Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kolumbijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kolumbijo.
Fotografija: Kolumbija, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kolumbija, Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Kolumbiji: Kolumbija ima 18 praznikov (12 katoliških praznikov in 6 državljanskih praznikov) ter cvetno in velikonočno nedeljo. 
 
V nadaljevanju so prazniki v Kolumbiji:
 1. Año Nuevo / ( novo leto ) (1. januar)
 2. Día de los Reyes Magos / ( Epiphany ) (6. januar)
 3. Día de San José / ( dan svetega Jožefa ) (19. marec)
 4. Jueves Santo / ( Veliki četrtek ) (četrtek pred velikonočno nedeljo, spremenljivi datumi v marcu ali aprilu)
 5. Viernes Santo ( veliki petek ) (petek pred velikonočno nedeljo, spremenljivi datumi v marcu ali aprilu)
 6. Primero de Mayo / ( praznik dela ) (1. maj)
 7. Ascensión del señor / ( Vnebovzetje Jezusa ) (39 dni po velikonočni nedelji )
 8. Božje telo (60 dni po velikonočni nedelji )
 9. Sagrado Corazón /( Sveto srce ) (68 dni po velikonočni nedelji )
 10. San Pedro y San Pablo / Saint Peter and Saint Paul ) (29. junij)
 11. Declaración de la Independencia de Colombia / Deklaracija o neodvisnosti (20. julij)
 12. Bitka pri Boyacá (7. avgusta)
 13. La Asunción / ( Marijino vnebovzetje ) (15. avgust)
 14. Día de la Raza / ( Kolumbov dan ) (12. oktober)
 15. Día de los Santos / Dan vseh svetih (1. november)
 16. Independencia de Cartagena / Neodvisnost Cartagene (11. november)
 17. La Inmaculada Concepción ( Brezmadežno spočetje ) (8. december)
 18. Navidad ( božič ) (25. december)
Za praznike v mestu Barranquilla veljajo le: Priporočena dnevnica znaša:  50 USD
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: Za Kolumbijo obstajajo tri povezane vrste vtičev, tipa A in B. Vtič tipa A je vtič z dvema ravnima vzporednima zatičema, vtič tipa B pa vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Kolumbija deluje na 110V napajalni napetosti in 60Hz.
 
Vstop v državo: Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane.
Priporočilo: Priporočeno je cepljenje proti tifusu ter z vsemi drugimi cepivi, ki so priporočena za Južno Ameriko.
Opozorila: Varnostne razmere v Kolumbiji se vseskozi spreminjajo, zato ste lahko resnemu tveganju izpostavljeni v vseh delih države. Svetujemo, da na poti po državi dobro poskrbite za lastno varnost.
Stopnja kriminala v Kolumbiji je visoka. Oborožene skupine in druge kriminalne združbe se večinoma ukvarjajo s trgovino z mamili ter izvajajo huda kriminalna dejanja, vključno z ugrabitvami, pranjem denarja, izsiljevanjem in prostitucijo.
 
Mamila, organiziran kriminal in terorizem so nedvomno povezani. Do večine spopadov prihaja zaradi boja za nadzor nad trgovino z mamili. Veliko koke je še vedno pridelano v naslednjih kolumbijskih okrožjih: pacifiška regija (okrožja Chocó, Valle Del Cauca, Cauca in Nariño), osrednja regija (okrožja Cesar, Antioquia, Santander, Cordoba, južni predel okrožja Bolivar in Norte De Santander), pa tudi v okrožjih Putumayo, Caquetá, Meta in Guaviare. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v kraje, kjer se gojijo koka, marihuana ali makovi popki ter v bližino laboratorijev za predelavo koke.
 
Nezakonite oborožene skupine in kriminalne združbe so dejavne v vseh okrožjih, kjer poteka pridelava, predelava ali transport koke. Še posebno nevarno je v ruralnih predelih v bližini meje s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem; v nacionalnem parku Parque Nacional Natural de La Macarena (okrožje Meta); v pristaniških mestih Buenaventura (okrožje Valle de Cauca), v mestu Turbo (okrožje Antioquia) in v mestu Tumaco (okrožje Nariño).
 
