Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Belgijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Belgijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Belgiji:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

17. april

velika noč

18. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

26. maj

vnebohod

5. junij

binkoštna nedelja

6. junij

binkoštni ponedeljek

21. julij

dan državnosti

15. avgust

Marijino vnebovzetje

1. november

vsi sveti

11. november

dan premirja

25. december

božič

Vir: www.timeanddate.com

Poslovna potovanja v Belgijo v juliju in avgustu, ter v času pred veliko nočjo in med božično - novoletnimi prazniki, niso priporočljiva, saj imajo takrat počitnice.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Filipine (4/5)

Priporočena dnevnica znaša:  63 EUR

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Belgijo sta povezani dve vrsti vtičev, tipa C in E. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa E pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča in luknjo za moški ozemljitveni zatič vtičnice. Belgija deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Belgijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Obvestilo: Belgijski sistem socialne varnosti temelji na plačevanju prispevkov za socialno varnost od dohodkov za opravljeno delo. Delodajalec je dolžan vsak mesec plačati med 30% in 40% svoje plače v sklad socialne varnosti, zaposleni pa plača delež svojega bruto prihodka prispevkov za socialno varnost. Ta sklad potem uporabijo za plačilo socialne varnosti: nadomestila v primeru bolezni, nadomestila za primer brezposelnosti, odpravnine v primeru nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali invalidnosti, nadomestila v primeru nesreč pri delu, nadomestila v primeru bolezni, družinske dodatke in pokojnine.

Če potujete v Belgijo, različna posebna cepljenja niso potrebna. Priporočljivo pa je imeti urejeno zdravstveno zavarovanje v tujini (evropska kartica zdravstvenega zavarovanja), na podlagi katerega lahko izkoristite zdravstvene usluge v primeru, da bi jih potrebovali. Belgija sodi med države z visoko razvitim zdravstvenim sistemom.

Gent, Belgija. Foto Marko Feist/Delo
Gent, Belgija. Foto Marko Feist/Delo

Opozorilo: V Bruslju in drugih večjih mestih je na ulicah potrebna previdnost, saj je naraslo število tatvin in drugih oblik pouličnega kriminala.  Priporočamo, da imate pri sebi ločeno shranjeno tudi kopijo osebnih dokumentov - potnega lista.

Na javnih mestih in predvsem na javnih prevoznih sredstvih svetujemo posebno previdnost in skrb za osebne predmete (dokumente, denar, itd.). Priporočljivo se je izogibati gibanju v množici ali lažnim zbirateljem podpisov za različne peticije.

Znani so primeri, da tatovi, medtem ko avto stoji na križišču, odprejo vrata in ukradejo torbo ali vrednejše predmete iz avtomobila. Priporočamo, da v kolikor po Bruslju potujete z avtom, avto med vožnjo zaklenete oziroma na sedežih ali drugih vidnejših mestih ne puščate torb in drugih predmetov, ki bi lahko pritegnili pozornost roparjev.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 V Belgijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Belgija ima po celotni državi posejana letališča z dobrimi in relativno ugodnimi letalskimi povezavami:

Brussels Airport - glavno belgijsko letališče, locirano v Frandriji. Letališče je baza glavne belgijske letalske družbe Belgian Airlines. Poleg te pa letijo še BRU in pa nizkocenovne družbe, kot so Vueling, JetairFly in Thomas Cook.

Brussels South Charleroi Airport - nahaja se približno 50 km južno od Bruslja. Glavne letalske družbe, ki letijo so predvsem nizkocenovni ponudniki, kot so Ryanair in Wizzair.

Antwerpen Airport - to letališče je rezervirano bolj za poslovne lete.

Ostend Airport & Liège Airport - leti so omejeni, predvsem na čarterske, poslovne in cargo.

Z avtobusom: Če potujete v Belgijo z avtobusom, izberite Eurolines. Mednarodni avtobusi se ustavljajo tudi v mestih: Antwerpen, Bruselj, Leuven in Liege.

