Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Zelenortske otoke (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Zelenortske otoke (Cabo Verde).
Fotografija: Pogled iz letala. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Pogled iz letala. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Zelenortskih otokih:

1. januar, novoletni dan

13. januar, dan demokracije in svobode

20. januar, dan narodnih herojev

Pepelnična sreda

Dober petek

1. maj, praznik dela

1. junij, dan otroka

5. julij, dan neodvisnosti

15. avgust, Marijino vnebovzetje

1. november, dan vseh svetih

25. december, božični dan

* obstajajo tudi drugi prazniki, ki se razlikujejo glede na občino

Priporočena dnevnica znaša: 50 ameriških dolarjev.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Oman (4/5)

Električna napetost: Za Zelenortske otoke obstajata dve povezani vrsti vtiča, C in F. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, tip F pa vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvama na strani. Zelenortski otoki delujejo na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani vizuma za vstop na Zelenortske otoke do 30 dni ne potrebujejo. Potniki se morajo najmanj 5 dni pred potovanjem registrirati na spletnem portalu www.ease.gov.cv.

Imetniki diplomatskih ali službenih potnih listov, lahko brez vizuma vstopijo in prebivajo v trajanju do 90 dni v kateremkoli obdobju 180 dni.

Obvestilo: Zdravstvene zmogljivosti so omejene, nekaterih zdravil pa primanjkuje ali jih ni na voljo. Največji bolnišnici v državi sta v Praii in Mindelu. Po vsej državi obstajajo manjši javni zdravstveni domovi in ​​zasebne zdravstvene ambulante, različno kakovostne tako po osebju kot po opremi.  Otoka Brava in Santo Antao nimata delujočih letališč, kar otežuje evakuacijo po zraku v primeru nujne medicinske pomoči.

Nekateri otoki so gorati in popotniki, ki se podajajo na visoka območja, lahko trpijo za višinsko boleznijo, ki je lahko smrtno nevarna. Potniki bi morali upoštevati smernice ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) o malariji. V zadnjih letih je bilo nekaj primerov na otoku Santiago. 

Potniki bi morali uporabljati sredstva proti komarjem, ki jih priporoča CDC, in se izogibati komarjem. Potniki naj imajo s seboj zalogo zdravil na recept in vseh zdravil brez recepta, ki se pogosto uporabljajo, saj vsa niso na voljo na lokalnem trgu.

Ustekleničena voda in druge pakirane pijače so na splošno varne, voda iz pipe ne. Zavedajte se, da se led za pijače lahko pripravi z vodo iz pipe. Nekuhani zelenjavi se je treba izogibati. Obstaja veliko tveganje za drisko popotnikov, zato je priporočljivo, da obiskovalci uživajo le nedavno kuhano hrano in si pogosto umivajo roke.

Čeprav dodatne imunizacije niso potrebne, se cepljenje proti hepatitisu A in tifusu priporoča za vse potnike. Hepatitis B je priporočljiv za potnike, ki pričakujejo daljše bivanje ali pogosta kratka bivanja. Rumena mrzlica je potrebna tudi za potnike, ki prihajajo iz držav, kjer obstaja tveganje za prenos rumene mrzlice.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Sejšele (4/5)

Storitve reševalnih vozil niso splošno dostopne. Poškodovani ali hudo bolni potniki  naj se raje odpeljejo s taksijem ali zasebnim vozilom v najbližjo večjo bolnišnico, kot da čakajo na reševalno vozilo. 

Zdravstveno zavarovanje: poskrbite, da vaš načrt zdravstvenega zavarovanja zagotavlja kritje v tujini. Večina ponudnikov oskrbe v tujini sprejema samo gotovinska plačila. Močno priporočamo dodatno zdravstveno zavarovanje.

Opozorilo: Svetujemo pozornost in pazljivost, še posebno v prestolnici (Praia) in turističnih krajih (Mindelo, Boa Vista, Sal) - kraje, vlomi in napadi, ki jih največkrat izvajajo skupine mladih in nevarnih oseb, so v porastu ne glede na vse učinkovitejše ukrepe policije. Priporočamo tudi, da se izogibate nekaterim nevarnejšim predelom mest Praia in Mindelo in se izogibate neobljudenim / samotnim plažam.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

Na Zelenortske otoke se lahko prispe na različne načine, in sicer:

Z letalom: Zelenortski otoki so preko zračnih poti povezani z Evropo, Afriko in Ameriko. Mednarodna letališča so na otokih Sal, Santiago, Boa Vista in São Vicente. Večina otokov znotraj ima redne lete na in iz celine. Pred COVID-19 so komercialni letalski prevozniki ponujali redne prevoze med Praio in Dakarjem, Lizbono, Casablanco, Bostonom in Washingtonom. Več mednarodnih organizatorjev potovanj je pred pandemijo ponudilo čarterske lete v Sal in Boa Vista iz več evropskih mest in zdaj počasi nadaljujejo delovanje. Sloveniji najbližje povezave so iz Benetk in Milana.  Domače letalske prevoze med otoki trenutno zagotavlja Bestfly (angolski operater) na podlagi koncesijske pogodbe, podpisane z vlado, ki pokriva vse otoke razen Brava in Santo Antãa.