Poulični kriminal predstavlja problem v večjih mestih, vključno z mesti Bogota, Medellin in Cali. Kraje in žeparstvo so lahko tudi nasilni. Svetujemo pozornost še posebno na javnih krajih, kjer je veliko tujcev ali v bližini vladnih stavb.
 
V mnogih ruralnih predelih je nadzor kolumbijskih oblasti omejen. Če načrtujete potovanja v ruralne ali nevarne predele, svetujemo, da se vnaprej pozanimate o varnostnem stanju v krajih, ki jih želite obiskali.

Pacifiško obalno okrožje Chocó je priljubljena eko-turistična destinacija. Pretežni del okrožja Chocó sestavljajo neobljudeni kraji, ki niso varni. V okrožju so dejavne nezakonite oborožene skupine, ki so vpletene v trgovino z mamili, še posebno ob meji s Panamo. Na obali, mesto Bahia Solano, je manj nevarno, čeprav občasno prihaja do ugrabitev. Če želite potovati v to mesto, svetujemo da potujete do tja z letalom in da ne potujete v notranjost okrožja ali vzdolž obale zunaj mesta.
 
Nacionalni park Parque Nacional Tayrona je priljubljena turistična destinacija. Svetujemo obisk le tistih plaž in turističnih naselij, ki so zanesljivi. Prav tako svetujemo, da ne potujete v notranjost okrožja, ker tam delujejo nezakonite oborožene skupine.
 
Če potujete v ti. "Izgubljeno mesto" v pogorju Sierra Nevada de Santa Marta, svetujemo izredno previdnost, saj v določenih predelih Sierra Nevade poteka pridelava koke, zato je nevarnost ugrabitve izredno visoka.
 
Arheološki park San Agustin se nahaja v okrožju Huila. V tem okrožju so zelo dejavne nezakonite oborožene skupine, še posebno FARC. Če potujete v arheološki park, potem je priporočljivo v park priti po glavni cesti skozi mesto Neiva in ne po drugih stranskih poteh.
 
V Kolumbiji so zemeljske mine in neeksplodirana ubojna sredstva. Minirana področja običajno niso označena, zato pri potovanju po ruralnih področjih svetujemo pozornost in svetujemo, da se držite cest.
 
Če v Kolumbijo vstopate ali iz nje izstopate po kopnem, priporočamo, da:
 • za vstop / izstop iz Venezuele uporabite mejni prehod Cucuta (in ne mejnih prehodov Arauca ali Riohacha);
 • se pri vstopu/izstopu iz Ekvadorja po Pan-Ameriški avtocesti ne ustavljate med mejo in mestom Pasto; cesta med mestom Cali in ekvadorsko mejo ni zanesljiva;
 • ne prečkate meje s Panamo.
Izogibajte se nezakonitih drog. Metode, ki jih uporabljajo kolumbijske oblasti za odkrivanje nedovoljenih drog so izredno sofisticirane ter učinkovite. Za posedovanje / uporabo / trgovino z drogami so zagrožene izredno visoke kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne in se razlikujejo od evropskih. Priporočamo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite predmetov / paketov / potovalnih torb za druge ljudi.
 
Kolumbija sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination).
 
V Kolumbiji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi  zika,  denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.
 
