Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Norveško (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Norveško.
Fotografija: Trondheim, Norveška. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Trondheim, Norveška. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Norveškem:

v letu 2021

 

1. januar

novo leto

1. april

veliki četrtek

2. april

veliki petek

4. april

velika noč

5. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

13. maj

vnebovzetje

17. maj

dan ustave (1814)

23. maj

binkoštna nedelja

24. maj

binkoštni ponedeljek

25. december

božič

26. december

dan obdarovanja

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 49 evrov.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost znaša 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Slovenski državljani za vstop na Norveško ne potrebujejo vizuma.

Slovenski državljani lahko na Norveško potujejo z osebno izkaznico ali potnim listom in na podlagi tega dokumenta tam bivajo do treh mesecev.

Za potovanje na Norveško ni predpisanih posebnih cepljenj in preventiv.

Voda iz pipe je odlične kakovosti. Pijete jo lahko kjerkoli, razen če je to izrecno odsvetovano. Ustekleničeno vodo lahko kupite v supermarketih, kioskih, bencinskih črpalkah in delikatesah.

Prevozna sredstva do destinacije

Na Norveško lahko potujemo:

 • Z letalom: Norveška ima glavno letališče, ki je 50 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Oslo. Ostala večja letališča so še v Bergnu, Trondheimu in Stavangru. Direktnega leta iz Slovenije na Norveško ni. Če boste za obisk skandinavske države izbrali letalo, se na letališču Jožeta Pučnika pozanimajte o prestopih. Zagotovo pa je ta način prevoza najbolj smiseln, saj je dokaj ugoden in najhitrejši;
 • Z avtobusom: Na Norveško je možno potovati s številnih avtobusnih postaj, ki se nahajajo v večjih evropskih mestih.
 • Z avtom: Pot na Norveško z osebnim avtomobilom vzame precej časa in energije. Najboljša možnost se je odpraviti proti Berlinu in nato s trajektom do Norveške. Vožnja je mogoča tudi preko Kopenhagna in Stockholma, vendar traja več dni;
 • Z vlakom: Glavna železnica se nahaja v Oslu (Norwegian State Railways) in je povezana s Stockholmom ter Berlinom. Če je vaša izbira za prihod na destinacijo vlak, se morate z avtom najprej pripeljati do glavnega mesta Nemčije;
 • Z ladjo: Trajekti, Direct Ferries vozijo na Norveško iz Nemčije in z Danske.

Vir: gov.si

Bergen, Norveška. Foto: Shutterstock
Bergen, Norveška. Foto: Shutterstock

Potovanje na in z Norveške

Norveška je odprta za popotnike iz več držav. Vsem potnikom iz EU/EGP in več drugih držav zunaj EU je zdaj dovoljen vstop vanjo. 

Potovalne karantene ste oproščeni, če ste v celoti cepljeni ali ste imeli covid-19 v zadnjih šestih mesecih (šteto od dneva testiranja in ste zunaj izolacije) in to lahko dokumentirate z veljavnim potrdilom. Ob prihodu na Norveško vam tako ni treba predložiti dokumentacije o negativnem testu, izpolniti digitalnega obrazca za registracijo ali opraviti testa na koronavirus.

Vsakdo, ki potuje na Norveško, se mora seznaniti s pravili za vstop. Kršitev pravil se lahko preganja. Možnost vstopa tujcev na Norveško iz nekaterih držav zunaj EU/EGP, Švice in Združenega kraljestva je še vedno omejena. Za dodatne informacije se obrnite na norveški direktorat za priseljevanje.

Pred potovanjem se morate seznaniti s pravili, ki veljajo tako za Norveško kot za vašo potovalno destinacijo. Za informacije o pravilih, ki veljajo v evropskih državah, glejte Ponovno odprtje EU. Aplikacijo Reiseklar lahko prenesete tudi z Ministrstva za zunanje zadeve. V tej aplikaciji so predstavljene informacije o potovanju, potovalnih nasvetih in registracijah potovanj. Več o aplikaciji si preberite tukaj.