Letališče. Foto: Shutterstock
Letališče. Foto: Shutterstock

S trajektom: Cabo Verde Fast Ferry ima 7 trajektnih poti v Cabo Verde z 8 trajektnimi postajami. Njihove trajektne poti pokrivajo območje od postajališča trajektnega terminala Porto Novo do postajališča Porto De Sal Rei in od postaje trajektnega terminala Porto Novo do postajališča Porto De Nova Sintra - trajektnega terminala. Čeprav so cene trajektnih vozovnic ugodne, je pomorski promet zaradi razmer na morju podvržen odpovedi in zamudam.

Vir: trade.gov

Prehajanje meja in potovanja na in z Zelenortskih otokov

Za vstop na Zelenortske otoke boste morali predložiti enega izmed potrdil PCT.

V Slovenijo se z Zelenortskih otokov lahko vrnete brez predložitve PCT potrdil.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Andori (5/5)

Aktualne omejitve na Zelenortskih otokih

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Moderna, AZ, Janssen in Sinopharm. Cepljenega je 55,2 odstotka prebivalstva.

 • vzdržujte socialno razdaljo najmanj 1 m
 • redno umivajte roke
 • spoštujte pravila o maksimalni zasedenosti v trgovinah in ostalih storitvenih dejavnostih, restavracijah, kavarnah in na javnih prevozih
 • če ste pozitivni na COVID-19, se morate še vedno za 14 dni samoizolirati v svoji namestitveni enoti ali v namestitvi, ki jo zagotovijo zdravstveni organi. Če je test pozitiven, vendar nimate nobenih simptomov, se boste morali izolirati v 10 - dnevni karanteni v svoji nastanitvi.
 • trgovine in prodajalne se zaprejo ob 20.30, razen lekarn in prodajaln kruha, ki se zaprejo ob 21.30.
 • bari, kavarne na prostem, ki prodajajo alkoholne pijače, restavracije, bari s prigrizki in restavracije »take away«, se na večini območij zaprejo ob polnoči, ob plaži pa ob 2. uri zjutraj.
 • lounge bari, nočni klubi in diskoteke se zaprejo ob 4. uri zjutraj
 • dovoljene so kulturne, rekreacijske, športne in prostočasne dejavnosti ter družinski dogodki, kot so poroke in krst, ob upoštevanju pravil o socialni distanciranju in higieni
 • Za vstop v naslednje objekte in dejavnosti, boste morali izpolnjevati enega izmed pogojev PCT:
 • lounge bari, nočni klubi in diskoteke
 • telovadnice
 • za prijavo v hotele in druge turistične nastanitve (razen otrok do 18. leta v spremstvu staršev ali skrbnikov)
 • obiskovanje kulturnih, športnih, poslovnih, rekreacijskih in družinskih dogodkov (razen otrok do 18. leta v spremstvu staršev ali skrbnikov.
 • Če imate stalno prebivališče na Zelenortskih otokih, preverite, ali ste upravičeni do potrdila o COVID na spletnem mestu vlade Zelenortskih otokov. Če niste upravičeni do potrdila o COVID-19 Zelenortskih otokov, lahko pokažete negativen hitri ali PCR rezultat testa.

Vir: gov.cv

Poslovni bonton

Naslavljanje in vizitke

Senor ali Senora, ki mu sledi priimek, sta najpogosteje uporabljena naziva. Skoraj vsak, ki je šel na fakulteto ali je izvoljen uradnik, lahko v izkaz spoštovanja dobi naziv doktorja.

Ni posebnega protokola o dajanju in prejemanju vizitk, čeprav je vedno dobro, da do njih ravnamo spoštljivo.

Srečanja

Sestanki se redko začnejo pravočasno, čeprav je kot tujec dobro priti pravočasno, predvsem za začetna srečanja.

»Small talk« bo prisoten večinoma vedno pred kakršnimi koli dejanskimi poslovnimi razpravami in ima lahko večjo prednost pred dejanskim poslom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pogajanja

Barantanje ni povsem običajno. Mnogi ljudje se negativno odzovejo na konflikt in se lahko strinjajo z vašimi željami, tudi če tega ne spoštujejo.

Prepričajte se, da imate opravka z uglednimi organizacijami in posamezniki. Kljub dobrim ocenam upravljanja v primerjavi z ostalimi, korupcija ostaja problem.

Sestanki

Sestanki se začnejo razmeroma pravočasno, s pričakovano zamudo od 10 do 15 minut. Običajno je, da se za sestanke dogovorite vnaprej in pokličete najkasneje pol ure po koncu sestanka, da ponovno potrdite čas pričetka naslednjega. 

Priporočljivo je tudi, da poslovne partnerje vnaprej obvestite o številu udeležencev sestanka, saj bo večina pisarn morala organizirati svoj prostor za sprejem gostov.

Svetujemo, da med samim srečanjem zberete čim več konkretnih informacij in pozorno sledite celotnemu dogajanju.

Poslovna kosila

Srečanja za kosila so v državi pogosta. Za tovrstno srečanje je treba lokacijo izbrati previdno, saj velja pravilo, da oseba, ki pošlje vabilo, krije račun.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kolumbijo (4/5)

Obleke

Oblačila so zaradi toplega in suhega podnebja običajno poslovno ležerna, čeprav je večina pisarn opremljena s klimatskimi napravami.

Darila

Darila so dobrodošla skozi vse leto, še posebej kot oblika hvaležnosti po uspešnem dogodku ali pogajanjih, vendar je gesta pričakovana predvsem v prazničnem času. Kulturno so predmeti, ki jih lahko ponudite kot darila na Zelenortskih otokih, enaki tistim v zahodnih državah.

Več iz rubrike