Vir: gov.si
 
LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: v Kolumbijo se lahko prispe na različne načine in sicer:
Z letalom: Obstajajo redne mednarodne letalske povezave v večjih mestih:Bogota, Medellín, Cali, Barranquilla, Bucaramanga, Cartagena in San Andres.
Obstajo tudi letalske povezave iz manjših obmejnih mest v sosednje države.
Z avtobusom: Z avtobusom pa lahko pridete v Kolumbijo iz: Venezuele, Ekvadorja in Paname.
Z avtom: Z avtomobilom lahko pridete iz dveh držav: iz Venezuele: prehod San Cristobal-Cúcuta or Maracaibo-Maicao in iz Ekvadorja: prehod Tulcan-Ipiales (Rumichaca).
Cestne povezave med državami so slabe. Iz Paname, Brazilije in Peruja je možno priti le po slabih cestah. Iz mesta Panama ni cestne povezave, Iz Brazilije in Peruja ni možno priti do večjih mest, saj cest v notranjosti ni.
Z ladjo: Z ladjo lahko priplujete preko prehoda Puerto Obaldia-Capurganá. Od tu pa vas ladja odpelje v mesto Turbo, od koder lahko potem potujete naprej po celini do Medellína in Montería. Iz Brazilije pa lahko potujete po Amazonki do Tabatinga/Leticia. Pot traja celih šest dni zaradi močnega rečnega toka. Čolni vozijo tedensko. Iz Venezuele lahko pripljujete v Kolumbijo po reki Rio Orinoco.
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Kolumbije


Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
 
Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Brasilii.
Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, v naslednje predele Kolumbije:
 • vsa ruralna področja v okrožjih ob meji s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem;
 • mesta Buenaventura v okrožju Valle de Cauca, Turbo v okrožju Antioquia, Tumaco v okrožju Nariño in Puerto Asis v okrožju Putamayo;
 • vsa ruralna področja v okrožjih Cauca, Valle de Cauca, Guaviare, Caqueta in Meta, vključno z nacionalnim parkom Parque Nacional Natural de La Macarena;
 • vsa ruralna področja v severnem delu okrožju Antioquia, južnem delu okrožja Cordoba, južnem delu okrožja Bolivar in severnem delu okrožja Huila.
Vir: gov.si

Komercialni leti zdaj delujejo v in iz Kolumbije na omejenem številu linij. Kolumbija dovoljuje vstop tujim državljanom, razen državljanom Brazilije in Indije.
 
Glejte Pogoji za vstop, če želite izvedeti, kaj morate storiti, ko prispete v Kolumbijo.
 
Kolumbija od potnikov ne zahteva več, da za vstop v državo pokažejo negativen rezultat testa PCR na COVID-19. Priporoča se potovanje polno cepljenim, necepljenim pa se ga odsvetuje.

Obrazec »Check Mig« je treba predložiti največ 24 ur pred odhodom na naslovu https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf Če potujete v notranjost države, vam ni treba predložiti negativnega testa PCR. Prav tako ne bo treba prenesti in izpolniti podatkov v mobilni aplikaciji CoronApp.

Najnovejše informacije o nevarnosti COVID-19 za Kolumbijo preverite na spletnem mestu TravelHealthPro.

Izogibajte se potovanju v Kolumbijo. Če morate potovati v Kolumbijo, se pred potovanjem prepričajte, da ste popolnoma cepljeni. Zaradi trenutnih razmer v Kolumbiji so lahko celo popolnoma cepljeni potniki v nevarnosti, da dobijo in širijo različice COVID-19. Oglejte si priporočila za popolnoma cepljene popotnike  in oglejte si priporočila za necepljene popotnike.

Vir: wwwnc.cdc.gov

V nekaterih destinacijah v državi obstajajo omejitve mobilnosti glede na stopnjo okužbe in zasedenost oddelkov za intenzivno nego. Od 8. junija pa so se v mestih Bogota in Medellín znova odprli komercialni obrati in druge gospodarske dejavnosti, pri čemer so bili ohranjeni vsi ukrepi biološke varnosti (maske za obraz, distanciranje, umivanje rok, prezračevanje), dajanje prednosti dejavnostim na prostem in nadzor zmogljivosti.

Vir: covidcontrols.co in blog.wego.com

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
 

Aktualne omejitve v Kolumbiji

 
Vseh primerov okužb s covidom-19
4,830,000
Smrti
122,000
 
Cepiva, ki so trnutno v uporabi so AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac, Johnson&Johnson in Moderna.
 
