Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Panamo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Panamo.
Fotografija: Lenivec, Panama. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Lenivec, Panama. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Panami:

 • 1. januar - novoletni dan
 • 9. januar - dan mučenikov, obletnica nemirov zaradi suverenosti v Kanalskem območju leta 1964
 • Karnevalski torek - torek pred pepelnično sredo
 • Viernes Santo - Veliki petek
 • 1. maj - praznik dela
 • 3. november - dan ločitve od Kolumbije leta 1903
 • 4. november - dan zastave - praznujejo ga samo javne agencije in vse šole. Zaposleni v zasebnem sektorju nimajo dopusta.
 • 5. november - dan Colóna, ko so prebivalci Colóna ustavili napredovanje kolumbijske vojske na Panama City. 
 • 10. november - 'Primer Grito de Independencia de la Villa de Los Santos', ki praznuje gesto Rufine Alfaro in vstajo v Villa de Los Santos proti Španiji.
 • 28. november - dan neodvisnosti od Španije, 1821
 • 8. december - materinski dan in praznik brezmadežnega spočetja 
 • 25. december - božični dan

Priporočena dnevnica znaša 50 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije glede tega so dostopne na naslednji povezavi.

Električna napetost: Za Panamo obstajata dve povezani vrsti vtičev, tipa A in B. Tip vtikača A je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča, tip B pa vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Panama deluje na napajalno napetost 120V in 60Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Panamo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan odhoda iz Paname.

Obvestilo: Panama ima odlično zdravstveno varstvo in je v zadnjem času zelo popularna destinacija za zdravstveni turizem.

Priporočljivo je cepljenje proti rumeni mrzlici, če potujemo v province Darien, Kunayala (San Blas) in Panama (razen v centralnem območju).

Opozorila: Potovanja po državi večinoma potekajo brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj uradne statistike kažejo na porast števila ropov, umorov in napadov v San Miguelitu, El Chorillu in Juan Diazu. Večina omenjenih kriminalnih dejanj se odvija med člani rivalskih skupin, ki preprodajajo prepovedane droge. Svetujemo, da pazite nase in na svojo lastnino.

Območja, kjer je stopnja tveganja večja:

 • vzhodni del province Darién (predel ob meji s Kolumbijo), kjer se nahajajo kolumbijske vojaške in paravojaške skupine;
 • priljubljene četrti glavnega mesta, kot so Curundù, Chorrillo, San Miguelito, cona Vera Cruz;
 • četrt Playita v mestu Colón;
 • obrobni predeli večjih mest.

Območja, kjer se svetuje pozornost:

 • Colòn (središče mesta in luški predel),
 • Casco Antiguo (središče mesta),
 • obrobni predeli glavnega mesta.

Zaradi poročil o napadih v taksijih popotnikom svetujemo, da:

 • uporabljajo samo in izključno radio-taksije zanesljivih taksi družb;
 • uporabljajo le taksije rumene barve.

Popotnikom svetujemo, da v provinco Darien potujejo le z letalom in le v okviru organizirane skupine. Hkrati svetujemo, da se v provinci Darien gibljete le po predelih, ki so pod nadzorom panamske policije.

Svetujemo, da ne posedujete, uživate ali prodajate drog. Kazni za tovrstna kazniva dejanja so izredno visoke. Sodni postopki so dolgotrajni, razmere v panamskih zaporih pa so zelo slabe.

Malarija, denga in hemoralgična mrzlica denga, ki jih prenašajo komarji, so v Panami endemične bolezni, ki se pojavljajo v krajih, ki jih turisti običajno ne obiskujejo. Svetujemo uporabo sredstev proti komarjem, še posebno v času sončnega zahoda in na močvirnatih predelih.

Vir: gov.si

Panama City, Panama. Foto: Shutterstock
Panama City, Panama. Foto: Shutterstock

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Mednarodni letalski promet nas pripelje do večjih letališč, kot sta Tocumen International Airport (PTY) (20 milj od Panama CitY) in David Airport. Letališče Panama City ima stalne lete v skoraj 20 držav v regiji.
 • Z avtobusom: Med Kolumbijo in Panamo ni mogoče priti z avtobusom. Lažje je, če potujemo iz Kostarike. Pozorni moramo biti na dejstvo, da potrebujemo za vstop v Panamo povratno vozovnico, saj nas sicer na meji lahko zavrnejo.
 • Z avtom: Z avtom je možno priti iz Kostarike, med Kolumbijo in Panamo pa ni cestnih povezav.
 • Z vlakom: Edina železnica v Panami se nahaja ob Panamskem kanalu. Dostop z vlakom v državo tako ni mogoč.
 • Z ladjo: Zaradi Panamskega prekopa je dostop do Paname z ladjo eden bolj priljubljenih načinov. Prehod skozi prekop je sestavni del številnih križarjenj.

Prehod panamskih meja

Potnikom pri vstopu v državo ni treba predložiti negativnega testa za covid-19, če lahko predložijo fizični ali digitalni dokaz o tem, da so prejeli najmanj dva odmerka cepiva ali so popolnoma cepljeni s cepivi, ki so jo potrdili WHO, EMA in FDA, in je pri tem minilo več kot 14 dni od zadnjega odmerka.

Necepljeni ali delno cepljeni potniki bodo morali predložiti rezultat negativnega PCR testa na covid-19 ali hitrega antigenskega testa, ki je bil opravljen največ 72 ur pred prihodom v Panamo.

Če izvedba testiranja v tem časovnem okvirju ni mogoča, bo na letališču obvezno opraviti hitri antigenski test, pri čemer bo moral potnik sam kriti stroške omenjenega testa (50 USD).

