometnega dovoljenja za 180 dni in izločitev vozila iz prometa. Kazen bo doletela tudi voznike, ki vozijo izposojen avtomobil, tudi v primeru, ko imajo urejeno mednarodno dovoljenje, izdano s strani AMZS.

Velik del Italije leži na potresnem območju, zato se potresi pojavljajo skoraj dnevno. Informacije glede vulkanske aktivnosti v Italiji lahko najdete na spletnem mestu italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo.

Vir: gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Urugvaj (4/5)

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 V Italijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: S turističnimi agencijami iz ljubljanskega letališča ali iz Benetk in Trsta v južne kraje Italije.

Z avtobusom: Z ljubljanske avtobusne postaje je možno potovati v naslednja italijanska mesta: Bassano del Grapa, Bologna, Brescia, Firenze, Mestre, Milano, Padova, Ponte di Prula, Torino, Torento, Trst in Verona. Več na: AP Ljubljana

Z avtom: V Italijo je, razen v večja mesta, zelo primerno, če potujemo kar s svojim osebnim avtomobilom. Najpomembnejše informacije za voznike osebnih avtomobilov, ki bodo potovali po Italiji, najdemo na AMZS.

Z vlakom: V državo lahko potujemo tudi z vlakom kar iz Ljubljane do Benetk, od tam pa naprej. Uporabna povezava za pot do Benetk je na spletnih straneh Slovenskih železnic.

Z ladjo: Križarjenja, redne plovbe v Benetke s slovenskih in hrvaških pristanišč organizira družba TOP LINE.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prehajanje meja in potovanje v in iz Italije

Za vstop v Italijo, morate izpolnjevati enega izmed pogojev PCT.

Za vstop v Slovenijo iz Italije, ni treba izpolnjevati nobenega izmed PCT pogojev.

AKTUALNE OMEJITVE V ITALIJI:

Skupaj primerov: 16,7 milijona

Smrti: 164.000

Cepiva, ki so v uporabi, so Pfizer, Moderna, AZ, Janssen in NovaVax.

Trenutno je cepljenega 59,9 % prebivalstva.

Omejitve so v večini sproščene, ostajajo zgolj maske v notranjih prostorih in javnih prevozih.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Sejšele (4/5)

Poslovni bonton

  • Odzivnost in točnost sta vrlini.
  • Poslovni ljudje v Italiji cenijo hitro odzivnost in pričakujejo, da bo vsa korespondenca potrjena.
  • Za sklepanje poslov so obvezni osebni poslovni sestanki, na katerih se pričakuje točnost.
  • Formalnost, formalnost.

Italijanski poslovneži so precej formalni, zato se je priporočljivo vzdržati uporabe imen, dokler se ne vzpostavi trdno poslovno razmerje. Italijani običajno uporabljajo nazive, ki označujejo njihov položaj v podjetju.

Govorica telesa namesto besed:

Italijani so znani po tem, da uporabljajo največ govorice telesa od vseh evropskih narodov. 

Stil, kakovost, dobra storitev:

Italijanski kupci cenijo stil, kakovost in dobro storitev, pomemben je tudi rok dobave.

Obdarovanje

V italijanski poslovni kulturi obdarovanje ni posebej pogosto. Šele potem, ko se vzpostavi zaupanja vreden odnos, lahko v znak prijateljstva podarimo skromno, ne preveč drago darilo, ki je lahko tudi znak hvaležnosti za italijansko gostoljubje.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Finsko (4/5)

Obleke

Na poslovnih sestankih so zaželena konservativna poslovna oblačila. Obleka in predstavitev igrata pomembno vlogo v italijanski kulturi. Modni slog velja za znak premožnega družbenega statusa in uspeha. Zunaj velikih podjetij in finančnih krogov se uveljavljajo tudi bolj neformalna oblačila.

Gostoljubje igra ključno vlogo v italijanski poslovni kulturi in običajno vključuje večerjo v restavraciji. Zavrnitev povabila lahko obravnavajo kot žalitev.

Več iz rubrike