Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Finsko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Finsko.
Fotografija: Laponska, Finska
Odpri galerijo
Laponska, Finska

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Finskem:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

6. januar

sveti trije kralji

15. april

veliki petek

18. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

26. maj

vnebohod

24. junij

kresni večer

25. junij

kres

5. november

dan vseh svetih

6. december

dan neodvisnosti

24. december

božični večer

25. december

božič

26. december

dan obdarovanja

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 49 evrov.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Finsko obstajata dve povezani vrsti vtičev, tipa C in F. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, tip F pa vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvenima sponkama na strani. Finska deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Finsko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Obvestilo: Zdravila se prodajajo samo v lekarnah. V vseh bolnicah delajo zdravniki tudi v času dežurstev. Tujim državljanom za vstop na Finsko ni potrebno opraviti nobenih obveznih cepljenj. Voda iz pipe je pitna in nemogoče je, da bi bili zaradi nje deležni prebavnih motenj. V restavracijah veljajo strogi higienski standardi. Za zdravje je najbolj nevaren mraz, še posebej v zimskem času. Finska je redko poseljena država in če se odpravite v »finsko puščavo«, je nujno deliti svoje potovalne načrte z nekom, ki lahko obvesti reševalne službe, če se ne boste vrnili.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do Finske

 • Z letalom: Z letalom se da na Finsko priti praktično iz vseh evropskih držav. Od juga do severa boste potrebovali približno dve uri. Leti v notranjem prometu so med najcenejšimi v Evropi, prednost pa je tudi gosto razvejana mreža letalskih poti.
 • Z avtobusom, z vlakom: Vlaki in avtobusi na Finskem dosegajo visoke standarde. Z vlakom lahko hitro in učinkovito potujete po celotni državi, avtobusi pa vozijo zelo pogosto.
 • Z avtom: Z avtomobilom lahko pridemo na Finsko prek Rusije, Švedske, Norveške in Estonije.
 • Z ladjo: Najbolj pogosto uporabljena trajektna povezava je Silja line - trajekt Nemčija - Finska in Finska - Estonija. O trajektnih povezavah pa več informacij na spletni strani Online trajektne povezave in nakup vstopnic.

Finska
Finska

Prehajanje finskih mej

Vsem osebam, ki prihajajo na Finsko, priporočamo, da opravijo test na covid-19 48 ur pred vstopom v državo in se samotestirajo po vstopu v državo.

Najprej bodo mejni organi odločili, ali lahko oseba vstopi v državo. Vstop v državo je med pandemijo omejen. Ljudje, ki prispejo na Finsko, bodo morda morali predložiti potrdila, povezana s covidom-19. Imajo pa finski državljani, njihovi družinski člani in stalni prebivalci Finske vedno pravico do vrnitve v državo.

Ko oseba vstopi v državo, se zdravstveni organi odločijo o zdravstvenih ukrepih ali zahtevah testiranja, ki ji bodo naloženi. Zahteve, ki so jih postavili zdravstveni organi, veljajo tudi za državljane in prebivalce Finske.

Od 28. decembra 2021 do 16. januarja 2022 morajo vsi potniki, ki vstopajo na Finsko, predložiti potrdilo o polnem cepljenju ali potrdilo o prebolelosti v manj kot šest mesecih ter negativno potrdilo o hitrem antigenskem ali PCR testu na covid-19, izdano v manj kot 48 urah pred vstopom. 

Potrdilo mora biti v angleščini, finščini ali švedščini. Overjen prevod se lahko uporablja tudi kot potrdilo. Potrdilo je lahko tudi digitalno potrdilo EU o covidu-19.

Vir: valtioneuvosto.fi

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Finskem

Skupno primerov

260.000

Smrti

1.564

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Novavax, Moderna, Janssen in AZ.

Trenutno je cepljenega 74,7 odstotka prebivalstva.

