Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Filipine (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Filipine.
Fotografija: Filipini. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Filipini. Foto: Shutterstock

Podatki o državnih praznikih in prostih dnevih so dostopni na naslednji POVEZAVI.

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne TUKAJ.

Električna napetost: Za Filipine obstajajo trije povezani tipi vtičev, A, B in C. Vtič tipa A ima dva ravna vzporedna zatiča, tip B ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič, tip C pa ima dva okrogla zatiča. Filipini delujejo na napajalno napetost 220V in 60Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani načeloma ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni, vendar je bila ta možnost začasno preklicana zaradi omejevalnih ukrepov, ki so jih filipinske oblasti uvedle zaradi preprečevanja širjenja covida-19. Filipini so do nadaljnjega ustavili izdajo vizumov. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države. Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do treh mesecev.

Obvestilo: Filipini predpisujejo obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici in tifusu za tiste popotnike, ki prihajajo iz rizičnih območij, drugače je cepljenje proti tifusu priporočljivo. Prav tako cepljenji proti koleri in zaščita pred malarijo. Zaradi tropskega območja je priporočljiva pazljivost za vse, ki imajo na tem območju lahko zdravstvene težave. Velja tudi za tiste, ki jih moti visoka stopnja vlage.

Opozorilo: V času sezone monsunov obstaja možnost poplav. Popotnikom svetujemo, da redno spremljajo vremenske novice in upoštevajo nasvete krajevnih oblasti.

Svetujemo, da se pred potovanjem dogovorite, da vas ob prihodu na letališče nekdo tam pričaka (možnost hotelskega vozila s šoferjem). Svetujemo uporabo uradnih taksijev.

Popotnike želimo opozoriti, da je v državi visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov. Svetujemo, da v javnosti ne razkazujete denarja ali nakita ter da ne sprejemate pijače od tujcev, saj lahko ta vsebuje droge.

Posebno pozornost svetujemo pri uporabi javnih prevoznih sredstev. Na ti. ‘jeepneys’ in na avtobusih je v preteklosti prišlo do oboroženih ropov.

Plutje med otoki z majhnimi plovili je lahko nevarno, saj se nevihte lahko zelo hitro razvijejo.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

V filipinskih vodah obstaja visoka nevarnost oboroženih napadov piratov na plovila.

Za uporabo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.

Svetujemo, da imate v času potovanja svoj potni list varno shranjen (npr. v hotelskem sefu) in da s seboj nosite le fotokopijo potnega lista.

Poročajo o primerih okužbe z virom Zika.

Zaradi vojnih razmer odsvetujemo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi, Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay). Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v Marawi City. Iz enakih varnostnih razlogov odsvetujemo tudi vsa potovanja na arhipelag Sulu ter vsa nenujna potovanja v preostale dele pokrajine Mindanao.

V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja Mindanao, južni Palawan, Visayas, Siquijor in Dumaguete).

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Na Filipine lahko poletite le z letalom. Direktni let iz Slovenije ne obstaja, zato boste morali večkrat prestopati. Letališče Manila Ninoy Aquino International Airport The Ninoy Aquino International Airport je največje letališče v državi Filipini. Ima štiri terminale, ki pa med seboj niso povezani, zato je edina rešitev za pot med njimi najem taksija ali jeepneya. Od prestolnice Manile je letališče oddaljeno približno sedem kilometrov. Pred letališčem stojijo avtobusi, ki vas bodo peljali v Manilo. Letališki taksiji so rumene barve. Najemite zgolj uradne taksiste, sicer vas lahko Manila že takoj drago stane. Letališče je povezano tudi s podzemno železnico (LRT), vendar je postaja Baclaran oddaljena 2 kilometra vožnje s taksijem.
 • Redni avtobusni in železniški povezavi med Filipini in okoliškimi državami ne obstajata.
 • Z ladjo je mogoče prispeti na Filipine preko Malezije in Indonezije, sicer pa ostaja najboljši način potovanja na Filipine letalo. Turisti se morskega prometa načeloma ne poslužujejo.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Potovanje na Filipine

Pred potovanjem preverite razdelek »Vstopne zahteve« za trenutne omejitve in zahteve za vstop na Filipinih. Te se lahko spremenijo z majhnim opozorilom. Spremljajte ta nasvet za najnovejše posodobitve in ostanite v stiku s svojim ponudnikom potovanj.

Če načrtujete potovanje na Filipine, poiščite informacije o koronavirusu v razdelku Coronavirus.

Med pandemijo covida-19 je pomembno skleniti potovalno zavarovanje in preveriti, ali zagotavlja zadostno kritje. Glejte navodila FCDO o zavarovanju potovanja v tujino.

Za informacije o cepivih proti covidu-19 glejte stran Coronavirus.