Izredne razmere so bile podaljšane do 31. avgusta 2021. Uporaba mask je obvezna v javnosti (tudi na javnem prevozu in v taksijih). Prepovedano je vsako zbiranje, pri katerem med posameznimi osebami ni mogoče ohraniti 1 metra socialne razdalje. Na javnih prostorih je prepovedano uživanje alkoholnih pijač.
 
Regionalne, oddelčne in mestne oblasti lahko izvajajo lokalne ukrepe, vključno z omejitvami na podlagi spola in/ali identifikacijskimi številkami, policijsko uro in zaporami. Te je mogoče uvesti v kratkem času. Preverite uradne smernice ustreznih lokalnih oblasti (spodaj si oglejte spletna mesta za ključna mesta) ter nacionalne predpise in posodobitve glede covid-19: Barranquilla, Bogota, Cali, Cartagena, Medellín in Santa Marta.
 
Protokoli, ki jih je izdala kolumbijska vlada, so naslednji:
 • Protokol o biološki varnosti za letalski in letališki sektor. Velja za vse letališke, letalske in letalske prevoznike, prevozna podjetja, carinske agencije in potnike v letalskem prometu v Kolumbiji.
 • Protokol o biološki varnosti za hotelske nastanitve in dejavnosti restavracij, kavarn in tovornjakov s hrano.
 • Priporočila za zajezitev epidemije na prireditvah in prizoriščih z visoko nosilnostjo.
 • Protokol o biološki varnosti za gastronomske prostore in ustanove, ki se nanaša zlasti na naslednje gospodarske dejavnosti: čakanje na mizo, samopostrežne storitve, kavarne in gostinske storitve.
 • Ministrstvo za trgovino, industrijo in turizem je izdalo resolucijo, s katero je pečat Svetovnega sveta za potovanja in turizem (WTTC) »Varno potovanje« sprejet kot dodaten in podporni ukrep za izvajanje ukrepov biološke varnosti v turističnem sektorju.
 • Izvajanje protokolov biološke varnosti se je že začelo pri vseh prevoznih sredstvih.
 • Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo protokole biološke varnosti za plaže, med drugim tudi najem koč, omaric, visečih mrež, da bi zmanjšali tveganje prenosa covid-19 pri razvoju dejavnosti.
 • Ministrstvo za zdravje je objavilo protokole za varno vrnitev v razrede v šolah in na univerzah.
 • Ministrstvo za zdravje je izdalo protokole o biološki varnosti za kinodvorane, gledališča, vstopnine in avtomobilske dogodke.
 • Za več informacij obiščite portal Ministrstva za zdravje na: https://www.minsalud.gov.co/portada-covid-19.html .
Prav tako je aktualno ustvarjanje pečata o biološki varnosti „Certified Check-In“ za turistični sektor. Nekatere zahteve in pogoji so bili določeni z namenom, da lahko turistične storitve, letalske družbe in podjetja in območja, povezana s turizmom, pridobijo ta prostovoljni certifikat in tako brezskrbno opravljajo svojo dejavnost.
 
Za več informacij obiščite portal Ministrstva za trgovino, industrijo in turizem na naslovu: http://bioseguridad.mincit.gov.co/ .
 
Vir: colombia.travel
 

Poslovni bonton


Razumevanje poslovnega bontona v Kolumbiji je ključnega pomena za nemoteno poslovanje vaših komercialnih dejavnosti v enem izmed najbolj dinamičnih in obetavnih gospodarstev v Latinski Ameriki. Lokalni zakoni, postopki podjetij, jezikovne konvencije in kulturne razlike lahko predstavljajo izziv za tuje vodstvene delavce, ki želijo vstopiti na kolumbijski trg, zato se jim splača spoznati lokalne poslovne običaje. Če torej razmišljate o ustanovitvi podjetja v Kolumbiji ali o širitvi v četrto največje gospodarstvo Latinske Amerike, glede na BDP, bi vam morali pri tem pomagati naslednji nasveti o poslovnem bontonu v Kolumbiji:
 
Tradicionalna salsa, ki jo je potrebno spoštovati
Kolumbija je katoliška država in je kot taka precej tradicionalna. Učenje salse in plesanje salse je njihova folklora. Vsakršno povezovanje oziroma (evropsko mišljenje) razumevanje salse kot spogledovanje, je napačno. To je njihova folklora in življenje, ki jo je potrebno spoštovati.
 
