Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Ciper (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Ciper.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Cipru:

 • Novo leto - 1. januar
 • Epifanija - 6. januarja
 • Čisti ponedeljek - spremenljivka datuma
 • Grški dan neodvisnosti - 25. marec
 • Ciprski dan državnosti - 1. april
 • Veliki petek - spremenljivka datuma
 • Velika sobota - spremenljivka datuma
 • Velikonočna nedelja - spremenljivka datuma
 • Velikonočni ponedeljek - spremenljivka datuma
 • Velikonočni torek - spremenljivka datuma
 • Praznik dela - 1. maj
 • Binkoštni ponedeljek - spremenljivka datuma
 • Marijino vnebovzetje - 15. avgust
 • Dan neodvisnosti Cipra - 1. oktober
 • Grški dan državnosti - 28. oktober
 • Božični večer - 24. decembra
 • Božični dan - 25. december
 • Dan boksa - 26. decembra
Ker skoraj 80 % prebivalstva sledi avtokefalni grški pravoslavni veri, je Velika noč glavni praznik na Cipru.
Limasolski karneval je najbolj živahen dogodek, ki se zgodi od sredine februarja do prvega tedna marca v Limassolu. Zajema vrsto svečanosti za praznovanje hrane, vina in kulturnih plesov. Obiskovalci trdijo, da lahko z obiskom tega dogodka na ta način pozabijo na težave in se do srca nasmejijo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Mavricij (4/5)

Priporočena dnevnica znaša:  40 USD

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: Vizum za slovenske državljane za bivanje do 90 dni ni potreben. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Na severni del Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, vstop z osebno izkaznico ni možen. Potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev. Za bivanje na Cipru več kot 90 dni morajo vsi tuji državljani dobiti dovoljenje za prebivanje, ki ga je izdalo ciprsko ministrstvo za notranje zadeve. Pristojbina za vlogo za izdajo vizuma znaša 60 €.

Priporočilo: Priporočeno je, da si pred potovanjem uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Konzulat Slovenije v Limassolu:
Anexartisias 61
3040
Limassol
Ciper; + 357-5-367-006; evros@cy.net

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

LETI IN DRUGA PREVOZNA SREDSTVA DO DESTINACIJE: na Ciper se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Glavno letališče Cipra je Larnaca. Predhodno je bilo glavno letališče Nikozija, ki se zdaj nahaja na zeleni črti, ki ločuje severni del otoka od južnega. Ciper lahko ponudi različno paleto letalskih prevoznikov, glavni od njih pa je Cyprus Airways. Letališče Larnaca je povezano z večino evropskih letališč npr. z Londonom, Birminghamom, Manchestrom, Frankfurtom, Parizom, Amsterdamom, Rimom, Milanom ter z državami Vzhodne Evrope. Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair ponuja ugodne prevoze do Larnace z Dunaja. Obstajajo pa tudi povezave s skoraj vsemi prestolnicami Bližnjega vzhoda. Z južnega dela države ni povezav do Turčije.

Z avtobusom: Avtobusni promet je dobro organiziran, saj avtobusi vozijo po celem otoku. Medkrajevni avtobusi so zanesljivi, udobni in razmeroma ugodni. Na severnem delu otoka so avtobusi še bolj pogosti. V Nikoziji avtobus za severni del ustavi na severnem delu mesta. Cene na turškem delu otoka so podobne grškim. Pri nakupu vozovnice je potrebno preveriti, če velja povratna vozovnica tudi v severnem delu otoka.