Z avtom: Največje avtoceste, ki vodijo do Belgije: E-19, E-17, E-40, E-411 E-314 in E-313. Vožnja traja dobrih 10 ur, ne smete pa pozabiti tudi na stroške vinjet in cestnin.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v ZDA (4/5)

Z vlakom: Direktne povezave vlakov do Bruslja: Luxembourg (redni vlak, vozi vsako uro); Rotterdam, Haag (redni vlak, vozi vsaki dve uri); Paris, Köln, Aachen, Amsterdam; Lyon, Bordeaux, Paris-CDG letališče in druga francoska mesta; London, Ebbsfleet, Ashford, Lille in Calais; Frankfurt, Köln; Zürich, preko Luxembourga (redni vlak, vozi dvakrat dnevno).

Če potujete iz Slovenije v Belgijo, je priporočljivo, da se peljete po poti Ljubljana - Frankfurt in potem nadaljujete Frankfurt - Belgija.

Prehajanje meja in potovanjev in iz Belgije

Za vstop v Belgijo morate izpolnjevati enega izmed PCT pogojev. PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 36 ur. V Slovenijo se iz Belgijo vrnete brez predložitve vseh PCT potrdil.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Avstralijo (4/5)

Aktualne omejitve v Belgiji:

Skupno primerov

4.020.000

Smrti

31.319

Cepiva, ki so v uporabi so Pfizer, Moderna, AZ, Janssen in Novavax. Trenutno je cepljenega 79,1% prebivalstva.

Posebnih ukrepov ni, razen uporabe maske na javnem prevozu, bolnišnicah in domovih starejših. Izjeme so otroci, mlajši od 12 let. Prav tako so maske priporočene v zaprtih prostorih, v prenatrpanih območjih in na mestih, kjer razdaljo 1,5 metra ni mogoče zagotoviti.

Vir: reopen.europa.eu

Poslovni bonton

Pozdravljanje

Pozdravi vključujejo veliko mero formalnosti, vsaj med ljudmi, ki se ne poznajo. Vljudno se je rokovati. Enkrat, ko se odnosi razvijejo, rokovanje zamenjajo trije poljubi na lice, začenši z levim licem. Moški med seboj ohranijo rokovanje namesto poljubov.

Antwerpen v Belgiji, drugo največje pristanišče v Evropi in Center diamantne trgovine. Foto: Feist Marko/Delo
Antwerpen v Belgiji, drugo največje pristanišče v Evropi in Center diamantne trgovine. Foto: Feist Marko/Delo

Vizitke

Izmenjava poslovnih vizitk poteka brez formalnega obreda. Priporočljivo je, da je ena stran vizitke prevedena v nizozemščino ali francoščino, odvisno od območja države, kjer poslujemo. 

Točnost

Vedno bodite točni, Belgijci dajo veliko poudarka na točnost in zamuda na sestanek ustvari vtis nezanesljivosti.

Obleke

Veliko dajo na urejenost in zunanji videz in to pričakujejo tudi od drugih. Poslovna oblačila so zaželena, pri moških je obvezen suknjič. Med sestankom suknjiča ni priporočljivo sleči, razen če smo k temu povabljeni.

Poslovni sestanki

Sestanki so na splošno formalni, vendar so prvi sestanki bolj družabne narave in ne toliko poslovno usmerjeni, saj Belgijci raje poslujejo z ljudmi, ki jih dobro poznajo. Poslovni sestanki so pri sklepanju poslov običajni, termin sestanka pa običajno določi oseba, s katero se sestanemo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Panamo (4/5)

Poslovno kosilo

Ženske imajo prednost, vedno sedejo prve, moški pa za njimi (v restavracijah, Barih itd). Ko jeste, držite vilico v levi in nož v desni roki in nikoli ne pustite hrane na krožniku. To bodo razumeli za nevljudno in potratno. Belgijci so ponosni na svojo kuhinjo, zato, če je le možno, pohvalite hrano. Če ste v družbi v baru, počakajte, preden srknete prvi požirek pijače, možno je, da bo kdo želel nazdraviti.

Več iz rubrike