V idilični italijanski regiji naprodaj hiše za evro

Regija Abruzzo se ponaša z izjemno pokrajino, idiličnimi vasicami in dostopom do smučišč.
Fotografija: Regija Abruzzo, Italija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Regija Abruzzo, Italija. Foto: Shutterstock

V zadnjih desetletjih se prebivalci vse bolj selijo s podeželja in manjših krajev v večja mesta, kjer si zaradi raznolikih zaposlitvenih možnosti in dostopnosti do vsakodnevnih storitev lažje in raje ustvarjajo življenje. Posledično so mestna okolja čedalje bolj zasičena z ljudmi, medtem ko podeželska območja samevajo.

Številne lokalne oblasti po svetu se tako odločajo znova obuditi zapuščene kraje in jim vdahniti novo življenje. Nove prebivalce običajno privabljajo s tem, da jim ponudijo zastonj ali zelo poceni bivališča. Ker je stanovanjska problematika v mestih pogosto precej pereča, je taka ponudba seveda zelo mamljiva.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

V številnih italijanskih vasicah so se v zadnjem času že odločili privabiti obiskovalce na tak način. Tem se je pred kratkim pridružila še regija Abruzzo oziroma natančneje kraj Pratola Peligna, kot navaja CNN.

Regija Abruzzo je locirana v bližini Rima. Ponaša se z izjemno pokrajino, idiličnimi vasicami in dostopom do smučišč. Pratola Peligna se nahaja v Apeninih, blizu najboljših smučarskih prog v Italiji. Gre za samoten kraj, v katerem je veliko zapuščenih posesti, saj se je velik del prebivalstva odselil.

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Če je bilo še v 30. letih prejšnjega stoletja v njem 13.000 prebivalcev, jih je zdaj le še 7000. Številni ljudje so se v zadnjih desetletjih odselili v iskanju bolj svetle prihodnosti. Za njimi so ostale propadajoče hiše. Njihovo stanje se je leta 2009, ko je prišlo do hudega potresa, še poslabšalo.

Pratola Peligna. Foto: Shutterstock
Pratola Peligna. Foto: Shutterstock

Od 630 praznih stavb na voljo 250 nepremičnin

Lokalni svetnik Paolo Di Bacco je za CNN povedal, da so v zadnjem času skušali vzpostaviti stik z lastniki teh domov. Ugotovili so, da bi od 630 preostalih praznih stavb lahko 250 nepremičnin za en evro ponudili zainteresiranim lastnikom.

»Naš cilj je, da bi mesto ponovno obudili in mu povrnili lepoto starega središča, kljub temu da je to lahko dolgotrajen proces,« je pripomnil Di Bacco.

image_alt
Čudovite in cenovno ugodne države za potovanje

Vsi, ki se bodo odločili za nakup nepremičnin, se bodo morali zavezati za obnovo novega domovanja. Če v šestih mesecih ne bodo predstavili podrobnega načrta gradbenih del, jih čaka kazen v višini 10.000 evrov, še navaja CNN. Po Di Baccovih besedah želijo z napovedanimi sankcijami ljudem preprečiti, da bi kupili eno izmed hiš, nato pa izginili, kar se je v preteklosti v drugih krajih s podobnimi ponudbami že dogajalo.

»Takšne poteze bi poslabšale situacijo in uničile naša prizadevanja. Še posebej tujce, ki prihajajo od daleč, je skoraj nemogoče izslediti in jih prisiliti v to, da dokončajo z obnovo. Temu se želimo izogniti,« je dodala županja mesta Antonella Di Nino.

image_alt
Najlepši sprehodi med krošnjami dreves po svetu

Kot še navaja CNN, so nekatere nepremičnine v dobrem stanju, določene med njimi so tudi opremljene. Hiše so večinoma dvonadstropne, njihova površina pa znaša 70 kvadratnih metrov. Večina stavb ima dva ločena vhoda. Večje nepremičnine imajo celo podstrešje in teraso, na kateri so gospodinje včasih prale perilo ter sušile žita in fižol.

Na območju so našli tudi prazgodovinske fosile, vključno z okostjem mamuta. Pohodniške poti vodijo do narodnega parka Majella. Slikovit karneval ter sejmi hrane in obrti privabljajo številne obiskovalce. V Pratoli Peligni pridelujejo eno najboljših vin v regiji. V bližini se nahajata priljubljeni smučarski letovišči Roccaraso in Pescasseroli.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Podrobnosti o hišah, ki so naprodaj, in njihove fotografije so dostopne na spletni strani mestne hiše Pratola Peligna.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.