Z avtom: Če želite najhitreje obiskati otok, vam priporočamo najem avtomobila, čeprav gre v tem primeru za nekoliko dražjo obliko prevoza. Podjetja običajno ne dajejo v najem avtomobila za manj kot 3 dni, vendar se, da dogovoriti tudi drugače. V tem primeru je cena najema nekoliko višja. Agencije ponujajo najem avtomobila vnaprej, s tem si zagotovite boljši avtomobil ter nižjo ceno. A ob tem morate biti pozorni na dve strani – prvič: po Cipru se vozi po levi strani ceste, Ciprčani pa precej slabo upoštevajo cestne predpise. Avtomobili, ki jih ponujajo v najem, so običajno na dizelsko gorivo in ročnim menjalnikom. Tisti z avtomatskim menjalnikom so običajno dražji. Priporočljivo je, da imate med vožnjo zaprta okna, saj tovornjakarji radi mečejo cigaretne ogorke čez okno.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: potovanje v Grčijo (3/5)

Prehajanje meja in potovanja na in iz Cipra

 
Skupno primerov
49.988
Ozdraveli
2.057
Smrti
268

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Johnson&Johnson, AstraZeneca, Pfizer in Moderna.

Ciper je od 1. marca pripravljen ponovno sprejeti popotnike iz različnih držav. Potovanje iz EU držav in držav Schengena na Ciper: Ciper izvaja omejitve potovanj, v skladu s klasifikacijo držav z visokimi srednjimi in nizkimi ocenami, na podlagi podatkov, ki jih vsak četrtek sporoča Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ukrepi, ki se uporabljajo za potovanja na Ciper, so odvisni od barvne oznake, dodeljene posamezni državi.

Potniki, ki prihajajo iz držav, opredeljene kot „zelene“, lahko vstopijo na Ciper, ne da bi za njih veljale kakršne koli zahteve glede izolacije ali testiranja. Potniki, ki prihajajo iz držav, ki niso razvrščene kot „zelene“, lahko vstopijo na Ciper, ne da bi bili podvrženi kakršni koli zahtevi po izolaciji ali testiranju, če so bili v celoti cepljeni.  Prav tako je potrebno izpolniti poseben obrazec v 24 urah, pred zadnjim odhodnim letom v Republiko Ciper. Za vse druge potnike pa velja obvezen negativni PCR  test. Test je treba opraviti v 72 urah pred prihodom . Potniki iz držav, ki so opredeljene kot „sive“, morajo iti v obvezno 14-dnevno samoizolacijo. Samoizolacijo lahko skrajšate s testom PCR na 7. dan izolacije. Rezultate testa je treba poslati na naslednji elektronski naslov: monada@mphs.moh.gov.cy.

Vsi potniki morajo v 24 urah pred začetkom potovanja predložiti vse dokumente, za pridobitev CyprusFlightPass.
Vir: Reopen.europa.eu

Od 22.maja 2021 je Ciper na slovenskem seznamu rdečih držav, kar pomeni obvezno 10 – dnevno karanteno, ki pa se jo lahko prekine na 3 načine:
 1. negativni test PCR za COVID-19, ki ni starejši od 48 ur glede na datum odvzema brisa, če je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združene države Amerike, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Izrael ali Rusija, na kontrolnih točkah kategorije A za mednarodni zračni prevoz so priznani tudi negativni rezultati testov PCR, izdani v Srbiji in Turčiji;
 2. pozitiven rezultat testa PCR, starejši od 10 dni, razen če zdravnik oceni drugače, vendar ne starejši od šestih mesecev, ali zdravniško potrdilo o okrevanju od COVID-19, če od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev , ali
 3. potrdilo o cepljenju proti COVID-19, ki dokazuje, da:
 • je minilo najmanj sedem dni od drugega odmerka cepiva Comirnaty, podjetja BioNTech / Pfizer,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva COVID-19 Moderne,
 • od prvega odmerka cepiva Vaxzevria (cepivo COVID-19) do AstraZenece je minilo vsaj 21 dni, - minilo je
  vsaj 14 dni od odmerka cepiva COVID-19 Janssen Johnson & Johnson / Janssen- Cilag,
 • minilo je vsaj 21 dni od prvega odmerka cepiva Covishield s strani serumskega inštituta Indije / AstraZeneca,
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva Sputnik V, ki ga je opravil ruski Nacionalni center za epidemiologijo Gamaleya in Mikrobiologija,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva CoronaVac podjetja Sinovac Biotech ali
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva COVID-19 s strani podjetja Sinopharm .
Dokazi iz točke 2 se upoštevajo, če so bili izdani v državi članici EU ali državi schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusija.
Izjeme od teh pravil so dostopne na: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/
Vir:  gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Romunijo (4/5)