 • Dobro je uporabljati masko v situacijah, v katerih je težko preprečiti tesne stike.
 • Finski zdravstveni organ priporočajo, da se ohrani medosebna razdalja vsaj dveh metrov.
 • Omejitvena priporočila glede dogodkov in srečanj med regijami se razlikujejo glede na fazo epidemije. 

Epidemija na stabilni ravni:

 • Število udeležencev na prireditvah je omejeno na regionalni ravni. 
 • Pri organizaciji prostočasnih dejavnosti in pri uporabi javnih prostorov je treba zagotoviti, da se udeleženci in stranke lahko izognejo tesnemu stiku.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Faza pospeševane epidemije:

 • Število oseb na javnih prireditvah je omejeno na polovico običajne zmogljivosti.
 • Dejavnosti v javnih prostorih je treba uporabiti tako, da se udeleženci in stranke lahko izognejo tesnemu stiku. Prostočasne dejavnosti v zaprtih prostorih so začasno ustavljene.
 • Skupine lahko nadaljujejo svoje dejavnosti na daljavo.

Faza prenosa epidemije v skupnosti:

 • Na regionalni ravni se lahko število udeležencev na javnih prireditvah omeji na 10 oseb ali pa se po potrebi v celoti prepove dogodke.
 • Občine lahko izdajo podobna priporočila tudi za zasebne dogodke.
 • Skupinske prostočasne dejavnosti je treba urediti na daljavo ali - če je potrebno - v celoti prekiniti. 
 • Če je potrebno, se lahko javni prostor v celoti zapre.

Ostale omejitve:

 • THL priporoča uporabo obraznih mask za javni prevoz v vseh delih države. Uporaba maske je še posebej priporočljiva v prometnih konicah in ko je veliko potnikov, ki se vozijo na istem transportnem sredstvu.
 • Prostori za čaščenje so odprti in dostopni.
 • Nebistvene prodajalne so odprte z naslednjimi varnostnimi ukrepi: zmanjšanje števila obiskovalcev, fizična razdalja in navodila glede osebne higiene.
 • Turistične namestitve so večinoma odprte, vendar so nekatere prisiljene, da svojih storitev zaradi pomanjkanja strank in finančnih razlogov ne izvajajo.
 • Restavracije so odprte z omejitvami, prav tako kinematografi, zabaviščni parki, muzeji, razstavni prostori in druga podobna kulturna prizorišča.
 • Dostop do plaž je omogočen.

Finska
Finska

Drugi ukrepi:

 • Na letališču Helsinki-Vantaa poteka preizkus, v katerem uporabljajo pse za iskanje potnikov, pozitivnih na covid-19.
 • Za nekatere zunanje dejavnosti se lahko zahteva zeleno covidno potrdilo za telovadnice in druge notranje športe ali telesno dejavnost, plavalni center in zdravilišče, plesne dvorane, notranja igrišča in igralne centre.

Vir: reopen.europa.eu

Poslovni bonton

Finska je dežela, v kateri je znatna teža pripisana izrečeni besedi. Besede so izbrane skrbno in z namenom sporočanja. Dejansko obstaja malo drugih finskih kulturnih posebnosti, ki bi se jih morali obiskovalci tako zavedati, kot finskega načina sporočanja. Za Fince velja kitajski pregovor: »Tvoj govor naj bi bil boljši kot molk, če ni, raje molči.«

Poslovna srečanja in pogajanja

Finci običajno pričenjajo točno in s krajšim uvodnim razgovorom. V pogajanjih dajejo Finci prednost skromnosti, verodostojnosti in tehnični natančnosti pred »prodajnim govorom«. Na nekaterih t.i. konzervativnih poslovnih področjih in vladnih funkcijah je visoko cenjeno tako imenovano »seniorstvo«.