Dlani navzdol
Pri Kolumbijcih moramo biti pazljivi na uporabo rok. Če želimo pokazati višino nekega človeka, moramo dlan obrniti navzgor. Navzdol obrnjena dlan je v njihovi kulturi rezervirana za obvladovanje živali.
 
Kolumbijske predpise morate upoštevati, prav tako najeti lokalnega komericialnega strokovnjaka
Brez izjeme morajo vsa multinacionalna podjetja in tuja podjetja upoštevati kolumbijske predpise. To je bistveno, da se izognete globam in kaznam lokalnih oblasti, ki lahko pripeljejo do vaše civilne in kazenske odgovornosti. Razumevanje zakonodaje podjetij in poslovnega bontona v Kolumbiji vam nudi potrebna orodja za soočanje s pravnimi težavami ali nevšečnostmi, ki se lahko pojavijo. Nekateri vidiki kolumbijskega pravosodnega sistema so lahko težavni za krmarjenje, na primer kdaj in kako se lahko pritožite na odločitve ali nenadne spremembe zakonodaje, ki jih odobrijo kongres ali občinski organi. Za tiste, ki ne poznate kolumbijskih zakonov in predpisov, je zelo priporočljivo, da se povežete z lokalnim strokovnjakom, ki vas bo vodil po vaši komercialni poti.
 
Oblecite se ustrezno
Čeprav se to morda zdi očitno, ne pozabite, da vreme vpliva na poslovni bonton v Kolumbiji. Nekatera mesta, kot je glavno mesto Bogota, so razmeroma hladna z rednim dežjem, medtem ko so številna druga mesta vroča vse leto, včasih je na obali celo ekstremna vlaga. V hladnejših mestih se v večini strokovnih sektorjev storitev pričakuje standardno „poslovno formalnost“. V mestih, kot sta Medellin ali Bucaramanga, kjer je podnevi vroče in ponoči hladneje, se lahko poslovna oblačila razlikujejo, čeprav je pri sestankih s tujimi vodstvenimi delavci prav tako pričakovati "poslovno formalnost". Toda v vročih mestih, zlasti tistih na obali s tropskim podnebjem, kot so Barranquilla, Buenaventura ali Cartagena, se pričakuje "poslovno priložnostno" ali celo "pametno priložnostno" oblačenje. Če še nikoli niste bili na sestanku, kjer je v zraku prevladovala 85% vlaga, medtem ko ste nosili strogo poslovno obleko, vam priporočamo, da se mu izognete, če je le mogoče. Uradne hlače in hladne srajce so pogosto primerna oblačila za to vrsto podnebja.
 
Poslovni bonton v Kolumbiji ostaja formalen
Kolumbijci so na splošno prijazni in si zelo prizadevajo, da bi se pri njih počutili kot doma. Skoraj v vseh poslovnih okoliščinah pa formalnosti ostajajo običajne. Hierarhični odnosi so na splošno jasno opredeljeni in se pogosto izražajo z naslovi in ​​častmi. Čeprav je običajno, da se stranke in sodelavci imenujejo »señor« (gospod) ali »señora« (gospa/gospa), se ne bi smeli čuditi, če nekoga, ki uživa še poseben ugled v družbi, označijo kot »doktorja« kar pomeni kot znak spoštovanja, ne glede na to, ali imajo doktorat znanosti.
 