Če bo rezultat pozitiven, bo potnik napoten v obvezno 14-dnevno karanteno v hotelu. Stroške bivanja mora potnik v tem primeru v celoti kriti sam.

Vsi potniki morajo svojo izpolnjeno elektronsko zdravstveno izjavo (v fizični ali digitalni obliki) predložiti svoji letalski družbi ali prevozniku pred vkrcanjem v Panamo.

Registrirajte se in izpolnite svojo zdravstveno izjavo.

Vir: tourismpanama.com

Aktualne omejitve v Panami

Skupno primerov

761.000

Smrti

8.153

Cepiva, ki so v uporabi, so AZ, Pfizer, Sputnik V in CoronaVac.

Trenutno je cepljenega 69,2 odstotka prebivalstva.

V državi veljajo naslednje omejitve:

 • Obiskovalcem je omogočen dostop do plaž, rek, bazenov (v družabnih prostorih in hotelih) in parkov.
 • Vadba na prostem in dejavnosti so dovoljene med urami mobilnosti, če so brezkontaktne in upoštevajo smernice socialnega distanciranja.
 • Turistične dejavnosti, kulturne in ustvarjalne znamenitosti, knjižnice, kino in gledališča, igralnice in drugi izvajajo varnostne protokole in bodo morda delovali z manjšo zmogljivostjo in omejenimi urniki.
 • Poslovnih srečanj se je možno udeležiti s 100-odstotno zapolnjeno zmogljivostjo, če imajo pri tem vsi udeleženci izpolnjen cepilni karton.
 • Vse nebistvene storitve so dostopne strankam.
 • Vse restavracije so odprte in delujejo po sistemu rezervacij, da bi se izognili gneči.

Vir: tourismpanama.com

San Blas, Panama. Foto: Shutterstock
San Blas, Panama. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton:

Pozdravljanje

V Panami je del tradicije, da se ljudi pozdravi z besedo 'Buenas'. V bolj formalnih okoljih, kot je poslovno, je treba namesto tega uporabiti 'Buenas Dias' (Dober dan) ali 'Buenas Tardes' (Dober večer).

Ko se ženske srečajo, se običajno objemajo. Pozdrav lahko vključuje tudi en sam poljub na lice. Ko moški pozdravijo nekoga, ki ga ne poznajo dobro, se običajno rokujejo. Ko pozdravljajo prijatelja ali družinskega člana, se objamejo.

Ko se rokujete, ne stistnite roke premočno.

Razmislite o uporabi izraza 'mucho gusto', ko nekoga prvič srečate, kar v bistvu pomeni 'v veselje mi je, da sem vas spoznal'.

Dokler vam ne predlagajo drugačnega poimenovanja, moške naslavljajte z 'don' (sledi priimek), ženske pa z 'dona' (sledi priimek). Če veste, kateri poklic opravlja oseba, s katero komunicirate, uporabite njen naziv, če je to mogoče; 'doctor/a' za zdravnike, 'profesor/a' za učitelje in 'ingeniero' za inženirje.

Obleka

Od moških in žensk se pričakuje, da bodo konservativno oblečeni. Moški morajo nositi obleke, ženske pa obleko ali krilo in bluzo.

Točnost

Pomembno je, da ustvarite dober vtis s tem, da ste točni. Čeprav so Panamci pogosto precej sproščeni glede časovnih okvirjev, se dogovori o srečanjih s tujimi partnerji običajno spoštujejo. 

Vizitke in tolmači

Bodite pripravljeni sprejeti in razdeliti vizitke na prvem srečanju. Priporočamo, da imate eno stran vaše vizitke prevedeno v španščino. Poskrbite, da bo španska stran obrnjena navzgor, ko podelite vizitko.

Morda vam bo pomagalo znanje španskega jezika. Če ne, je morda v vašem interesu, da najamete profesionalnega tolmača, ki vas bo spremljal na vaših sestankih. 

Izogibajte se uporabi elektronskega prevoda, saj lahko pride do napak. Poskrbite, da bo vsa začetna korespondenca napisana v španščini, pa tudi v angleščini, ko se obrnete na panamska podjetja. Poskrbite, da bodo vaše vizitke in vsa literatura, ki jo predložite, vključno s poslovnimi dokumenti, tudi prevedeni.

Prvi sestanek in »small talk«

Prvi sestanek začnite s tem, da se rokujete z vsemi prisotnimi panamskimi kolegi in si izmenjate vizitke. 

Uvodni pogovori o temah, kot sta družina in šport, so za Panamce pomembni. Takšne razprave kažejo, da spoštujete njihovo kulturo in jim lahko pomagate pri sprostitvi, s čimer se na koncu poveča njihovo zaupanje v vas.

Obdarovanje

V Panami ni običajno dajati darila. Če pa se za to gesto vseeno odločite, razmislite o tem, da potencialnim poslovnim stikom prinesete darilo z blagovno znamko podjetja in nekaj iz domačega kraja.

Poslovni obed

Vaši panamski kolegi vas bodo morda prosili, da se jim pridružite na večerji, saj vas bodo želeli spoznati na osebni ravni. Meja med poklicnimi in osebnimi odnosi je manj striktna kot v drugih državah. Ko obedujete, poskrbite, da boste vedno ponudili plačilo računa.

Tabuji

Izogibajte se občutljivim temam, kot so vera, splav ali politika, ko se srečujete s kolegi v Panami.

Vir: commisceo – global.com

Več iz rubrike