 • Za vstop v državo morate izpolnjevati enega izmed pogojev PCT.
 • Pred potovanjem na Filipine se prepričajte, da ste v celoti cepljeni.
 • Necepljeni potniki bi se morali izogibati nepomembnim potovanjem na Filipine.
 • Zaradi trenutnih razmer na Filipinih so lahko vsi potniki ogroženi zaradi okužbe in širjenja različic covida-19.

Filipini. Foto: Shutterstock
Filipini. Foto: Shutterstock

Mednarodna potovanja lahko predstavljajo dodatna tveganja in tudi popolnoma cepljeni potniki so lahko izpostavljeni povečanemu tveganju za pridobitev in morebitno širjenje nekaterih različic covida-19.

Če niste v celoti cepljeni, morate upoštevati dodatna priporočila pred, med in po potovanju.

Upoštevajte vse zahteve letalske družbe in vse zahteve na vaši destinaciji, vključno z nošenjem maske, dokazilom o cepljenju, testiranju ali karanteni. 

Države / jurisdikcije / ozemlja rdečega seznama so tiste, ki jih IATF razvrsti kot visoko tvegane na priporočilo delovne skupine za analizo podatkov na podlagi naslednjih meritev: (i.) za populacije, večje od 100.000, je stopnja incidence (kumulativni novi primeri v zadnjih 28 dneh na 100.000 prebivalcev) večja od 500; in (ii.) Za populacije, manjše od 100.000, je število primerov covida-19 (kumulativni novi primeri v zadnjih 28 dneh) več kot 500, in stopnja testiranja testov v zadnjih 28 dneh na 100.000 prebivalcev.

Več informacij še na POVEZAVI.

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Filipinih

Skupno primerov

2.830.000

Smrti

48.017

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so NovaVax, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jannsen, BBIBP, Sputnik V, Covaxin in CoronaVax.

Cepljenega je 40 odstotkov prebivalstva.

Masko je treba nositi čez nos in usta v zaprtih prostorih javnega prevoza (tudi na letalih).

image_alt
V idilični italijanski regiji naprodaj hiše za evro

Priporočeno:

 • Medosebna razdalja vsaj 2 metra.
 • Pogosto umivanje rok ter razkuževanje.

Filipinska vlada je uvedla ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Te se po državi razlikujejo.

Karantenske omejitve v skupnosti ostajajo v veljavi na številnih lokacijah. Najnovejše informacije o omejitvah, kjer se nahajate, preverite pri medagencijski delovni skupini in vaši enoti lokalne uprave.

Nošenje obraznih mask v javnem in zasebnem prevozu je zdaj obvezno. To ni omejeno na vlake, avtobuse, jeepneyje, taksije, čolne in ladje. Navodilo vključuje tudi letala. Vnaprej preverite pri letalskem prevozniku, ali vam bodo masko zagotovili oni ali pa morate prinesti svojo.

Pozorno spremljajte objave lokalnih oblasti, da boste razumeli najnovejše omejitve in predpise, kjer se nahajate, ter njihov vpliv na vašo zmožnost potovanja in dostopa do osnovnih storitev. Preverite zahteve lokalne oblasti, kot so dovoljenje za barangay, zdravstveno spričevalo ali potovalni organ za vsako potovanje zunaj vašega prebivališča, vključno z letališčem. Za dodatne informacije o pravilih in omejitvah v zvezi s karantenskimi klasifikacijami obiščite spletno stran Ministrstva za zdravje.

Vir: cdc.gov

Filipini. Foto: Shutterstock
Filipini. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

Filipinci so zelo odprti in prijazni ljudje. Ker jih večina dobro govori angleško, sporazumevanje ne bi smelo predstavljati težave.

 • Družinske vezi

Pomembno je razumeti, da podjetja na Filipinih vodijo konglomerati v družinski lasti. Zato je dobro, da si v organizaciji zagotovite ustrezno kontaktno osebo – zaveznika, ki vas bo vodila skozi njene nianse.

 • Pozdravljanje

Uradni pozdrav na Filipinih vključuje odločen stisk roke, nasmeh in rahel očesni stik.

 • Poslovanje v sejni sobi 

Posli se večinoma izvajajo v sejnih sobah in pisarnah, ker je promet, zlasti v Manili, intenziven zjutraj in zvečer, zato se je sestankom za zajtrk in večerjo najbolje izogniti. Občasno se lahko na neki točki poslovnega odnosa zgodi sestanek za kosilo, vendar to nikoli ne bi bilo prvo srečanje. Pričakujte, da bosta na poslovnih sestankih postreženi voda in kava.

 • Počasi in enakomerno  

Vzpostavljanje odnosa s filipinskimi poslovneži je počasen proces. Filipinci si radi vzamejo čas, zato z ničemer ne hitite.