Naučite se nekaj španščine
Kolumbijci se vse bolj zavedajo potrebe po dobri angleščini v komercialnem okolju. Zato je zelo verjetno, da bo stranka ali sodelavec, ki ga srečate, zmožna in željna govoriti angleško. V poslovnem kontekstu večina ljudi običajno govori angleško dovolj dobro, da se lahko pogovarja vsaj osnovno, mnogi pa govorijo celo izvrstno angleško. Kljub temu je pametno poskusiti umiriti hitrost govora, še posebej, če imate regionalni naglas, ki ga oseba morda težje razume. Da pa pokažete svoje zanimanje za lokalno kulturo in partnerstvo, ki ga želite razvijati, je zelo priporočljivo, da se naučite nekaj španščine. 
 
Bodite točni
Kolumbijci so pogosto predstavljeni kot preprosti in umirjeni ljudje, s prilagodljivim odnosom do časa. Medtem, ko je v družbenih okoljih to pogosto lahko res, je v poklicnem okolju to vse bolj redko, zlasti v tistih, kjer imajo redne posle s tujimi podjetji. Točnost je bistven vidik poslovnega bontona v Kolumbiji, če želite narediti dober vtis, še posebej, če prihajate iz države, ki velja za zelo točno, kar velja za številne angleško govoreče države.
 
Razumeti kulturo
Kolumbija ponuja zelo bogato in raznoliko kulturo. Njeni karnevali, raznolika regionalna kuhinja, zgodovinska dediščina in biotska raznovrstnost, med številnimi drugimi dejavniki vsako leto privabijo milijone ljudi z vsega sveta. Zaradi vljudnosti bodo lokalna podjetja, ki gostijo tuje poslovneže, te pogosto povabila na ogled glavnih zgodovinskih znamenitosti mesta, ki ga obiskujejo, in jih popeljala v znane ali tipične restavracije. Zato bi bilo dobro narediti nekaj predhodnih raziskav o kraju, ki ga želite obiskati, in dejavnostih, ki bi jih radi opravljali. Če pokažete resnično zanimanje za Kolumbijo, boste imeli boljše možnosti tako v družbenem, kot tudi v poklicnem okolju.
 
Izogibajte se običajnim kulturnim stereotipom
V zadnjih letih so televizijske oddaje in filmi popularizirali vidike kolumbijske družbe. Medtem, ko tuji obiskovalci pogosto uporabljajo te teme, da bi v pogovorih prebili led, je treba upoštevati, da so Kolumbijci na splošno ponosni na svojo državo in razočarani zaradi razširjenih negativnih stereotipov o njej. Izogibajte se neprijetnim situacijam s potencialnimi poslovnimi partnerji, če obravnavate te teme, razen če lahko o njih govorite  informirano oziroma poznavalsko.  
 
Razumevanje poslovnega bontona v Kolumbiji je lahko ključ, ki odklepa vrata do dolgoročnega uspeha vašega podjetja. Pridobite si pomoč lokalnega zaupanja vrednega strokovnjaka, ki vam lahko ponudi profesionalno komercialno zastopstvo in vas vodi pri vseh vaših lokalnih poslih ter tako pripomore k uspehu vaših poslov.
Vir: bizlatinhub.com
 

Prvič v Kolumbijo?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
 
Pogost besedni pozdrav je:
 "Buenos dias" (dober dan)
 "Buenas tardes" (dober dan)
"Buenas noches" (dober večer/noč)
Uradni naslov za pozdrav ljudi je "señor" (gospod) za moške in "señora" (gospa) za ženske.
 
#Odpiramo vrata tujine

Rubrika zajema teme o poslovanju v tujini, predvsem svetovanja glede pravnih vidikov ustanavljanja podjetij v tujini, glede navezovanja poslovnih stikov, poznavanja davčne zakonodaje, poslovnih navad v različnih državah, dotika se tudi kulturnih navad, bontona, garderobe, tradicije, poslovne mentalitete, psiholoških znanj, poudarek pa je na trikih ter zankah o tem, kako svoj posel razširiti v tujino. Pregled pripravlja skupina strokovnjakov za mednarodno gospodarsko pravo iz Inštituta za civilno in gospodarsko pravo.

Celotno rubriko najdete TUKAJ
 

Več iz rubrike