Aktualne omejitve na Cipru


Vzpostavljena je policijska ura in gibanje državljanov je prepovedano od polnoči do 05:00 (z nekaterimi izjemami).
Od 10. maja je bil uveden t.i. pogoj „Safepass“ kot pri nas pogoj PCT, namenjen varnemu ponovnemu odprtju socialnih in gospodarskih dejavnosti. Prepustnica je sestavljena iz dokumentacije, ki navaja, da je nosilec:
 1. bil cepljen proti covidu-19 – ima potrdilo o cepljenju, z najmanj enim odmerkom in po preteku 3 tednov (državljani lahko v centru za cepljenje pokažejo kartico cepljenja);
 2. ima potrdilo o prebolelem covidu-19 v zadnjih 6 mesecih;
 3. negativni izvid (PCR ali HAG test) na covid-19 v zadnjih 72 urah.
Dokument je treba pokazati v hotelih, restavracijah, kavarnah ali barih, bogoslužnih prostorih, gledališčih in kinematografih, nakupovalnih središčih, telovadnicah, domovih za upokojence, lepotnih salonih, plažah, trgovinah s hrano v drugih javnih prostorih.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uporaba obrazne maske je obvezna za ljudi od 12. leta starosti naprej, v zaprtih javnih prostorih z več kot 1 osebo; na javnih prostorih na prostem z več kot 2 osebama; na vseh delovnih mestih, ki vključujejo fizično bližnjo javnost, v trgovini na drobno in za ljudi, ki dobavljajo blago.

Medosebna razdalja mora biti 2 metra na prostem in 3 metre v zaprtih prostorih.

Srečanja na javnih mestih (parki, trgi, prostori za piknike, plaže itd.) so dovoljena, če ne presegajo 10 oseb, vključno z mladoletnimi otroki.

Prisotnost do 10 oseb (vključno z otroki) je dovoljena v zasebnih bivališčih.

Kosila, večerje in druge prireditve za poroke in krsti so dovoljeni: Od 17. Maja je lahko največ 200 oseb (vključno z otroki), a samo v zunanjih prostorih; Od 1. junija do največ 200 oseb (vključno z otroki) v zaprtih prostorih.

Množični dogodki, demonstracije, parada, koncerti, sejmi na prostem, festivali na javnih ali zasebnih mestih so še vedno prepovedani.

Od 17. maja 2021 je kongresna dejavnost dovoljena, pod pogojem, da ima največ 30 % zasedenosti v zaprtih prostorih. Od 1. junija 2021 se največja zmogljivost poveča na 50 %. Za udeležbo na konferenci je potreben pogoj PCT.

Največje dovoljeno število potnikov v vseh avtobusih ter v vseh javnih in / ali zasebnih prevoznih sredstvih, odvisno od njihove zmogljivosti, je bilo določeno v skladu s smernicami, ki jih je izdalo Ministrstvo za promet, komunikacije in delo. Uporaba zaščitnih mask je obvezna za zaposlene in potnike v vseh prevoznih sredstvih. Prav tako je lahko zasedenih le 50 % sedežev.

Prostori za čaščenje in restavracije so odprti z omejitvami, medtem , ko so  trgovine odprte.
Vir: Reopen.europa.eu
 

Poslovni bonton

 
Vljudni in glasni

Na splošno so Ciprčani izjemno gostoljubni. Šteje se, da je vljudno sprejeti vsaj malo tega, kar se vam ponuja, tudi če tega ne želite. To najpogosteje velja za hrano in pijačo. Ciprčani govorijo glasneje in z več gibi rok in obraza kot zahodni Evropejci. Pozna se mediteranski temperament.