 • Vizitke

Vizitke so na Filipinih še vedno na prvem mestu. Niso tako bistvene kot na Kitajskem, vendar vam bodo dobro služile, če jih imate. Kot v večjem delu Azije, je običajno, da svojo vizitko predstavite z dvema rokama. Prepričajte se, da je vaše ime obrnjeno navzgor in postavljeno tako, da bo prejemniku čitljivo. Če ste obiskovalec, je običajno, da najprej ponudite svojo vizitko. Zavedajte pa se, da morda njihove ne boste prejeli v zameno, če vaš čin ni primerljiv ali višji od tistega, ki ga ima vaš filipinski poslovni partner.  Ko prejmete kartico, si vzemite trenutek in jo preučite, preden jo pospravite v žep. 

 • Obleke

Kadar sta močna vročina in vlaga, kar je pogosto, obleka ni potrebna. Za moške bosta zadostovali srajca z dolgimi rokavi in ​​kravata (ali celo brez) ter hlače. Ženske se lahko oblečejo podobno – krilo ali hlače in srajco z dolgimi rokavi ali obleko. Ženske in moški lahko nosijo tudi tradicionalno belo filipinsko srajco znano kot Barong Tagalog.

 • Pazite na uro  

Točnost je cenjena, vendar je pri zamudah nekaj popustljivosti, saj je včasih zaradi prometnih zastojev ta neizogibna. Za družabne priložnosti se lahko pretirana točnost obravnava kot znak tesnobe ali pretiranega navdušenja, zato načrtujte manjšo zamudo. Pet do 15 minut je v redu.

image_alt
Spekter UV svetlobe, ki uničuje koronavirus in je varen za ljudi

 • Ne preveč neposredno

Filipinci ne želijo reči ne, zato lahko na začetku rečejo da, čeprva bodo na koncu rekli ne. Pazite na govorico telesa in redno spremljajte svoje poslovne odnose.

 • Med sestankom ne uporabljajte telefona

Kot na Zahodu bodo Filipinci na splošno menili, da je uporaba mobilnega telefona med sestankom nevljudna, vendar vam bodo prizanesli, če boste v olajševalnih okoliščinah. Če že pred sestankom razložite, da boste morda prekinjeni, boste v veliki meri pomagali zgladiti situacijo.

 • »Small talk«

Filipinci radi govorijo o prometu v Manili. Navsezadnje obtičijo veliko časa v prometnih zastojih. Občasno se bodo poglobili tudi v teme, kot so družina in hobiji.

 • Poslovna srečanja

Če načrtujete sestanek s sodelavci na Filipinih, ni nič nenavadnega, da se dogovorite kar mesec dni pred obiskom. Iz poklicne vljudnosti vedno potrdite datum po telefonu nekaj dni pred tem in vnaprej zagotovite kopije vseh potrebnih materialov za pojasnitev in izboljšanje ciljev sestanka. Tudi če ima vaše podjetje dolgoletno razmerje s filipinskim podjetjem, vas bodo obravnavali kot novinca, če vas bodo prvič srečali kot osebo. To se na primer zgodi, če nekoga nadomeščate ali ste bili pravkar zaposleni. 

 • Prehranjevanje

Na poslovnih srečanjih pogosto postrežejo z lahkimi prigrizki. Nikoli ne užalite svojega gostitelja tako, da ponujeno zavrnete, tudi če ste pred prihodom pravkar imeli obilen zajtrk ali kosilo. V restavracijah in zasebnih domovih vedno sledite navodilom svojega gostitelja in počakajte, da vas poučijo, kje sesti in če gre za bife, kdaj pričeti s hrano. Medtem številne azijske kulture verjamejo, da je to, da na koncu obroka pustimo majhen del hrane na krožniku, izkaz spoštovanja, Filipinci res nimajo nič proti, če svojo hvaležnost pokažete tako, da pojeste vsak zadnji grižljaj. Za povabilo vedno napišite pisno zahvalo.

 • Darila

Če boste filipinskemu kolegu podarili darilo, ne pozabite, da je zelo pomembno, kako lepo je zapakirano. To je neposreden odraz količine misli in časa, ki ste ga vložili vanj. Izven družinskega kroga Filipinci menijo, da je obdarovanje zasebna zadeva. Darila, kot so knjige, majhna elektronika in predmeti, edinstveni za vašo državo, so ustrezna poslovna darila. Če ste povabljeni na dom do kolega, je cvetje (z izjemo lilij in krizantem) vedno cenjeno. Kar zadeva prehranjevalna darila, se držite sladkarij. Če prinesete karkoli drugega kot to, se bo razlagalo kot žalitev, v smislu da mislite, da je gospodinjstvo revno.

Vir.edc.ca

Nekaj osnovnih besednih zvez

Mano po - Blagoslovi.

Oo / Hindi - Da / Ne.

Salamat - Hvala.

Walang anuman - Vabljeni.

Paalam - Zbogom.

Nawawala ako - Izgubljen sem.

Hinahanap ko - Iščem.

Več iz rubrike