Neposrednost, točnost in tišina so njihove najboljše prijateljice

Finci običajno govorijo neposredno in jasno. Da pomeni »da« in ne pomeni »ne«. Vedejo se neformalno in v nazivih običajno uporabljajo imena in ne priimkov. To lahko vodi do zmotnega vtisa o njihovi domačnosti. Finci so tudi zelo točni in se »držijo« termina, to pa pričakujejo tudi od drugih. Obiskovalci in gostje morajo priti ob določenem času, najsi gre za formalne ali neformalne okoliščine. Biti tiho na Finskem pomeni biti prijazen in zavzet za besede sogovornika. Finci niso v zadregi v dolgih trenutkih tišine. Redko prihaja do pogovora zaradi pogovora samega ali z namenom zapolnitve občutka praznine.

»Small talk«

Čeprav Finci niso vešči drobnih razgovorov, zmeraj dobro sprejmejo tematike, kot so npr. vreme, šport, potovanja in hobiji.

Sklepanje poslov

Finci pri sklepanju poslov ne stavijo na dolgoročne osebne odnose s sogovorniki. Sklepanje poslov poteka običajno prek elektronske pošte. Poslovneži odlično načrtujejo svoj čas, stvari hočejo narediti pravočasno in zaključiti čim več nalog. Finci cenijo poslovneže, ki pridejo na sestanek pripravljeni in govorijo odprto in jasno. Verjamejo ljudem, ki stojijo za svojo besedo in se držijo dogovorjenega. Temeljni poslovni slog je malo kramljanja, jedrnato govorjenje, osredotočenost na posel.

image_alt
Madžarski sladoled izbran za najboljšega na svetu

Poslovni sestanki

Za sestanek se je treba dogovoriti prek telefona, elektronske pošte ali telefaksa. Brez tega ga je težko načrtovati oziroma kar brez predhodne najave iti na sestanek. Pravočasen prihod na sestanek ali prihod nekaj minut prej je zelo cenjen. Če ne morete pravočasno priti, jim to takoj sporočite. Pred sestankom pošljite infromacije o zadevi srečanja oziroma agendo in tudi kratek opis poslovnih in osebnih izkušenj, ki jih imate vi in vaši sodelavci, ki pridejo z vami na sestanek. Sestanek se začne in konča v sklopu načrtovanega časa. Vaša predstavitev naj bo čim bolj izčrpna. Naj vsebuje veliko dejstev, podatkov, grafikonov, saj Finci redko postavljajo vprašanja. Pričakujejo namreč, da jim boste sami podali izčrpno informacijo o predmetu srečanja ali sestanka. Poslovna srečanja so pogosto prepletena s humorjem in se odvijajo v dobrem vzdušju.

Poslovne vizitke

Vizitke se izmenjajo na začetku srečanja brez kakšnega formalnega obreda. Ko prejmete vizitko od finskega poslovneža, preberite, kaj piše na njej, in jo obravnavajte spoštljivo, saj to simbolizira vaš odnos do njega.

Obleke in kajenje

Ne obstaja točno določeno pravilo oblačenja, toda za restavracije »poslovnega razreda« sta priporočljiva suknjič in kravata. Oblačila so stilska in konservativna. Moški nosijo temno konservativno obleko, ženske prav tako – poslovni kostim, hlače ali krilo. Kajenje je prepovedano v poslovnih in javnih prostorih. Tudi doma kadilci redko kadijo v prostoru.

Darila in povabilo v savno

V mnogih kulturah se nenajavljenemu obisku ali klicu ne posveča posebna pozornost. Povabila Fincev pa je potrebno jemati resno in se na njih odzvati. Ob obiskih so običajna darila rože, vino ali manjša pozornost. Finci svoje goste običajno povabijo v savno in na tovrstno vabilo se je vljudno odzvati. Ni sicer nujno, a je priporočljivo, da ga sprejmete.

Tabu teme

Potrebno se je izogibati razgovorom o zelo osebnih zadevah ali zelo neposrednih vprašanj, kot so npr. plače, davki in religija.

Več iz rubrike