Barva, s katero je označena država, iz katere prihajate, bo odločila o tem, ali boste morali v potovalno karanteno in katera pravila morate upoštevati pri vstopu na Norveško.

image_alt
Najlepše peščene plaže na svetu

Slovenija je trenutno na temno rdečem seznamu, kar pomeni, da morate, če ne izpolnjujete pogoja PC ob vstopu na Norveško, upoštevati naslednja pravila:

 • Ob vstopu na Norveško morate izpolniti prijavni obrazec. Digitalna registracija se lahko opravi najkasneje 72 ur pred vstopom. Obrazec boste našli tukaj.
 • Ob prihodu morate opraviti test. To je hitri antigenski test, na rezultate katerega boste morali počakati v testnem centru. Veljajo nekatere izjeme - glej tukaj
 • Če na vstopni točki ni testnega centra ali je ta zaprt, se morate testirati v 24 urah po vstopu v državo. Hitre antigenske teste lahko dobite v javnem testnem centru v občini, v kateri bivate.
 • Vpisati morate potovalno karanteno. Potovalno karanteno lahko opravite na lastnem domu ali drugi primerni namestitveni enoti. Če nimate ustrezne namestitve, vam ob prihodu ponudijo namestitev v karantenskem hotelu. Splošno pravilo je, da potovalna karantena traja 10 dni.
 • Testiranje med karanteno: PCR test lahko opravite najpozneje tri dni po prihodu na Norveško. Za dogovor o preizkusu se morate sami obrniti na občino. Če je rezultat testa negativen, lahko prekinete potovalno karanteno. Rezultat testa mora biti dokumentiran. Iz potovalne karantene ste izvzeti, če ste v celoti cepljeni ali ste covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih (od datuma testiranja) in pod pogojem, da niste več v izolaciji ter lahko vse to dokumentirate z veljavnim potrdilom. Prav tako vam v tem primeru ni treba izpolnjevati obrazca za prijavo potovanja ali opravljati testa na meji.

Vir: helsennorge.no

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Norveškem

Skupno primerov

215.000

Smrti

922

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson. Cepljenega je 69,8 odstotka prebivalstva.

Lokalna pravila so urejena in jih je treba upoštevati. Lokalno priporočilo ni zakonsko urejeno, vendar ga je treba prav tako upoštevati.

Pravila in priporočila za dogodke, prostočasne dejavnosti in družabna srečanja so zdaj odpravljena. Ni vam več treba vzdrževati razdalje vsaj enega metra ali omejevati števila gostov v lastnem domu.

Zelena kovidna potrdila niso več v uporabi za dogodke na Norveškem, vendar se še vedno uporabljajo na potovanjih.

Ne smete hoditi v službo, če se vam pojavijo simptomi covida-19, razen če ste negativni na testu na koronavirus in je vaše splošno zdravstveno stanje dobro.

Vir: helsennorge.no

Geiranger, Norveška. Foto: Shutterstock
Geiranger, Norveška. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

 • Enakopravnost je vrlina!

Norveška je družba enakopravnosti, zato je za uspešno poslovanje na tem trgu ključno razumevanje koncepta enakovrednosti. Večina norveških podjetij ima plosko organizacijsko strukturo. Modeli odločanja v njih temeljijo na soglasju in kompromisu, zaradi česar je lahko proces sprejemanja odločitev dolgotrajen. Slog vodenja je velikokrat neformalen in temelji na svobodi in odgovornosti zaposlenih.

 • Poštenost, preglednost in zaupanje

V poslovnih odnosih so za Norvežane bistvenega pomena zaupanje, poštenost in preglednost. Pomembna je tudi odprtost za razprave o vseh vidikih poslovanja. Zamuda, nezanesljivost ali pomanjkanje strokovnosti lahko poruši zaupanje in poslovno sodelovanje.

 • Prvi sestanek

Za prvi sestanek se je potrebno dovolj zgodaj dogovoriti po telefonu ali elektronski pošti. Norveške poslovne partnerje je priporočljivo vnaprej seznaniti z dnevnim redom, kar jim omogoči pripravo na srečanje. Izogibati se je treba načrtovanju sestankov julija in avgusta, dva tedna pred in po božiču ter v tednu pred in po veliki noči.

image_alt
To so najdražja živila na svetu

 • Zamujanje izpade popolnoma neprofesionalno

Točnost je v poslovnih situacijah zelo cenjena, zamujanje pa običajno velja za neprofesionalno. V primeru več kot 10-minutne zamude se je potrebno opravičiti in sporočiti čas prihoda. Pričakuje se, da bodo udeleženci upoštevali dnevni red sestanka.