Odnosi in komunikacija

Raje imajo osebna srečanja, kot po telefonu ali v pisni obliki, kar velja za preveč brezosebno. Za razvoj odnosov je potreben čas - to lahko storite v pisarni, na podaljšanih kosilih, večerjah in družabnih izletih. Ko se odnos razvije, bo njihova zvestoba namenjena vam osebno in ne podjetju, ki ga zastopate. Če bo vaše podjetje zamenjalo zastopnike, bo treba vzpostavljanje odnosov začeti na novo. Nujno je pokazati spoštljivost in spoštovanje do tistih, ki so na oblasti. Ko imamo opravka z ljudmi na isti ravni, je komunikacija lahko bolj neformalna. Izogibajte se konfrontaciji. Ciprčani ne marajo, da javno priznavajo, da se motijo, v tem smislu so podobni slovenskim politikom. V nobenem primeru ne smete pustiti, da nekdo misli, da mu ne zaupate, saj sta zaupanje in osebni odnos temelj poslovanja.

Poslovna srečanja

Vabilo mora biti pisno ali izvedeno vnaprej po telefonu. Pričakuje se točnost. Izogibajte se prevelikem hvalisanju svojih izdelkov ali storitev. Sestanki pogosto odstopajo od dnevnega reda. Sestanki se lahko pogosto prekinjajo, zato bodite potrpežljivi. Na sestankih se ne sprejema odločitev.  Namenjeni so razpravi in ​​izmenjavi idej.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslovna pogajanja

Osebni odnosi so temelj uspešnega poslovnega odnosa. Koga poznate, je lahko pomembnejše od tega, kar poznate. Med pogovorom ne dvigujte glasu, ne bodite vznemirjeni ali čustveni. Poslovne razprave so lahko izjemno dolge. Ciprčani so spretni pogajalci. Pričakujte veliko pogajanj.

Obleka in pozdravi

Moški naj nosijo konzervativne poslovne obleke temne barve. Ženske bi morale nositi konzervativno obleko ali poslovno obleko. Med pozdravom si stisnite roko, se nasmehnite in ohranite neposreden stik z očmi. Mnogi ciprski Turki med pozdravom spustijo oči v znak spoštovanja. Zelo verni muslimani se ne rokujejo z ženskami. Počakajte, da vas povabijo, preden uporabite njihovo ime. Na manjših družabnih srečanjih vas bodo gostitelji predstavili ostalim gostom. Ob odhodu se poslovite od vsake osebe posebej.

Obdarovanje

Če ste povabljeni v ciprsko hišo, prinesite potrošno darilo, denimo pecivo. Ne dajajte belih lilij, kot jih uporabljajo na pogrebih. Darila se ob prejemu ne odpirajo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Brazilijo (4/5)

Prehranjevanje

Če ste povabljeni v ciprsko hišo se morate pri prihodu in odhodu rokovati z vsemi. Oblecite se udobno, a dobro. Ponudite pomoč gostitelju pri pripravi ali čiščenju po postreženem obroku. Vilice med jedjo držite v levi roki, nož pa v desni. Počakajte, da ste povabljeni k mizi. Najstarejša oseba in častni gost je običajno postrežena prva. Posode podajte samo z desno roko. Vljudno je pojesti prav vse na svojem krožniku. Če še niste končali z jedjo, prekrižajte nož in vilice na krožniku z vilicami čez nož. Označite, da ste končali z jedjo, tako da nož in vilice položite vzporedno čez desno stran plošče.

Tabu teme
 • Če ste turist in se pogovarjate z domačinom, ki ste ga srečali, ne govorite o severno zasedenih območjih, kot da so uradna država. Imenujemo jih "okupirana območja". Ne imenujte ga Turška republika Severni Ciper. Poleg Turčije namreč na svetu ni nobene druge države, ki bi jo priznala kot uradno državo. Če se na to sklicujete tako, boste globoko užalili Ciprčana, še posebej, če gre za starejšo osebo, ki se invazije spomni, ali je bila prizadeta.
 • Biti na splošno nekristjan oziroma ateist in to poudarjati.
 
 

Več iz rubrike