 • Pozdravi

Pravilo za pozdravljanje je trden, a kratek stisk roke. Še posebej je pomembno ohranjanje očesnega stika. Norvežani cenijo svoj osebni prostor, dotiki ali kretnje pri pozdravu in pogovoru niso pogosti. Poslovni partnerji se pogosto nagovarjajo le z imenom. V skladu z načelom enakosti se častni in strokovni nazivi uporabljajo le redko. Besedi prosim in oprostite nista pogosto uporabljeni.

 • Obdarovanje

Obdarovanje ni del norveške poslovne kulture. Izjema so božična darila ali darila z logotipom. Darila, zlasti uvožene alkoholne pijače, so primerna tudi po uspešno zaključenih pogajanjih. V primeru povabila na dom je priporočljivo prinesti steklenico dobrega vina, bombonjero ali rože. Izogibati se je treba nageljnom, lilijam in belemu cvetju, ki so namenjeni za pogrebne slovesnosti. Darila naj bodo lepo zavita. Pretirano obdarovanje se lahko razume kot podkupnina.

 • Obleke

Delovna kultura je precej neformalna in v večini podjetij nosijo poslovna priložnostna oblačila. Odvisno od področja dela so sprejemljiva tudi neformalna oblačila, kot so majica in kavbojke. Bolj konzervativen kodeks oblačenja je značilen za Oslo.

 • Nagovor ter vizitke

Za izmenjavo vizitk ni posebnega protokola. Običajno se izmenjujejo ob koncu prvega srečanja. Uvodnemu pogovoru je namenjenega le malo časa. Pogajanja se običajno hitro začnejo. Kljub temu da večina Norvežanov tekoče govori angleško, je smiselno preveriti, če so v celoti razumeli vse podrobnosti predlogov.

image_alt
Hrvaška: kaj se bo po uvedbi evra podražilo?

 • Neposrednost da, na čustvovanje pa pozabite

Norvežani so znani kot odprti in neposredni sogovorniki. Na poslovnem sestanku ni prostora za odvečno čustvovanje, »small talk« ali pretirano govorico telesa. Obdobja tišine so običajna in ni priporočljivo, da bi poskusili zapolniti vrzeli. Motnje niso zaželene, vprašanja pa se zastavljajo po predstavitvi. Delo in prosti čas sta strogo ločena.

 • Bodite pripravljeni

Na sestanek se je potrebno dobro pripraviti. Posebej je priporočljiva predstavitev dejstev. Pogajanja so običajno kratka, popuščanje pa redko. Realna in trdna ponudba cen bo zato verjetno izboljšala možnosti za uspeh. Izogibati se je treba agresivni prodaji in konfliktom. Norvežani se veliko bolje odzovejo na iskren in neposreden pristop.

 • Poslovno kosilo / večerja

Na poslovnem kosilu ali večerji naj bo uživanje alkohola čimbolj omejeno. Pričakuje se, da stranka, ki vabi, tudi pokrije stroške računa. Če kosilo oz. večerja poteka doma in ne v restavraciji, najverjetneje o poslovanju ne bo govora, saj Norvežani strogo razmejujejo poklicno in družinsko življenje. Večerja je običajno okoli 17:00 ali 18:00, poznejše večerje se jim zdijo čudne.

 • Tabu teme

Veliko Norvežanov je kitovo meso, kar se jim zdi popolnoma normalno. Norvežani nikoli ne pijejo alkohola zjutraj ter gostom ne ponujajo alkohola temveč kavo ali čaj.

Nekaj osnovnih fraz:

da

Ja

Ne

Nei

Hvala vam

Takk

Najlepša hvala

Tusen takk

Ni za kaj

Vær så god

prosim

Vær så snill

Oprostite

Unnskyld meg

zdravo

Pozdravljeni

Zbogom

Ha det

ne razumem

Jeg forstår ikke

Kako se to reče v norveščini?

Hvordan sier man dette på norsk?

Vir: tripsavvy.com

Več iz rubrike